A Disney+ nyitócímei között indult el a The Mandalorian című első, élőszereplős Star Wars sorozat, melynek első két részéről már beszámoltunk egy korábbi kritikánkban. Most azonban érdemes még egy pillantást vetni a produkcióra így féltávon, amely érdekes irányt vett az első 4 epizód alatt. A széria ugyanis epizodikus lett, erős átívelős szállal, amely mindenképp váratlan húzás. Főleg, hogy sokan arra számítottak, hogy a The Mandalorian egy hosszúra nyújtott film lesz. A meglepetéseknek azonban ezzel még korántsincs vége.

Az első élőszereplős Star Wars sorozat előtt álló egyik legnagyobb kihívás maga a főszereplője volt, hiszen a Pedro Pascal (Trónok harca, Narcos) által játszott névtelen fejvadász nem éppen a galaxis jófiúja. Sok történetben az írók elkövetik azt a hibát, hogy a címszereplő antihősnek túl korán mutatják be a lágyabb oldalát, ezzel nevetségessé téve őt. Itt szerencsére ez nem következett be, a The Mandalorian ügyesen megindokolta, hogy az első rész végén megmentett kisbabáért a 3. részben miért ment vissza a mandalóriai.

A produkció a peremvilágokban játszódik, így a Star Wars univerzumának olyan szögleteit ismerhetjük meg, amelyekkel eddig nem igazán találkozhattunk. A The Mandalorian amellett, hogy ügyesen kezeli a karaktereket, még az építkezés is megy neki. Sorra mutatják be a különböző helyzetben és egészen eltérő faunával és lakossággal rendelkező bolygókat. Ezt pedig öröm nézni, főleg, mivel a történet nem elkapkodott. Így az új szereplőket is ráérősen hozzák be Jon Faverau-ék. Emiatt is ütött akkorát, amikor végre láthattuk az Endort is megjárt Cara Dune-t (Gina Carano), egy kőkemény lázadót, akinek az izmai is azt mutatják, képes helyt állni a csatamezőn.

A The Mandalorian továbbra is egy sci-fi western, amely George Lucas messzi-messzi univerzumára támaszkodva hajt főt a legismertebb cowboyos filmek előtt. A Bryce Dallas Howard által rendezett 4. rész például végig A hét mesterlövész című, 1960-as filmet dolgozta fel. Ebben az esetben azonban elég volt két pisztolyhős is ahhoz, hogy a legatyásodott falut észhez térítsék és visszaverjék az elesetteket sanyargató martalócokat. Külön élmény volt a kegyetlennek tűnő AT-ST-vel való küzdelem, a csata során egy-két snittet olyan beállításból fényképeztek, hogy minden néző szája tátva maradhatott. Ennek ellenére ez az epizód volt talán a leggyengébb, ugyanis mivel ismertük az eredeti történetet, ezért kiszámítható volt a végkifejlet.

hirdetés

A produkció legérdekesebb aspektusa továbbra is a Gyermek és a Fejvadász kapcsolata. A köztük lévő dinamika nagyon érdekes, ahogy az is, hogy a készítők szinte szavak nélkül képesek a kapcsolatukat felrajzolni a képernyőre. A Fejvadász maga is árva, ezért sorsközösséget vállal a kicsivel. Visszafelé az apró zöld lénytől pedig egyfajta tisztelet mutatkozik meg a felnőtt irányába, aki több alkalommal is megmentette az erőérzékeny apróság életét. Nagy kérdés, hogy ez az új karakter mennyire fogja befolyásolni a Skywalker kora című 9. Star Wars filmet, hiszen amekkora közönségkedvenc lett, bűn lenne a mozivásznakon nem továbbszőni a kalandjait.

A részek hosszai továbbra is rapszódikusak, hiszen 25-től egészen 41 percesek is vannak, de látszik, hogy iszonyatos pénzt fektettek bele a szériába, az élvezhető sztori és a karakterek miatt pedig nem érezni, hogy egy-egy felvonás túl rövid lenne. Az epizodikus szerkezet jól áll a The Mandaloriannek, habár kissé meglepő, hogy a Star Wars: Lázadókban és a Star Wars: A klónok háborújában megismert történetvezetési modell mellett tették le a voksukat Favreau-ék. A főszereplő Pedro Pascalnak pedig továbbra is nehéz dolga van a szereplőtársai mellett, hiszen sisakban kell bizonyítani színészi kvalitásait. Jó lenne, ha ezen változtatnának és legalább egyszer láthatnánk a Fejvadász arcát is.

A Disney+ újdonsága továbbra is a legjobb dolog, ami a Star Wars világával történhetett. A mandalóriaiak kultúráját így, a peremvilágokban bujkáló tagokon keresztül bemutatni egészen bravúros húzás. Emellett a The Mandalorian megmaradt annak, aminek indult, egy tiszteletteljes főhajtásként Lucas messzi-messzi galaxisa előtt. Sokan azzal érvelnek a produkció ellen, hogy fanfilmként hat, de mi többet kérhetnénk, mint hogy azok, akik hozzányúlnak a Star Warshoz, vérbeli rajongóként tegyék ezt meg? A The Mandalorian első évada 8 részes lesz, így 4 epizód van még határa a Fejvadász és a Gyermek kalandjaiból idén. A hajsza tehát folytatódik, kíváncsian várhatjuk, hogy ellenségeik végül nyakon csípik-e őket. Értékelés: 8/10

hirdetés

Ez a 18 produkció érkezik májusban a Disney+-ra

16. heti nézettség - Nagy siker lett A renitens 1. évada

Ettől a héttől átalakulnak az RTL vasárnap estéi

Kiderült, hogy mikor ér véget Az álommeló 2. évada az RTL-en

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához