Az idei Dancing with the Stars, az elmúlt 4 szezon legnézettebb és legsikeresebb évada. De vajon hogy áll össze a produkció és miként jutnak el odáig, hogy a nagyszabású showműsor élőben ilyen látvánnyal kerülhessen képernyőre? A TV2 Csoport meghívására a múlt héten 4 napot tölthettem a produkció stábjával és megnézhettem hogyan készül a Dancing with the Stars, amely december 2-án, szombaton fináléjához érkezik. A beszámolóban bemutatom, hogyan zajlanak a különböző próbafolyamatok, a megbeszélések, milyen az élő adás a stúdióból, valamint a vezérlőből és vezető stábtagok is beavatnak a kulisszák mögötti történésekről. (A cikk képei Xiaomi 12 Proval készültek, kivéve ahol egyéb jelölés található – x).

(A három finalista – Fotó: TV2)

A keddi nap délután csatlakoztam először a stábhoz a TV2 székházában. Ezen a napon vannak a kreatív értekezletek, ahol általában a három hét múlva következő produkciókat beszélik át, de most a következő héten esedékes finálé volt terítéken. Ottlétem alatt Marics Peti és Stana Alexandra voltak jelen, az értekezleten pedig a stáb számos fontos tagja ott volt. A páros első sorban a vezető kreatívokkal (Katona Andor kreatív producer, Fehér Alexandra és Szebenszki Ákos főszerkesztők), egyeztetett, valamint a többi ottlévővel, hogy miként állnak (időben most szombaton) következő három finálés produkciójukkal, valamint elmondták a látványötleteiket. Utóbbi esetén volt egy kis bizonytalanság, de az értekezlet végén Szebenszki Ákos mutatott egy remekül kidolgozott ötletet, mely mindenki tetszését azonnal elnyerte. 

hirdetés

Az egyórás értekezlet után egy rövid kocsiutat követően elvittek a Táncosok klubjába, ahol a szereplők legtöbbször próbálnak. Itt éppen T. Danny és Lissák Laura gyakoroltak. Előre figyelmeztettek, hogy elképzelhető, hogy nem fogok tudni sokáig bent maradni, mert nem mindig szeretik a szereplők, ha mások is ott vannak a próbáikon, de a páros nagyon nyitott volt és örültek, hogy ott vagyok köztük. Később egyre több táncos érkezett és velük is próbálták a már kitalált koreográfiát, illetve pontosították azt. A próbateremben jelen volt a műsor vezető koreográfusa, Valc Szabolcs is. 

A szakember egyik fő feladata a táncok összerakásának segítése és ellenőrzése. Elmondása alapján vannak olyan táncosok, akik kiemelkedő tehetségek a szakmájukban, de nem annyira jó koreográfusok. Ilyenkor ő készíti el nekik a koreográfiát az elejétől a végéig. Ezen kívül minden nap ott van a Táncosok klubjában és együtt van a szereplőkkel. A próbák során ellenőrzi a táncokat és kiemelten nézi az emeléseket. Itt két fontos szempont is van, egyrészt vannak olyan műfajok, amibe nem illenek bizonyos mozdulatok, másrészt egy adáson belül nem lehet két különböző párosnak ugyanolyan emelése. Ezeken kívül pedig a próbák során a szereplők lelkére is oda kell figyeljen. 

„Ilyenkor, a vége fele már jobban rajtuk van a nyomás, ezért van, hogy feszültségek vannak egymás között. Ez is a dolgom, hogy ezt észre vegyem és kezeljem az ilyen helyzeteket. Ha kell, mondok valami vicceset, vagy csak bejövök és lazítom a hangulatot, vagy éppen, ha arra van szükség, akkor elküldöm sétálni valamelyiküket egy órára. Szerencsére azonban ilyesmire nagyon ritkán van szükség” – mesélte Valc Szabolcs. 

„Ahogy egyre haladunk előre a műsor során, annál kevesebb idő van a felkészülésre. Az évad előtt másfél hónap, mely alatt a párok 3 táncot kapnak meg. Ezek az első, a második és a harmadik adásban lesznek. Az első adás után a párok megkapják a negyedik táncot és így tovább. Viszont mostanra, az utolsó előtti adás hetén csak ezen a héten tudták elkezdeni a gyakorlást. Most már tudják a finálé táncait, de a gyakorlást még nem tudták elkezdeni. A fináléban lesz majd a zsűri kedvence, az első táncuk és egy új tánc. A döntő produkcióit viszont csak a szombati napon kezdik majd gyakorolni és vasárnaptól tudnak teljes erőbedobással azokkal foglalkozni.”  

„A szombati adások után vasárnap reggeltől már próbálnak is a következő élő show-ra” – folytatja. „Vasárnap és hétfőn rögzítik a kisfilmeket, így ezeken a napokon csak pár órát próbálnak. A keddet már rá szokták szánni erre, szerdán pedig már szárazpróba van. Ezen a napon még nem szokott teljesen összeállni a produkció, viszont a rendező már látja az irányokat és el tud kezdeni készülni. A csütörtök egy nagyon erős nap mindenkinek, amikor még nagyon sok minden változik egy-egy koreográfiában. Azt szoktam látni, hogy a szerdai nap még le van táncikálva, a pénteki kamerapróbán viszont már olyan mintha egy teljesen más dolgot látnánk a minőséget tekintve” – mondta a vezető koreográfus. 

A szerdai próba és az idei év újításai

Szerdán délután érkeztem meg a TV2 Csoport-Mafilm területén található Fábry Stúdióhoz, ahol a Dancing with the Stars- t forgatják. Ez a területen a legnagyobb stúdió, 750 négyzetméteres és a tévétársaság korábban számos nagyobb kiállítású műsorát is itt forgatta. Ezen a napon az előbb említett száraz próbák zajlanak, amikor a vezető kreatívok és a rendező is még a stúdióban van és csupán egy kamerával rögzítik maguknak a próbát. Az eseményeket a kreatív producer és a főszerkesztők mellől, a zsűri asztala mögül figyelhettem. Ilyenkor még kezdetleges a világítás és a ledfalakon sincsenek ott a hátterek. A szereplők pedig még a saját ruhájukban gyakorolnak. 

Minden versenyzőpáros nagyjából produkciónként egy órát próbálhatott. Az ottlétem alatt Radics Gigi és Baranya Dávid, valamint T. Danny és Lissák Laura gyakoroltak. Utóbbi versenyzőknél érdekes volt látni, hogy az előző nap gyakorolt produkciók már jobban mentek, de még nem állt össze az egész. 

A Dancing with the Stars idei, 4. szezonjától új kreatív vezetőt kapott a produkció. Katona Andort arról kérdezem, hogy miként döntöttek a mostani évad változtatásairól és hogyan alakultak ezek ki. 

„Amikor kiderült, hogy kreatív producerként megkapom a Dancing with the Stars-t, akkor leültünk a főnökeimmel – Ökrös Gergővel (produkciós és kreatív igazgató – szerk.) és Fischer Gáborral (programigazgató – szerk.), valamint azzal a csapattal, akik ezt a műsort már négy éve készítik – Fehér Alexandra és Szebenszki Ákos (főszerkesztők – szerk), hogy nekik mik a tapasztalatiak és mivel lehetne frissíteni a negyedik évadot. Oláh Ákos kollégámmal (vele készíti az Ázsia Expresszt és a Farm VIP-t – szerk.) a saját produkcióink mellett szoktunk beszélgetni más TV2-s műsorokról is, így mielőtt megkaptam a Dancing feladatát, már azon az állasponton voltam, hogy jót tenne a műsornak, ha nem élő zenekar lenne. Ezzel pedig egyetértett az összes felsorolt kollégám” – mesélte a kreatív producer. 

„Persze tudom, hogy a zenekar ad egy hangulatot egy ilyen típusú táncos showműsornak és vannak olyan országok, ahol a mai napig így látható a Dancing with the Stars, de sokkal több hátránya van. Az, hogy megléptük ezt a változtatást, kifejezetten jót tett a műsor frissességének. Jót tett a stúdióképnek is, ugyanis sokkal nagyobb tere lett a táncnak, mivel nagyobb lett a parkett, azaz a színpad mérete. Ez a táncosoknak is nagyon jó, mert szeretik kitölteni a teret. Emellett a párosoknak azért is kedvező, mert sokkal hamarabb megkapják a végleges zenéjüket. Régen úgy volt, amikor megkapták, hogy mi lesz a szám, akkor még meg kellett várni, hogy a zenekar felvegye és ezért gyakorlás közben kellett változtatni a táncrenden. Sőt megtörténhetett az is, hogy az élő adásban végül valamilyen hangszer nem úgy szól, ahogy elpróbálták, arra pedig rögtönözni kellett. Ezeken kívül nagyon jót tett a műsor látványvilágának is. Azzal, hogy bekerült egy hatalmas ledfal, mely előtt már nincs semmi és senki, így az adott produkció mögé azt vetítünk, amit szeretnénk. Továbbá sokkal szebb a kamerakép is, mert jó azt nézni, hogy mindenhol ledek veszik körbe a színpadot, így még jobban el tudjuk varázsolni a stúdiót” – tette hozzá. 

„Szintén változás, hogy ettől az évadtól csak három zsűritag van a műsorban. Nekem az volt az alapvetésem, hogy elég ennyi. Amikor először találkoztam Nórival, Tamással és Vajkkal, akkor azt éreztem, hogy köztünk annyira jó a kémia és annyira jó dinamikájuk van, hogy nagyon nehéz lenne közéjük egy negyedik embert ültetni. Voltak persze erre próbálkozások, de amikor megnéztünk különböző személyeket, mindannyiunk azt érezte, hogy mellettük túl jól működik az említett hármas. Végül a csatorna is támogatta ezt az elképzelésemet és hittek abban, hogy elegek lesznek ők hárman.” 

„Egy olyan műsorban, mint a Dancing, ahol a zsűritől azt várjuk el, hogy szakmai legyen, hisz a nézőtől nem várható el, hogy ismerje a táncstílusokat és meg tudja állapítani, hogy az a spicc a helyén volt-e, vagy az a lépés úgy nézett-e ki, ahogy kell, ezt a funkciót, viszont három ember is el tudja mondani. Ők hárman pedig különböző szempontok alapján tudnak értékelni. Tamás elsősorban a táncszakmai részét nézi, Vajk színházi emberként inkább a showelemeket és a humort viszi bele az adásokba, Nóri pedig érzelmesebb és azt figyeli, hogy mennyire érinti meg az adott produkció és milyen hatásokat vált ki. Ezt ráadásul nem mi találtuk ki, hogy nekik ez legyen a szerepük, hanem a karakterükből adódik. Ez is egy olyan változtatás, amit most már látunk, hogy bejött és működik” – mondta Katona Andor. 

Ezen kívül szerettek volna több kisebb újítást is csinálni, de mivel a Dancing with the Stars egy angol licenc, a BBC formátuma, ezért sok mindenben megköti a kezüket. Abba viszont belement a formátum-tulajdonos, hogy az adás végén a zsűri megmenthessen valakit. Ezen kívül két és fél-két hónapról másfélre rövidítették a párosok felkészülési idejét, hogy az első adásra ne legyenek még annyira profik és az évad folyamán lehessen látni a fejlődést rajtuk.  

„Az előző három évadban külső szemlélőként viszonylag hamar lehetett érezni, hogy ki fogja megnyerni a műsort, mert mindig volt egy valaki, aki sokkal jobban táncolt, mint a többiek. Azért, hogy ezt idén megakadályozzuk, próbatáncot is tartottunk és mindenkinél előre megnéztük, hogy nagyjából mire számíthatunk. Így többekről előre tudtuk, hogy jól fognak táncolni, közben pedig lettek még olyanok, akikről nem is gondoltuk volna, hogy ennyire ügyesek lesznek” – mesélte a kreatív producer. 

A kamerapróba napján 3 órát voltam a stábbal. A csütörtöki napon csak tánctermi próbák vannak, így ezen a napon nem látogattam el a stábhoz. 

Így zajlik a pénteki kamerapróba és így dolgozik a műsor rendezője

A pénteki az egyik legfontosabb nap a felkészülés során, ugyanis ezen a napon már kamerákkal együtt próbálnak. A rendező itt már a vezérlőben tartózkodik, de a kreatív stáb továbbra is a stúdióban van. Ez más, egy sokkal komolyabb próbanap, mint a szerdai, ugyanis a versenyzők a fellépő ruhájukban vannak, a háttértáncosok is, bekerülnek a színpadra a kellékek és a ledfalakon is futnak az élő adásra készített grafikák és hátterek. 

Ez a nap a kellékeseknek is gyakorlás, ugyanis volt olyan produkció, ahol konkrétan három régi autót kellett betolni (a stúdióban a motorjuk nem járhat), majd pedig a gyakorlás után kivinni. Ekkor találták ki, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban be-, majd kivinni, hogy a másnapi főpróbára és természetesen az élő adásra ez már minél gyorsabban és az adott időre meglegyen. Ezen a napon már érkeznek vendégek is a stúdióba, ugyanis a TV2 Csoport egyes partnerei és családtagjai számára lehetőséget biztosít, hogy belenézzenek a próbába. A stúdióban alapvetően ezt a napot is a zsűriasztal mögött, a kreatív stábbal töltöttem, de időnként a karzatról, illetve a közönség soraiból is megtekintettem a próbát. Az egyik tánc próbáját pedig a vezérlőben, a rendező, László Péter mellett nézhettem meg. Neki rendkívül fontos feladata van a műsor előkészülete és az élő adások alatt is. 

„A díszlet tervezésekor kezdődnek a rendező feladatai, ez esetben 2020-ban. Ki kellett találnom, hogy hány kamerával és milyen optikával kell, hogy dolgozzunk, illetve azok hol helyezkedjenek el, merre mozogjanak, milyen kameramozgató eszközökre lesz szükségünk, illetve, hogy ezeket hogyan ne mutassuk meg a nézőknek, hiszen ők nem kamerákat akarnak látni, hanem a műsort. Ezeket a díszlettervezővel együtt véglegesítettük, majd beépült a tervekbe. Amikor már elkészült a díszlet, ellenőriznem kellett, hogy minden olyan lett-e, ahogy kitaláltuk és kell-e korrigálnunk, simítanunk még valamit rajta. Persze minden egyes évad előtt gondolkozunk, hogy miként lehet még szebbé tenni a díszletet. Ilyenkor nem mindig új elemek érkeznek, hanem van olyan, amikor egy meglévőt változatunk meg” – mesélte a rendező. 

„Az adások hetei alatt ott kapcsolódom be a folyamatokba, amikor a kreatív producer és a főszerkesztő átküldi a kreatív táblát, ahol a táncok egyes vizuális elképzeléseit tartalmazó produkciós leírások vannak: melyik zenére, mit fognak táncolni, milyen ruhában. Ez az első adás előtt 3 héttel van, onnantól kezdve pedig hetente az élő adás előtt két héttel. Ezeket a terveket elkezdjük pontosítani, feldúsítani, kitaláljuk a világítást és hogy miként nézne ki a megvalósítása. Ezután a gyártó csapat az art directorral és a berendezőkkel együtt létrehozzák ezeket az igényeket. Ezt a szerdai szárazpróbán látjuk először. Ott már én elképzelem, hogy kamerában ez hogy fog kinézni és melyik mozdulatot honnan fogom mutatni. Ha pedig szükség van rá, hogy még jobban mutasson egy-egy mozdulat, kérek olyat a táncosoktól, hogy egy-egy ponton tudnak-e kicsit jobbra állni, esetleg tartani a színpad közepét, megmutatom, melyik kamerából mutatom a közeli képet, stb. A koreográfiához nem nyúlunk, csak stúdió adottságaihoz igazítjuk. Majd minden produkciót a végén egy kamerával rögzítünk.”

(Fotó: TV2)

„Másnap, csütörtökön visszavonulok és otthon mindent kikapcsolva következik a munka legkreatívabb része. Ilyenkor nagyjából egy-egy produkciót másfél óra alatt felsnittelek, ami azt jelenti, hogy nagyon konkrétan kitalálom, hogy melyik mozdulatot, melyik kamerából mutatok meg, milyen kameramozgásokkal, merre megy a steady-cam, stb.. Azt, hogy a stúdióban lévő 14 kamerából melyik mit tud, azt jól tudom, hisz én találtam ki, hogy melyik hol legyen. Majd a vezető operatőrrel, Kőrösi Andrissal, aki az elsőszámú alkotótársam, az optikákat átbeszéljük, neki fantasztikus szeme van ehhez. Ő is ott van a szerdai napon és a különböző produkciókhoz elkezdi a világítását kitalálni. Eddigre már a ledfalakra kerülő anyag is megvan, így abban a színvilágban dolgozunk, de kiemeljük a főhőseinket. Egy olyan világot igyekszünk teremteni köréjük, hogy ízléses és nagyon érdekes legyen” – tette hozzá. 

„A csütörtöki nap végén, ha kész a felsnittelés, azt szétküldöm az összes operatőrnek, melyekkel ők megbarátkoznak és fel is jegyzik őket. Ezután a pénteki napon minden táncot ötször-hatszor elpróbálunk, ami során még csiszolgatjuk. Ha valami nem úgy jön ki kamerába, ahogy elképzeltem, akkor változtatunk még rajta. Pénteken elégedetten szoktunk elindulni a stúdióból, majd miután hazaértünk, a főszerkesztővel és a vezető operatőrrel még éjjel 1-ig online egyeztetünk, hogy mit lehetne még szebben, még jobban. Ezek után szombaton, az adás előtt még kétszer mindent elpróbálunk. Szombat este az élő adást ezek után már „csak” le kell vezényelni, tehát mindent, amit lepróbáltunk, azt a maga ritmusában meg kell mutatnunk a mi nézőinknek élesben is. Természetesen ez a legizgalmasabb része az egész munkafolyamatnak” – mondta László Péter. 

A pénteki napon egy elég összetett próba zajlik. Ugyanis legalább annyira fontos a táncosoknak, mint a stáb különböző tagjainak. Minden egyes produkciónál a végleges díszletelemekkel elpróbálják a nagyjából végleges koreográfiát. Első körben a stúdióban lévő kreatívok szólnak, hogyha valamit nem tartanak jónak, és itt nem is csak a táncról van szó, hanem fényekről, vagy végső soron az is előfordulhat, hogy kisebb változtatást kérnek egy-egy kelléken, vagy megvilágítási elemen. Végső soron pedig, amikor minden összeállni látszik, akkor még a rendező is rá kell mondja az áment, hogy tovább haladhassanak.  

Ezen a napon már az összes párost láttam táncolni. Izgalmas volt látni mindenkit, de különösen Dannyéket, hisz az ő táncaikat már a keddi naptól végig követhettem és a kezdetleges állapotból jól látszott, hogy napról-napra mennyit fejlődtek és péntekre már egy-egy színvonalas produkcióval álltak elő. 

Katona Andor megosztotta velem, hogy táncstílust és a konkrét dalt ők hárman a főszerkesztőkkel határozzák meg. A tematikákat már jó előre kitalálják, azokhoz kezdenek el gyűjteni ideális zenét. Ezt követően pedig a dalokat egyeztetik a műsor zenei producerével, Rakonczai Viktorral, valamint ezt követően Valc Szabolcs koreográfus is rájuk tekint, hogy stimmelnek-e az adott stílushoz.  

„Miután megkapta a pár az adott dalt, ők és mi is elkezdünk gondolkodni azon, hogy milyen körítést lehetne mellé rakni. A kreatív meetingen találkozunk a párral – mindegyikkel külön egy órát – amikor átbeszéljük velük a produkciót. Fontos, hogy ez nem az adott szombat tánca, hanem a három hét múlva következőé. Elmondják az ötleteiket, majd elmondjuk mi is, a végén pedig meghatározzuk, hogy így fog kinézni a produkció, ilyen körítést kap, ezt a hátteret képzeljük el hozzá, ilyen kellékek lesznek bent hozzá és az is eldől, hogy milyen ruhában fognak táncolni. Itt a stáb minden szekciója képviselteti magát, így mindenki tudni fogja, hogy az adott tánc nagyjából hogy fog kinézni. Ezt követi a rá következő héten egy gyártási meeting, addigra már a kellékesek, a berendezők és a díszletesek meg tudják mondani, hogy mi mennyibe kerül az adott produkciónál. Itt beszéljük át, hogy mi fér bele és mi nem. Az adás hetén pedig a stábbal is elindul a próbafolyamat” – mesélte a kreatív producer. 

Azt a helyet is megmutatták nekem a stúdióban, ahol a függöny mögött, egy mindössze egyméteres sávban a fényekért felelős kollégák a fejgépet irányítják. Ezek azok a lámpák, amelyekkel a műsor közben követik a versenyzőket, esetleg a háttértáncosokat, vagy épp a műsorvezetők mozgását. 6 ilyen robotlámba van, melyekre kamera van rögzítve, így tudják gyakorlatilag bárhonnan irányítani. Nagyon különös látvány volt, hogy rendkívül fontos munkát végeznek, mégis a feladatukból adódóan egy ennyire sötét, eldugott helyen kell dolgozniuk. Aznap több mint 6 órát töltöttem a TV2 stábjával és este fél 9 előtt nem sokkal indultam tovább. A próba ilyenkor még tartott. 

A főpróba és az élő adás a stúdióból és a vezérlőből

A szombati nap koradélután érkeztem a tévétársaság székházához. Már az előző napokban is látszott, hogy mennyire hatékony a Dancing with the Stars stábja, de ezen a napon érződött a leginkább. Már rögtön a megérkezésem után azt tapasztaltam, hogy egy órával előrébb tartanak, mint a tervezett ütemterv. Ezen a napon tartják a főpróbát, ahol végig veszik a teljes adást. Itt már az esti sorrendet tartják és minden táncot kétszer próbálnak el. A műsorvezetők is gyakorolnak és elmondják a szövegeik egy részét, beköszönnek a nézőknek, valamint végig veszik velük, hogy mikor hol kell lenniük. Itt az előző napokkal ellentétben, a kreatív stábvezetés jelentős része a vezérlőben tartózkodik. 

A próba során az utóbbi helyiségben Fehér Alexandra rá is kérdezett egy kisfilmre, hogy vajon annak egy külső bevágásra van-e engedélye a TV2-nek. Kiderült, hogy van, de lemaradt a forrásmegjelölés, így ezt még a próba alatt pótolták a kollégái és ki is cserélték az érintett videót.  

A műsorvezetőket meglátva rögtön eszembe jutott, hogy az év korábbi részében az a pletyka terjedt a sajtóban, hogy gondolkoznak azon, hogy lecserélik a két műsorvezetőt. A kreatív producer szerint azonban szó nem volt erről: „Nem is volt kérdés, hogy Lékai-Kiss Ramóna és Stohl András vezetik idén is a Dancing with the Stars-t, fel sem merültek más nevek! A félreértés abból adódhatott, hogy engem bízott meg a TV2 Csoport vezetősége, hogy készítsek egy általános műsorvezető castingot. Ezt én felügyeltem, én hívtam fel az embereket és én tartottam ezeket és közben pedig megbíztak a Dancing with the Stars kreatív vezetésével. Ez tudódhatott ki, amiből volt olyan újságíró, aki tévesen azt hitte, hogy biztos a Dancingre castingolok. Pedig alapvetően teljesen más típusú feladatokra kerestünk arcokat, inkább vetélkedőre, olyan típusú műsorra, mint a Power of Love. Így Szorcsik Viki is volt ezen a castingon” – árulta el Katona Andor. 

A szakember dicsérte a teljes stábot, valamint elmondta, hogy a gyártócéggel, a Paprika Studios-szal is kiemelkedően jó az együttműködésük. Valamint kiemelte, hogy a zsűri és a műsorvezetők is olyan olajozottan teszik a dolgukat, hogy nem nagyon kell miattuk előre izgulni. 

A szombati főpróba egy szakaszát a stúdióból, a nagyobb részét pedig a vezérlőből követhettem. A próbafolyamaton kívül pénteken és szombaton is volt egy előfelvétel Radics Gigi produkciójának az elejéhez. A szombati része már közönséggel közvetlenül az adás előtt került rögzítésre. Mivel a főpróba jelentősen előrébb tartott a tervezettnél, az élő adás előtti hosszabb szünetben a Dancing két főszerkesztőjével is tudtam beszélgetni.  

Szebenszki Ákos alapvetően a produkciók látványáért és kreatívjáért, míg Fehér Alexandra a logisztikáért, az arculati elemekért és különböző szekciókkal való kapcsolattartásért felel. 

„Az első évad óta főszerkesztője vagyok a műsornak és azt veszem észre, hogy évről-évre egyre jobban belopja magát a nézők szívébe” – meséli Fehér Alexandra. A főszerkesztő azt is elmondta, hogy a 2020-as szezon még nagyon nehéz volt, mert a covid miatt sokszor még csütörtökön sem tudták, hogy szombaton épp ki áll színpadra. „Az újdonság varázsa viszont megvolt, amitől rögtön megszerették a nézők. Kimondva is emelkedetten hangzik a Dancing with the Stars és ez a hangulat az egész stábba belopta magát és egy családdá kovácsolódott össze ez a csapat. A stáb és a szereplők is így érzik, amikor bejönnek ide. A második évadban már nem volt annyira nehezített a helyzet és látványba tudtunk többet mutatni. Ezen kívül ez volt az az év, amikor tartalmilag is magára talált és megtalálta a produkció a saját hangját. Majd pedig évről évre egyre maibb lett a műsor” – mondta Fehér Alexandra. 

„Valóban igyekszünk minden évben felülmúlni az előző év látványát és a nézők elé tárt szemkápráztató produkciókat. Minden évben próbálunk új technikákat kipróbálni és új technológiákat behozni, kicsit merészebben hozzányúlni a dologhoz, mind képileg, mind berendezés szempontjából” – tette hozzá a másik főszerkesztő. 

Kíváncsi voltam, hogy min múlik az, hogy melyik produkció kap háttértáncosokat.  

„A kreatív meetingen átbeszéljük a versenyzőkkel, hogy mi fog velük történni, és ha igényelnek plusz tánckart, valamint illik is a produkciójukhoz, akkor megkapják őket. Nyilván vannak olyan műfajok, mint a rumba, ami kettő emberről szól, ott felesleges, hogy elvigyük a figyelmet, de mondjuk egy nagyon pörgős szambánál, vagy hipp-hoppnál jó, ha vannak még a színpadon. Minden produkcióhoz két háttértáncost tudunk biztosítani, de ha van olyan, ahol nem kellenek, akkor más táncnál a versenyzők többet is kaphatnak” – mondta Szebenszki Ákos. 

Minden hasonló nagyszabású produkciónál nagy feladat az adott élő adás produkcióinak sorrendjének beosztása. Ez nincs máshogy a Dancing with the Stars-nál sem. 

„Az adott héten hétfőn-kedden elkezdjük összerakni, hogy mit érzünk, nagyjából hogy kellene lennie. Ezt a tervezetet pedig szerdán, a száraz próba alatt, amikor látjuk a tényleges produkciókat, akkor véglegesítjük. Ezen kívül vannak fontos szempontok, amik bekorlátozzák a sorrendet. Amikor van olyan produkció, aminek nagy díszletelemei vannak, akkor az a jó, ha az reklám után van, hogy addig be tudják pakolni a kellékeket. De lehet olyan, hogy a kipakolás hosszabb, akkor pedig a reklám előttre kell rakni. Valamint kell, hogy legyen az adásnak egy dinamikája, hogy ne jöjjenek egymás után például lassú számok. Az évad elején, ameddig még lehet, arra is érdemes figyelni, hogy egy fiú után lehetőleg egy lány versenyző következzen. De arra is gondolunk, hogy kik azok, akiket a nézők nagyon várnak és őket próbáljuk úgy elhelyezni. Ha pedig már dupla táncok vannak, akkor az átöltözésekre is figyelni kell, így, ha valaki az első szegmens végén van, akkor a következőt nem kezdheti” – mesélte Fehér Alexandra. 

Az élő adást az első reklámig a Dancing with the Stars stúdiójából, a közönség között néztem. Az újságírók a stúdió egyik szélén ültek, de onnan is jól lehetett látni a táncparkettet. Elég jól kitalálták a díszlet felépítését, mert azt figyeltem meg, hogy szinte mindenhonnan jól lehet látni. Viszont a stúdióhangosítás lehetett volna jobb. Az értékeléskor a versenyzők és a műsorvezető hangját nem mindig lehetett hallani, a zsűriét viszont lehetett érteni. A műsor hátralevő, jelentős részét a vezérlőben, Dombóváry Kristóf, a műsort gyártó Paprika Studios produkciós igazgatója mellett tölthettem. 

A három kreatív vezető közül kettő, Katona Andor és Fehér Alexandra ül a vezérlőben. Előbbi szakember a műsorvezetők, utóbbi a zsűri fülén van. A stáb itt is nagyon profin és simán bonyolította le az élő adást és rendkívül nyugodt hangulat uralkodott a helyiségben. Sőt a TV2, azért, hogy a szombati Az Árulók műsor idejének jelentős részében ne adjon reklámot, az volt a kérés a produkció felé, hogy készítsenek egy 65 perces olyan blokkot, amikor nem szakítják meg a műsort. Végül élesben ez 80 perces lett, ami igazán elképesztő teljesítmény volt. Más olyan nagyszabású showműsorokhoz képest, ahol az elmúlt 10 évben a vezérlőből nézhettem végig az adást, tapasztaltam egy hatalmas különbséget. A legtöbb ilyen show-nál pontos adásmenet van, ami alapján ki van számolva egy adásidő, melyet nagyjából tartani kell. Itt a tévétársaság kifejezett kérése, hogy amíg tudják nyugodtan nyújtsák az adást, mert azzal is hosszabban kerül képernyőre a főműsoridő részeként a Dancing. Így minden olyan szereplőnek, aki túlbeszélte magát, a kreatív vezetők örültek is. 

Az adás reklámszüneteiben volt lehetőségem visszamenni a stúdióba. Igen különös látvány volt, hogy mivel itt a színpad gyakorlatilag a stúdió közepén van mindenféle elválasztás nélkül, ezért a közönség átjár rajta és ez itt egy teljesen természetes dolog. Az élő show-n jelen volt a TV2 Csoport több vezetője, Fischer Gábor programigazgató, Ökrös Gergely produkciós és kreatív igazgató és Malatinszky Péter digitális média igazgató, de egyikük sem a vezérlőből, hanem a stúdióból követte az eseményeket. 

A vezérlőből nézve az egyik legnehezebb a rendező munkája. Ez nincs máskép más műsoroknál sem. Egy nagy élő produkciónál azonban mindig nagyobb a felelősség ezen szakember munkáján. László Péter a stáb többi vezető tagja mellett végig ura volt a helyzetnek és csak egy-két kisebb képvágási hibát véltem felidézni.  

A Dancingnél rendkívül fontos a sztárok táncpartnereinek szerepe is. Érdeklődtem, hogy miként választják ki őket: „Az első évadban sok olyan táncost sikerült találni, akikkel öröm együtt dolgozni és nagyon szeretik ezt a műsort” – mondja Szebenszki Ákos. „Hála Istennek sok olyan táncos van, aki a kezdetektől velünk dolgozik. Amikor új táncost szeretnénk a versenyzőink mellé, akkor nekik is tartunk egy castingot. Ilyenkor egy próbatánc keretein belül nézzük meg őket és melléjük a stábból szoktunk beállítani kollégákat. Ezeket a szerkesztőket meg szoktuk kérni, hogy legyenek hisztisek, legyenek türelmetlenek és boruljanak ki, ezáltal megfigyelhető, hogy a különböző szituációkra miként reagál az adott táncos.” 

Annak is megvannak a szempontjai, hogy mi alapján párosítják őket. „Egyik legfontosabb szempont a magasság” – veszi át a szót Fehér Alexandra. „Ha egy lány felvesz egy magassarkú tánccipőt, akkor fontos, hogy ne legyen magasabb a fiúnál. A másik, ami nagyon lényeges, az a habitus. Az első évadnál nagyon jól sikerült ráéreznünk az ő jellemvonásaikra és arra, hogy miként kezelnek embereket, hogy nagyjából be tudtuk lőni már akkor is, hogy kihez ki passzol. Van, akihez egy nagyon nyugodt ember kell, de vannak olyan sztárok, akikhez egy olyan személyiség jó, aki ezerrel hajtja az illetőt. A második évadtól pedig még könnyebb dolgunk volt, hisz addigra nagyon jól kiismertük a táncosainkat. A mostani szezon pedig különösen telitalálat volt, mindenki nagyon szeret mindenkit.” 

A két főszerkesztő ezen kívül méltatta a stylistok munkáját. A ruhák 95%-át ők varrják és kifejezetten a műsorra készítik. Más nagyszabású showműsorokhoz képest pedig még fontosabb a ruha, mert ha hibáznak és épp egy emelésnél megy tönkre, abból akár komoly baleset is lehet. 

Az élő adást követően is még rendkívül jó volt a hangulat. A közönség egy nagy része fotózkodott a táncosokkal, a stábtagok pedig beszélgettek egymással. 

Az ott töltött 4 nap rendkívül izgalmasan telt. Bár én nem vagyok a táncműsorok szerelmese, de így is rendkívül érdekes volt ilyen mélyen belelátni a Dancing with the Stars stábjának munkájába. Végig látszott, hogy egy rendkívül összeszokott stáb dolgozik együtt és minden feladat tökéletesen le van osztva. A műsorvezetők végig profin nyomták le az adást, különösen Lékai-Kiss Ramóna. Tanulságos volt megtapasztalni, hogy a keddi kezdetleges produkciókból, hogy állt össze szombatra egy-egy, de összesen 60 pontos teljesítmény. Köszönöm a meghívást a TV2 Csoportnak, és külön hála Katona Andornak, Fehér Alexandrának, Szebenszki Ákosnak, László Péternek, Valc Szabolcsnak, Dombóváry Kristófnak, a Paprika Studios vezető producerének, valamint Ujvári Barbarának, a Dancing with the Stars PR menedzserének, hogy igyekeztek mindent megmutatni. 

A műsor fináléja szombat este 19:30-tól látható a TV2-n.

A cikk fényképét a gyártótól kapott Xiaomi 12 Pro készülékkel fotóztam, kivéve ahol egyéb jelölés található. (x) – (Fotók: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

hirdetés

Vadonatúj előzetes érkezett a SkyShowtime-on elérhető népszerű drámasorozat 3. évadához

Bejelentették a ValóVilág12 műsorvezetőit

Ők lesznek az Adom a napom 3. évadának harmadik hetének vendégei

Elkaszálták az NCIS egyik testvérsorozatát

Ez a 18 produkció érkezik májusban a Disney+-ra

Általában bemennek a gólok - interjú Kapitány Ivánnal, a Gólkirályság kreátorával (x)