.

Visszatérés a paradicsomba - írta Rényi Ádám

Írta: KTL | 2012. április 04. 22:22
Túl jár a harmadán a Viasat3 valóságshowjának második évada, a nézettségi adatok elégedettségre adhatnak okot a csatornánál. Az Éden Hotel 2 sikere megérdemelt siker. Komoly kockázatot vállalt, sőt „dupla vagy semmit” játszott a Viasat3, amikor 2011 tavaszán napi reality-t állított hadrendbe a nézettségért folyó háborúban. A csatorna „berobbanását” szintén egy valóságshownak köszönhette – 2001-ben a Bárral megelőzte a Big Brothert és a ValóVilágot –, ám a Bár 2.0 2008-ban méreteset hasalt, így nem volt magától értetődő egy újabb, és jóval költségesebb reality műsorra tűzése. Az Éden Hotel első évada ingadozó nézettség mellett is jóval csatornaátlag felett teljesített, és ami legalább ilyen fontos, kultuszt teremtett magának, amelyben tevékeny részt vállalt a hogyvolt.blog.hu és Sixx. Az új széria a kitaposott úton megy tovább, némileg jobb helyszínen, néhány kiváló karakterrel, a tavalyinál szebb, de nem tökéletes képekkel. Horváth Éva műsorvezetői teljesítménye is javult az első sorozat óta.
Az Éden Hotel legfőbb erénye, hogy a játék kimenetelét a nézők helyett maguk a játékosok alakítják. Így a versenyzők taktikájának kevésbé része a kamerának szóló szerepjáték, mint például a ValóVilág esetében. A mexikói forgatáson a kocka hasú fiúk és a feszes keblű lányok sallangok nélkül gyilkolásszák egymást, kötnek életre szóló, de három napig tartó kapcsolatokat. Az első hét érezhető lassúsága után a második héttől az események felgyorsultak, az érkező karakterek is javították a csapat kegyetlen dinamikáját. Ezt a XXI. századi Legyek ura variációt egy állandóan változó szabályok szerint működő szociálpszichológiai kísérlet működteti. Az Éden Hotel 2 vonzereje azonban nem csak a kiszámíthatatlan játszmákban és a váratlan szerkesztői húzásokban rejlik, a gyakran komoly szellemi kihívásokkal küzdő és a saját eszükön is túljáró szereplők aranyköpései, sajátos gondolatvilága és az adásokat átható erotika is sokat hozzátesz az élményhez.
A játékosok mezőnyéből kiemelkedik, a bármely reality-ben valószínűleg örömmel látott Krisztián, akinek szemmozgásánál csak verbális ámokfutása szórakoztatóbb. Hálótársa, Niki, afféle beta verziójú Kelemen Annaként működik. De az alkoholra különösen reagáló Noémi, a mindent túlbonyolító Tamás, és a taktikai alapon szeretkező Máté mind ott lehetnek a magyar reality-k „hall of fame”-jében. Az Éden Hotel 2 az első szériához hasonlóan bűnös élvezet, intenzív fogyasztása mégis felvállalható szélesebb körben is. Nem ciki, menő. A kritikát Rényi Ádám, a Viasat3, a TV2 és az RTL Klub korábbi kommunikációs vezetője írta.

További hírek

Új időpontra teszi a TV2 az Éden Hotelt

Emlékeztető: Indul az Éden Hotel 3 a TV2-nHozzászólások