.

Csajok (Girls) premierkritika: megjött a hipszter Szex és New York

Írta: RaulReal | 2012. április 21. 17:20
Sokan ironizálva vették tudomásul, hogy Lena Dunham sorozatot készít az HBO-nak, amiben ráadásul főszerepet is vállal, így ügyesen lavírozva, könnyen keresheti meg kenyerét. Na, meg viszonylag problémamentesen futhat be. Ehhez nem más asszisztál, mint Judd Apatow, aki olyan remekműveket tett már le az asztalra, mint a Superbad, A 40 éves szűz, vagy a Különcök és stréberek. A Csajok arra a rétegre épít, akik odavoltak Carrie-ért, Mirandáért, és cipőmániás bandájukért. Az első részben kapunk rájuk való utalásokat dögivel, amit csak a legfanatikusabb rajongók értenek, a többség búskomoran vállat rándít és próbálja adaptálni magát a sorozat hangulatához. Mert az az egy van neki. Ezt be kell vallanunk. Adott néhány huszonéves lányka, akik a nagybetűs életben próbálnak lavírozni, míg szüleik megvonják támogatásukat, így gandzsa füsttől krákogva próbálnak felszedni valakit, terhesek lesznek, sírnak, üvöltenek, örömködnek, magukba zuhannak, majd inkább alkoholisták lesznek.
Úgy vezették fel a szériát a marketingesek, mint egy hipszter Pletykafészket, ami nagyjából áll is, hiszen a főhősnő beállva, vastag sállal a nyakában, unott hangon közli mindenkivel, hogy ő is egy hang. A sok közül. Épp ezzel a hétköznapiasságával teszik nézhetővé a készítők a sorozatot, ám aki Prada, meg Armani termékelhelyezésekre, jól kinéző színésznőkre, és a klasszikus amerikai álomra vágyik, egy sokadik feldolgozásban; az keresgéljen másfelé. Nincs itt semmi látnivaló. Mégis tökéletes példája annak a sztori, hogy nem lehet mindenki szűk harisnyába bújtatott Blake Lively, így a facebook generációnak fel kell fognia, hogy bizony, előfordul néha-néha, hogy kevesebb arcszimetriával, túlsúllyal, vagy más defekttel megáldott színészek is képernyőre kerülnek néhanapján. Apropó web2, külön jó pont, hogy a hipszter életuntságot összehozták a modern technológia emlegetésével, így megtudhattuk azt is, az sms vagy az e-mail a nagyobb horderejű kifejezésmód.
Akik azonban egy életszagú, helyenként botladozó, esetlen, mégis valahogy szerethető sorozatra vágynak, azoknak itt a helyük. A kérdésre, hogy az erősebbik nem képviselőinek érdemes-e benevezniük egy próbakörre, igennel kell válaszolnunk. Ugyanis hiába nem kapja meg senki a választ arra, hogyan szedjen fel 100 nőt 5 nap alatt, a Csajok betekintést adhat egy kicsit a hétköznapokba a tengerentúlon. Értékelés szempontjából 6/10, várjuk a folytatást, és reménykedhetünk benne, hogy a készítők hajlandóak lesznek felvállalni továbbra is ezt a kissé búskomor, reménytelen, mégis magába szippantó és zseniálisan megírt és rendezett hangulatot. Elvégre az HBO-ról beszélünk. Ahol a minőség mindenek felett áll, hogy az unalmas szlogennel éljünk. (fotók: HBO Sajtószoba) (A produkció minden hétfőn elérhető magyar felirattal az HBO videótárjaiban.)

További hírek

Emlékeztető: Csajok 4. évadpremier az HBO-n

Emlékeztető: Csajok 3. évadpremier az HBO-nHozzászólások