A Forbes hosszú elemzést tett közzé arról, hogy gazdasági szempontokból vajon miért van a Trónok harca világa ennyire elmaradva. Induljunk ki abból, hogy Építő Bran 8 ezer évvel a sorozat sztorija előtt húzta fel a Falat, és már akkor feudális rendszer uralkodott Westerosban. Adam Ozimek szerint több súlyos probléma is van a Hét Királyságban, melyek gátolják a fejlődést és egy esetleges ipari forradalmat.

Először is két dolgot kell leszögezni, természetesen ez egy fantasy világ, ráadásul a brit ipari forradalomnak a pontos kiváltó okait a mai napig vitatják, ellenben igenis van reális indok arra, hogy Westeros nem tudott továbblépni a sötét, lovagok és királyok által levezényelt középkorból. Az első ilyen ok akár viccesnek is hangozhat, azonban érdemes rajta erősen elgondolkozni. Westerosban nincsen szén. A futótűz, melyet főleg háborúkban és merényletekben használnak a sorozatban, az egyetlen olyan komolyabb energiaforrás, amelyet megismerhetünk a történetben. Előállításához azonban vélhetően mágia kell, ráadásul veszélyes is. A szén beindíthatná az ipari forradalmat, hiszen gépeket tud működtetni, de a futótűzre vagy hasonló mágikus energiaforrásra támaszkodni iszonyú veszélyes lenne.

Emellett Királyvár és az uralkodók szabadidejükben imádnak lovagi tornákat tartani, valamint a Trónok harcában szinte hobbijuk a csatározás. Az biztos, hogy a háború elapasztja a munkaerőforrást, hiszen rengetegen meghalnak ezekben az ütközetekben, emiatt pedig a főváros se virágzik. Nehéz megmondani, hogy Westerosban pontosan mekkora a munkaerőhiány, azonban mivel sok pénz megy el a fegyvervásárlásra, a zsoldosokra, ezért kijelenthető, hogy a kétkezi munkásokat valószínűleg nem fizetik túl jól. Ez a munkaerőben mindenféleképp hiányt okoz, már a motiválatlanság is, így Westeros technológiai fejlődése újabb csapdába lépett ezen a ponton.

hirdetés

Az ipari forradalom ráadásul erősen támaszkodik az olyan tényezőkre, mint az információ áramlása, a kultúra és a tudományok. Westerosban ezek legfőképp a Maesterek kezében összpontosulnak, akik azonban nem a legnyitottabb emberek. Az előrelépéshez elengedhetetlen, hogy a tudósok megosszák egymással a tapasztalataikat, illetve együtt dolgozzanak egy szebb és élhetőbb jövőn. Elég, ha a legutóbbi évadra gondolunk, amikor Sam Jorah-t igyekezett meggyógyítani. A felette álló tudósok lényegében kinevették. Ráadásul a Maesterek elzárva tartják a néptől a könyveket, egy következő fejlettségi szint eléréséhez márpedig szükség lenne fejlett jól kiépített rendszerre és nyomdákra is. Ezeknek köszönhetően az egyszerű nép is hozzájutna azokhoz az információkhoz, amelyeken egyébként a Maesterek kotlanak.

Érdemes a Starkok jelmondatát és figyelmeztetését is megemlíteni, hiszen az északi család folyton azt ismételgette, évadok óta, hogy “Közeleg a Tél.” Márpedig ha Westerosban ínséges és kevésbé kemény időszakok váltják egymást, akkor az erősen leterheli a gazdaságot. A durva telekre, amelyek ezen a képzeletbeli kontinensen ráadásul nagyon hosszúak, spórolással és túltermeléssel kell felkészülni. Nehéz ügy, amikor ilyen erősen kell összpontosítani a mezőgazdaság fenntartására, ugyanis ez megnehezíti a nehézipar fejlődését, a gépek megjelenését, amely amúgy megváltoztatná a Trónok harca hadi állapotait is. Persze eddig mostanában a fenn vázolt okok miatt nem nagyon fognak eljutni az éppen hatalmon lévő uralkodók.

hirdetés

Ezek lesznek az HBO Max utolsó, májusi sorozatpremierjei

Molnár Áron helyett egy másik sztárboxos indul az RTL által közvetített nemzetközi bokszversenyen

Kiderült, hogy mikor indul a Drága örökösök utolsó évada az RTL-en

Vadonatúj, színészlegendáról szóló minisorozat érkezik az egyik magyar csatornára

Vadonatúj előzetest kapott a jövő hónapban érkező Star Wars sorozat

Még idén érkezik a legújabb Star Wars sorozat a Disney+-ra