.

Így született a Honfoglaló televíziós változata

Írta: KTL | 2017. december 21. 17:10
December 25-én indul a Honfoglaló tévés változata a Dunán. A vetélkedő minden hétköznap 19:30-kor lesz látható, a két ünnep között celebekkel, januártól pedig civil játékosokkal. A produkció házigazdája Szente Vajk lesz. De hogyan is lett Magyarország legnépszerűbb online kvízjátékából televíziós vetélkedő? Részletek a közmédia elsőként a SorozatWikihez eljuttatott anyagában: A Honfoglalóval a Duna Televízió egy ízig-vérig magyar vetélkedőt szeretett volna műsorra tűzni, nem pedig egy újabb licenszműsort. Egy olyan szellemes és minőségi vetélkedőt, ahol a tudás valóban számít. A Honfoglaló televíziós formátumra való átültetésének ötlete tíz éve merült fel. Az ötlet nem a fiókban pihent, a műsorkészítők ez alatt az idő alatt is dolgoztak rajta. Az alkotók szerették volna a játék minden fontos eredeti vívmányát megtartani: a fordulókat, a támadási stílust, az alap játékszabályokat, de új, izgalmas elemekkel is kiegészítették a játékmenetet. Természetesen a játékmenetben vannak különbségek: netes Honfoglalóban 10 másodpercük van a játékosoknak arra, hogy elolvassák, megértsék és meg is válaszolják a kérdést. A műsorban annyival könnyebb dolguk van, hogy végighallgathatják a teljes kérdést, és utána indul a 12 másodperces óra.
„Más megközelítés szükséges az online játékhoz, mint az abból készült televíziós műsorhoz. Előbbiben a játékos van a középpontban, a televíziós verzió pedig elsősorban a nézőt helyezi a trónra” – mondta el Bihari Attila, a Honfoglaló ötletgazdája, licensztulajdonosa. A műsorkészítők azt tartották a legnagyobb kihívásnak a formátum kialakításakor, hogy nézők számára is izgalmassá tegyék a műsort, hiszen aki a neten Honfoglalózik, az aktív résztvevője a történéseknek, míg a műsorban csak három játékos van. Ezt segíti a látványos vizuális világ és a műsor pörgős tempója, ami azokat a nézőket is lebilincseli majd, akik először találkoznak a Honfoglalóval. Az adás során pörögnek az események: mindig történik valami a képernyőn. Támadások, kérdések, akciók követik egymást. A televíziós vetélkedők vezérlését általában egyetlen számítógépes csapat irányítja, és egy hálózatról működik a rendszer a kérdésektől kezdve a grafikákig, a Honfoglaló esetében két rendszer fut: az eredeti Honfoglaló játékszoftver módosított változata, amelyet Bihari Attila csapata készített, valamint a grafikákat és a kérdés-adatbázist kezelő program.
Az online Honfoglalóban óránként 200 000 kérdés hangzik el, szerencsére a műsorban más nagyságrendben mozog a feladványok száma. A műsorkészítők tizenkét fős kérdésírói csoportja kifejezetten törekszik arra, hogy egyedi kérdés-adatbázist készítsen a televíziós műsorhoz. Az első felvételeknek 800 kérdéssel kezdtek neki, egy adás alatt legkevesebb 19, de legtöbb 50 feladvány hangozhat el. Természetesen a nyeremény is fontos része a kvízműsoroknak: akinek a tudása lehetővé teszi azt, hogy bejusson a bajnokok hetére, milliókért küzdhet. Egy bajnoki adásban akár 6-7 millió forintot is lehet nyerni. A formátum iránt nemzetközi érdeklődés is van, ami nem is csoda, hiszen tizenöt nyelven játsszák napi szinten a Honfoglalót, így máshol is ugyanolyan jól működhet a televíziós változat. A Honfoglaló első különkiadását december 25-én 19.30-tól láthatják a Duna Televízió nézői. Aki játékosként szeretné próbára tenni tudását, a mediaklikk.hu/honfoglalo címen jelentkezhet. (Fotók: Sárosi Zoltán, Bara Szilvia)


További hírek

Kiderült, mikor érkezik Ördög Nóra és Gundel Takács Gábor új műsora

Hétfőtől változik az RTL Klub délutáni és esti műsorrendje is

Három népszerű vetélkedő ismerős elemeivel érkezik Majka új műsora – exkluzív forgatási beszámoló

Különleges új amerikai sorozat indul

15 év után új magyar napi sorozat indul a TV2-n

Folytatódik az egyik különleges magyar tévéműsorHozzászólások