A 75. Emmy-díjátadót a hollywoodi forgatókönyvírók és színészek sztrájkjai miatt elhalasztották, ezért rendkívüli módon mindössze 8 hónap telt el két díjkiosztó között. A 76. Emmy-gála ugyanis magyar idő szerint szeptember 16-án, hétfő hajnalban vette kezdetét Los Angelesben. A jelöltek listáját ezúttal is július közepén hozták nyilvánosságra, ma pedig kiderült, hogy az FX tarolt a díjkiosztón, a sorozatok közül pedig A sógun és A mackó kapták a legtöbb elismerést.

hirdetés

Az HBO korábbi uralma után ezúttal az FX gyűjtötte össze a legtöbb díjat, ugyanis összesen 36 szobrot zsebelt be. Az FX legnagyobb nyertese A sógun (Shōgun) című sorozat lett, amit többek közt a legjobb drámasorozatnak választottak, de Hiroyuki Sanada és Anna Sawai is győzött a legjobb férfi- és női főszereplő kategóriákban. Sawai ráadásul az első japán színész, aki megnyerte ezt a díjat. Azonban nem csupán ebből a szempontból írt történelmet a sorozat, hiszen A sógun 18 díjat kapott, ezzel pedig ez a széria nyerte el az Emmy történetében a legtöbb szobrot egyetlen évadért. A mackó (The Bear) is tarolt, ugyanis a 75. Emmy gálán elnyert 10 díj után, most felülmúlta a saját rekordját, és ezúttal 11 kategóriában diadalmaskodott. A produkció legfontosabb karakterét alakító Jeremy Allen White sorban már másodjára lett a legjobb férfi főszereplő vígjátéksorozat kategóriában, Liza Colón-Zayas a legjobb női főszereplőnek járó díjat vihette haza, míg Ebon Moss-Bachrach-ot a legjobb férfi mellékszereplőnek választották. Hazánkban mindkét győztes széria a Disney+-on tekinthető meg.

A Netflix lemaradva az FX-től összesen 24 díjat kapott. A streaming szolgáltató nagy sikernek örvendő produkciója, a Szarvasbébi (Baby Reindeer) 6 szobrot nyert el. A széria többek közt a legjobb mini- vagy antológiasorozat kategóriában is győzött, valamint Richard Gadd és Jessica Gunning is hazavihette a legjobb férfi főszereplőnek és a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrokat.

Az HBO és a Max 14 kategóriában diadalmaskodott, többek közt a Hacks – A pénz beszél című sorozattal, amelyet a legjobb vígjátéksorozatnak választottak, Jean Smart pedig elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat. A minisorozat kategóriában a legjobb női főszereplő Jodie Foster lett, a True Detective: Night Countryban nyújtott alakításáért. A drámasorozatok között a legjobb női mellékszereplő Elizabeth Debicki lett, aki A koronában (The Crown) alakította Diana hercegnét.

Az Apple TV+ összesen 9, a Disney+, a Hulu, az ABC és az NBC pedig 7 Emmy-díjat zsebelt be. Az Apple TV+-on látható Fargo színészét, Lamorne Morrist választották a legjobb férfi mellékszereplőnek minisorozat kategóriában, míg a The Morning Show-ban Cory Ellisont alakító Billy Crudup lett a legjobb férfi mellékszereplő a drámasorozatok között.

A főbb kategóriák nyertesei:

Legjobb minisorozat: Szarvasbébi
Legjobb drámasorozat: A sógun
Legjobb vígjátéksorozat: Hacks – A pénz beszél
Legjobb férfi főszereplő (dráma): Hiroyuki Sanada (A sógun)
Legjobb női főszereplő (dráma): Anna Sawai (A sógun)
Legjobb női mellékszereplő (dráma): Elizabeth Debicki (A korona)
Legjobb férfi mellékszereplő (dráma): Billy Crudup (The Morning Show)
Legjobb férfi főszereplő (minisorozat vagy tévéfilm): Richard Gadd (Szarvasbébi)
Legjobb női főszereplő (minisorozat vagy tévéfilm): Jodie Foster (True Detective: Night Country)
Legjobb férfi mellékszereplő (minisorozat vagy tévéfilm): Lamorne Morris (Fargo)
Legjobb női mellékszereplő (minisorozat vagy tévéfilm): Jessica Gunning (Szarvasbébi)
Legjobb férfi főszereplő (vígjáték): Jeremy Allen White (A mackó)
Legjobb női főszereplő (vígjáték): Jean Smart (Hacks – A pénz beszél)
Legjobb férfi mellékszereplő (vígjáték): Ebon Moss-Bachrach (A mackó)
Legjobb női mellékszereplő (vígjáték): Liza Colón-Zayas (A mackó)

hirdetés

Érkezik egy népszerű sorozat 21. évada a TV2 Csoport egyik csatornájára

Vadonatúj német orvosi sorozat indul október elején a TV2 Csoport egyik csatornáján

Nem az előre tervezett időpontban lesz látható Sváby András vadonatúj utazós realityje a VIASAT3-on

Szünet nélkül folytatódik egy német orvosi drámasorozat az egyik országos csatornán

Fontos információ érkezett a Trónok harca egyik új spinoffjával kapcsolatban

Megvannak a Hypwriter, a Paprika Studios és az RTL közös sorozatötlet pályázatának döntősei