A Gólkirályság 2. évada szombatonként 20 órakor látható az RTL-en. A produkció több szempontból sem egy hétköznapi sorozat. Nem egy külföldi adaptáció, hanem magyar fejlesztésű széria, valamint hazánk legnépszerűbb sportja, a foci van a középpontjában. Kapitány Ivánnal, a vígjátéksorozat kreátorával és rendezőjével beszélgettem. A szakember többek között elmondta, hogy mennyi ideig tartott a széria fejlesztése, hány hónapig vesznek fel egy évadot és hogy milyen főbb helyszínei vannak a forgatásoknak. Ezeken kívül elárult a sorozat felvételiről több kulisszatitkot, többek között az is elmesélte, hogy vigyáznak a focista-színészekre a legmelegebb napokon.

hirdetés

A Gólkirályság nem egy adaptáció, hanem magyar fejlesztésű sorozat. Mennyi ideig tart egy évad forgatókönyveinek elkészítése?
Az első évad fejlesztése körülbelül egy évet vett igénybe. A második szezon, mivel a karaktereket, helyszíneket és egyéb részleteket nem kell újra kitalálni, 7-8 hónapig tartott. Egy kreatív csapat dogozott a forgatókönyveken a vezetésemmel. A vezető írónk, Buús Gábor Olivér, vele és az íróinkkal először megbeszéljük az alapötleteket, utána pedig kialakítjuk a részletes történetszálakat majd a forgatókönyveket.

Mennyi ideig tart egy évad felvétele?
Az előkészítéstől a végleges vágásig háromnegyed év. Ebből a forgatás pedig kb. négy hónap.

Milyen főbb forgatási helyszínei vannak a sorozatnak?
A legfontosabb a csemberi stadion, ami Dunaharasztiban található. Aztán Gyömrő városában van a sörkert és az önkormányzat hivatala, a többi helyszín pedig épített díszlet.

Természetesen a futballpályát a forgatások előtt át kellett építeni: logókat helyeztünk el, átszíneztük a korlátokatt és falakat építettünk. Erre pedig szűk időkeretünk volt, ugyanis 2-3 hetet tudunk eltölteni a pályán, mert ott is folyamatos volt a munka, hiszen egy működő helyszínről beszélünk.

A focimeccsek során rengeteg emberrel forgattok. Mekkora előkészületet igényel egy ilyen felvétel?
Hosszú előkészületre és nagyon pontos szervező munkára van szükség a forgatások előtt, mert rengeteg embert kell koordinálnunk. Egy ilyen típusú forgatás megszervezése több hónapot vesz igénybe. Egy focimeccs felvételénél 600 embert mozgatunk. Minden részlegnek van egy felvételvezetője, aki irányítja az embereket.

Hányszor vesztek fel egy kapura rúgást, mire gól lesz belőle?
Eleve több kamerával dolgozunk, hogy minél kevesebbszer kelljen felvenni egy-egy jelenetet. Mivel a színészeink gyakoroltak előtte, így általában bemennek a gólok, de van olyan amikor 10-15 alkalommal is megismétlünk egy felvételt. Ez egy fikciós sorozat nem pedig sportközvetítés, ezért szükség van arra, hogy egy-egy jelenetet többször is rögzítsünk.

A színészeink többségének van futballmúltja és a forgatásokat megelőzően közös edzésre jártak. Mivel előre megtervezett jeleneteket vettünk fel, ezeket tudták előre gyakorolni. Vannak labdarúgó szakértőink: Újvári Gábor, Hrutka János és Mészöly Géza, akik segítettek már a forgatókönyvek focijeleneteinek kitalálásánál, ők készítették fel a színészeket is. Arra törekszünk, hogy a jelenetek minél hitelesebbek legyenek.

Hogyan befolyásolja az időjárás a Gólkirályság forgatását? Nagy melegben hogyan vigyáztok a focista színészekre?
Vannak tartózkodó sátrak, hideg üdítők, orvos, hűtőkapuk és minden olyan kényelmi dolog, ami nagy melegben segíthet. A felvétel szüneteiben pedig a színészek hűtik magukat és pihennek.

A Gólkirályság szombatonként 20 órakor látható az RTL-en, az eddigi összes epizód pedig visszanézhető az RTL+-on.

(Az interjút az RTL támogatta.)

hirdetés

Vadonatúj, színészlegendáról szóló minisorozat érkezik az egyik magyar csatornára

Kiderült, hogy mikor indul a Drága örökösök utolsó évada az RTL-en

Vadonatúj előzetest kapott a jövő hónapban érkező Star Wars sorozat

Még idén érkezik a legújabb Star Wars sorozat a Disney+-ra

Ők lesznek az Adom a napom 3. évadának negyedik hetének vendégei

Ő lett Balogh Levente új asszisztense, megvan Az álommeló 2. évadának nyertese