Rékasi Károllyal készítettünk interjút, aki Zsoltot alakítja a Barátok köztben. Mesélt a karakteréről, az X-aktákról, a Nemzeti Vágtáról valamint elárulta azt is, hogy mivel töltötte a nyári forgatási szünetet. A Barátok köztön kívül beszélt még a szinkronizálásról is, kérdésünkre elárulta, hogy szívesen adná-e ismét hangját Ethan Hunt-nak a hamarosan érkező Mission: Impossible, a Fantom protokoll filmben, vagy sem. A válaszokon kívül Károly videóüzenetben üdvözli a SorozatWiki látogatóit.

14. éve szerepelsz a Barátok köztben. Ezen időszak alatt miben változott az általad alakított Zsolt karaktere?
Az ember természetesen alakul, változik, hiszen érik hatások, jó esetben gazdagodik a személyisége. Így Bartha Zsolt karaktere is egyre árnyaltabb, összetettebb lesz. Nem hagyhattam, hogy Bartha Zsolt ugyanaz legyen, mint 14 évvel ezelőtt. A valós életben ugyan nem figyelünk a változásra, de egy karakter megformálásánál ezzel törődni kell. A célom ugyanaz, mint régen: élhetővé, hitelessé, hihetővé tegyem Bartha Zsoltot. A legnagyobb dicséretet egyszer a Keleti pályaudvaron kaptam, az illető azt mondta, hogy Bartha Zsolt olyan, mint egy igazi, élő ember – ezzel pedig pontosan, tömören összefoglalta azt, hogy miért is jó egy kitalált személy.

Mit gondolsz Bartha Zsolt karakteréről? Meg tudod húzni a határvonalat a saját és sorozatbeli életed között?
Zsolt ugyan határozott és erős jellem, de ezen belül érzékeny ember is – ezeket a motívumokat próbálom belesűríteni például a Lindás jelenetekbe is. A szerepem megformálásánál pedig kizárólag abból tudok kiindulni, hogy Rékasi Károly mit művelne egy adott pillanatban, tehát ily módon a saját életemből is merítek ihletet.

Melyik volt számodra a legkedvesebb jelenet? Mesélnél esetleg pár vicces történetet is a forgatásokról?
Rengeteg vicces jelenet volt, de sajnos hamar törli a memóriám ezeket a dolgokat. Amit én igazán izgalmasnak és érdekesnek találok, az az, hogy ennyi ideje részese lehetek ennek a történésnek, a napi sorozat világának – erről korábban fogalmam sem volt. Amikor 1986-ban Szinetár Miklóstól átvettem a diplomámat, elképzelni sem tudtam, hogy sok-sok éven keresztül én is benne leszek egy ilyenben.

Színházban is játszol, milyen gyakran lépsz fel és hol láthatunk téged mostanában?
A hivatalos honlapomon (rekasi.hu) folyamatosan tájékoztatjuk a látogatókat, hogy melyik produkciónkkal hol és mikor bukkanunk fel a nézők előtt. Egyik közös produkciónk Enikővel a Madách Stúdióban a Bergman: Jelenetek egy házasságból című darab, a 120. előadás körül tartunk. A Thalia Színház új stúdiójában játszom december óta Koltay Gábor szerkesztésében és rendezésében a Szerelmem, Erdély című előadást, ez egy egyfelvonásos színpadi játék. Ebben szakítottunk a hagyományos, ún. önálló estek műfajával, megjelenési formájával. Az előadás egy óráját egy egyórás vetítéssel tesszük színesebbé. Tehát arra késztetjük a nézőket, hogy osztott figyelemmel kísérjék az előadást. Figarót is játszom, illetve Enikővel még számos saját szerkesztésű produkciót adunk elő. Valamint a következő nyár elejére is készülünk egy különlegeséggel – ezt Magyarországon még senki sem mutatta be.

Több mint 25 éve szinkronszínészként is dolgozol. Mik voltak a kedvenc munkáid?

Igen, valóban főiskolásként kezdtem el a szinkronizálást. A legelsőn, vagyis A házibuli folytatódik című francia film szinkronizálásán tanultam meg az alapvető dolgokat. De ez egészen más jellegű volt, mint manapság. Bennem még él a régi módi, vagyis az, ahogyan ezt régen a színészek legnagyobbjai, a színpadi, színházi színészek legkiválóbbjai (Sinkovits Imre, Szakácsi Sándor, Tolnay Klári) művelték. Ekkor még voltak színészvetítések, a munka előtt megnézhettük az egész filmet. De manapság ez felpörgött, és kissé eltávolodott attól, amiben én akkor jól éreztem magam. Így mostanában már kevés film szinkronizálásában veszek részt.

Decemberben érkezik a mozikba a legújabb Mission: Impossible, a Fantom protokoll. A 4. filmben is te leszel Ethan Hunt szinkronhangja amennyiben felkérnek rá?
Ha a felkérés befut, és a hangminta alapján alkalmas lennék a feladatra, akkor boldogan állok elébe.

Melyik a kedvenc Cruise filmed, mi a véleményed a színészről?
Tom Cruise-t nem szeretem szinkronizálni. Nagyon nehéz őt szinkronizálni, mivel kevésbé plasztikus a hangja, valamint kevés támpontot nyújt ahhoz, hogy az adott helyzetet jól vissza lehessen adni. Amúgy magát a színészt egy közepes tehetségű, de óriási szerencsével megáldott embernek tartom, aki zseniálisan tud gazdálkodni az adottságaival – ezt egy angol szakmai lapnak is elmondtam. A szerkesztőket valószínűleg meglephette a nyilatkozatom, hiszen a szilveszteri különszámban (melyben az év érdekességeit gyűjtötték össze) meg is jelentették, hogy mit gondolok én, Rékasi Károly Tom Cruise-ról. Ami miatt egyébként vállalhatónak ítélek meg egy szinkronfeladat teljesítését, az az, ha maga a szinkronizáló színész valamit hozzáad a produkcióhoz. Én azt gondolom, hogy a Mennyei királysághoz, de meggyőződésem szerint valamennyi Tom Cruise filmhez hozzá tudtam/tudok adni valamit.

Mulder ügynök magyar hangja is te voltál az X-Aktákban, milyen volt 9 évig a szinkronstábbal dolgozni? A sorozat mennyire jött be neked?
Időnként követhetetlen volt számomra. Holott mi koncentráltan odafigyelhettünk a történtekre, de sokszor nem értettük, hogy mi is történik pontosan. De a karaktert szerettem, hozzám nőtt a figura. Az őt alakító David Duchovny-t is megkedveltem, a furcsa, visszafogott, de belülről megélt pillanatai miatt.

Rékasi Károly üdvözöl titeket:

Volt már olyan, hogy az utcán Zsoltként kezeltek téged és nem értették, hogy az csak egy karakter vagy esetleg erőszakosabban a sorozat folytatásáról kérdezgettek?
Az utcán szeretem, ha békén hagynak. Persze természetesen sokan úgy élik meg a pillanatot, hogy végre itt van az az ember a televízióból… Aki barátságosan közelít felém, azzal természetesen én is toleráns vagyok. De én az utcán Rékasi Károly vagyok, nem pedig Bartha Zsolt.

Szoktál interneten rajongói, vagy sorozatos oldalogat látogatni? Mennyire adsz a kritikákra?
Attól függ, hogy mit nevezünk kritikának. Egyébként érdekes jelenség, hogy névtelenségbe burkolózva milyen sok ember szeret megnyilvánulni, nyomot hagyni a világban. Számomra ez egyenértékű pl. egy kuka felrúgásával az utcán. Én a nevemet és arcomat adom a véleményemhez, ezért én csak azoktól fogadom el a kritikát, akik ugyanígy tesznek.

Visszanézed a már kész Barátok közt epizódokat, ha igen milyen gyakran?
Szerencsére elég sok estém foglalt. De ha otthon vagyok, akkor természetesen belenézek, hiszen szükségem van a visszaigazolásra. Ilyenkor saját magamat kontrollálhatom.

Nyáron 5 hetes szünetetek volt. Mennyi időt tudtál a családoddal tölteni? Volt közös nyaralás?
Mi az együttlétet nem korlátozzuk a szabadság idejére. Nekünk egy-egy fellépés is alkalmat teremt arra, hogy együtt legyünk, ilyenkor vagy hamarabb odautazunk a helyszínre, vagy tovább maradunk és igyekszünk megajándékozni magunkat egy újabb terület megismerésével, illetve pihenéssel. Ez a nyár hallatlanul gazdag volt. 1 hetet együtt töltöttünk Zalakaroson, ahová Édesanyám is velünk tartott. De a nyári élmények nemcsak erre az egyhetes zalakarosi üdülésre korlátozódnak. A 2 gyerkőccel elmentünk Nyíregyházára, az Állatparkba, ahol Gigivel (a lányunkkal) önkéntesként dolgoztunk, Zsebi (a fiúnk) pedig Zoo-táborban vett részt. Ez nagyon izgalmas és élvezetes program volt, egy meghatározó eleme a nyárnak. Ezek nagyon klassz pillanatok: akár csak az együtt utazások, amikor jókat tudsz beszélgetni. Vagy most például a Nemzeti Vágtán együtt voltunk kinn mind a négyen. Sok mindent együtt élünk meg, ettől gazdag a mi életünk.

A Nemzeti vágtát említetted. Mesélnél a felkészülésről és a versenyről?
Régen Jászberényben fuvaroztunk lovaskocsikkal. Azóta csodálom a magyar fogathajtókat. A nyár egyik nagy ajándékának tekintem, hogy a világ legjobbjaival gyakorolhattunk Domonyvölgyben. Nagy élmény volt, minden pillanatát élveztem.

Mik a terveid a következő évekre?

Nem tervezek. Általában úgy alakul a sorsom, hogy kitalálják, mit kell csinálnom. Én pedig minden helyzetben megpróbálom jól érezni magam. A színészetet is az egyik osztálytársam javasolta az egyik versmondó verseny megnyerése után. Azért sem könyörögtem soha, hogy a színházban melyik darabban játszhassak. Ha adódott egy feladat, akkor mindig azt néztem, hogy hogyan tudom azt megoldani.

Ilyen lesz A Csontember, az RTL Klub napokban induló új amerikai sorozata

Először egy színésztársa miatt örült, hogy bekerült A mi kis falunkba – interjú Schmied Zoltánnal

Megismétlik az egyik RTL-es csatornán a Bátrak földjét

A Zsivány egyes újabb fontos szereplője lesz látható az új előzménysorozatban

Megint későbbre tolták a budapesti Comic Cont, de az új időpontban is lesz Trónok harcás színész

Beharangozó videó érkezett a The Witcher 2. évadához