Több ezer televíziós és filmes forgatókönyvíró lépett sztrájkba kedd kora reggel Hollywoodban, miután az érdekképviseleti szakszervezeteiknek nem sikerült megegyezniük a filmstúdiókkal és a streaming szolgáltatókkal. A sztrájkot hétfő este a Writers Guild of America, vagyis az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe jelentette be, melynek vezetősége egyhangúan döntött így. A leállás több készülő amerikai sorozatra, talkshowra és napi műsorra is kihatással lehet.

hirdetés

A televíziós gyártás az elmúlt évtizedben rohamosan nőtt, mivel a médiavállalatok milliárdokat fektettek be a streaming szolgáltatásokba, amelyek iránt egyre nő a kereslet. Az írók azonban ebből nem sokat érzékelhettek, ugyanis elmondásuk szerint a jövedelmük stagnál. Ezért tehát nagyobb részesedést akarnak a nyereségből, és azt szeretnék, hogy a sikeres műsorokért nagyobb összegeket kapjanak, valamint a nemzetközi előfizetők számával együtt emelkedjen az ő jövedelmük is. A televíziós műsorok és szériák tekintetében pedig a heti minimumbér drasztikus emelését szeretnék elérni.

A céh a munkakörülményekben is változtatást akar. Bevezetnének egy minimális létszámot a televíziós írói szobákban, a sorozatok esetében pedig meghatároznák, hogy legalább hány hétig kell őket foglalkoztatni a műsorokban. Továbbá szeretnék ha az írók, részt vennének a műsorok gyártásában és utómunkálataiban, hogy azáltal produceri tapasztalatokat is szerezzenek. A WGA egy olyan biztosítékot is akar a szerződésben, amely megakadályozza, hogy a stúdiók mesterséges intelligenciát használjanak arra, hogy új forgatókönyveket hozzanak létre az írók korábbi munkáiból. Azt is szeretnék elérni, hogy ne kérjék tőlük az AI által készített forgatókönyvtervezetek újraírását. A céh becslése szerint a javaslatok összköltsége 600 millió dollárba kerülne a stúdióknak.

A munkabeszüntetés miatt azonnal, határozatlan időre leállnak olyan talkshowk, mint a The Late Show Stephen Colberttel, a Jimmy Kimmel Live! és a The Tonight Show Jimmy Fallonnal. A sztrájk befolyásolhatja azoknak a sorozatoknak az elkészülését, amelyeket az elkövetkezendő hetekben forgatnának, illetve amelyeknek megírására mostanában ülnének össze az írók. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy pontosan milyen egyéb produkciókat érinthet a munkabeszüntetés, ahogy azt sem hogy meddig fog tartani a sztrájk.

“Az őszi televíziós sorozatok írói általában májusban és júniusban kezdik meg a munkát a szeptemberi és októberi sorozatpremierekre való felkészülés jegyében. Számos streamingre készülő széria írása is folyamatban van, vagy várhatóan az elkövetkező hónapokban kezdődik. A munka megkezdésének bármilyen késedelme elhalaszthatja az őszi szezon premierjeit, és végső soron csökkentheti az új műsorok mennyiségét is, amelyeket a 2023-2024-es televíziós szezonra készülnek”

– áll a WGA közleményében.

Legutóbb 2007-ben került sor írói sztrájkra, akkor 100 napra szüntették be a munkát, amely 2 milliárd dollárjába került az iparnak. A leállás több készülő sorozatra is kihatott. Számos széria rövidebb szezonnal jelentkezett, így többek közt az Agymenők 1. évada, a Totál szívás 1. etapja, a Gyilkos elmék 3. szezonja, a Született feleségek 4. évada, az Így jártam anyátokkal 3. etapja, A szökés 3. szezonja és A hivatal 4. évada is kevesebb részből áll a tervezettnél. Néhány széria folytatásának megjelenése is csúszott a sztrájk miatt, így történt ez többek közt a 24 című sorozattal is, amelynek 7. évada 2007 januárja helyett csupán 2011 júniusában debütált. Olyan sorozatok is voltak, amiket emiatt még a képernyőre kerülés előtt, vagy az évad közben elkaszáltak, többek közt a Las Vegas befejező részei sem készültek el.

hirdetés

Ezek lesznek az HBO Max utolsó, májusi sorozatpremierjei

Molnár Áron helyett egy másik sztárboxos indul az RTL által közvetített nemzetközi bokszversenyen

Kiderült, hogy mikor indul a Drága örökösök utolsó évada az RTL-en

Vadonatúj, színészlegendáról szóló minisorozat érkezik az egyik magyar csatornára

Vadonatúj előzetest kapott a jövő hónapban érkező Star Wars sorozat

Még idén érkezik a legújabb Star Wars sorozat a Disney+-ra