Nagy médiaérdeklődés mellett, 10 kategóriában hirdettek győztest a 2016-os Televíziós Újságírók Díja gálán, melyet március 30-án rendeztek meg a Pesti Vigadóban. Az év műsorvezetője Sebestyén Balázs lett, a legjobb női műsorvezető pedig Ördög Nóra, míg a sorozatszínészek között Ónodi Esztert és Scherer Pétert díjazták. A szakújságírók immár a harmadik évben jutalmazták a legjobb tévés teljesítményeket a Televíziós Újságírók Díján, klasszikus kritikusi szempontok alapján, az RTL Magyarország 4, a TV2 Csoport 3, az HBO 2, az MTVA pedig 1 díjat vihetett haza, melyen részt vett a magyar televíziós világ elitje. Közel 200 vendég részvételével, Hajós András műsorvezetésével adták át az elismeréseket – a győztesekről röviden itt írtunk -, melyeket a 24.hu, az Epizód magazin, a Hír7, az Index-Comment:com, a Médiapiac, az Origo, a Sorozatjunkie, a SorozatWiki, a Színes RTV és a Tvr-hét munkatársai adták át. A Televíziós Újságírók Díját a SorozatWiki főszerkesztője találta ki, mely mára a magyar szakma egyik legrangosabb értékmérőjévé nőtte ki magát.

A Televíziós Újságírók Díja évről-évre vált egyre nagyobb volumenűvé, 2014-ben még csak sajtóközleményben hirdették ki a győzteseket, egy évvel később már egy délutáni díjátadó keretében, a Pesti Vigadó egy kisebb termében hirdették ki a legjobbakat, idén pedig már a díszterem adott otthont a gálának. A gála szponzorai és társszervezői idén is Tompa Tímea és Farkas József voltak, a Numuvee Hungary vezetői. Ők voltak a Játék határok nélkül hazai gyártói az elmúlt két évben, idén díjat is adtak át. A gálán egyébként a győztesek kihirdetése közötti szegmensekben Hajós András stand-upolt, akiről pozitív visszajelzéseket kaptak a szervezők a közönségtől.

Az ünnepélyes gálára olyan televíziós vezetők jöttek el, mint Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese, programigazgatója, Herman Péter, az RTL Magyarország drámai és szórakoztató műsorokért felelős igazgatója, Ökrös Gergely, a TV2 program és kreatív igazgatója, Fischer Gábor, a TV2 kábelcsatornáinak programigazgatója, Krigler Gábor, az HBO forgatókönyv-fejlesztésekért felelős vezetője, Temesvári Marietta, a Sony-AXN-Viasat regionális programigazgatója, Kabai Zoltán, a Viacom regionális programigazgatója, Szűcs László, a Viacom regionális marketingigazgatója.

hirdetés

Az eseményen továbbá megjelent Sebestyén Balázs, Ördög Nóra, Scherer Péter, Ónodi Eszter, Gubás Gabi, Jakupcsek Gabriella, Turóczy Szabolcs, Olasz Renátó, Döbrösi Laura, Dombóvári István, Nagy Alexandra és Nyári Diána a Barátok köztből, Adányi Alex, Nagy Adri és még néhányan a Jóban Rosszbanból, Peter Sramek, Dobos Evelin és az Egynyári kaland pár stábtagja.

Kenderessy Szabolcs, a SorozatWiki főszerkesztője beszédében elmondta, idén a stand-up comedy vagy talk show-t kettébontották és külön jutalmazzák a legjobb comedy show-t és talkshowt, valamint idén először kategóriát kapnak a reality műsorok is, így tíz kategóriában hirdetnek nyertest. Emellett beszélt a szavazás menetéről és arról, hogy örül neki, hogy idáig fejlődött 2016-ra a Televíziós Újságírók Díja.

A legjobb nagyszabású műsor idén a Sztárban sztár lett, mely zsinórban harmadszorra vitte el a kategória első helyét, az elismerést Németh Ádám és Árva László kreatív producerek vették át. A legjobb vetélkedő a Maradj talpon! lett, ezt Bányai Gábor, kreatív producer vette át, aki megköszönte Gundel-Takács Gábor, valamint a stáb munkáját és érdekes adatokat, kulisszatitkokat mesélt a régóta képernyőn lévő műsorról. A legjobb comedy show a Gyertek át szombat este! lett, az ezért járó díjat Kovács Kristóf korábbi és Rubin Kristóf mostani producerei, valamint Sebestyén Balázs műsorvezetők vették át. A legjobb talkshow az Összezárva Friderikusszal lett, a díjat átvette Ökrös Gergely, a TV2 program és kreatív igazgatója, aki a stáb és a műsorvezető munkáját méltatta. A legjobb reality a Szelfi lett, Rubin Kristóf, a műsor producere, aki második díját kapta meg az este folyamán kiemelte, hogy a széria kísérleti jelleggel készült, a készítő az elmúlt 20 évben ezt a műsort szerette legjobban csinálni, különleges mivolta miatt.

Az év női műsorvezetője zsinórban másodszorra is Ördög Nóra lett, aki ezekkel a szavakkal vette át a díjat: “Meglepett az elismerés, mert tavaly is én kaptam a díjat. Nem szeretem visszanézni magam a képernyőn, de annak örülök, hogy a nézők és a kollégák nem így vannak ezzel. Szeretnék még száz évig műsort vezetni”. Az év férfi műsorvezetőjeként Sebestyén Balázs állhatott színpadra, aki így fogalmazott a díjazása kapcsán: “Professzionális műsorkészítők vagyunk, azért dolgozunk, hogy szolgáljuk a nézőket, nem azért, mert ide vagy oda tartozunk”. Mindemellett a TV2-t is savazta a híresség, aki így fogalmazott: “Úgy látszik, hogy egyre magányosabb kis szigetecske vagyunk így a hazai médiapartvonalon, nem szólnak bele abba, hogy milyen televíziót kell készíteni. Én nagyon drukkolok a TV2-nek, hogy ez csak egy rossz álom, és előbb-utóbb el fog múlni. Csak tartsatok ki, jó?” – Sebestyén Balázs beszéde végén vastapsot kapott a közönségtől.

A legjobb magyar sorozat az HBO saját gyártású szériája, az Aranyélet lett, a díjat hatan vették át a színpadon, a készítők közül pedig Krigler Gábor kreatív producer a Televíziós Újságírók Díja gáláján jelentette be a 2. évadot, melyről röviden itt írtunk. A legjobb színésznő Ónodi Eszter lett, az Aranyéletben nyújtott teljesítménye miatt, aki azonban nem ért időben oda, így Krigler Gábor vette át ezt a díjat is. Ónodi színházi munkája utána sietett a Pesti Vigadóba, a közös fotózásra pont odaért, így megkapta a hatalmas tapsot a közönségtől így is.

Az év legjobb színésze pedig Scherer Péter lett, aki biciklivel jött a díjátadóra, a Válótársak színésze roppantul örült az elismerésnek, arról is beszélt, hogy castingolták be a sorozatba, némi hányattatás után. A színész további érdekességeket is mesélt a színpadon: “Jancsó Miklós egyszer azt mondta nekem, díjat az kap, akinek adnak. Hát ezt most én kaptam. Nem tudom, hogy anyám hitt-e annyira abban, hogy fiú vagyok, mint a sorozat rendezője, hogy ezt a szerepet nekem kell eljátszanom” – mondta el Scherer Péter.

A díjak átadása után ünnepélyes vacsora és kedélyes beszélgetés vette kezdetét, magyar viszonylatban komoly rivalizálás folyik a csatornák között, a Televíziós Újságírók Díján azonban annak ellenére, hogy az év 364 napján egymással versengenek, ezen az estén egymást ünnepelte a szakma, ami igencsak nagy dolognak számít. A gálán kerekasztalos elrendezésben foglaltak helyet a vendégek, melyre idehaza annyira nincsen precedens, a fél 8-kor kezdődő esemény után a díszterem nagyjából éjfél környékén ürült ki.

A szavazó és díjátadó újságírók asztala

Hajós András műsorvezető

Kenderessy Szabolcs, a SorozatWiki főszerkesztője és a Televíziós Újságírók Díja ötletgazdájának beszéde

A nagyszabású showműsor kategória jelöltjeinek kisfilmjei

A győztes a Sztárban sztár, a díjat Németh Ádám és Árva László kreatív producerek vették át

A legjobb vetélkedő a Maradj talpon! lett, a képen Bányai Gábor, a műsor kreatív producere

Kovács Kristóf korábbi, Rubin Kristóf mostani producer és Sebestyén Balázs műsorvezető így örültek a Gyertek át szombat este! győzelmének, a comedy show kategóriában

Ökrös Gergely, a TV2 program és kreatív igazgatója átveszi az Összezárva Friderikusszalnak járó díjat, mely a talkshow kategóriában nyert

A legjobb reality az RTLII-s Szelfi lett, melynek szintén Rubin Kristóf a producere

A legjobb női műsorvezető Ördög Nóra, a legjobb férfi Sebestyén Balázs lett

Fotózzák az RTL-es asztalt

A magyar sorozat kategóriát az Aranyélet nyerte, a köszönő beszédet Krigler Gábor kreatív producer mondta

A színpadon Tompa Tímea és Farkas József, a NuMuvee Hungary vezetői, a díj szponzorai és társszervezői

A legjobb színésznő Ónodi Eszter, a legjobb színész Sherer Péter lett, örülnek is díjnak

Közös fotón az összes nyertes

Jakupcsek Gabriella jelölt volt a női műsorvezetőknél, valamint a műsora, a Ridikül szintén bejutott a legjobb három közé

A Barátok közt szépségei, Nyári Diána és Nagy Alexandra is ott voltak

Döbrösi Laura a színésznőként, Olasz Renátó színészként volt jelölt

Néhány a djíban résztvevő újságíró és a szponzorcég vezetői borozgatnak

hirdetés

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Kiderült, hogy mikor érkezik a Sweet Tooth: Az agancsos fiú utolsó évada a Netflixre

Jövő héten 2 nagy műsor is véget ér a TV2-n

Golden Globe-díjas színész csatlakozott a Wednesday 2. évadához

A nyáron új székházba költözik az RTL egy része

A héten véget ér az RTL jelenlegi legnézettebb műsora