A Mém over két hete indult a VIASAT3-on, és egyike azon saját fejlesztésű magyar műsoroknak, amelyek idén tavasszal kerülnek képernyőre a csatornán. Március elején az Antenna Entertainment meghívására a műsor forgatásán jártam, ahol teljes egészében megnézhettem, hogy készül a talkshow-vetélkedő. Látogatásom során a Mém over harmadik adását vették fel, amely most pénteken 20 órakor kerül képernyőre a VIASAT3-on. A forgatáson beszélgettem a két műsorgyártó, a Free Monkeys Production és a Paprika Studios producereivel, valamint az Antenna Entertainment saját gyártású tartalmakért felelős producerével is.

hirdetés

Kora délután érkeztem meg a Dumaszínházba, ahol a Mém over felvételei zajlanak. Akkor kezdték az aznapi második adásfelvételt, amelyet a stand-up rajongói által jól ismert színpadon forgattak. Érkezésem után a nézőközönség oldaláról nézhettem végig a felvételt, és jól látható volt, hogy a mindennap ott zajló előadásokhoz képest teljesen átalakult a színpad. A Mém overben minimális díszlettel dolgoztak, viszont talán ennek nincs sok jelentősége, ugyanis csak a műsorvezetőn, a vendégein és természetesen az általuk készített mémeken van a hangsúly.

A mémek elsődleges otthona az internet, így mém alapú műsorformátummal jelenleg hazánkban, de még külföldön sem találkozhatunk lineáris tévécsatornákon. Ezt az űrt töltheti be most a Dombóvári István által vezetett mémshow. A produkció mindegyik adásában négy vendég csatlakozik a műsorvezetőhöz, akik két etapban gyárthatják a mémeket.

Az adások egyik felében mindegyik játékos elmesél egy személyes történetet, amire a többieknek egy-egy mémet kell készítenie, a mesélő pedig értékeli azokat, 2, 4 és 6 pont kiosztásával. Az alkotások a műsorvezető mögött elhelyezett képernyőn minden alkalommal megjelennek, így a közönség is egyből láthatja, hogy milyen mémek készültek. A másik játékkörben már a házigazda hozza el a válogatott közéleti és bulvárhíreket, majd ő pontozza az elkészült műveket. Ebben a szegmensben a hírességek elmondhatják a véleményüket egy-egy hírrel kapcsolatban, mely során olykor a politika és más celebeken való viccelődés is helyt kap a beszélgetésben. A két etapot követően Dombóvári kihirdeti, hogy ki gyűjtötte össze a legtöbb pontot, ugyanis az válik az abszolút mémbajnokká.

A műsort élőszerűen rögzítik és összesen hét darab kamerával dolgoznak. A készítők elmondása alapján nincs előre megírt script, a vendégek spontán reagálnak a történetekre és a poénokra, ami a producerek szerint nagy teret ad a személyiségük és a humoruk kibontakozásának. A közönség sokat nevetett a poénokon, de felvetődött bennem, hogy vajon a tévében is ilyen szórakoztató lesz-e az adás mint a nézőtérről megtekintve. Mivel a Mém over 12-es karikával fut, ez egy kissé visszaveszi a műsor élét. Bár a vendégek a különböző aktuális hírekre is viccesen tudnak reagálni, mégis korlátok közé vannak szorítva. Ezt jól mutatta, amikor a forgatáson egy rizikós vicc során a vendégek megkérdezték, hogy milyen korhatár besorolással fut a műsor, ezt a poént bevághatják-e az adásba.

A Mém over házigazdája, Dombóvári István otthonosan mozgott a színpadon, ami nem meglepő, hiszen második otthonaként tekint a Dumaszínházra. A forgatás során jól irányította a beszélgetést és odafigyelt a panel tagjaira. Az első etap felvétele hosszabbra sikerült a tervezettnél, így volt egy kisebb csúszás, de ezt a második szegmens alatt be is hozták.

Rubin Kristóf, a Free Monkeys Production tulajdonosa és a műsor producere elmondása szerint kifejezetten olyan embert kerestek műsorvezetőnek, aki viszonylag új arcnak számít ebben a feladatkörben, és nem egy olyan személyt, aki rengeteg műsort vezényelt már le. Dombóvári Istvánra többek közt azért is esett a választásuk, mert korábban a Gyertek át! című műsorban már vezetett egy adást, amit kifejezetten jól megoldott és megcsillogtatta a műsorvezetői kvalitását. Emellett pedig a Mém over megkívánja, hogy a beszélgetés irányítása mellett a házigazda energiát tegyen a panelbe, és jól menjen neki a poénkodás is. Dombóvári pedig mindezt teljesíteni tudja.

Kimondottan üdítőnek hatott, hogy a műsorvezető személye mellett a vendégek sem agyon használt arcok, akik szinte minden produkcióban feltűnnek. Az általam látogatott felvételen Puskás-Dallos Péter, Lábas Viki, Turai Barna és Linczényi Márkó vettek részt, utóbbi két név szerepeltetése pedig véleményem szerint azért is volt jó választás, mivel az egyéb közös munkájuk miatt már egy jól összeszokott párost alkotnak, akik között az első perctől ment az adok-kapok. Ezt a nézők az e heti adásban meg is tekinthetik. A felvétel során elgondolkoztam rajta, hogy mik voltak azok a szempontok, amelyek alapján kiválasztották, hogy kik üljenek be a panelbe, a kérdésemet pedig Rubin Kristóf később meg is válaszolta.

“A világlátás, a humor, a merészség, az intelligencia és a spontaneitás. Nagyon fontos, hogy valaki úgy tudja önmagát adni, hogy közben nemcsak szereplő, hanem dramaturg is, valamint érzi a műsor folyamatát. Akkor szólal meg, és olyan poénokat mond, amivel hozzá tud tenni a dologhoz. Egy ilyen panelműsor akkor működik jól, ha valaki nem leuralni akarja azt, hanem képes a kollaborációra, és a többi vendéggel jól tud pingpongozni a poénok terén” – mesélte a producer.

“Egy-egy ilyen panelt felépíteni más műsorokban egy hosszú folyamat, mert az a jó, hogyha jó a kémia és már ismerik egymást a szereplők. Mi azt az utat választottuk, hogy keverjük, folyamatosan változtatjuk a panelt: nem fix tagokkal dolgozunk, inkább mindig újítunk picit, és új szereplőket hozunk be, hogy megmaradjon a műsor frissessége” – tette hozzá Kulcsár Zsolt, az Antenna Entertainment saját gyártású tartalmakért felelős producere.

A talkshow-kban már-már megszokott elemmé vált, hogy van egy állandó zenekar, akik a reklámszünetben, vagy egy-egy szegmens között szórakoztatja a közönséget. Ezt az elemet a Mém overben is felhasználták, azonban zenekar helyett itt Trap kapitány, azaz Molnár Tibor Attila fokozza a hangulatot a beatboxolásával.

A Mém over idén március 8-án indult el a VIASAT3-on, azonban a produkció alapötlete 2019-ben
született meg, erről Rubin Kristóf mesélt bővebben.

“Puskás Peti egy barátja, Tuza Norbi megkeresett minket azzal, hogy van egy olyan műsorötlete, aminek a mémek vannak a középpontjában. Bemutatta a koncepciót, és elmondta, hogy szeretne valakit, aki ért a műsorkészítéshez, és, aki ebből az ötletből egy formátumot gyúr. Nekünk nagyon megtetszett az alapötlet, ezért beavattam egy-két közeli kollégámat, akikkel később együtt fejlesztettük ki a Mém over formátumát. Kitaláltuk, hogy tudna ez jól kinézni, hogyan lehetne egy talkshowt játékos gameshow formátumban műsorra vinni egy kereskedelmi egy órában, valamint, hogy hogyan nézzen ki egy játékkör, milyen legyen a pontozás és a műsor dinamikája” – mesélte a producer.

A producer arról is mesélt, hogy 2019-ben le is forgattak egy pilotot, ami nem mellesleg az első
együttműködésük volt a Paprika Studios-szal. Akkor az volt a cél, hogy értékesítik a műsort, azonban
ekkor beütött a koronavírus-járvány. Tavaly őszig nem is került újra napirendre a produkció, amikor
azonban ismét elővették a formátumot, akkor az Antenna Entertainment érdeklődni kezdett iránta.

“Megállapodtunk, hogy ha a VIASAT3 munkatársai úgy döntenek, akkor legyártjuk 6 epizódban a produkciót. Egy hosszabb egyeztetés után végül karácsonykor megrendelték a műsort, és ezután másfél hónap alatt újra összeraktuk az egészet, ugyanis a pilothoz képest még fejlesztettünk rajta” – mondta Rubin Kristóf.

Pető Gábor, a Paprika Studios executive producere elmesélte, hogy a műsor gyártási előkészületei végül idén januárban kezdődtek el. Ekkor egyeztettek a forgatás helyszínéről, a díszletek kivitelezéséről és a technikai megvalósításról. A producer a Paprika Studios és a Free Monkeys Production közös munkájáról is mesélt.

“Az együttműködésünk, mint mindig, most is azon alapszik, hogy a Free Monkeys Production hozza a
tartalmi supportot, a tartalmi döntéseket és a tartalmi ívet is a műsorba. A Paprika Studios pedig
mint gyártó vesz részt, tehát mi felelünk a megvalósításért” – mondta Pető Gábor.

Kulcsár Zsolt szerint óriási segítség volt számukra, hogy korábban már leforgattak egy pilotot, mivel így egy fókuszcsoporttal és kutatással meg tudták nézni, hogy mi az, amin még változtatniuk kell. Végül kisebb módosításokat kellett végrehajtaniuk, ilyen volt például a díszlet és az arculat, de maga a koncepció megmaradt.

Az említett díszletet a set visit során közelebbről is megnézhettem. A panel háttereként szolgáló falakon több klasszikus mémet is megfigyelhettem, kezdve a derp mémektől egészen a doge kutya mémig, ami egészen eddig fel sem tűnt, ugyanis valóban a játékosok és a poénok kötötték le a figyelmem. Amint a szereplők levonultak a színpadról, a stábtagok elkezdték szétszedni a díszletet, hogy minél hamarabb visszaállítsák a termet az esti stand-up előadáshoz.

“Olyan díszletet találtunk ki, amit fél óra alatt be lehet szerelni, és fél óra alatt össze lehet pakolni, ki lehet tolni. Csak lefedtük a hátteret és kiegészítettük a színpadot, hogy nagyobb legyen. Igazából egy ilyen adást az érkezéstől kezdve a felvétel végéig 4 óra alatt bonyolítunk le. Tehát két 4 órás blokkban megcsinálunk két adást, és utána ki tudunk pakolni mire elindul a Dumaszínház esti előadása” – mondta Rubin Kristóf.

A Dumaszínházban, a Mém over forgatásán nagyjából 3 órát töltöttem. Izgalmas volt látni, hogyan készül a talkshow-vetélkedő, és hogy hogyan dolgozik a stáb. Köszönöm a meghívást a tévétársaságnak és a gyártóknak. Külön hála Kulcsár Zsoltnak, Rubin Kristófnak és Pető Gábornak, amiért az összes kérdésemre válaszoltak, valamint Lichnovszky Zsófiának, az Antenna Entertainment PR és social media specialistájának, aki mindent megmutatott a látogatásom során. A Mém over minden pénteken 20 órakor kerül képernyőre a VIASAT3-on, a beszámoló alapjául szolgáló adás pedig ezen a héten lesz látható. (Fotók: VIASAT3/Fábián Bori).

hirdetés

Vadonatúj előzetes érkezett a SkyShowtime-on elérhető népszerű drámasorozat 3. évadához

Bejelentették a ValóVilág12 műsorvezetőit

Ők lesznek az Adom a napom 3. évadának harmadik hetének vendégei

Elkaszálták az NCIS egyik testvérsorozatát

Ez a 18 produkció érkezik májusban a Disney+-ra

Általában bemennek a gólok - interjú Kapitány Ivánnal, a Gólkirályság kreátorával (x)