November 12-én elindult Amerikában a Disney+, ezzel pedig bemutatkozott a The Mandalorian című sci-fi sorozat első része az online videotáron. A rajongóknak nem is kellett sokat várni a folytatásra, november 15-én, pénteken megjött a 8 részes első szezon második fejezete is. Az első élőszereplős Star Wars sorozat olyan, mint egy klasszikus western, amely történetesen a messzi-messzi galaxis peremvilágaiban játszódik. Egy meglepő újítás ez a Disney-től, amely annak ellenére, hogy tisztelettel bánik George Lucas filmjeivel, hozzá is meri tenni a magáét.

A történet nem sokkal a Birodalom bukása után veszi fel a fonalat, azt követően, hogy Luke Skywalker elintézte Palpatine-t és Darth Vadert. Itt az ideje, hogy elkezdődjenek a békeidők, amelyből a The Mandalorianben nem sokat érzékelünk, hiszen a főszereplők messze vannak az univerzum ütőerétől. A produkció főszereplőjének a nevét se tudjuk, csak annyit, hogy fejvadászként tevékenykedik, aki soha nem veszi le a sisakját. Boba és Jango Fett hatalmas közönségkedvencek voltak a mozifilmekben, így a Disney+ újdonságában érdekes a mandalóriaiak kultúrája és életszemlélete mögé intimebben betekinteni.

A széria főszereplője egy magányos harcos, aki közel sem nevezhető hősnek. Pénzért szállít le szökevényeket a megbízóinak, ha pedig úgy hozza a helyzet, akkor előbb lő és aztán kérdez. A pilot alig 38 perces, azonban a feszesre vágott jelenetek miatt működik annyira a fejvadász bemutatása. Kapunk egy szeletet az életéből, ahogy egy jeges bolygón foglyul ejt egy célszemélyt, hogy aztán súlyosabb irányt vegyen a sztori. A The Mandalorianben már az első percekben kiderül, hogy legyen szó kocsmai verekedésről, vagy pedig egy droid oldalán lezajló lövöldözésről, a készítők tudják, mit akarnak.

Jon Favreau-ék úgy nyúltak hozzá a Star Wars világához, hogy minden egyes jeleneten látszik, hogy imádják George Lucas messzi-messzi galaxisát. Az ütött-kopott fegyverek és páncélok, a túl magabiztos rohamosztagosok, a hatalmas és bizarr szörnyek mind a régi trilógiát idézik kinézetben és hangulatban is. Emellé a sorozat rendkívül jó zenei aláfestéseket is kapott, amelyek elütnek a már megismert Star Wars-os dallamoktól, mégsem lógnak ki a sorból. A Disney részenként nagyjából 10 millió dollárt költött a The Mandalorianre, ez pedig meglátszik a szérián, egy pillanatra sem tűnik gagyinak a sorozat. Az űrhajók, a már említett idegen lények autentikusak, jól néznek ki.

hirdetés

(Vigyázat, spoilerveszély!) A nézők közül sokan megjegyezték, hogy a The Mandalorian elsősorban azoknak fog tetszeni, akik a Zsivány Egyestől is elájultak. Hiszen az egy földhöz ragadtabb, a jedikre kevésbé építő háborús film volt. Ez ebben a formában erős ferdítés, hiszen a második epizódból kiderül, hogy a mandalóriai fejvadász legújabb célpontja egy nagyon is különleges személy. A produkció második félórájában egy erőérzékeny figura is bemutatkozik, a szereplők rá adott reakciója pedig az igazán érdekes. Ők messze voltak Luke Skywalker, Darth Vader és Palpatine különcsatájától, így szimplán nem tudják, mit is jelent pontosan, ha egy leendő jedibe vagy sith-be futnak.

A The Mandalorian földhöz ragadt, de nem azért, mert az Erő nem jelenik meg benne. Inkább, mert a karakterek messze voltak a galaxis sorsát eldöntő csatározásoktól, saját ügyeikkel foglalkoztak, nem voltak részesei a Birodalom bukásának közvetlenül. A produkció fejvadászát alakító Pedro Pascalnak nehéz dolga van ebben a Star Wars sorozatban, hiszen egy sisak mögött kellene bizonyítania. Szerencsére ha ő nem is, de termetre apró társai, köztük a Nick Nolte által alakított Kuiil is óriásiak. A főbb szereplők közül az első két epizódban még keveset látunk, a bemutatott bolygók is kihaltak, ennek ellenére az akció, a látvány és az egyszerű, de csavaros történet kárpótolja a nézőket.

A Disney+ első Star Wars szériája egy igazi szerelemprojekt. Óda a klasszikus, George Lucas filmekhez, amelyeket több, ismerős motívummal és karakterrel is megidéznek. A The Mandalorian azonban mégsem csak egy tisztelgés, hanem hozzáad a már megismert galaxishoz, újdonságok derülnek ki a jawákról például, és most először az egyik legismertebb jedi-mester fajáról is többet megtudhatunk majd a folytatásban. A Disney-t sokan szidták az új trilógia miatt, főleg a Rian Johnson által rendezett Az utolsó Jedik verte ki a rajongóknál a biztosítékot. A The Mandaloriant látva azonban csak örülni lehet annak, hogy fejlesztik a Zsivány Egyes sorozatos előzményét és az Obi-Wan Kenobi szériát is. Mert az első lépés a Star Warsnak a televíziózás világában nagyon jól sikerült.

Két negatívumot érdemes megjegyezni a The Mandalorian esetében. Az egyik az, hogy túl sok a hosszúra nyújtott sétálós jelenet. Ezek jelentőségteljesek akarnak lenni, de ki lehetett volna hagyni őket. A másik pedig, amit korábban kritikánkban említettünk, mutathatnának egy-két olyan bolygót vagy várost is, ahol nyüzsög az élet és sokan vannak. Igaz, hogy űrwestern, de a Disney+ újdonsága egy vérbeli Star Wars történet is, amely a vérbeli rajongókon kívül azoknak is ajánlható, akik a Firefly 2003-as kaszáját még mindig havi egyszer emlegetik. Értékelés: 9/10

A The Mandalorian 2. évadát már berendelték, a Disney+ érkezésére azonban a magyar nézőknek még sokáig kell várniuk. Az online videotár a tervek szerint csak 2021-ben válik elérhetővé hazánkban.

hirdetés
hirdetés

Kiderült, hogy mikor indul a Gólkirályság 2. évada az RTL-en

Nyáron, de nem a korábban kiszivárgott napon érkezik a legújabb Star Wars sorozat

Drága örökösök, Mellékhatás, Szujó Zoltán, VV vetítés - itt az RTL összes friss bejelentése

Gundel Takács Gábor lesz az idei Televíziós Újságírók Díjának műsorvezetője

Ezt tudni a Hazatalálsz ma induló 2. évadáról (x)

2024-ben visszatér a Kalandra Fal és az Álarcos énekes - évértékelő interjú Kolosi Péterrel