.

Netflix trükk: Így lehet kiszűrni, hogy csak magyar szinkronos sorozatokat mutasson

Írta: Kenderessy Szabolcs | 2021. március 07. 21:38
Magyarországon a két legnépszerűbb fizetős online videótár az HBO GO és a Netflix. Az HBO GO-n a tartalmak túlnyomó többsége magyar szinkronos, amihez pedig nem készült, azon is van magyar felirat. A Netflixnél viszont az elérhető sorozatok/filmek egy részéhez van csak magyar felirat, a hazai nyelv lehetősége pedig elég ritka, még a legnépszerűbb tartalmak mindegyikéhez sincsen mind. Míg több európai országban, például Romániában ez egyaltalán nem szempont, addig Magyarországon a sorozatnézők többsége a tartalomfogyasztás nagy részéhez elvárja a magyar szinkront. Bár a Netflix az elmúlt 1-2 évben mind a magyar feliratok arányában, mind a hazai szinkron számában sokat fejlődött, még most is nagy a lemaradása.
Azok számára, akik nem tudnak jól angolul, ezért magyar felirattal vagy hanggal szeretnének sorozatokat nézni, ennek beállítására már eddig is volt mód. Ugyanis, ha valaki a Netflix menü nyelvét angolról magyarra állítja, csak olyan tartalmak jelennek meg, amik hazai felirattal, vagy szinkronnal érhetőek el. Sokaknak azonban ez sem felel meg, ugyanis csak magyar hanggal szeretnek tévézni, vagy épp esténként lefekvés előtt már nem akarnak feliratot olvasni. Azonban most számukra is mutatunk egy megoldást. Nemrég a Netflixmánia nevű Facebook csoportban raktak ki egy módszert, amivel be lehet állítani, hogy az online videótár csak azon tartalmai jelenjenek meg, amik magyar szinkronnal is elérhetőek. Van egy aloldal, ahol pont erre lehet szűrni, mely ezen a linken érhető el. Bízunk benne, hogy a jövőben a streamingszolgáltató még több tartalmához készít hazai szinkront és még hasznosabb lehet ez a kevesek által ismert funkció.

Spielberg sorozatot készíthet Stephen King könyvéből a Netflixre

Írta: Hídvégi Olivér | 2021. március 06. 22:44
Steven Spielberg és a Stranger Things alkotópárosa, a Duffer-testvérek sorozatot készíthetnek a Netflixnek Stephen King és Peter Straub könyvéből, A Talizmánból. Hivatalos megerősítés egyelőre nem érkezett a streamingszolgáltató részéről, azonban a tárgyalások nagyon jó ütemben haladnak, így bármelyik pillanatban bejelenthetik a megállapodást.
Az 1984-ben megjelent könyv főhőse egy Jack Sawyer nevű fiú, akinek édesanyja, Lily Cavanaugh rákos és már nem maradt sok ideje hátra. Az egyetlen dolog, ami megmentheti az életét, az a titokzatos Talizmán. Jack hall egy párhuzamos világról, a Territóriumról, melyben minden földi embernek megvan a másvilági megfelelője. Jack utazása természetesen nem könnyű, mert sok ember próbálja őt megakadályozni abban, hogy megmentse édesanyja életét.

Megérkezett a New Amsterdam 3. évada

Írta: Szabó Dalma | 2021. március 06. 21:21
Az orvosi dráma sorozat, a New Amsterdam – Vészhelyzet New Yorkban 2018. szeptemberében debütált Amerikában az NBC csatornán és hazánkban sem kellett sokat várni rá. A VIASAT3 2019 február 25-én tűzte műsorára, a második évadot azonban már az AXN sugározta 2020. március 19-től. Idén pedig az RTL Klub kezdte el vetíteni január 4-től, jelenleg pedig a 2. évad 15. részénél tartanak. A széria a magyar nézők körében ezen a csatornán érte el igazán a népszerűségét, sikerét látva pedig nem meglepő hogy az anyacsatornához tartozó Coolon március 5-től elkezdték újra ismételni az első évadot.
A Dr. Eric Manheimer memoárján, a Tizenkét páciens: Élet és halál a Bellevue Klinikán című íráson alapuló széria 3. évada március 2-án debütált a tengerentúlon. Az első rész a koronavírus-járvány első hullámával kezdődik, az évad pedig arról szól, hogy az egészségügyi rendszer hogyan hagyja hátra a legkiszolgáltatottabbakat ebben a helyzetben. Dr. Max Goodwin (Ryan Eggold) és csapata meg kell küzdjen a járvány által feltárt egészségügyi ellátás hibáival, Max azonban nem elégszik meg a hibás rendszer helyreállításával. Elhatározza, hogy helyette egy jobbat épít fel. Az alkotók korábban már szerettek volna egy influenzajárvány köré épített történetet készíteni, azonban ezt a tervüket a jelenleg a világban tomboló COVID-19 miatt módosították. A készítők és a csatorna még nem jelentette be, hogy összesen hány epizódos lesz a legújabb szezon. Mivel azonban az első évad 22, a második a járvány miatt 18 részes lett, így nagyjából most is hasonló epizódszámra számíthatunk. Az új etap első része az Egye

Ezt tudni eddig A szolgálólány meséje 4. évadáról

Írta: Szabó Dalma | 2021. március 05. 21:30
A Margaret Atwood 1985-ös regényén alapuló disztópikus drámasorozat, A szolgálólány meséje új évada nemsokára debütál, ezért összeszedtük mit lehet tudni eddig róla. A 4. évadot 2019 augusztusában, a 3. etap befejezőrésze előtt rendelték be. 2020 őszén került volna bemutatásra, azonban a koronavírus-járvány miatt félbe kellett szakítaniuk a forgatást. Így végül fél év csúszással április 28-án debütál Amerikában, melyet egy előzetes kíséretében a Hulu jelentett be. Hazánkba április 29-én érkezik az HBO GO-ra magyar felirattal.
Az előzetesből kiderül, hogy készülőben van egy új lázadás, aminek June Osborn áll az élén. Gileád bár romokban, nem adják fel és igazán kemény harcokra számíthatunk. Elisabeth Moss korábban elárulta, hogy a fő konfliktus a karaktere és Lydia néni (Ann Dowd) között alakul majd. Az évad 10 részes lesz, a megszokott 13 helyett, amelyből hármat maga a főszereplő, Elisabeth Moss rendez. A főszereplők mellett új színészek is csatlakoztak a sorozathoz. Zawe Ashton (Bársony körfűrész, Josephina) Moira barátnőjét, egy segédmunkást alakít, míg Reed Birney (Kártyavár, Donald Blythe ) egy gileádi személyt, akivel találkozik June. Mckenna Grace (A Hill-ház szelleme, fiatal Theo Crain) pedig Mrs. Keyes-t formálja meg, aki egy rendkívül intelligens kamasz feleség.

Kiderült, hogy mikor kezdhetik el forgatni a Jóbarátok különleges epizódját

Írta: Hídvégi Olivér | 2021. március 05. 16:13
Az 1994 és 2004 között az NBC-n futó Jóbarátok a világ egyik legnépszerűbb sorozatának számít a mai napig. Tavaly februárban érkezett a hír, hogy több, mint 15 év után újra összeállnak egy különleges rész erejéig. Az eredeti terv szerint tavaly májusra lett volna kész az extra epizód, azonban a koronavírus járvány közbeszólt és a forgatást számos alkalommal el kellett halasztani.
A sorozatban Ross Gellart alakító David Schwimmer egy friss interjúban elárulta, hogy a Jóbarátok különleges epizódját, ha minden jól alakul, áprilisban kezdik el forgatni. A színész azt mondta, hogy kicsit több mint egy hónap múlva utazik Los Angelesbe. Biztonsági előírások miatt a produkció egy részét külső helyszínen forgatják majd le. Szerencsére addig sem maradunk Jóbarátok nélkül, hiszen március elején kiderült, hogy április 15-étől a széria összes évada megtekinthető lesz szinkronosan a magyar HBO GO kínálatában.

Jövő héten szünetre megy az egyik fontos magyar sorozat az RTL Klubon

Írta: Kenderessy Szabolcs | 2021. március 04. 19:22
Tavaly áprilisban debütált A Tanár 3. évada az RTL Klubon, az első rész pedig kimagasló nézettséget hozott. A csatorna azonban a válság miatt egy rész után levette a képernyőről és csak az RTL Most+-on adta végig. A televíziós folytatás január 17-én érkezett meg az RTL Klubra és azóta is szombatonként 20 órakor kerül képernyőre. Az év eleje óta azonban gyenge eredményeket produkál.
A Tanár 10 részes szezonjából azonban már nincs sok hátra. Március 13-án, jövő szombaton 20 órakor lesz látható a 3. évad utolsó epizódja az RTL Klubon. A sorozat folytatása már régóta biztos, sőt a tavalyi évben le is forgatták a produkció 4. szezonját. Azt azonban még nem tudni, hogy mikorra várható a bemutatása. A Nagy Ervin főszereplésével készült széria az idei évet megelőzően a második legnézettebb magyar sorozat volt, de nem tudni miért estek ekkorát az eredményei. Az RTL Most+-ra való felkerülése után ugyanis szinte mindegyik illegális sorozatmegtekintő platformra és több torrentoldalra is felkerültek a 3. évad epizódjai és ezeken több tízezren tekintették meg a sorozatot. Könnyen lehet, hogy ez az oka az RTL Klubos visszaesésnek, de az is lehet, hogy a nézők pont most untak rá a szériára. Erre viszont még egy jó darabig biztosan nem fogunk választ kapni, ugyanis következtetést csak a 4. évad nézettségéből lehet majd levonni. Március második felében A Tanárt A mi kis falunk 5. évadának folytatása váltja, a részletekről itt írtunk korábban.

Az RTL is beszállt az Aranyélet készítőjének frissen díjat nyert sorozatötletébe

Írta: Hídvégi Olivér | 2021. március 04. 17:52
Berlinben hetedszer is megrendezték a világ talán legrangosabb sorozatterv szemléjét. A rengeteg nevezett projekt közül az esemény kurátorai kiválasztanak tízet, melynek készítői gondosan szelektált szakmai közönség előtt rövid prezentáció, „pitch” keretében mutathatják be alkotásukat. Január végén megírtuk, hogy idén először egy magyar produkció is bekerült a programba. Enyedi Ildikó és Krigler Gábor közös projektje nem csupán bejutott, hanem meg is nyerte azt. A győztes szerzők így könnyebben találhatnak partnereket, forgalmazókat és csatornákat a nemzetközi piacon. A hazai támogatottság megoldottnak látszik, hiszen az RTL Magyarország is beszállt a projektbe.
2021-ben hetedszer rendezték meg a világ egyik legrangosabb sorozatterv seregszemléjét, a Co-Pro Series Pitch-et. Az eseményre nevező több száz alkotás közül idén először egy magyar sorozatterv is bekerült az utolsó fordulóba, sőt a Joyrider csapatának projektje, a Balaton Brigád elnyerte a Berlinale fórumának díját, a Séries Mania Project Exchange Awardot! Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Enyedi Ildikó által rendezett Balaton Brigád egy érdekes hangulatú történelmi thriller, mely a magyar tengernél játszódik a nyolcvanas évek közepén. A Stasi különleges egységének a tónál nyaraló keletnémet turisták megfigyelése a feladata. A brigád vezetőjének drámáját fokozza, hogy kénytelen saját, elhidegült családját is megfigyelni, miközben ő maga a disszidáláson gondolkodik. A történet egyik írója az a Krigler Gábor, aki az Aranyélet és a Terápia kreatív producere is volt. Lovas Balázs és Lengyel Balázs segítik a munkáját.

Márciusban új évaddal folytatódik az egyik legnépszerűbb kórházas sorozat Magyarországon

Írta: Hídvégi Olivér | 2021. március 03. 20:29
A Grace klinika az egyik legnépszerűbb és legrégebb óta futó orvosi drámasorozat. Az USA-ban 2005. március 27-én debütált az ABC csatornáján. Magyarországon majdnem egy évvel később, 2006. január 10-én az RTL Klubon indult a széria sugárzása. Itt volt látható a sorozat első 9 szezonja, 2016 nyarán azonban úgy döntöttek, hogy nem veszik meg a 10. évadot. A széria 2017 márciusa óta a TV2 Csoport kábelcsatornáján, a Prime-on fut.
Amerikában 2020 novembere óta a 17. évadot vetítik. A magyar sugárzás elképesztő módon le van maradva a tengerentúlihoz képest, itthon eddig csupán az első 13 szezont láthatták a nézők. A 14. évad magyarországi premierje március 17-én lesz a Prime-on. Innentől kezdve minden szerdán 23 órától tekinthető meg a következő epizód. Szűk egy héttel korábban egy másik, hatalmas népszerűségnek örvendő amerikai széria országos premierje is ezen a csatornán lesz leadva.

Új előzetest kapott A nagy pénzrablás készítőjének új sorozata

Írta: Hídvégi Olivér | 2021. március 03. 16:53
Március 19-én érkezik a Netflixre A nagy pénzrablás készítőjének, Alex Pinának a legújabb sorozata. A White Lines után ez lesz a rendező második Netflix szériája, ugyanis A nagy pénzrablást a médiaszolgáltató nem a kezdetektől finanszírozta, csak utólag vásárolta fel. A Túl a vörös kanapén (Sky Rojo) első évada 8 részből fog állni. A gengsztersorozatban annyira bíznak a streamingszolgáltatónál, hogy egyből berendelték a 2. évadot is.
A Túl a vörös kanapén főhősei három örömlány, Coral (Verónica Sánchez), Wendy (Lali Espósito) és Gina (Yany Prado), akik egy útszéli bárban dolgoznak. Egy gyilkosság után megszöknek a klubból és őrületes hajsza veszi kezdetét. A rendőrséghez nem fordulhatnak, így menekülniük kell. A sorozat szlogenje is erről árulkodik: „A terv: még 5 percig életben maradni”. Az előzetes a tovább mögött nézhető meg.

Jövőre érkezhet az 1975-ös magyar katasztrófáról szóló minisorozat

Írta: SorozatWiki | 2021. március 03. 16:19
Tavaly szeptemberben megírtuk, hogy a ContentLab&Factory elkészíti az első nemzetközi piacra szánt minisorozatát, a HA-LCI-t. A műsorgyártő producerei és kreatív vezetői, Kapitány-Diószegi Judit és Kapitány Iván a Media1 egyik legfrissebb rádióadásában elárulták, hogy a HA-LCI forgatása jövő év elején kezdődik és reményeik szerint 2022 végén már a nézők is láthatják a sorozatot. A belefektetett energia és pénz miatt abban bíznak, hogy nem csak a televízióban, hanem a Netflixen is bemutathatják majd a szériát.
A 6 részes minisorozat a Malév 1975-ös légikatasztrófáját és az azt követő nyomozás eseményeit dolgozza fel. A Malév 240-es, Budapest-Bejrút járata 1975. szeptember 30-án pár perccel a leszállás előtt ismeretlen okokból felrobbant, majd a tengerbe zuhant. A gépen utazó 50 ember közül senki sem élte túl a tragédiát, a gép feketedoboza pedig a mai napig nem került elő.

8. heti nézettség - Gyengén indult az Apatigris 2. évada

Írta: Kenderessy Szabolcs | 2021. március 02. 22:55
A 7. heti nézettségi adatok itt tekinthetők meg. A 8. héten (február 22-28.) a délutáni Barátok közt hétfőn közepesen, kedden és csütörtökön katasztrofálisan, szerdán és pénteken pedig gyengén teljesített. A bosszú csapdájában hétfőn tarolt és a hét többi napján is szépen ment, minden nap hatalmas arányban verte meg Berényiéket. Most is remekelt az RTL Híradó, mely 18-49-ben hétszer, a teljes lakosság körében pedig hatszor győzte le a Tényeket. A vasárnapi adásával a fiataloknál a heti toplista második helyét szerezte meg. A Tények Plusz hétfőn, kedden és csütörtökön közepesen, szerdán gyengén, pénteken pedig kifejezetten rosszul hozott. A Fókusz hétfőn tarolt, kedden és pénteken csak közepesen ment, míg szerdán és csütörtökön szépen hozott. Az RTL magazinja négy nap győzte le a TV2 bulváros hírműsorát, egyedül kedden kapott ki tőle.
A mi kis falunk 19 órás ismétlése a Coolon még az eddigieknél is jobban tarolt. Hétfőn, kedden és szerdán 6-7 százalékos közönségarányt szállított, de csütörtökön és pénteken 8 százalékos közönségarány fölött teljesített, mely kábeles szinten egészen elképesztő. Sőt a falus sorozat előbbi napon pár percre, míg utóbbin már több mint 20 percen át beérte a TV2-t. Később a Doktor Balaton hétfőn és kedden közepesen futott, szerdán és csütörtökön rosszul, sőt a pénteki évadzáró epizódja is gyenge eredménnyel zárult. A TV2 napi sorozatának átlagos heti közönségaránya kicsit jobb volt, mint az előző hetekben, de még így is minden nap nagy mértékben kikapott az RTL vidéki szériájától. A Keresztanyu hétfőtől csütörtökig 4 napot át kiemelkedő adatokat hozott, pénteken pedig tarolt. A sorozat az indulása óta most hozta a második legjobb heti közönségarányát, most is a heti toplista élén végzett és 18-49-ben a hét legnézettebb műsora lett. Külön érdekesség, hogy hetek óta péntekenként, az RTL gyengébb napján, a saját átlaga felett hoz, mely szintén a produkció erősségét mutatja. Az Exatlon Hungary hétfőn, kedden és csütörtökön kimagasló eredményeket szállított, szerdán és pénteken viszont csak közepesen ment. Palikék a Keresztanyuval most sem bírtak, de a falunk ismétlését négyszer, az Amsterdamot minden nap legyőzték. A sportreality annak ellenére, hogy továbbra is nagy siker, az előző hetekben némileg gyengült az első másfél hónap eredményeihez képest. Ez mutatja az is, hogy nagy meglepetésre pénteken Pajkaszeg történeteinek ismétlésétől kapott ki. Persze a TV2 Csoport még így is elégedett lehet az eredményeivel.

Hamarosan felkerül a Jóbarátok összes évada az HBO GO-ra

Írta: Hídvégi Olivér | 2021. március 02. 18:06
Április 15-től a Jóbarátok bekerül a magyar HBO GO kínálatába. Az ikonikus vígjátéksorozat mind a 10 évada azonnal elérhető lesz, természetesen magyar szinkronnal. A széria 2020. december 31-én került ki a hazai Netflix kínálatából, azonban szűk 4 hónap után visszatér arra az HBO-ra, mely 1996-ban hazánkban először tűzte műsorra a sorozatot. Amerikában már 2020 májusa óta az HBO Maxon érhető el a sikerszéria.
Az NBC-n 1994 és 2004 között futó sorozat mind a 236 epizódját a Warner Bros. elhíresült 24-es stúdiójában forgatták. Tavaly bejelentették, hogy több, mint 15 év elteltével a 6 főszereplő ismét összeáll egy különleges Jóbarátok epizódra, amit szintén ott vesznek fel. A koronavírus járvány miatt azonban ez még nem valósulhatott meg. Matthew Perry novemberi Twitter bejegyzése szerint idén márciusban már megkezdődhetnek a munkálatok, amennyiben a vírushelyzet ezt lehetővé teszi.