Jelen sorok írójának már kiskorában sokat jelentett az X-akták, hiszen ez a sorozat – mint sok más fiatalt – rémisztett először halálra, véletlen odakapcsolva, egy heti szörnnyel. Azóta például az Odaát is képes volt hasonló bravúrra, viszont Scully és Mulder kalandjai néha napján olyan rémisztő lényeket tartogattak az egyszeri nézőnek, hogy ember legyen a talpán, aki alacsony vérnyomással végignézett egy X-akták epizódot. A 10. évad nagyon hosszú kihagyás után ért el hozzánk és a több filmet is megért X-aktáknak nehezen ment, hogy megtalálja a saját hangját, de a második részre ez is sikerült.

A 10. évadpremier nem volt más, mint egy pacsi a régi rajongóknak, ugyanis azokon kívül, akik kétszer végigdarálták az X-aktákat, nem sokan élvezhették az első részt. Kritikánkba épp ezért belevesszük a másodikat is, hiszen az volt az az epizód, mely végre elhozta a “Hét szörnye” formátumot a képernyőkre. Az első epizódban Fox Mulder narrálásában hallhattuk, hogy mi történt azóta, hogy lezárták azokat a bizonyos aktákat, fellengzős mondatok, valamint furcsa csészealjak repkedtek eközben a levegőben. Azon kívül viszont, hogy úgy tűnik, a két főszereplő közti felállás – azaz Mulder az abszolút hívő, Scully pedig az, aki mindent megkérdőjelez – megfordult, nem sok érdekesség történt.

Megtudhattuk, mi történt azóta a főszereplőkkel, hogy a közönség utoljára látta őket, a karakterek közti dinamika jó volt, az első epizód viszont unalmas lett. Nem volt szörny, nem volt izgalmas nyomozás, az egész túlságosan régimódi volt. Mindez a második részben is hasonló maradt, azonban a jól megírt ügy miatt sokkal feszültebb lett a sztori. Mindezek mellett némi önirónia is szorult a készítőkbe, egy ponton ugyanis Scully azzal viccelődött, hogy ő már a Google előtti időkben is egész ügyesen megtalált bármit.

A nyitány siralmas lett, a folytatás azonban felnőtt az előzményekhez, láthattunk megdöbbentően eltorzult gyerekeket, a feltételezett kormánykísérletek is kellőképp kinyitották az ember zsebében a bicskát, sőt Mulder végre lazázott is picit. A Kaliforgia óta pedig tudjuk, hogy David Duchovnynak elég jól áll az ilyesmi.

Az X-akták 10. évada talán nem fogja felvenni a versenyt az olyan modern nyomozós sorozatokkal, mint a Sherlock, az ugyancsak sötét stílussal operáló Jessica Jones, vagy éppen a britek pár évvel ezelőtti kedvence, a Luther, azonban erre nincs is rászorulva a produkció. Az X-akták oldschool és jól áll neki. Kicsit lassabb az iram, mint azt megszokhattuk az átlagos krimikben, ez a 6 rész viszont várhatóan minden hardcore rajongót ki fog elégíteni.

hirdetés

Értékelés:
Az új évad kvázi rebootnak is felfogható, hiszen Mulder és Scully élete teljesen felfordult. Így új nézők is bátran csatlakozhatnak, elég annyit tudniuk az X-aktákról, hogy egy férfi meg egy nő UFO-k miatt nyomoz. Az első rész 4/10-et érdemel, ugyanis a nosztalgia-faktor mellett semmit nem tudott mutatni az epizód, a második viszont már 7/10-re kúszik fel. A bizarr gyerekek, érdekes különleges képességek, na meg amiatt a két flashback jelenet miatt, melyekben megismerkedhettünk a két főszereplő eltűnt gyerekével, elégedetten állhatott fel a tévé elől az egyszeri sci-fi rajongó.

hirdetés

Ez a 18 produkció érkezik májusban a Disney+-ra

Általában bemennek a gólok - interjú Kapitány Ivánnal, a Gólkirályság kreátorával (x)

16. heti nézettség - Nagy siker lett A renitens 1. évada

Félmillió forintos büntetést kapott a TV2 Csoport

Ettől a héttől átalakulnak az RTL vasárnap estéi

Kiderült, hogy mikor ér véget Az álommeló 2. évada az RTL-en