A Trónok harca 2011-ben mutatkozott be az HBO-n, a sárkányokról, politikai intrikákról és középkori csatákról szóló produkció pedig nagy siker lett. Mára megkerülhetetlen jelenség Westeros világa, amelyet sokáig fognak A Gyűrűk Urával egy lapon emlegetni. Most a történet írója, A tűz és jég dala fantasy regénysorozat kitalálója, a sorozat több részét is jegyző George R. R. Martin blogposztban búcsúzott a tévéadaptációtól. Cikkünkben a szöveg teljes fordítása olvasható.

“Az utolsó este, az utolsó rész. Nyolc nagyszerű évad után az HBO sorozata, a Trónok harca befejeződött.

Az igazat megvallva nehéz elhinni. Egy szempillantás alatt elröppentek ezek az évek. Tényleg létezik, hogy több mint egy évtized telt el azóta, hogy az ügynököm, Vince Gerardis összehozott egy ebédet Los Angelesben a Palmban David Benioffal és D. B. Weisszel, ami végül vacsorába nyúlt? Megkérdeztem őket, tudják-e, kicsoda Havas Jon anyja. Szerencsére tudták.

hirdetés

Így kezdődött el az egész. Vasárnap este pedig véget ért.

Fogalmam sem volt arról, aznap délután a Palmban, hogy egy olyan utazás veszi kezdetét, amely megváltoztatja az életemet. Több könyvem megfilmesítési jogait adtam már el korábban is. Néhányat el is készítettek közülük. Nem volt semmilyen arra utaló jel, hogy ez a projekt különbözne azoktól és nem csak, hogy leforgatják a pilotot, hanem az HBO történetének legsikeresebb produkciójává növi ki ki magát a Trónok harca, több Emmy-díjat bezsebelve az évadok alatt. Pedig így történt, a széria napjaink egyik legnépszerűbb adaptációja lett (a torrentezők körében is), amelynek köszönhetően tehetséges, de ismeretlen színészek váltak szupersztárokká. Soha nem hittem volna, hogy számomra is ez a sorozat hozza majd el a hírnevet. A mai napig nem tudom, hogy történt ez az egész.

Óriási kaland volt, az biztos.

Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki részt vett ebben az egészben! A 8. évad New York-i premierjén 42 szereplő vett részt, pedig nem is voltak ott mindannyian. A stábtagoknak is óriási szerepe volt a Trónok harca sikerében, akkor is, ha ők inkább a háttérben dolgoztak a produkció sikeréért. Csodálatos emberek dolgoztak ezen a sorozaton, a megnyert Emmy-díjak mutatják ezt legjobban. David és Dan igazi bajnokcsapatot rakott össze. A rendezők is zseniálisak voltak. El kellene kezdenem sorolni a neveket, akiknek hálás vagyok, de félek, hogy kimaradna valaki. Mindenképp ki kell emelnem azonban David Benioffot, D. B. Weisst és Bryan Cogmant – a sárkány harmadik fejét, ahogy a Vanity Fairben is elmondtam -, és persze az HBO lelkes csapatát, Richard Pleplerrel az élen. Ha bármelyik másik csatornán mutatkozott volna be, úgy gondolom, a Trónok harca soha nem érhetett volna el ekkora sikereket.

Tovább is sorolhatnám a szakembereket, akiknek köszönhetően a produkció befutott, és fejben meg is teszem, miközben ezt a posztot írom. A búcsú mindig keserédes, ahogy a Bárd mondta. Az elkövetkezendő hetekben és hónapokban elképzelhető, hogy írok majd arról, hogy melyek voltak a sorozat készítésének számomra legkedvesebb momentumai. Ha elkap a nosztalgia… de most annyi emlék kavarog a fejemben, hogy nem tudnék igazságos lenni azzal kapcsolatban, hogy miről meséljek először.

Fontos megjegyezni, hogy a vég valaminek a kezdete is egyben. Senki nem megy még nyugdíjba. David és Dan a Star Warson fognak dolgozni, és azt követően is bőven lesznek munkáik. Az Amazon leigazolta Bryan Cogmant, aki a saját sorozatai mellett a Tolkien adaptációjukon is dolgozni fog. A zseniális stábunk a szélrózsa minden irányába szállt, de biztos vagyok benne, hogy látjuk még őket, különböző tévésorozatokban és filmekben is. A rendezőinknek is lesz dolga. Westerost se utoljára láttuk a tévéképernyőkön, ezt is bizton állíthatom, persze ez attól is függ, hogy a testvérsorozatok mennyire aratnak tetszést az HBO-nál.

Velem mi lesz? Itt vagyok és elfoglalt vagyok. Producerként jelenleg 5 HBO-s sorozatom áll fejlesztés alatt, ezek közül több olyan is van, amelynek semmi köze Westeros világához. Két szériám készül a Hulunál, egy pedig a History Channel égisze alatt. Több filmes projekten is dolgozom, ezek egy része a regényeimen és novelláimon alapszik, a többi más írók műveit dolgozza fel. Vannak rövidfilmes ötleteim, amelyeket szeretnék elkészíteni, illetve szeretnék klasszikus alkotásokat is feldolgozni. Konzultálok egy japán videojátékról is, na és persze ott van még nekem a Meow Wolf is.

Emellett írok. A tél közeleg, régóta ezzel riogatom a nagyérdeműt… de most tényleg így van. A The Winds of Winterrel nagyon elcsúsztam, tudom, de el fog készülni. Nem is próbálok ígérgetni azzal kapcsolatban, hogy mikor, próbálkoztam már hasonlóval korábban és jól felsültem vele. Be fogom fejezni, aztán pedig hozzákezdek az A Dream of Springnek is.

“Hogy lesz a regényeknek vége?” – kérdezik az emberek. Ugyanúgy, mint a sorozatnak? Esetleg teljesen máshogy?

Nos… igen. És nem. És igen. És nem. És igen. És nem. És igen.

Nem szabad elfelejteni, hogy teljesen más médiumban dolgozok, mint David és Dan. Nekik 6 órájuk volt az utolsó évadra. Arra számítok, hogy az utolsó két könyvem legalább 3 ezer forgatókönyv lapot tölt majd be. Ha pedig még ennél is több oldalra és fejezetre lesz szükség, ám legyen! Persze az alkotási folyamatban közrejátszik a jól ismert pillangó-hatás, amelyet sokszor emlegettem már itt, a Not A Blogon. Már az első évad óta erről beszélek. Vannak karakterek, akik sosem kerültek be a kis képernyős adaptációba, mások pedig meghaltak a szériában, de a könyvekben még életben vannak. Az olvasók abban a szerencsés helyzetben lesznek, hogy megismerhetik Jeyne Poole, Lady Stoneheart, Penny és a malaca, Skahaz Shavepate, Arianne Martell, Darkstar, Victarion Greyjoy, Ser Garlan és VI. Aegon sorsát is. Olyan szereplők térnek majd vissza az utolsó két regényben, akikkel a nézőknek esélyük sem volt találkozni. Még egyfajta unikornisok is lesznek a lezárásban…

A könyves vagy a sorozatos lezárás lesz-e a történet igazi vége? Buta kérdés. Hány gyereke született Scarlett O”Harának?

Mondok inkább valami mást. Megírom. Önök elolvassák. Aztán mindenki eldöntheti magának és vitatkozhat róla az interneten.” (Fotók: HBO)

George R. R. Martin – Not a Blog

hirdetés

Ez a 18 produkció érkezik májusban a Disney+-ra

16. heti nézettség - Nagy siker lett A renitens 1. évada

Félmillió forintos büntetést kapott a TV2 Csoport

Ettől a héttől átalakulnak az RTL vasárnap estéi

Kiderült, hogy mikor ér véget Az álommeló 2. évada az RTL-en

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi