.

Trónok harca 5. évadkritika: lagymatag felvezetés után a végjáték adott sakk-mattot a nézőknek

Írta: RaulReal | 2015. június 22. 22:10
Amikor a magyar HBO premier előtti vetítésén megnéztük az 5. évad kezdését, úgy tűnt, hogy az írók tudják mit csinálnak, és a bevezető rész után fokozatosan egyre feljebb tekerik a feszültséget, a fináléra pedig eljutunk a legfrenetikusabb szintekre. Sajnos azonban meglátszott idén, hogy George R. R. Martin egyetlen epizódot sem jegyzett, ugyanis a szerző A tűz és jég dala legújabb kötetén dolgozik szorgosan. Egészen a 8. részig kellett várnunk, hogy elkezdjenek magukkal rántani minket az események. Kellett ehhez Tyrion és Daenerys Targaryen találkozása, na meg az, hogy az évadzáróban eltettek egy csomó fontos karaktert láb alól. Többek között Havas Jont, aki miatt nagyjából gyászba borult a teljes rajongói közösség. És hogy mi lesz vele? Senki nem tudja, még a könyvolvasók sem. Ugyanis a Trónok harca 5. évada több ponton is megelőzte a könyveket. Az 5. évad első felével az volt igazából a probléma, hogy a készítők nem igazán tudták, hogy milyen irányba kellene terelni a történetek medrét. Daenerys egy helyben toporgott a Keskeny-tengeren túl, Tywin halálának végjátéka unalmas volt, Dorne pedig hatalmas csalódás lett. A Vörös Viperával nagyon szépen felépítették a helyet, mindenki várta, hogy milyen kemény arcok laknak ott és ha ők nem képesek arra, hogy megszorongassák a Lannistereket, akkor senki. Nos, Oberyn Martell lányait, a Homokkígyókat nagyjából fölösleges volt behozni a történetbe. Amikor Jaime jobbkezét, Bronnt bebörtönözték a Martellek, akkor tudtak a méreggel szívesen játszadozó leányzók valamit kezdeni magukkal. De az is kimerült egy villantásban, és a tapsolós játékban. Utóbbi viszont elég nagyot ütött, mert végre kijött az, hogy a Homokkígyóknak igenis van személyisége is. Nem csak egy pár mellel akarják eladni a karaktereket.
Talán az egyetlen történetszál, ami teljesen meg tudott újulni, az Arya Starké. Kellően misztikus volt, ahogy alább merült egy olyan világban, az arctalanok csarnokában, melyet az eddigiek során nem volt lehetőségünk megismerni. Jaqen H’ghar visszatért és úgy megleckéztette Aryát, hogy az még nekünk is fájt. Na, és persze ne feledkezzünk el a másik Stark lányról, Sansáról sem, aki újfent egy pszichopata kezei közé került. Ramsay felemelkedésének is tanúi lehettünk az évad során, és bizony a rajongók legalább annyira szívükbe zárták a férfit, vagy éppen meggyűlölték, mint tették azt sokan Joffrey Baratheon esetében. Ramsay Bolton lubickolt az ötödik évadban, egyre csak sanyargatta Theont, azaz Bűzöst, Sansát pedig rögtön azután, hogy feleségül vette, még meg is erőszakolta. Ez keményen kicsapta a biztosítékot a nézőknél. Jobban, mint az, hogy Stannis Baratheon és a Vörös Papnő máglyára küldte a királyjelölt lányát, csak azért, hogy győzedelmeskedjenek a Boltonok felett és visszaszerezzék Derest. Ramsay mellett bizony Stannis lett az évad egyik legellenszenvesebb karaktere, ő azonban nem azért, mert iszonyatosan gonosz, hanem mert olyannyira hajtja a hatalomvágy, hogy képes átgázolni a Vastrónért bárkin.
Eközben Királyvárban tanúi lehettünk annak, ahogy Margaery és Cersei egymás torkának esett, és a Lannister anyakirálynő bizony szépen átadta a hatalmat a fővárosban egy vallási fanatikus szektának. Ők pedig gyönyörűen magukkal rántották a Tyrelleket és a Lannistereket is, ha már lehetőségük volt rá. Lena Headey aztán az évadzáróban olyan alakítást nyújtott, megbánó-meztelen sétája igaz, hogy mindössze 6 percig tartott, mégis szívszaggatóra sikerült. Azóta kiderült, hogy a készítők trükköztek egyet, és nem minden jelenetben a színésznő látható, igénybe vették egy testdublőr segítségét is a meztelen jelenetekhez. Lena ugyanis ekkor már láthatóan terhes volt és inkább a séta lelki oldalára szeretett volna koncentrálni. Ha viszont megkapja azt az Emmy-díjat, ami kijár neki, akkor úgy lenne illő, hogy dublőrével együtt vegye át azt. A Trónok harca 5. évada azért lesz emlékezetes a nézők számára, mert beelőzte a könyveket, és többek között olyan dolgokat mutatott meg, mint Tyrion Lannister és Daenerys Targaryen találkozása, mely a regénysorozatban még nem történt meg. Az egyik legepikusabb párbeszéd kettejükhöz fűződik, talán sose fogják elfeledni a nézők azt, ahogy az Ördögfióka meggyőzte a sárkányok anyját, hogy fogadja fel tanácsadónak. Peter Dinklage-et idén is csak dicsérni lehet, a színész kiszorított helyzetben is hozta a formáját. Ráadásul Tyrion Ser Friendzone, azaz Jorah Mormont és Varys személyében olyan kiegészítőket kapott, akiket élvezet volt figyelemmel kísérni.
A CGI helyenként kilógott. A már említett meztelen sétás résznél például, nagyon látszott, hogy arra a bizonyos testre csak így-úgy pakolták rá Lena Headey arcát. És amikor Daenerys sárkányháton menekült el egy nagyon szorult szituációból, arra is sokan felkapták a fejüket. Azt kell megérteni ezzel kapcsolatban, hogy ez még mindig tévésorozat, és az HBO-nak nincs akkora büdzséje. Ennek ellenére a vadak és a Mások csatája olyan erősre sikeredett, hogy simán lealázta Peter Jackson bármelyik filmjét helyenként mind látványban, mind pedig izgalomban. Az volt az a pillanat, amikor a Kit Harington által alakított Havas Jon tényleg hőssé vált. A hősöknek azonban mind tudjuk, milyen sorsuk van Westerosban. Ned Starkhoz hasonlóan Jonnak is vesznie kellett, mégpedig saját emberei, az Éjjeli Őrség tagjai küldték a halálba. Szomorú pillanatokban tehát bővelkedett az évad, és előfordult, hogy behoztak egy-egy új karaktert, aki rögtön szimpatikus lett a közönségnek. De úgy 5 perc múlva meg is váltak tőlük. A Trónok harca továbbra is kegyetlen játék, senki sincsen biztonságban, talán erre a legjobb példa az évadzáró volt. Ebben szinte hullottak a karakterek. Az írók viszont még mindig azt mondhatjuk, hogy tudják, mit csinálnak. Nem öncélú a meztelenkedés, nem öncélú a halál. Ez egy olyan politikai játszma, amihez nem elég okosnak, bátornak, népszerűnek lenni. Kell a szerencse is. Mert ha az a bizonyos kerék úgy fordul, akkor lehet valaki bármilyen jó képességű is, vége van. Daenerys persze megígérte, hogy szétzúzza azt a kereket, de meglátjuk, mi lesz belőle. Stannis is azt hitte, el tudja foglalni Derest. A Véreb is úgy gondolta korábban, hogy le tudja győzni az egyetlen igazi lovagot Westerosban, Brienne-t. Aki nem mellesleg nő. Havas Jon pedig társai minden ellenkezése ellenére szövetséget kötött a vadakkal. Látjuk, mi lett belőle.
Tettek és következmények. A Trónok harca 5. évadzárójában többen is csúnyán megjárták. Az egyedüli zavaró dolog csupán az, hogy a történetszálak nagyon nyitva maradtak. Így jövő tavaszig nagyon kínzó lesz a várakozás. Kegyetlen lesz kibírni, hogy válaszokat kapjunk, de minden reményünk a készítőkben van, hogy képesek lesznek arra, hogy az ötödik, átvezetőnek tűnő szezon után végre annyira a lovak közé csapjanak, mint azt a 4. etapban tették. Értékelés: A Trónok harca 5. évada egy biztató bevezető résszel kezdődött, a szezon első fele azonban jócskán unalomba fulladt. A 8. részig kellett várni, hogy felpörögjenek az események, akkor aztán kaptunk egy óriási csatát, megbotránkoztató jelenetek sokaságát, az enyészeté lett egy csomó fontos karakter. Az HBO-nál egyértelműen a Trónok harca az a zászlóshajó, ami a legnagyobb sikereket hozza a csatornának, a botladozások miatt azonban ez az etap 7/10-nél nem érdemel többet. (Fotók: HBO)

További hírek

Jaime Lannister előre megjósolta a saját halálát a Trónok harcában

Nathalie Emmanuel nem hétköznapi módon készült fel Missandei eljátszásáraHozzászólások