A Trónok harca utoljára 2017 augusztusában jelentkezett új résszel, azóta pedig a rajongók csak a forgatásról kiszivárgott kevés információval és a színészek által adott nyilatkozatokkal tudták pótolni a sorozat hiánya által bennük hagyott űrt. Április 15-én, magyar idő szerint hajnali 3-kor azonban visszatért napjaink egyik legfontosabb tévészériája, mely az elmúlt 8 évben a modern televíziózás és sorozatgyártás mérföldköve lett. Sokan arra számítottak, hogy akciódús lesz az évadkezdés, a Trónok harca azonban arra koncentrált, ami miatt sokan megszerették. A politikai játszmákra és a nagy találkozásokra.

A sorozat rendkívül erős nézettséggel tért vissza, nem csak lineárisan volt az eddigi legsikeresebb évadnyitó, hanem az HBO GO-t és az HBO NOW-t beszámolva, össznézettségben is rekordot ért el a Trónok harca. Nagyok is voltak az elvárások a David Benioff – D. B. Weiss készítői duóval szemben, akik Havas Jon feltámasztása óta erősen eltértek A tűz és jég dala regényektől. Sok néző arra számított, hogy a 8. évad premierje rögtön akcióval kezd, hiszen az Éjkirály A sárkány és a farkas című epizódban lerombolta a Fal egy részét és elindult Westeros déli részeit is megregulázni. Ehhez képest Daenerys és Havas Jon Deresbe való bevonulásával kezdtünk. A produkció utolsó 6 részében tovább csökkent a szereplőgárda száma, illetve kevesebb helyszínt is kapunk, így különösen oda kell majd figyelni a Starkok kastélyára. A Fal környéke és Királyvár mellett ugyanis ez lesz az egyik olyan hely, ahol eldől Westeros sorsa.

Érdekes volt látni olyan karakterek dinamikáját és beszélgetéseit, akik eddig elkerülték egymást. A sárkányok anyja és Sansa Stark adok-kapokja a rész egyik fénypontja volt, hiszen igazi úrnők feszültek egymásnak. Havas Jon időnként csak asszisztálni tudott ahhoz, ahogy a két nő felváltva osztotta ki egymást. A készítők nem sokat vártak azzal, hogy Észak (egykori) királyának származását felszínre hozzák és szembesítsék a férfit azzal, hogy igazából ő Westeros jogos trónkövetelője. Ezen a szálon nem csak Tyrion brillírozott megmosolyogtató beszólásokkal, de olyan régen várt találkozásokat láthattunk, mint Gendry és Arya beszélgetése, vagy éppen Havas Jon és Arya ölelkezése a vörös fa előtt.

hirdetés

Úgy tűnik, a Maisie Williams által játszott Arya kulcsszereplő lesz az utolsó 6 részben is, hiszen az ő szemével láthattuk, ahogy a sárkányok megérkeztek Deresbe, illetve azt is, hogy a lány szembesült vele, a legnagyobb harcosok mind Északon készülnek az összecsapásra. Arya és a Véreb kapcsolata tele volt bukkanókkal eddig is, de mindkettejükre szükség lesz, ha az emberek fel akarják venni a harcot az Éjkirállyal.

Kiemelkedő momentum volt még az a jelenet is, amikor Daenerys közölte Samwell Tarlyval, hogy a Királyvárból elmenekült férfi családja Drogon miatt megritkult. John Bradley nagyon érzelmesen játszotta el az egyszerre megtört és dühös Samet. A produkció évadkezdése helyenként hidegrázós jelenetekkel támadott, az egyik ezek közül Bran Stark, vagyis inkább a Háromszemű Holló állandó jelenléte volt, aki Deresben mozgatta a szálakat. A Trónok harca ezúttal azoknak is kedvezett, akik többet akartak látni Daenerys és Havas Jon kezdődő kapcsolatából, a Targaryenek sárkányhátra pattantak és hasonlóan vonultak el romantikázni, mint annak idején Jon és Ygritte tették a barlangban. Akkor a vad lány arra vágyott, hogy sose térjenek vissza a valóságba, most Dany száját hasonló mondat hagyta el. Vajon ez előrevetíti a nő végzetét?

Annak idején sokszor felhozták a Trónok harcával szemben, hogy a sorozat nem szól másról, mint sárkányokról és meztelenségről. Királyvárban utóbbi tért vissza, amint Bronn három prostituált társaságában múlatta az idejét, ez a szál azonban mégis inkább Cersei-ről szólt, aki végre megkaparintotta a Vasflottát és megtervezte véres merényletét Tyrion és Jaime ellen. A készítők elképzelhető, hogy megirigyelték A Gyűrűk Urában látott hatalmas elefántokat, amelyeknek nagy hasznát vette Középfölde a Szauron elleni harcban. A 8. évad nyitányában Cersei ugyanis sokat kesergett azon, hogy Euron Greyjoy nem hozott neki párat a bestiákból.

Meglepő tény, de a Greyjoyok is úgy tűnik, hogy tényezők lesznek a végjátékban, hiszen Yara Greyjoyt kiszabadította a rendkívüli módon megtört, de mostanában magára találó Theon. A Trónok harca sakktáblája nem állt még fel teljesen, hiszen az egykori Bűzös is megindult Deres felé, hogy részt vegyen annak megmentésében. Vélhetően ő is azok között a szereplők között lesz, akik nem élik túl az Éjkirály támadását.

A közel egy órás epizódban a legkevesebb időt a Fal közelében töltöttük, ez volt azonban a rész legmegrázóbb pár perce. Itt hivatalossá vált, hogy a közönségkedvenc Tormund és a lángoló karddal harcoló Beric is túlélték az Éjkirály támadását. A Mások azonban közelednek és sokkoló emlékeztetőt hagyott erről az Éjkirály. A rész egy nagy csattanóval ért véget, hiszen két olyan karakter nézett egymással farkasszemet, akik a pilot óta nem találkoztak. Akkor se volt jó vége, hiszen Jaime kilökte Bran Starkot egy toronyból.

A Trónok harca 8. évadának 1. része egyrészt szólt arról, hogy a rajongókat kielégítsék a készítők, másrészt azonban komoly lépések történtek afelé, hogy végleg eldőljön Westeros sorsa. A megújult főcím, az óriási sárkányok és látványos jelenetek mind arról tanúskodnak, hogy az HBO minden eddiginél többet költött a fináléra, hogy sikerüljön a bravúr és tévétörténelmet tudjanak írni. Várhatóan Jon és Daenerys románca nem tart majd sokáig, így azoknak se kell aggódniuk, akik attól tartanak, hogy túl disney-s lesz az utolsó évad. Vérengzés, megrázó fordulatok és komoly dráma várható, hiszen ez még mindig a Trónok harca.

Az értékelést tekintve 9/10-es szinten mozgott az epizód, hiszen megerősítette az egyszeri nézőben, hogy hiába vannak olyan drámasorozatok, mint a Westworld, a Vikingek vagy éppen a Stranger Things, a Trónok harca még mindig más szinten mozog. Olyan, a modern kultúrát befolyásoló sorozatról beszélünk, amelynek a helyére lépni nem lesz egyszerű.

hirdetés

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát