Idén második alkalommal rendezték meg a Hypewriter nevű kreatív fórumot, amely az Oltári csajokat, A Tanárt és az Ízig-vériget is gyártó Paprika Studios, valamint az RTL Magyarország közös együttműködéséből jött össze. A felhívásra kevesebb, mint egy hónap alatt 30 országból 160 pályamű érkezett, ezek közül választották ki a legjobb nyolcat, akik a Spoon étteremhajón egy 5 tagú nemzetközi zsűri előtt adhatták elő sorozatos koncepcióikat. A június 25-ei, délelőtti eseményen rendkívül változatos prezentációkat láthattunk, volt olyan sci-fi, amelyben egy lúzer srác az idejét adta el egy cégnek, de modern nőkről szóló komédia, a Castle magyar változata, terroristás-SWAT-os, vallásos, valamint a Sírhant művek sikerére építő produkció is megmérette magát.

Egyesével az előadók 7-7 percet kaptak, majd az ítészek és a közönség kérdéseire kellett válaszolniuk röviden. Itt derült ki igazán, hogy ki mennyire profi, hiszen akadt olyan alkotó, aki például nem gondolt még bele, hogyan folytatódna a szériája egy esetleges második szezonnal. Szakmai szemmel érdekes volt látni, hogy a zsűri elnöke, Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese a kereskedelmi televízió szemszögéből való eladhatóságot tartotta legfontosabbnak, Trunkó Bence, a Paprika Studios kreatív igazgatója írói szemmel tett fel rendkívül jó kérdéseket, őket egészítette ki Stella Lito és Dave Clarke, elismert nemzetközi executive producerek, valamint Omri Givon, a Hostages alkotója.

A győztes végül Bendi Balázs ötlete lett, aki a “Golden Age” című koncepcióval érkezett. A szakember a Drága örökösökön és a Barátok köztön is dolgozott, így nem idegen számára a kereskedelmi televíziózás világa, illetve az onnan eredő elvárások. Bendi alkotótársa a rövidfilmek és reklámok világából érkező Erdődy Adrienn volt. A Golden Age-ből a Paprika Studios fejleszt majd pilot epizódot, amelyet az RTL Magyarország mutat be. A történet egy tóparti idősek otthonában játszódik, akik között egy olyan lezuhant kommunista repülőről szóló pletyka üti fel a fejét, amely kincseket rejt. egy haldokló ex-búvár, Tony és egy megbízhatatlan fiatal gondnok áll végül össze, hogy megoldják a rejtélyt és meggazdagodjanak.

A 2019-es Hypewriter műsorvezetői a tavalyi győztesek, Declan Hannigan és Andrew Hefler voltak, akik 2018-ban A hentes című ötletükkel nyertek. Az eseményen itt mutatták be a pilot epizódot, amelyből azonban vélhetően nem készül majd sorozat. Az Alvilág bukása után ugyanis meglepő lenne, ha az RTL egy lassú folyású, rendkívül drámai történetben látna lehetőséget. A Golden Age is azért nyerhetett most elsősorban, mert könnyed komédiának ígérkezik.

hirdetés

A rendezvényen kiderült, hogy a 4 országból érkezett, 8 koncepció közül többet is forgatókönyvírók és televíziós szakemberek segítségével kezd majd el fejleszteni a Paprika Studios. A határokon átívelő Border Tales, a misztikus The Holy Family és a terrorelhárítós The Prophets is nagy lehetőségeket rejt magában az ítészek szerint, ez utóbbi egyébként Árpa Attila ötlete. Erdős Ákos, a Paprika Studios nemzetközi vezérigazgatója a rendezvényen kiemelte, a Hypewriter erőssége, hogy olyan szakmai szereplőket terelt össze, akik elkötelezettek a minőségi tartalomgyártás, illetve a tehetségek felkutatása és gondozása iránt.

A Hypewritert 2020-ban is megrendezik, még több szakmai programmal és újabb kiváló sorozatötletekkel. Az idei egy nagyon színvonalas esemény volt, ahol érdekes volt látni a több országból érkezett kreatívokat megmérkőzni a zsűri szavazatáért. A magyar televíziós szakma számára nagy dolog, hogy Budapesten kerül sor egy ilyen nívós kreatív fórumra.

hirdetés

Ez a 18 produkció érkezik májusban a Disney+-ra

Általában bemennek a gólok - interjú Kapitány Ivánnal, a Gólkirályság kreátorával (x)

16. heti nézettség - Nagy siker lett A renitens 1. évada

Félmillió forintos büntetést kapott a TV2 Csoport

Ettől a héttől átalakulnak az RTL vasárnap estéi

Kiderült, hogy mikor ér véget Az álommeló 2. évada az RTL-en