A 75. Emmy-gála eredetileg szeptember 18-án került volna megrendezésre, ám a hollywoodi forgatókönyvírók és színészek sztrájkjai miatt elhalasztották. A díjátadó magyar idő szerint január 16-án, éjjel 2 órakor vette kezdetét. Ez volt a harmadik alkalom, hogy az AMC Közép-Európában – ezáltal Magyarországon is – élőben közvetítette az eseményt. A jelöltek listáját július közepén hozták nyilvánosságra, ma pedig kiderült, hogy az HBO tarolt a díjkiosztón, a sorozatok közül pedig az Utódlás és A mackó kapták a legtöbb elismerést az éjjel.

hirdetés

A 2022-ben megrendezett gálához hasonlóan ezúttal is az HBO gyűjtötte össze a legtöbb díjat, ugyanis összesen 31 szobrot zsebelt be. Az HBO legnagyobb nyertese az Utódlás (Succession) című sorozat lett, amit többek közt a legjobb drámasorozatnak választottak, de Kieran Culkin és Sarah Snook is győzött a legjobb férfi- és női főszereplő kategóriákban. A Fehér Lótusz (The White Lotus) 2. évada 5 díjjal gazdagodott, melyek közül az egyiket Jennifer Coolidge nyerte el, aki a legjobb női mellékszereplő lett.

A Netflix lemaradva az HBO-tól összesen 22 díjat kapott. A streaming szolgáltató nagy sikernek örvendő produkciója, a Balhé (Beef) 8 szobrot nyert el. A széria többek közt a legjobb mini- vagy antológiasorozat kategóriában is győzött, valamint Steven Yeun és Ali Wong is hazavihette a legjobb férfi- és női főszereplőnek járó szobrokat. A minisorozat kategóriában a legjobb női mellékszereplő Niecy Nash-Betts lett, a Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztoriban nyújtott alakításáért.

A Hulu is tarolt A mackó című szériájával, amelyet a legjobb vígjátéksorozatnak választottak. A produkcióban egy fiatal séfet alakító Jeremy Allen White lett a legjobb férfi főszereplő, míg Ebon Moss-Bachrach a legjobb férfi mellékszereplő, Ayo Edebiri pedig a legjobb női mellékszereplő kategóriában győzedelmeskedett. Az FX összesen 16, a Apple TV+ 10, a Disney+ pedig 9 Emmy-díjat zsebelt be. Az utóbbi streaming szolgáltatón látható Abbott Általános Iskolában nyújtott alakításáért Quinta Brunson kapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat a vígjátéksorozatok között.

Nem minden népszerű produkció ért el sikert az idei Emmyn. A Better Call Saul a 7 jelöléséből egyet sem tudott díjra váltani, így a Breaking Bad spinoffja 6 szezont és 53 jelölést követően Emmy-szobor nélkül maradt. Az HBO nagysikerű szériája, a The Last of Us a 24 jelöléséből csak az eseményt megelőző Creative Emmyn kapott összesen 8 díjat.

A főbb kategóriák nyertesei:

Legjobb minisorozat: Balhé
Legjobb drámasorozat: Utódlás
Legjobb vígjátéksorozat: A mackó
Legjobb férfi főszereplő (dráma): Kieran Culkin (Utódlás)
Legjobb női főszereplő (dráma): Sarah Snook (Utódlás)
Legjobb férfi mellékszereplő (dráma): Matthew Macfadyen (Utódlás)
Legjobb női mellékszereplő (dráma): Jennifer Coolidge (A Fehér Lótusz)
Legjobb férfi főszereplő (minisorozat vagy tévéfilm):  Steven Yeun (Balhé)
Legjobb női főszereplő (minisorozat vagy tévéfilm): Ali Wong (Balhé)
Legjobb férfi mellékszereplő (minisorozat vagy tévéfilm): Paul Walter Hauser (Fekete madár)
Legjobb női mellékszereplő (minisorozat vagy tévéfilm): Niecy Nash-Betts (Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori)
Legjobb férfi főszereplő (vígjáték): Jeremy Allen White (A mackó)
Legjobb női főszereplő (vígjáték): Quinta Brunson (Abbott Általános Iskola)
Legjobb férfi mellékszereplő (vígjáték): Ebon Moss-Bachrach (A mackó)
Legjobb női mellékszereplő (vígjáték): Ayo Edebiri (A mackó)

hirdetés

Ezek lesznek a Disney+ legnagyobb őszi premierjei

A napokban két fontosabb hazai szórakoztató műsor is véget ér

Műsorváltozás vasárnap a TV2-n: új időpontba kerül a Megasztár első válogatója

3 friss évad és egy új sorozat is érkezik a Network4 csatornáira szeptember végén

Mozifilmek, új sorozatok és folytatások: 21 produkciót jelentett be a SkyShowtime

Érkezik egy népszerű sorozat 21. évada a TV2 Csoport egyik csatornájára