Január 23-án volt 15 éves a Jóban Rosszban. A jubileum kapcsán Felhős Györggyel, a sorozat kreatív producerével beszélgettünk, aki a kezdetek óta dolgozik a produkción. A szakember elmesélte, hogy milyen volt a széria 2005-ös indulása. Elmondta miért nehéz 12-es korhatár besorolás alatt orvosi jeleneteket mutatni és, hogy miért növelték mostanában vissza ezek számát. Elárulta, hogy a 2008-as válság idején hogyan menekült meg a megszűnéstől a Jóban Rosszban. Kérdeztük arról, hogyan élték meg a Barátok közt legyőzését, majd amikor elkezdett csökkenni a sorozat nézettsége és azt, hogy néhány éve átkerültek a SuperTV2-re. Végül pedig beszélgettünk a produkció jövőjéről is.

15 éve indult a Jóban Rosszban. Mesélnél a kezdetekről, hogy hogyan készítettétek elő a produkciót? Hogyan emlékszel vissza rá és te mit csináltál akkor?
2004 őszén kerültem a produkcióhoz, rendezőasszisztensi státuszba, az akkori executive producer, Kiss Péter felkérésére. Péterrel még a 90-es évek elején, a Magyar Televízióban egyszerre kezdtük pályafutásunkat, én kameramanként, ő pedig szerkesztőként. Onnan datálódik a barátságunk.

A sorozat előkészítésében, például, hogy mi az alapötlet, az írógárda összeállítása, a szereplőgárda kiválogatása, díszletek megtervezése, vagy hogy hol és milyen épületet alakítanak át stúdiónak, még nem volt szükséges részt vennem. Én a próbaforgatások előkészítésétől majd lebonyolításától csatlakoztam a stábhoz. A színészekkel együtt két héten keresztül, napi 14-16 órát töltöttünk díszlet- és ruhapróbákkal, amivel párhuzamosan zajlott a komplett stúdiótechnika (kép, hang és világítás) véglegesre hangolása, hogy a forgatás időben és zökkenőmentes elinduljon. Szóval, mivel akkoriban én csupán rendezőasszisztensként funkcionáltam, még nem volt teljes rálátásom a „nagy egészre”.

hirdetés

Akadtak kezdetben váratlan problémák esetleg?
Egy új sorozat indulásakor sosem lehet pontosan megmondani, hogy sikeres lesz-e vagy sem. Sokszor elhangzik példaként, hogy a Barátok közt esetében ehhez fél évnek kellett eltelnie. A TV2 2004-ben merészen felvállalta, hogy egy teljesen saját fejlesztésű formátumot indít el, vagyis nem vásárolt tartalomból valósítja meg saját sorozatát. Ez a mai napig nagyon ritkának számít a hazai fikciós piacon. A Jóban Rosszban esetében emiatt még kritikusabb volt az első időszak, hiszen sehol sem volt még „lepróbálva”. Fontos volt, hogy a nézők elfogadják, és megszokják, hogy esténként találkozhatnak vele a képernyőn.

Akkoriban a vezető írónk egy holland szakember volt, de a forgatókönyveket már hazai írók készítették. Emlékszem, az indulás után nem sokkal, a sztori olyan fordulatot vett volna, amikor többekben felmerült, hogy nem jó irányba tart a sorozat. Ekkor kérték fel Bányai Gábort, hogy kreatív producerként csatlakozzon hozzánk, karolja fel és tegye helyre a Jóban Rosszban történetvezetését. Határozottan ki lehet jelenteni, hogy Gábor végül kiváló munkát végzett.

Mi volt a cél a sorozattal?
Az, hogy újat mutassunk a nézőknek. A kórház pedig, mint központi helyszín jó ötlet volt. Sokan azért néztek minket, mert már ebben jelentősen sikerült eltérnünk a Barátok közttől.

A csatornák a műsoraikat időnként kontroll kutatásoknak vetik alá, ami esetünkben is megszokott, és rendkívül értékes visszajelzést jelent számunkra. Megtudhatjuk, hogy a rajongók szerint jó irányba tartunk-e, miért néznek minket, illetve akiknek nem tetszik, milyen kritikát fogalmaznak meg velünk szemben. Adott esetben elmegyünk odáig, hogy mely konkrét sztoriszálakat, karaktereket kedvelik, vagy nem kedvelik, és miért. A nézőink évek óta megfogalmazzák, hogy köszönik, de a hétköznapi történeteket megkapják a Barátok közttől, ha nézik. És elvárják, hogy a Jóban Rosszban ettől térjen el, méghozzá minden téren. Tőlünk jobban elfogadják a krimit vagy a szélsőségesebb helyzeteket, gondolok itt a terrortámadásra, Tamás atya villámcsapás általi halálára, egy vámpír felbukkanására Csillagkúton, vagy mint a 15. évfordulós epizódban, amikor is egy sérült ló tévedt be a klinikánkra.

A Jóban Rosszban meghatározó pont lett a TV2-n. Volt egy időszak, amikor Bányai Gábor és Kiss Péter távozott. Nagy Tamás Grande lett az új producer és te line-producer lettél.
Kiss Péter lett az Interaktív Kft. vezetője és így valóban kellett egy új producer a sorozat élére. Közel fél évig, Grande érkezéséig, viszont senki nem töltötte be ezt a pozíciót, így felkértek, hogy line-producerként dolgozzak ezen átmeneti időszak alatt. A feladatom az volt, hogy a forgatások rendesen menjenek és tartsuk a költségvetést.

Mennyire nehéz egy napi sorozatnál kórházas jeleneteket felvenni, úgy hogy 12-es karikával megy a Jóban Rosszban?
Egyáltalán nem könnyű, sőt. Főleg, ha a nézők olyan népszerű kórházas sorozatokat tekintenek etalonnak, mint A Grace klinika vagy a Vészhelyzet, ahol mind anyagi- és technikai lehetőségek tekintetében jóval magasabb ligában játszanak. Egy jelenetet ők lehet, hogy akár napokig forgatnak, hogy minden tökéletes legyen, és még a vér is arra fröcsköljön amerre kell. Nekünk egy ilyen jelenetre, jó ha 45 percünk van, miközben a 12-es karika miatt a műtéteknél nem is nagyon mutathatunk vért. Előfordul, hogy jogi állásfoglalásra van szükség ahhoz, hogy ez a vérmennyiség vacsoraidőben képernyőre kerülhet-e vagy sem, hiszen a médiatörvény vonatkozó része szabályozza az ilyen esetet.

Ekkor szorulunk olyan képi megoldásra, hogy a műtétet végző orvos arcát vagyunk kénytelenek mutatni, aki közli, hogy elvágott egy eret és fröcsköl a vér. Pont emiatt nehéz az erőszakos jeleneteket is ábrázolni. Ugyanis törvény szabályozza azt is, hogy a fegyverrel fenyegető személy és áldozata, nem szerepelhet egy képkivágásban. Az ilyen jeleneteink vastagbetűs figyelmeztetéssel vannak ellátva a rendezőink számára, vagyis hogy szigorúan a 12-es karikára való tekintettel kell felvenniük. A vágásnál pedig már az én felelősségem, hogy a képernyőn csak addig lendüljön a fegyver, hogy ne lehessen rá azt mondani, hogy egyértelműen rátartják a célzott személyre. Tehát le kell nyelnünk, amikor a nézők néha megfogalmazzák, hogy mintha kissé sutára sikerült volna egy-egy ilyen megoldásunk. De persze ők nem tudhatják, hogy a korhatárbesorolás miatt alakult így.

A napi sorozatoktól eltérően a Jóban Rosszban a 15 éves története alatt nagyon nagy színészeket is alkalmazott. Hogy tudtátok az időbeosztásukat összeegyeztetni a napi sorozattal?
Valóban számos neves művésszel dolgoztunk együtt (Bicskey Lukács, Csuja Imre, Esztergályos Cecília, Gesztesi Károly, Gregor Bernadett, Haumann Petra, Koós Réka, Laklóth Aladár, Liptai Claudia, Lukács Sándor, Nádas György, Nyertes Zsuzsa, Pásztor Erzsi, Sáfár Anikó, Schubert Éva, Szakácsi Sándor, Sztankay Orsi, Tordai Teri és Végvári Tamás). A sorozatoknak van egy külön szakembere, aki a színházakkal, szinkronstúdiókkal, menedzserekkel napi kapcsolatban van, és szinte mindig tudja, hogy az adott színész aznap hol tartózkodik. A Jóban Rosszbannál 15 éve Nagy Tamás az, aki hétről-hétre összerakja a forgatási diszpót. A felkapott sztárokkal nyilván nehezebb, de gyakran előfordul az is, hogy a méltán népszerű színészeinknek is max két-három szabad órájuk van bizonyos napokon, és jó esetben ennyi idő alatt csak 3-5 jelenetet tudunk felvenni velük.

A sorozat kezdete után pár évvel mintha a kórházas szálat kicsit visszább vettétek volna. Ez miért alakult így?
Biztos vagyok benne, hogy az akkori producerek azért döntöttek így, mert rájöttek, hogy nem tudunk a korábban már említett népszerű kórházas sorozatok szintjére lépni. A közelmúltban viszont újra elővettük az orvosi eseteket, a szakértőnk pedig ellátott minket számtalan olyan ötlettel, amit felhasználhatunk ezekhez. Úgy véljük, hogy a Jóban Rosszbannal eleve van egy olyan felelősségünk, hogy a lehetőségeinkhez képest tájékoztassuk az embereket egészségügyi dolgokban, főleg a népbetegségek terén. Egyszerű példa erre a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség, amik időben megelőzhetők és kordában tarthatók. Ha a néző nálunk szembesül olyan tünettel, amit felismerni vél magánál, rokonánál, vagy barátjánál, akkor adunk számára egy esélyt, hogy felkapja a fejét és mihamarabb szakemberhez forduljon.

2008-ban jött a válság, és 2009-ben a magyar tévéket is utolérte. Műsorokat szüntetettek meg és úgy tudom a Jóban Rosszban is veszélybe került. Hogyan emlékszel erre az időszakra?
Jól tudod, a Jóban Rosszban valóban szinte megszűnt a válság miatt. A „szinte” azt jelenti, hogy hozzám az a hír is eljutott, hogy a TV2 akkori német tulajdonosai már kimondták, hogy vége. A Jóban Rosszban éves szinten akkora költségvetésű produkciónak számított, hogy ha csak ezt kiveszik, már megoldotta volna a TV2 akkori gondjait. Ezt, az egyébként gazdasági szempontból logikus döntést sikerült a hazai vezetésnek „megfordítania”. De csak azzal a feltétellel, hogyha súlyos megszorításokat hajtunk végre a költségvetésünkben. Több színésztől és kollégától is el kellett búcsúznunk, vagy pl. kevesebb új ruhát tudtunk vásárolni a szereplőknek, csökkentettük a külső helyszínen forgatandó jelenetek számát, és még sok egyéb tételnél lehúztunk a keretből. A lényeg, hogy a végén kijött egy olyan epizódonkénti gyártási ár, amelyre a német tulajdonosok már rábólintottak. A folytatásban a korábbi költségvetésünk kicsivel több, mint a feléből gazdálkodhattunk, de legalább túléltük.

A Jóban Rosszban néhány epizódon keresztül megverte a Barátok köztöt. Milyen volt ezt megélni?
Számunkra hatalmas sikernek számított, amikor legyőztük. Korábban nem is gondoltuk volna, hogy ez bekövetkezhet. Merész húzás volt az akkori programigazgató részéről, hogy ugyanabba a sávba tette be a Jóban Rosszbant, de nem volt feltétlen elvárás a Barátok közttel szembeni győzelem, csak hogy megszorítsuk.

A 2010-es években lecsökkent a Jóban Rosszban népszerűsége a Barátok közthöz képest. Mit gondolsz, ennek mi volt az oka?
Akkoriban elég sűrűn változott a kezdési időpontunk, voltunk este 7 órakor és 10 után is. Ezek nyilván megfontolt programing döntések voltak, hiszen a konkurencia is mozgatta a műsorait, de mindezt a mi nézettségünk sínylette meg.

2014-ben a sorozat második producere, Nagy Tamás Grande is távozott. Mesélnél erről az időszakról?
Jól emlékszem rá, Grande távozása márciusban történt. Ezután nem sokkal a sorozat gyártásában is változás állt be, a TV2 belső gyártású produkciójából külső gyártású műsor lettünk, a Show & Game Kft. vette át a gyártási folyamatokat.

Előtte line-producerként dolgoztál a Jóban Rosszbannál, de a tartalomba is beleszóltál. Innentől te lettél a fő tartalmi felelős?
Annyiban pontosítanék, hogy line producerként inkább csak véleményeztem a sztorit, hogy – a megkurtított költségvetésünket szem előtt tartva – egyáltalán leforgatható legyen. Viszont kreatív producerként már teljes mértékben az én felelősségem lett a tartalom. Persze ehhez szükséges a kiváló vezető író párosunk, Zakál Edit és Gál Péter elengedhetetlen kreativitása is.

2016-ban lecsökkent a Jóban Rosszban nézettsége. Nem hozott nagyon rossz számokat, de nem is voltak kimagaslóak az eredményei.
Mindezt nagyban befolyásolta, hogy a SuperTV2-n délben már lement a premier epizód és este a TV2-n már az ismétlést láthatta a közönség. De még így is 10-13 százalékos közönségarányt hoztunk.

Mit szóltatok ahhoz, hogy a Jóban Rosszban később teljes egészében kábeles sorozattá vált és átkerült a SuperTV2-re?
A stáb nyilván fájó szívvel fogadta, hiszen közel 10 évig minket tartottak a TV2 egyik legsikeresebb műsorának, és azt éreztük, hogy az NB2-be kerültünk. Tudomásom szerint, ez egy üzleti döntés volt az akkori tulajdonosok és vezetők részéről, és a TV2 Csoport hosszútávú céljait tekintve, teljesen érthető húzás volt. A SuperTV2-t feljebb kellett pozícionálni és erre – mint prémium tartalom – a Jóban Rosszbant találták a legalkalmasabbnak. Nekünk pedig valójában nem lett rosszabb, mert a produkció költségvetését nem csökkentették. A belefektetett idő és energia sem lett kevesebb, ugyanannyit dolgozunk a sorozat sikeréért a mai napig.

Az átkerülés után a SuperTV2-n ugyan csökkent a Jóban Rosszban nézettsége, de a csatorna szintjén kimagasló számokat hozott.
Igen, de míg korábban csak egy nagy csatornával kellett versenyeznünk, onnantól kezdve kettővel. A fő csatornánkkal, a TV2-vel és a konkurens RTL Klubbal. Úgy, hogy ha jól tudom, a SuperTV2-nek csak 85 százalék körüli az országos elérése. Nekünk tehát egy kisebb mezőnyből kell értékelhető számokat hoznunk. A SuperTV2-ről már csak emiatt sem fogunk 15, 18, vagy akár 20 százalékos közönségarányt produkálni.

2017-ben a Show & Game-től a mostani IKO-hoz került át a gyártás. Ez jelentett-e valami változást nektek?
Egyáltalán nem. A költségvetés változatlanok maradtak, és a színészgárdának sem kellett változnia. A tartalmat ugyanúgy előre egyeztetjük a gyártóval, hiszen nem írhatunk olyan forgatókönyvet, amit ők nem tudnak a költségvetésből megvalósítani, mert az kiszúrás lenne velük.

15 éves a Jóban Rosszban. Mik voltak azok a történések vagy események az elmúlt másfél évtizedben, amelyeket meghatározónak neveznél?
15 évnyi epizódból ezt elég nehéz. Az első hely adja magát, amikor is Ibolya csillagkúti bosszúállásakor legyőztük a Barátok köztöt. A kórházi terrortámadás is sokak számára egy, a mai napig emlegetett esemény. A történetnek több karakter is az áldozata lett, amit a válság miatti költségcsökkentési kényszer szült. A Jóban Rosszban történetének egyik meghatározó eseménysora volt Betti és Tamás atya szerelmének kibontakozása. Ezeken kívül Alexa autóbalesete is kiemelkedő fordulat volt, amely filmes szempontból is komoly felkészültséget igényelt tőlünk. Bodolaikétól pedig nehéz bármelyik sztorit kiemelni, hiszen ők számtalanszor mosolyt csaltak rajongóink arcára. A Jézus ereklye utáni nyomozós szálat, és a vámpír felbukkanását Csillagkúton is egy igen izgalmas és sikeres sztoriként könyvelhettük el. Ezek azok az extrém történetszálak, melyeket egyszerűen kötelező megcsinálnunk. A Jóban Rosszban jó pár alkalommal megvalósított és meg is fog valósítani olyan jeleneteket és epizódokat, amelyek túlmutatnak a büdzséjén és azon, hogy egy napi sorozatról van szó.

Hogy látod a Jóban Rosszban jelenlegi helyzetét és a jövőjét?
Ha sikerül a programing tekintetében segíteni rajtunk, ami az előttünk és a mögöttünk lévő műsorokat is jelenti, illetve, hogy el tudjuk kerülni a konkurencia fikciós műsorait, akkor szerintem tudjuk hozni azt az eredményt, amivel mindenki elégedett lesz. Ez leginkább novemberben és decemberben mutatkozott meg, amikor a TV2 Csoport nézői minket választottak, és sehol sem futott velünk szemben más sorozat. Legalább 2-3 százalékot hozott számunkra. Hadd reagálják a januárban megjelent cikkekre, hogy lejjebb ment a nézettségünk.

A gyengébb januári eredményeink oka egyértelműen az, hogy szembe kerültünk a Drága örökösökkel és az újoncként indult Bátrak földjével. Vagyis pont az idősávunkban a sorozatkedvelők kánaánja következett be. Emellett a TV2-n a fiatalok körében rendkívül népszerű Exatlon is jelentős nézőt vonz, és vele is versenyben vagyunk. Ezért született az a döntés, hogy este 9 órától kerülünk képernyőre, ahol javuló tendenciára számítunk.

Hogy látod a piacon a Jóban Rosszban helyzetét? Egyre több napi sorozat van, kábel és országos csatornákon is.
Erős versenyhelyzetben vagyunk, ahogy minden más jelenleg futó széria is. A nézői szokások pedig alaposan megváltoztak. A Netflix, az HBO GO olyan komoly külföldi tartalmakat kínál, amelyeket bármikor megnézhetnek a nézők. Mivel manapság a fiatalok egy része angolul is tud, ezért a magyar szinkronra, vagy feliratra se kell már várniuk. Emellett ennek a nézőrétegnek már nehéz elfogadnia, ha például 21:00-kor le kell ülnie a tévé elé megnézni egy epizódot, mert az épp akkor kerül adásba. A legutóbbi kutatásunk során meg is állapították, hogy bizony a mai tévénéző akkor szeret tartalmat fogyasztani, amikor neki éppen ideje van rá.

hirdetés
hirdetés

Nyáron, de nem a korábban kiszivárgott napon érkezik a legújabb Star Wars sorozat

Drága örökösök, Mellékhatás, Szujó Zoltán, VV vetítés - itt az RTL összes friss bejelentése

Gundel Takács Gábor lesz az idei Televíziós Újságírók Díjának műsorvezetője

Ezt tudni a Hazatalálsz ma induló 2. évadáról (x)

2024-ben visszatér a Kalandra Fal és az Álarcos énekes - évértékelő interjú Kolosi Péterrel

Vastag Csaba fontos szerepet kapott a Megasztárban