Az emberek jelentős része ilyenkor a családja körében tölti december utolsó napjait, hiszen a karácsony egy csendes és bensőséges hagyomány. Adódik azonban a kérdés, hogy vajon a Trónok harcában van ehhez hasonló vallási tiszteletadás? Nyilvánvalóan Jézus Krisztus születéséről nem emlékeznek meg Westerosban, de George R. R. Martin simán gondolhatott arra, hogy valahogy mégis beleírja ezt a fontos alkalmat a történetbe. Egyáltalán milyen ünnepek vannak ebben a kvázi középkori, képzeletbeli világban?

Érdemes észben tartani, hogy általában az ünnepek az évszakok váltakozásához igazodnak, Westerosan pedig ebből kétfajta van, a nyár és a tél. A Hét Hite szolgáltatja az egyik legfontosabb forrást arról, hogy milyen ünnepeket ülnek a Trónok harcában, ezek közül az olvasók a Maiden”s Dayt, azaz a Hajadonok napját ismerhetik. A Hét Királyságban emellett ünneplik még az újévet is, Westerosban is főleg az ivásról, a mulatozásról szól. Érdekesség, hogy Margaery és Joffrey esküvője például az újév első napjára esett. Deresben fontos szerepet kap az aratási fesztivál is, mely A tűz és jég dala alapján Észak legfontosabb ünnepe.

Ami a karácsonyt illeti, egy ősi északi hagyomány áll hozzá legközelebb, de az is a brutálisabb kategóriába tartozik. A könyvek alapján a régi isteneket emberi áldozattal tisztelték meg, ezeket a holttesteket pedig varsafákra aggatták, díszként. Talán nem meglepő, hogy a Trónok harcában az ünnepek rendkívül véresek, de a mítikus alakok is furcsa módon képviselik magukat ebben a világban. Igaz, hogy Mikulás nincsen, de krampusz akad George R. R. Martin alkotásában, aki megbünteti a gyerekeket, miközben csörgeti láncait. Őt Old Nan meséiből ismerhetjük meg legfőképp.

hirdetés
hirdetés

Kiderült, hogy mikor ér véget Az álommeló 2. évada az RTL-en

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor