A Trónok harca egyértelműen a XXI. század egyik legjelentősebb sorozata. A széria 2011 és 2019 között 8 évadot élt meg az HBO-n. A produkció alapjául George R. R. Martin A tűz és jég dala című regénysorozata szolgált. Alig néhány nap múlva, magyar idő szerint 22-én hajnalban érkezik a Trónok harca előzménysorozata a streaming szolgáltatóra, melynek központjában a Targaryen-család áll majd. Most ennek apropóján összegyűjtöttünk 5+1 kiemelkedő, fontos és meghatározó eseményt a Targaryen-házzal kapcsolatban.

hirdetés

Az őrült király bukása után az új uralkodó, Robert Baratheon minden Targaryennel végezni akar, hogy senki se tartson igényt a trónjára. Azonban már az első epizódban kiderül, hogy legalább ketten még életben vannak a sárkányok házából. Viserys és Daenerys Targaryen apjuk, az őrült király halála után Pentosba menekültek, ahol Illyrio bújtatja őket. A dothrakiak vezére, Khal Drogo “megvásárolja” Daeneryst és azt ígéri bátyjának, hogy megkapja az aranykoronát. Így Viserys a húgáért cserébe kap egy egész hadsereget. Mindketten haza szeretnének jutni, de Daenerys nem akar Khal Drogo felesége lenni. Az első epizód végén ennek ellenére megtartják az esküvőt.

1. Viserys megkapja az aranykoronáját

Daenerys és Khal Drogo házassága után Viserys egyre türelmetlenebbül akarja a neki megígért aranykoronát. A dothrakiak nem nagyon törődnek vele, ő pedig egyre frusztráltabb lesz ettől. Egy ünnepségen ittas állapotban beront egy sátorba testvérét keresve. Néhány pillanattal később kardot ránt és a terhes Daenerys hasához érinti a hegyét. Megfenyegeti Khal Drogót, hogy ha nem kapja meg a koronáját, akkor kivágja a magzatot a feleségéből. A dothrakiak vezére megkéri, hogy nyugodjon le, megkapja a koronát, amitől mindenki rettegni fog majd. Ezután lefogják Viseryst, majd Khal Drogo forró aranyat önt a fejére. Daenerys végignézi bátyja halálát, majd annyit mond, hogy “nem volt sárkány, a tűz nem tehet kárt egy sárkányban”.

2. Daenerys Khaleesiből a sárkányok anyjává válik

Az első évadban Daenerys elveszi Khal Drogót, a dothrakiak vezérét. A horda legnagyobb harcosa azonban hamarosan megsérül és életét veszti. A szezon 10. részének utolsó perceiben úgy vesznek végső búcsút Khal Drogótól, hogy elégetik a holttestét. A vezér mellé helyezik a Khaleesinek adott három sárkánytojást is. Daenerys el akarja nyerni a dothraki horda bizalmát, ezért besétál a lángok közé, hogy bizonyítsa, a tűz nem árthat neki. Másnap a porig égett sírban ott ül Daenerys, a három kölyök sárkány pedig vele van. Az összes dothraki térde borul előtte, ebben a pillanatban válik a Khaleesi a sárkányok anyjává.

3. Daenerys megöli a mestereket és megszerzi magának a Makulátlanok hadseregét

A 3. szezon első felében Daenerys a dothraki hordával Astaporba utazik, hogy megvegye mind a 8000 Makulátlant. A mesterek nem hajlandóak üzletelni vele, mondván, hogy úgysincs elég aranya. Daenerys azonban hadseregért cserébe felajánlja a mestereknek a legnagyobb sárkányát, Drogont. A cserét követően Daenerys megszerzi a korbácsot, mellyel irányíthatja a Makulátlanokat. Egyből megparancsolja nekik, hogy végezzenek a mesterekkel és a katonákkal, de a gyermekeket ne bántsák. Ezután utasítja Drogont, hogy ölje meg új gazdáját. Daenerys eldobja a korbácsot és felszabadítja a Makulátlanokat, akik így már szabad emberként harcolnak érte. Ettől kezdve 3 sárkánnyal és 8000 Makulátlannal folytatja útját.

4. Havas Jonról kiderül, hogy ő valójában Aegon Targaryen

A sorozat elejétől kezdve tudni lehet, hogy Havas Jon fattyú, emiatt pedig rengetegen megvetik, köztük nevelőanyja, Catelyn Stark is. Mindenki azt érezteti vele, hogy kevesebbet ér testvéreinél. Az azonban egészen a 7. évad végéig nem derült ki, hogy pontosan ki Jon édesapja és édesanyja. A 7. etap utolsó epizódjában a háromszemű holló, Bran Stark elárulja, Samwell Tarlynak, hogy Jon valójában Rhaegar Targaryen és Lyanna Stark fia, az igazi neve pedig Aegon Targaryen. Sam pedig elmondja, hogy kiderítette, hogy Rhaegar és Lyanna házassága érvényes volt, ami azt jelenti, hogy Havas Jon, azaz Aegon Targaryen a Vastrón jogos örököse.

5. Daenerys felgyújtja Királyvárat és ámokfutását a harangok megszólalása után is folytatja

A Mások legyőzése után Daenerys és serege Királyvár felé veszi az irányt. Miután Cersei Lannister nem adja meg magát, ráadásul kivégzi a fogságban lévő Missandeit, Daenerys támadást indít a város ellen. Az ostrom kegyetlen és gyors, Daenerys Drogon hátán ülve felégeti Királyvár nagy részét, amikor is megszólalnak a megadást jelző harangok. Kisebb gondolkodás után Daenerys tovább folytatja ámokfutását, ráadásul a Makulátlanok is ezt teszik. A támadás közben meghal Cersei és Jamie Lannister is. Rajtuk kívül pedig számtalan ártatlan civil veszti életét az ostrom során. Daenerys korábban azt mondta, hogy fel akarja szabadítani a világot, ehelyett azonban zsarnokká válik.

+1. Az őrült király futótüzet rakatott Királyvár alá és el akart égetni mindenkit

Ez a jelenet nem szerepel a sorozatban, csak Jamie Lannister elbeszéléséből tudjuk meg az igazságot. A “királyölő” a medencében árulja el Tarth-i Brienne-nek, hogy miért szegte meg az esküjét annak idején. Elmeséli, hogy az őrült király (Daenerys apja, Aerys Targaryen) futótüzet rakatott Királyvár alá. A leszámolás napján megparancsolta a piromantáinak, hogy gyújtsanak fel mindent és mindenkit – férfit, asszonyt és gyermeket egyaránt. A parancs kiadása után Jamie megölte a fő piromantát, majd hátba szúrta a királyt. A haldokló Aerys Targaryen utolsó szavai ezek voltak: „Égessétek el mindet! Égessétek el mindet!”.

A teljes sorozatot vissza lehet nézni az HBO Max-on. A Trónok harca 8 évada augusztus 1-jétől ráadásul már 4K felbontásban is elérhető a streaming szolgáltatón. Már nem kell sokat várni, ugyanis a Sárkányok háza néhány nap múlva, magyar idő szerint augusztus 22-én, hétfőn hajnalban debütál az HBO Max-on.

(A cikket az HBO Max támogatta.)

hirdetés

Kiderült, hogy mikor ér véget Az álommeló 2. évada az RTL-en

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor