.

A kívülálló pilot kritika: Hátborzongató Stephen King adaptációval kezdte az évet az HBO

Írta: RaulReal | 2020. január 15. 20:52
Stephen King írásait feldolgozni nem könnyű, ezt Hollywoodban sokan megtanulták, miután csúnyán belebuktak különböző filmek vagy sorozatok elkészítésébe. A Setét Torony film, A köd sorozat és A Bura alatt televíziós adaptációja is megkérdőjelezhető minőségű lett, melyekkel szemben azért ott állt a 11/22/63, vagy a Castle Rock a mostanában készült produkciók közül. A kívülálló január 13-án érkezett meg a magyar HBO GO-ra, egyszerre két epizóddal, a széria pedig a legjobb King-művek hangulatát idézte meg. A történet kezdete olyan hátborzongató lett, amelyre nem sokan számítottak, drámaszériák tekintetében A kívülálló miatt már jól indult a 2020-as év.
A produkció a horror mesterének egyik újabb regényét, a 2018-ban azonos címen kiadott A kívülállót dolgozza fel, mely in medias res egy gyermek meggyilkolásával kezdődik. Az ehhez hasonló krimik általában sokáig húzzák az időt, mire eljutnak a gyilkosig, itt viszont egyértelműnek tűnik, hogy a baseball-edző, Terry Maitland (Jason Bateman) a tettes. A főszereplő nyomozót, Ralph Andersont alakító Ben Mendelsohn le is tartóztatja a férfit, aki azt állítja, a bűnügy napján máshol tartózkodott és sziklaszilárd alibije van. Amellett, hogy A kívülálló egy klasszikus detektívsztori, amelyet még Agatha Christie is megirigyelne, a Kingre jellemző misztikum is erősen jelen van. Ezúttal azonban csupán árnyékként, a háttérben lopakodva. A sorozat felütése egyrészt azért sokkoló, mert mindenféle előzmény nélkül, rögtön a tetthelyre kiérkező zsaruk szemével látjuk az erdőben történt borzalmat. Emellett a színészi játékok és dialógusok még inkább reálissá teszik a történetet. Bateman és a Zsivány Egyesből is ismert Mendelsohn igazi különpárbajt vívnak a képernyőn. A detektív mögött különösen tragikus háttérsztori húzódik, amely miatt megérthető a motivációja. A sok antihősös sztori után felüdülés látni egy olyan fickót, aki követi a törvény előírásait és még akkor sem követ el kihágást, ha az gyorsabban rácsok mögé juttatná Maitlandet.
A kívülálló helyszínét remekül sikerült képernyőre vinni, szinte minden Stephen King mű egy nagyon hasonló kisvárosban játszódik. Az író a zárt közösségek által jól be tudja mutatni az itt élő embereket és a köztük lévő kapcsolatokat, amelyre már az első két részben láthatunk jeleket. Az alkotók részéről a törekvés arra, hogy irodalmian meséljék el a történetet, dicséretes. A széria ráadásul olyan hűvös, már-már élettelen fényképezéssel lett felvéve, amely rátesz egy lapáttal a reménytelenségre. A kívülálló nem csak azért hátborzongató, mert a háttérben egy torz alak bujkál, aki vélhetően gyerekeket is ijesztget szabadidejében, hanem a főszereplők miatt, akik brutális érzelmi teher alatt vannak. A sorozat első két epizódja egyszerre vált elérhetővé az HBO GO-n, így sokan valószínűleg megállás nélkül nézték meg ezeket. Habár A kívülálló első órája rendkívül izgalmas lett, ezt követően azonban jön egy olyan fordulat, amelyben kiírják az egyik kulcsfontosságú karaktert, ami a későbbiekben sokat árthat a történetnek. Félő, ugyanis, hogy innentől elveszíti a komolyságát és az élét a nyomozás. Egy tévészéria esetében mindenképp komoly gond, ha az ember megnéz belőle egy adagot és ezt követően nincsen igazán motivációja a folytatásra. Pont ezért lehet jó néha egy ütős cliffhangerrel befejezni a részt, ami behúz a későbbi epizódok elé is. A kívülálló esetében ez nincsen meg, annak ellenére, hogy a dupla epizódos kezdés kiváló lett.
A kívülálló megtekintése mellett több dolog is szól, főleg a King-rajongóknak nem szabad kihagyniuk ezt az alkotást. Az, hogy már az elején megismerjük a gyilkost és ilyen realisztikusan megírt, érzelmi sokkos emberek szemein keresztül láthatjuk a folytatást, ritkaság számba megy. Nagy kérdés, hogy a 10 epizódos első évadra érdemes lesz-e rászánni az időt, de a felütés nagyon biztató volt. Már csak Jason Bateman és Ben Mendelsohn letisztult játéka és a rideg helyszín miatt is. Értékelés: 8/10

hirdetés
hirdetés
hirdetés

További hírek

Az egyik legismertebb amerikai sorozat színésznője is megfertőződött koronavírussal

Végre kiderült, hogy mikor jön a Netflix egyik tavalyi sorozatának új évada

Mostantól minden hétvégén Star Wars filmeket sugároz az egyik magyar csatorna

Régóta várt, különleges magyar sorozat indulHozzászólások