2005-ben indult a TV2 első napi sorozata, a Jóban Rosszban. A kórházi széria a hazai sorozatgyártás egyik fontos alkotása, amelynek a 2008-as világválságot is sikerült átvészelnie. A forgatásai már tavaly befejeződtek, azonban április 14-én, csütörtökön a 4287. epizóddal a SuperTV2-n is véget ért a produkció. Megnéztük, hogyan indult a sorozat,  milyen fontos események voltak körülötte, miért szűnt meg és összeszedtünk néhány extra érdekességet is.

A sorozat színészei 2005-ben az indulásakor

A Jóban Rosszban 17 éves tévés története

A sorozat 2005-ben debütált a TV2-n. A saját gyártású produkció első, bevezető részét a vasárnapi főműsoridőben sugározták, a többi rész pedig hétköznaponként volt látható. A történet egy Budapest környéki fiktív kisvárosban, Csillagkúton játszódott. A középpontban leginkább az itteni magánkórház, a Csillagvirág Klinika dolgozóinak és betegeinek, valamint a velük kapcsolatba kerülő egyéb szereplőknek az élete került.

hirdetés

7 évvel a Barátok közt után a Jóban Rosszban volt a második naponta jelentkező magyar sorozat. Innentől a TV2 főműsoridejének állandó és meghatározó pontja lett. Míg a konkurens csatornán futó Barátok közt egy lakóközösség életet mutatta be, a Jóban Rosszban karaktereinek életét elsősorban a közös munkahely kapcsolta össze. Az RTL szériájának témája teljesen általános volt és családok életét mutatta be, addig a TV2 produkciójának alapja egy kórház volt, így a nézők valamennyivel tematikusabb történetet kaptak. Ezen kívül szélsőségesebb, kevésbé életszerű eseményekkel is dolgozott, úgy, mint például a terrortámadás, Tamás atya villámcsapás általi halála, vagy egy vámpír felbukkanása.

Gesztesi Károly (Füredi Attila), Végh Judit (dr. Steiner Dóra) és Brózik Klára (dr. Káldor Margit)

Mint minden új formátumnál, itt sem volt könnyű a kezdet. Felhős Györggyel, a széria kreatív producerével a SorozatWiki a Jóban Rosszban 15 éves évfordulója alkalmából készített korábban hosszabb interjút. Ebben a szakember elárulta, hogy nem sokkal az indulás után egy olyan fordulatot vett volna a történet, ami többekben is azt az érzetet keltette, hogy nem jó irányba tart a sorozat, ezen pedig változtatniuk kellett. Ezt követően érkezett Bányai Gábor, aki megoldotta a problémákat és éveken át a produkció kreatív producere volt. A sorozat az elkövetkező években remek nézettséget hozott.

A 2008-as válság egy évvel később a magyar tévéket is utolérte, ami miatt a Jóban Rosszban majdnem megszűnt. A sorozat éves szinten akkora költségvetésű produkciónak számított, hogy ha csak ezt kivették volna a kínálatból, akkor máris megoldotta volna a csatorna akkori pénzügyi gondjait. Éppen emiatt a TV2 akkori német tulajdonosai már elkaszálták volna a szériát, azonban a hazai vezetés ezt nem szerette volna, végül pedig maradhatott a produkció, egyetlen feltétellel; súlyos megszorításokat kellett végrehajtaniuk a költségvetésükben. Ennek következtében több színésztől és stábtagtól is meg kellett válniuk. Egy részük úgy távozott, hogy bármikor vissza lehessen venni őket a történetbe, de voltak olyanok is, akik karaktereit véglegesen kiírták a cselekményből.

Gazdag Tibor (dr. Pongrácz Péter)

A produkció 12 éve volt a csúcson, ennek az évnek az elején történt meg vele az, amit nagyon kevesen hittek volna. A szériát 2009-ben abba a sávba helyezték, amiben az RTL napi sorozata is ment, mely egy ideig jó döntésnek bizonyult. 2010 elején ugyanis volt egy rövid időszak, amikor a Jóban Rosszban legyőzte a Barátok köztöt, ami akkoriban hatalmas dolognak számított. Később a TV2 szériája iránti érdeklődés csökkent és az eredményei elmaradtak a konkurens sorozatáétól, de még így is sikeresnek számított. A két produkció 2011 év eleji nézettségi eredményeit anno itt elemeztük ki.

 

A sorozat a TV2 helyett, a SuperTV2-n folytatódott

A Jóban Rosszban eredményei 2015-re sokat csökkentek, de továbbra sem számítottak rossznak. 2016-ban, miután Andy Vajnáék megvették a TV2 Csoportot, a sorozat egy hatalmas változáson ment keresztül, az őszi műsorrend kezdetétől ugyanis átrakták a TV2-ről a SuperTV2-re. Az új csatorna azonban gyártási költségbeli, vagy tartalmi változást nem hozott. Fischer Gábor, aki akkoriban a tévétársaság kandelábertartójának programizgatója volt (de mára az a főcsatorna is hozzá tartozik), nem sokkal később az alábbiakkal indokolta a döntést a SorozatWikinek adott évértékelő interjúban:

Szorcsik Viktória (Bóta Judit), Létay Dóra (dr. Pongrácz Réka) és Vad Katalin (Janovics Ivett)

“Ez egy fontos stratégiai döntés volt. Évek óta beszéltünk arról, hogy bár a TV2-n már nem tud kiugró eredményeket elérni a sorozat, egy kisebb csatornán zászlóshajó lehet, hiszen dél körül kimagasló tíz-tizennégy százalékot produkál, este pedig hatot-hetet hoz. Ez egy olyan tartalom, ami ellentétben más kábelműsorokkal, nem három-négy hónapig van a képernyőn, és időszakosan emeli meg a csatorna közönségarányát, hiszen a karácsonyt leszámítva az év minden hétköznapján látható. Ha pedig a számokat nézzük, portfóliószinten a TV2 Csoport közönségaránya a Jóban Rosszban ideje alatt növekedett, tehát ez a lépés szakmailag indokolt volt.”

A lépést követően a szakmában vita volt a döntés helyességéről, hisz az valóban igaz, hogy a SuperTV2-n remek nézettséget hozott, de a TV2-n a pótlására berakott műsorok többsége rosszabb eredményeket hozott. Emellett, akkoriban több változás is bekövetkezett a produkció körül. 2017 májusában bejelentették, hogy az eddigi egy helyett napi két résszel jelentkezik majd a sorozat, nem sokkal később pedig új gyártó vette át a munkálatokat. Három éven át a Show and Game készítette a sorozatot, azonban amikor a szerződésük lejárt, a műsort átvette az RTL korábbi fő beszállítója, az IKO Műsorgyártó.

Szabó Zsófi (Betty Tanakis), Marton Róbert (dr. Kardos Zoltán), Bozsó Péter (Szlávik Jenő) és Száraz Dénes (Falvai Tamás atya)

A TV2 Csoport a többi nagy csatornához hasonlóan több óvintézkedést is tett a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A koronavírus gyors terjedése miatt 2020-ban két hónapra leállt a sorozat gyártása, ebben az időszakban a már felvett részeket tudták leadni. A leállás alatt a produkció alkotói teljesen átírták Csillagkút történetét, ugyanis a járványt a történetbe a is beleírták. A nézők figyelemmel követhették, hogy hogyan küzdenek meg a klinika orvosai a járvánnyal és hogyan élik túl a bezárt helyek üzemeltetői a válságot. A leállás után új gyártóval tért vissza a széria, az Ökrös Gergelyhez tartozó Media Links Production vette át a munkát.

A széria bő egy évvel ezelőtt egy internetes háttérműsort kapott JR Sztorik – Különjárat címmel, melyben a szereplői, Bugár Anna, Nyári Darinka, Kiss Ernő Zsolt és Suhajda Dániel az otthonaikban beszélgettek a vendégeikkel. A csatorna közleménye szerint a műsor célja az volt, hogy kulisszatitkokat, érdekességeket áruljanak el a kórházsorozatról, ugyanakkor a kötetlen beszélgetésekben a színészek családi élete is rendszeresen szóba került.

Jobbra Liptai Claudia (dr. Zámori Alexa) operál

2021 júniusában bejelentették, hogy a széria hamarosan véget ér, egy hónappal később pedig már a forgatásait is befejezték. Pavel Stanchev, a TV2 Csoport vezérigazgatója akkor azt nyilatkozta, hogy a médiavállalat legrégebb óta műsoron lévő sorozata programstratégiai okokból ér véget. Fischer Gábor, a TV2 Csoport programigazgatója később a SorozatWikinek adott évértékelő interjújában bővebben is kifejtette az okait:

“A Jóban Rosszbannak meghatározó szerepe volt a TV2 életében. Majd később, 2015 után a SuperTV2-re való átkerülését követően a kábelportfóliónk megerősítésében is. Az elmúlt években azonban azt láttuk, hogy a sorozat nézői évről-évre lassan lemorzsolódnak. A konkurensünk az elmúlt években nagyobb költségvetéssel bíró, vadonatúj napi szériákat tűzött képernyőre, ezekkel pedig a Jóban Rosszban nem tudta felvenni a versenyt. Több kísérletet tettünk a megújítására, gyártót cseréltünk, új szakembereket igazoltunk a produkcióhoz, de nem tudtuk megállítani a csökkenést. Eljutottunk egy olyan pontra, mikor már sem a déli, sem az esti vetítés nem hozott olyan nézettséget, hogy hosszú távon képernyőn tudjuk tartani a sorozatot. Azt gondoljuk, hogy ha a Jóban Rosszbanra költött pénzből új műsorokat készítünk, akkor szezonálisan jobb nézettséget tudunk elérni a SuperTV2-n.”

Ugyanezen beszélgetés során a programigazgató nálunk jelentette be, hogy a produkció áprilisban lesz utoljára látható. A Jóban Rosszban utolsó epizódja végül április 14-én, csütörtökön 19:30-kor volt látható a SuperTV2-n. A kórházi sorozat így 17 év és 4287 epizód után véget ért.

Suhajda Dániel (Fehér Roland), Sághy Tamás (Vidovszky Nándor), Mihályfi Balázs (dr. Fehér Konrád) és Nagy Adri (Betty Tanakis)

További érdekességek

A Jóban Rosszban egy kórházi széria volt, de 12-es karikával, mely sokszor bekorlátozta a készítőket.

“…a nézők olyan népszerű kórházas sorozatokat tekintenek etalonnak, mint A Grace klinika vagy a Vészhelyzet, ahol mind anyagi- és technikai lehetőségek tekintetében jóval magasabb ligában játszanak. Egy jelenetet ők lehet, hogy akár napokig forgatnak, hogy minden tökéletes legyen, és még a vér is arra fröcsköljön, amerre kell. Nekünk egy ilyen jelenetre, jó ha 45 percünk van, miközben a 12-es karika miatt a műtéteknél nem is nagyon mutathatunk vért. Előfordul, hogy jogi állásfoglalásra van szükség ahhoz, hogy ez a vérmennyiség vacsoraidőben képernyőre kerülhet-e vagy sem, hiszen a médiatörvény vonatkozó része szabályozza az ilyen esetet. Ekkor szorulunk olyan képi megoldásra, hogy a műtétet végző orvos arcát vagyunk kénytelenek mutatni, aki közli, hogy elvágott egy eret és fröcsköl a vér.”

mesélte 2020-ban Felhős György a SorozatWikinek.

A Jóban Rosszban színészei 2021-ben, a sorozat 16 éves születésnapján

A napi szériák közül mára többnél is előfordul, hogy nagy színészeket alkalmaznak. Az elmúlt éveket leszámítva ez nem volt jellemző a napi sorozatiparra. A Jóban Rosszban azonban kivétel volt, a 17 éves története alatt hatalmas nevű színészek is láthatóak voltak benne. Többek közt olyan neves művészek, mint Csuja Imre, Esztergályos Cecília, Gesztesi Károly, Liptai Claudia, Lukács Sándor, Nádas György, Nyertes Zsuzsa, Pásztor Erzsi, Schubert Éva, Szakácsi Sándor és Tordai Teri. Ezen kívül érdekesség, hogy az eredeti színészgárdából mindössze hárman maradtak az utolsó epizódig; Gazdag Tibor (dr. Pongrácz Péter), Jánosi Dávid (dr. Nemes Viktor) és Madár Veronika (Galambos Gyöngyi).

Csütörtökön tehát 17 év után véget ért Jóban Rosszban. A sorozat befejező része 19:30 órakor volt látható a SuperTV2-n. Idén azonban nem csak a Jóban Rosszban, hanem a folyamatosan képernyőn lévő napi sorozat műfaja is eltűnik a hazai televíziózásból, ugyanis a Barátok közt tavalyi búcsúja után, idén az utolsó ilyen, az Éjjel-Nappal Budapest is végleg véget ér.

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban