Az Éjkirály elleni kaotikus harc után újabb izgalmas fejezetéhez érkezett a Trónok harca utolsó etapja. A produkciót mindig amiatt szerette a többség, mert a politika, az emberi kapcsolatok és az ezekkel járó cselszövések uralták Westeros világát. A sorozat 8. évadának 4. részében pedig a csúcsra járatták ezt. Míg korábban sokan panaszkodtak, hogy a végjátékhoz képest nincs elég durva karakterhalál, most rákapcsoltak az írók és két fontos játékost is kiiktattak a Trónok harcából.

Nem nagy meglepetés, de az HBO sikerszériájának új epizódja temetéssel indult. Amellett, hogy a jelenetsor rendkívül meghatóra sikeredett, még egy fontos mérföldkövet jelzett. A természetfelettivel való küzdelem befejeződött, itt az ideje, hogy a trónkövetelők megvívják a végső csatát. Ennek az újabb háborúnak két női karakter, Daenerys és Cersei lesznek a főszereplői. A Trónok harca mostanra feminista széria lett, itt aztán tényleg vannak erős női karakterek, de a nézőközönség java nem háborog emiatt. Az évek alatt volt idő ezeket a szereplőket felépíteni és megalapozni a motivációikat.

Míg Cersei jelenleg Királyvárban trónol, Daenerys pedig a részben éppen, hogy megérkezik a főváros kapuihoz, mégis van valami közös ebben a két nőben. Az, hogy vélhetően mire az egyik legyűri a másikat, a győztes is durva fizikai és mentális veszteségeket fog elszenvedni. Van abban valami, hogy sokak szerint az őrült királynők háborúja jön. Míg a Lannister úrnő vélhetően régen elvesztette józan eszét, a Targaryen trónörökös ennek még előtte van, habár a 8. évad 4. részében több arra utaló jelet is láthattunk, hogy Dany is hamarosan meg fog bolondulni. Az, ahogy a vajfehér hajú nő Jont fenyegette és próbálta kierőszakolni a Starkokból a gyors támadást Királyvár ellen, igencsak rémisztő volt.

A Trónok harca legújabb része azért is izgalmas volt, mert a titkokról szólt. Illetve azokról a karakterekről, akik nem tudják tartani a szájukat, ezzel pedig felrúghatják a kulcsszereplők terveit. Hamar kitudódott ugyanis Havas Jon szüleinek kiléte, az információ pedig eljutott egészen Varysig. A tanácsadó vélhetően nem fog kegyelmezni Daenerysnek, erre utaló jeleket kaptunk akkor, amikor a kopasz férfi és Tyrion beszélgetését láthattuk. Ez alapján nyilvánvalóvá vált, hogy még az utolsó mellékszereplő is beleszólhat a Vastrón sorsába, így felesleges is azt találgatni, hogy ki lesz a végső győztes. Annyi biztosnak látszik, hogy Daenerys és Havas Jon nem lesznek közös uralkodók, mert a Trónok harca még mindig nem Disney produkció.

hirdetés

A Gyűrűk Urát már nem először emlegetjük a fantasy sorozat új évadával kapcsolatban, hiszen a deresi háborúzás erősen emlékeztetett A Helm-szurdoki csatára. Most újabb közös pontot vettünk észre, hiszen ahogy Daenerys és serege felsorakozott a Cersei-jel való megbeszélésre, A király visszatér ominózus snittje juthatott sokaknak eszébe, a Fekete kapunál. Jelen esetben azonban még durvább csavart kaptunk, hiszen Daenerys egyik legmegbízhatóbb tanácsadója, Missandei csúnya halált halt. A készítők tehát egy részen belük kétszer is jelezték nekünk, hogy ebben a történetben nagyon kevesen kapják meg a happy endjüket. Még talán Bronn se, aki csupán egy várat és egy kellemes kinézetű nejet szeretne magának, ehhez mégis folyamatosan sakkban kell tartania a Lannister fivéreket.

Ha azokat a szereplőket akarnánk felsorolni, akik már biztosan nem élnek majd boldogan, amíg meg nem halnak, akkor hosszabb lenne a listánk, mint akiket eredetileg Arya meg akart gyilkolni. Jaime elindult Királyvárba, hogy Cersei vállára borulva nézzen farkasszemet a halállal. Daenerys újabb sárkányát és segítőjét veszítette el. Gendryt kikosarazta Arya, Sansát és Szellemet pedig magukra hagyta Jon. Emellett utalást kaptunk arra, hogy a Véreb és Arya is a biztos halálba tartanak, tehát lehet majd izgulni, hogy kik lesznek azok, akik ép bőrrel megússzák a végjátékot. Már csak két rész van hátra és egy brutális csata még előttünk áll. Pont ezt a szépen felépített karakterdrámát és intrikát várjuk egy Trónok harca résztől, mint amit a 8. évad 4. epizódja nyújtott, így 10/10-es értékelést kap. (Fotók: HBO)

hirdetés

Kiderült, hogy mikor ér véget Az álommeló 2. évada az RTL-en

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor