.

Trónok harca premier előtti kritika: monumentális látvány és új játékszabályok az ötödik évad nyitányában

Írta: RaulReal | 2015. április 11. 20:59
Az HBO kvázi középkori drámáját sokan vádolták azzal a második évadban, hogy túl sok történetszállal operál, ezért nehezen érthető. A harmadik évadra elkezdődött egy egyfajta letisztulás, amely a negyedik szezon premierjére olyannyira kézzel fogható lett, hogy már a nyitórészt látva a fejünket fogtuk. Westeros legnagyobb gazfickói és hősei úgy ragadták meg egymás grabancát, hogy az már nekünk fájt. Az ötödik évad első részét az HBO mozis bemutatóján láttuk, a világpremier előtt. Ez a közel egy óra pedig igen erősen meglephetett mindenkit, az eddig jórészt konspirációs történetként működő sorozatba új játékszabályokat vezettek be a készítők, a felállások megváltoztak és már-már azt éreztük, hogy Daenerys sárkányai Peter Jackson egyik Középföldés filmjéből szöktek át a vászonra. Persze nem így volt. Még mindig Westerosban járunk, ahol Cersei épp az apját, Tywin Lannistert gyászolja kínkeservesen, miután az Ördögfiókának is becézett Tyrion jól lenyilazta az öreget. Varys pedig még az előző szezon zárásában bedobozolta a közönségkedvencet, hogy az minél messzebb kerüljön a vérszomjas Királyvártól. Eközben Havas Jon a Falon már nem csak a hideggel, de Stannis Baratheon dühével és hatalomvágyával is kénytelen megbirkózni, ha pedig mindez nem lenne elég, bejön a képbe a Vörös papnő. Kisujj és Sansa bujkál, Brienne a sebeit nyaldossa, Daenerys pedig továbbra is közeledik Westeros felé, legalább olyan lassan, mint a Mások, közben azonban olyan váratlan veszéllyel kénytelen szembesülni, ami talán nála jobban csak az egyszeri nézőt lepi meg. Lesz itt cselszövés, árulás, egy komoly találkozás, szóval úgy néz ki, hogy az ötödik évadban a sárkányok anyjára nagyobb hangsúly lesz fektetve. Amit korántsem bánunk, hiszen szívesen elnézegetjük bármikor, hogy milyen problémákkal néz szembe a nagy felszabadítóként tetszelgő Targaryen, aki próbál nem diktátorrá válni.
Az ötödik évad első része grandiózus. Látványban talán sose láttunk ilyen nagy tétekkel gurító kis képernyős produkciót. Merthogy ezt nem szabad elfelejteni. Annak ellenére, hogy az egyik legdrágább széria, a Trónok harca még mindig tévésorozat, így jóval kisebb büdzsével dolgoznak a készítők egy hollywoodi blockbusterhez képest, most azonban ez korántsem látszott. A sárkányok még veszélyesebbek voltak mint eddig, és még némi szoborrombolás is képbe került. Látszik, hogy rengeteg pénzt költ a produkcióra az HBO, a helyszínek változatosak, noha új karaktert nem láttunk sajnos egyelőre. Pedig a 4. évad nyitányában már ott parádézott Oberyn Martell. Az írók viszont még így is meg tudtak lepni minket, egy már bejelentett csavarral, ami a Trónok harca összes eddig lefektetett szabályát rögtön az első snittek között felrúgta, ugyanis megkapjuk végre a nyitórészben a sorozat első flashbackjét. Elmondhatjuk, mindenféle spoiler nélkül továbbá, hogy a felállások is megváltoztak. Úgy sikerült a készítőknek újfent összekeverniük a szálakat, hogy olyan karakterek kerüljenek interakcióba, akik eddig nem találkoztak. Ez új helyzeteket, új súrlódási felületeket generál a szereplők között, akikről még mindig nehéz megmondani, hogy ki a jó és ki a rossz.
Ott van például Tyrion, aki bizony nem veti meg a nők társaságát, és a bort sem. A közönség egyik legnagyobb kedvence. Mégis elég sok gonosztett írható a rovására. Ha pedig már itt járunk, a Trónok harca 5. évadának első része ismételten hozza azt a vonalat, ami az HBO-ra jellemző felnőtt szórakoztatást körülírja. Van benne megint egy csomó meztelenkedés, és a vér is folyik, de rendesen. No, persze olyan ámokfutásra ne számítson senki rögtön az elején, mint amilyen a 4. szezon nagy részében volt. A nyitórészben tulajdonképpen mindenki rendezi a sorát, a karakterek egy-két pillanatra fellélegeznek, velük együtt pedig mi is körülnézünk, hogy mi is a helyzet jelenleg Westerosban. Mindemellett már össze se zavar senkit a Trónok harca, aki eddig nézte a sorozatot, annak mostanra teljesen letisztulhatott a kép. Ugyanis az egyes történetszálak ügyesen futnak egymás mellett, amikor pedig találkoznak és összegabalyodnak, akkor nem frusztráltak leszünk ettől, hanem inkább örülünk. A rajongók általában nagyon félnek attól, hogy egy-egy fontos karakter kihullik a hatalmasok játszmája során. És habár lassú építkezéssel, okos alapozással kezd az epizód, mégis történik hasonló. Bizony, olyan fordulat, ami megváltoztathatja az erőviszonyokat a Vastrónért vívott harcban. Innentől abszolút újra kell majd gondolniuk a nézőknek, hogy ki fontos és ki nem. Illetve Északra vagy Délre érdemesebb-e nagyobb érdeklődéssel tekinteni.
A színészeket öröm nézni, ahogy játszanak. Talán senki nem tudná utánozni Emilia Clarke-ot, aki a dühös Daenerys szerepében a legkeményebb harcosokat is olyan lesújtó tekintettel jutalmazza, hogy attól minimum sokkot lehet kapni. A már emlegetett Tyriont alakító Peter Dinklage-nek még mindig jól áll ez a nyegle, nemtörődöm stílus, miközben azért mégiscsak olyan figura ő, aki beleszólhat Westeros sorsába, és talán jó irányba vezetheti azt. Mondjuk Varys tanácsaiban nem biztos, hogy érdemes bízni. Sophie Turner jól beleért a megtört Sansa ruhájába, míg Kisujj… nos, ő maradt Kisujj. Lényegében ő nagyjából olyan, mint a Bosszúállókban látott Loki, ezért is szeretik annyian. Ő az, akitől még akkor is érdemes félni, ha a világ másik oldalán múlatja az idejét. Ami nagyon érdekes, hogy úgy tűnik, idén Lena Headey veszi át majd a stafétabotot Királyvárban, ismét farkasszemet kell majd néznie a laza erkölcsű Lannisternek Margaeryvel. A már emlegetett, ambiciózus eszközökkel megvalósított jelenetek mellett a kosztümökre sem lehet panasz, a CGI jutalom a szemnek, az évadpremiert pedig jóformán 20 percnek érzi az ember, pedig inkább egy órához közelít az. Ez egy jó sorozat ismérve. A Trónok harca pedig egyértelműen az HBO zászlóshajója, elsőszámú produkciója lett. A csatorna történelmének méltán legnépszerűbb darabja. Értékelés: A Trónok harca 5. évada egy erős alapozó résszel kezd, melyben a látvány egyszerűen jutalom a szemnek, a konspiráció még csak éledezik, ám az új erőviszonyok biztatóak. Olyan szereplők beszélgetnek, vívnak verbális csatákat, akik eddig alig találkoztak, miközben a sakktáblán újra csata készülődik. Nagy kérdés, hogy ki éli túl a végén. Ismét vérfürdőre lehet ugyanis számítani. Az új szezon nyitórésze egy erős 9/10 értékelést ért el, más aspektusban vezette fel a sztori folytatását, mint a 4. évad premierje, azonban legalább olyan élvezhető lett. A Tél pedig egyre közeleg, és mindenki attól fél, mi lesz akkor, ha lecsap Westerosra. (Fotók: HBO) (A Trónok harca 5. évada április 13-án, hajnali 3-kor, a világpremierrel egy időben érkezik a magyar HBO-ra. Az első epizód ismétlését pedig még aznap, 22:00 órakor, magyar felirattal láthatjátok! Addig is kövessétek a sorozat legnagyobb rajongói facebook oldalát, ahol további érdekességek várnak titeket, itt a SorozatWikin pedig folytatódik a Trónok harca hétvége.)

További hírek

Az HBO bejelentette, hogy mikor kezdik forgatni a Trónok harca testvérsorozatát

Így fognak kinézni a Trónok harca előzménysorozatának sárkányaiHozzászólások