Az UEFA Bajnokok Ligája a legrangosabbnak tartott klubfutballsorozat. Magyarországon az EB és a VB mérkőzései mellett, a BL meccsei a legnézettebb focis közvetítések. Az elmúlt közel 10 évben a magyar közmédia csatornáin voltak láthatóak a Bajnokok Ligája legfontosabb mérkőzései. Ebben az időszakban a MTVA birtokolta az „A” típusú jogokat, ami azt jelenti, hogy az adott meccsnapon a magyar közmédia választhatta ki, hogy melyik mérkőzést közvetíti, ráadásul az elődöntők és a finálé is az M4-en került képernyőre.

hirdetés

A Media1 tudta meg, hogy a 2024/25-ös szezontól kezdve azonban már nem a magyar közmédiánál lesznek az „A” típusú jogok, így onnantól 2027 tavaszáig biztosan nem közvetítenek BL mérkőzéseket. Ezt később az MTVA is megerősítette. Egyelőre hivatalosan nem jelentették be, hogy kihez kerültek a jogok, azonban a Media1 értesülései szerint az RTL szerezte meg az „A” típusú közvetítések jogait.

2021-ben az MTVA nyilvánosságra hozta, hogy abban az évben 18,9 millió eurót, azaz akkori árfolyamon nagyjából 6,85 milliárd forintot fizetett 3 évre a Bajnokok Ligája „A” típusú közvetítési jogaiért. A 2024 ősze és 2027 tavasza közötti ciklus minden bizonnyal ennél drágábban kelt el. A 2024/25-ös szezontól kezdve ugyanis 32 helyett, 36 csapat szerepel majd a főtáblán, az élő közvetítések száma pedig akár 30%-kal is megnőhet. Emiatt pedig vélhetően több tévétársaság is megpróbálhatta megszerezni a jogokat.

Egyelőre csak az a hivatalos, hogy a magyar közmédia elvesztette az „A” típusú közvetítési jogokat, az RTL ugyanis még nem reagált a hírekre. Amennyiben tényleg az RTL Magyarországhoz kerültek a jogok, akkor sem tudni, hogy az országos csatornájukon, az egyik kábelcsatornájukon vagy esetleg fizetős streamingen keresztül lesznek láthatóak a mérkőzések.

Szintén a Media1 írta meg csütörtökön, hogy a „B” típusú közvetítési jogokat az AMC Networks szerezte meg. Így a legtöbb Bajnokok Ligája mérkőzés – az elmúlt évekhez hasonlóan – továbbra is a Sport1-en és a Sport2-n lesz látható. Ez azt jelenti, hogy az adott napi legfontosabb (az „A” típusú közvetítési joggal rendelkező által választott) mérkőzést, valamint az elődöntőt és a finálét leszámítva minden egyéb meccs közvetítési joga továbbra is az AMC Networks-nél lesz. A mérkőzések az elmúlt években a Sport1-en, a Sport2-n és az AMC Mikro alkalmazásokon voltak láthatóak, vélhetően ez a jövőben is így lesz.

hirdetés

Újabb nagy nemzetközi streaming szolgáltató indul Magyarországon

29. heti nézettség - Hatalmasat tarolt a Forma-1: Magyar Nagydíj

Ők 32-en lesznek a idei Sztárbox versenyzői - íme a teljes lista

Leleplezték a Farm VIP 5. évadának versenyzőit

Megvan, hogy mikor indul az Újratervezés 4. évada a TV2 Klubon

Kiderült, hogy kik lesznek a Sztárbox idei évadának műsorvezetői és kommentátorai