A hónap elején robbant a hír, hogy az MTVA elveszthette a BL legfontosabb “A” típusú jogait, melyeket az RTL nyerhetett meg. Nem sokkal később a közmédia egy közleményben reagált a hírre, melyben megerősítette, hogy 2024 őszétől már nem náluk lesz látható a BL és felháborodtak, hogy eddig ők adófizetői pénzből, ingyen adták a meccseket, de ennek vége lesz és az RTL minden bizonnyal majd pénzt kér értük. Június 3-án az RTL is megerősítette, hogy hozzájuk kerültek a Bajnokok Ligája “A” típusú közvetítési jogai, sőt azt is hozzátették, hogy az összes többi meccs online jogai is. A két RTL által kiválasztott heti közvetítésen kívül a többi mérkőzés jogai lineárisan továbbra is Sport TV-n lesznek.

hirdetés

Most kiderült, hogy az RTL-hez került, legfontosabb keddi és szerdai BL-meccsek többségét valóban az RTL+-on, a médiavállalat fizetős streaming szolgáltatásán fogják közvetíteni. A Forbes ugyanis interjút készített Vidus Gabriellával, az RTL vezérigazgatójával és Szabó Balázzsal, az RTL tartalmak menedzseléséért felelős vezérigazgató-helyettesével. A két felső vezető amellett, hogy elmesélték, hogy miként pályáztak és sikerült megszerezni ezeket az exklúzív jogokat, azt is bejelentették, hogy a meccsek nagy része hol lesz látható.

“A nemzetközi piacon egyre elterjedtebb, hogy a prémium sportjogok már a streaming-szolgáltatók felületein kötnek ki. Így van ez Ausztriában, Hollandiában, de Amerikában is a Paramount+ adja a BL-t. Az üzleti modell az RTL+-ra van kitalálva, ez nem titok. Van benne lineáris közvetítés is, de azt még nem fogjuk elárulni, hogy mennyi. Bármi, amiről most beszélünk, az bő egy év múlva fog bekövetkezni, ezzel még nekünk is van dolgunk bőven”

– árulta el Vidus Gabriella.

“Önmagában már azzal jóval több lehetőségünk lesz, hogy sokkal több lesz a meccs – a nézőknek akár arra is lehetőségük lesz az RTL+-on, hogy az összes meccset megnézzék mindenfajta egyéb digitális kiterjesztéssel. Ilyen Magyarországon még nem volt”

– tette hozzá az RTL vezérigazgatója.

Vidus Gabriella, az RTL vezérigazgatója

Az RTL+ jelenleg havonta 2 ezer Ft-ba kerül, de a SorozatWiki a piaci várakozások alapján arra számít, jövőre több nagy streaming szolgálató is emelni fogja a hazai árait, így könnyen lehet, hogy a BL indulásával az RTL+ is valamivel drágább lesz. Azonnal felmerül a kérdés, hogy a BL jogokért kifizetett évi több milliárd forint miatt kevesebb egyéb, szórakoztató tartalom kerül-e a platformra?

“Nagyon fontos, hogy ez a beruházás nem a többi tartalomtól veszi el a forrást. Ettől még ugyanúgy elkészülnek azok a magyar fikciós sorozatok és realityk az RTL+-ra, amiket eddig is terveztünk. Nem átcsoportosítottunk ide, hanem pluszként tesszük ide a beruházást, mert azt látjuk, hogy a magyar lakosságban igenis van még kellő tartalék ahhoz, hogy előfizetést vásároljanak”

– mondta Vidus Gabriella.

Úgy néz ki, nemcsak az említett két nagy szereplő pályázhatott, az RTL úgy tudja, hogy hat szereplő indult a tenderen. Sőt szerintük volt egy másik streaming szolgálató is, a francia Canal+, mely egyelőre még nem jelent meg a magyar piacon, de egyre több Európai országban terjeszkedik. A Forbes a témában készített teljes interjúja itt olvasható el.

hirdetés

16. heti nézettség - Nagy siker lett A renitens 1. évada

Kiderült, hogy mikor ér véget Az álommeló 2. évada az RTL-en

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata