A TV2 idei őszének az egyik legfontosabb napi produkciója az Ezek megőrültek!. A műsor még 2010-ben indult és az elmúlt években olyan sikeres volt, hogy ez már a negyedik szezonja. Az idei évben ugyan kicsit kevesebben nézik, mint korábban, de így is a csatorna jelenlegi legsikeresebb hétköznap esti műsora. A nyár második felében, a TV2 meghívására néhány órát töltöttem az Ezek megőrültek! forgatásán és megnéztem hogyan készül a produkció.

A felvételek helyszíne abban különbözik a legtöbb tévés műsortól, hogy nem stúdióban, hanem szabadtéren található. A díszletek nagy területen helyezkednek el és természetes megvilágítást kapnak. Épült vezérlő helyett, konténerekben felépült irányítóból dolgozik a stáb egy része, a legtöbben pedig a tűző napon vannak.

Az Ezek megőrültek! negyedik évada 35 adásból áll, melyet a nehéz forgatások miatt ugyanennyi nap alatt vettek fel. Az ottlétemkor a második hétnél tartottak, melyben Tápai Szabina, Fésűs Nelly és Berki Krisztián, valamint Hódi Pamela, Széki Attila Curtis, és Péter Srámek szerepeltek. Adásba végül ezek a napok az első héten voltak bemutatva. Érdekes volt látni, hogy a stáb egy részével korábban már tavasszal A Nagy Duett forgatási látogatáson találkoztunk, sőt itt is Árva László a műsor kreatív producere. A szakembert arról kérdeztük, hogy mennyiben más egy stúdió helyett a szabadban forgatni.

hirdetés

„A külső helyszínnek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Nagy pozitívum, hogy gyönyörű, üde, napsütötte környezetbe vagyunk, ami lehetővé teszi, hogy a játékosok kevés ruhában, vizes játékokat játszanak teljesen felszabadultan. A hátránya viszont, hogy nyári forgatások alatt időnként viharok is érkeznek. Erre kétféleképpen készülünk. Folyamatosan figyeljük az időjárás előrejelzést és úgy készülünk a felvételekre. Ezen kívül pedig létrehoztunk egy esőhelyszínt, mely egy fedett színpadot jelent. Kifejezetten azért készítettük, hogyha azt látjuk, hogy egy adott nap tartósan esik az eső, akkor bemegyünk alá és a játékok nagy részét ott is le tudjuk játszani” – mesélte Árva László a SorozatWikinek.

A műsor már a negyedik évadánál tart, így a szakemberrel arról is beszélgettünk, hogy miben rejlik a produkció sikere.

„Az Ezek megőrültek! egy olyan formátum, melyben mindenki számára értelmezhető és követhető helyzetkomikumokat teremtünk meg. A műsor elemei nagyon könnyen követhetőek, melyek megnevettetik a nézőket. A szórakoztatás pedig nagyon fontos célkitűzés egy kereskedelmi csatornának, ennél a produkciónál pedig úgy látszik ez működik. Ezen kívül fontosak a szereplők, a műsorvezetők és a díszlet is, valamint ezeknek az összhatása.
Van erre egy szakmaibb válaszom is. A nézettségi adatok látva, nagyon sokan figyelték a műsort a tizenéves korosztály tetejéből, ez pedig hatással lehetet egész családokra, hogy mindannyian ottmaradjanak a tévé előtt. El tudom képzelni, hogy a 10-14 éves gyerekek döntése befolyásolta a szüleiket is és így a műsorral az elmúlt években az egész családot tudtuk szórakoztatni” – mondta a kreatív producer.

A pár órás ottlétem alatt a dédidádá nevű játékot vették fel többször is, ahol a csapatok egy-egy versenyzője dugongokkal próbálja egymást vízbe lökni. A felvételek alatt többször kifejezetten vicces szituációk is kialakultak, de az is látszott, hogy az új műsorvezetők – Kasza Tibor és Cooky – jó párost alkotnak. Kasza tapasztaltabb a tévés produkciók terén – ami látszott is –, de többször tanácsokkal segítette a rádióból és A Nagy Duett zsűri székéből ismert kollégát. Az előző évadban Majka és Tilla nyilván profibb házigazdák voltak, de érezhető volt, hogy egy ilyen műsorhoz jobban illik a könnyedebb Kasza-Cooky páros.

A felvételek alatt történt egy kisebb baleset is. Fésűs Nelly ráesett a forgó melletti szivacsra, mely levált a tartórúdról és azzal együtt a vízbe esett. Szerencsére nem sérült meg komolyabban, de beverte a lábát, ami enyhén vérzett és bedagadt, így leállt a forgatás. A helyszínen tartozódó orvos azonnal megvizsgálta és pihenést írt neki elő. A szünet alatt a stáb leragasztotta a leeső szivacsot (ahogy ez a képeiken is látszik), hogy a későbbiekben ne történhessen hasonló baleset. Nem sokkal később folytatódtak a munkálatok, de Nellinek egy matracon kellett pihennie és onnan tudott szurkolni a csapattársainak. Árva Lászlót arról is megkérdeztük, hogy mennyire gyakoriak az ilyen balesetek.

„Hála Istennek nagy kevés a komoly sérülés. Évadonként talán egyszer fordul elő olyan, hogy az orvosnak el kell látnia az egyik versenyzőt. A játékok fejlesztésénél és elkészítésénél mindent megteszünk, hogy lehetőleg ne legyen sérülés, ettől függetlenül néha előfordul. Két nagyon fontos dolog van, amit meg tudunk tenni. Minden játékost még a szerződéskötés előtt orvosi vizsgálatra küldünk, ezzel pedig alapvetően kiderül, hogy alkalmas-e a szív és érrendszere, megnézzük a cukrát és a vérnyomását, így kiderül, hogy mennyire bírja a terhelést. Aki ezen nem megy át, az fel sem merülhet játékosként. A másik nagyon lényeges, hogy a forgatások teljes időtartalma alatt orvosi felügyelet van, így ha bármi történik, azonnal ott tud lenni és szakszerű ellátást tud biztosítani.”

A felvételek folyamata alatt volt lehetőségem a vezérlőből is megnézni egy részletet, ahol Árva László elmagyarázta, hogy az egyes monitorok előtt milyen munkát végeznek. Az ebédszünet után pedig körbevezetett a díszlet épp nem használt részein is. Elmondta, hogy az inspiráció az a 3D-s mesekönyv volt, melyet ha szétnyitunk, akkor felugranak belőle a kartonfigurák. Egy ehhez hasonlító alapdíszletet képzeltek el, mely egy mesebeli világot tükröz.

A helyszínen három és fél órát töltöttem, ahol végig őrült forróság volt. Hozzám nem állnak közel a celebszívatos formátumok, így az Ezek megőrültek!-et sem szoktam nézni, de ennek ellenére nagyon érdekes volt megfigyelni, hogyan készül. A forgatások alatt a legjobb helyekről nézhettem végig a munkát, a leállások alatt pedig a TV2 munkatársai minden kulisszák mögötti részt megmutattak. Az Ezek megőrültek! most tart a szuperdöntő hetében, az évadzáró adás pedig pénteken 19:25-kor lesz látható a TV2-n. (Fotók: SorozatWiki)











hirdetés

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát