Tavasszal több új produkciót mutatott be és néhányat visszahozott a TV2, melyek közül messze a legsikeresebb A Nagy Duett. A 4. évad indulása óta minden héten a legnézettebb műsor volt és várhatóan nyárig már nem is előzi be más produkció. Másfél hete a TV2 meghívására két napot is a produkció stúdiójában töltöttem és szinte minden szemszögből megnéztem, hogyan is készül egy ilyen nagyszabású showműsor.

A produkció idei évada június 5-én ér véget, addig minden vasárnap este jelentkezik A Nagy Duett a TV2-n. A műsort a csatorna 2-es stúdiójában veszik fel, ahol többek között olyan műsorokat rögzítettek mostanában, mint a Sztárban sztár, vagy épp az Összezárva Friderikusszal. A stáb hatalmas, nagyjából 200 főből áll.

Április 29-én, pénteken 14 óra előtt nem sokkal érkeztem meg a TV2 stúdiójába, ahol már javában zajlott a vasárnap esti adás egyik próbája. Pár percre beültem a közönség közzé – ahol ilyenkor főleg stábtagok ülnek -, majd Árva László, A Nagy Duett kreatív producere vezetett körbe a stúdióban. A színpadon épp az egyik versenyzőpáros volt, akik egymás után többször is elpróbálták az új produkciójukat. Ilyenkor a nézők között ugyan alig ülnek, de a műsor technika stábjának jelentős része ott van és rögzítik is az előadásokat.

hirdetés

Később Árva Lászlóval felmentünk a vezérlőbe, ahol körbevezetett és részletesen elmagyarázta, hogy melyik munkaterületen, milyen szakemberek dolgoznak és nekik mi a feladatuk. Itt többek között kiderült, hogy 12 kamerával dolgoznak a műsoron és van, hogy időnként egy másik stúdió is ezt a helységet használja. Közben folytatódott a próba, melyet egy ideig fentről néztünk végig. Nagyon érdekes volt látni, hogy miként dolgoznak egy ekkora vezérlőben, még úgy is, hogy ilyenkor még az ottani stáb nagyjából fele van csak jelen. Kicsit több, mint negyed óra múlva visszamentünk a stúdióba, ahol továbbra is gyakoroltak a versenyzők. Az egyik szünetben arról kérdeztem a kreatív producert, hogy hétfőtől vasárnapig milyen munkák zajlanak a háttérben és miként jutnak el az élő adásig.

„A műsor alatt van egy heti menetrend, ami ahhoz hasonlít, mint az iskolában az órarend. Pontosan tudjuk, hogy hétfőn és kedden a felkészülési kisfilmeket vesszük fel, miközben a versenyzők próbálnak. A zenei szerkesztő ekkor már gondolkodik a jövőbeni dalokról, hogy mik jöhetnek szóba. Szerdán tartunk egy értekezletet a produkciók színpadra állításáról. Itt beszéljük át a ruhákat, a kellékeket és az egyéb kiegészítőket. Csütörtökön ezeket már a stúdióban megnézzük, szereplőkkel, táncosokkal, de még kamerák nélkül. Ez arra jó, hogy a szereplők és a táncosok is a valódi térben kipróbálhassák azt, hogy az a jelenet, amit mi kitaláltunk, hogyan fog működni a színpadon és milyen korrekciókra lesz szükség. Pénteken már kamerák előtt, jelmezben próbálunk, nagyjából úgy ahogy, majd az élő műsorba is szeretnénk. Ezután még történhetnek kisebb változások a jelmezekben, vagy épp a koreográfiában, de nagy dolgokat már nem lehet variálni. Ez a nap nagyon jó a gyakorlásra, épp ez zajlik most is. Szombaton a stáb egy szűk része kielemzi az előző napi kamerapróbán rögzítetteket, majd az egész vasárnapot az adásnak szenteljük. A szereplőkkel végigpróbáljuk az egész adást, majd késő délután tartunk egy kis szünetet és 18:50-től indul az élő show” – mesélte Árva László.

A zenés műsorok sikerének egy fontos része, hogy a készítők a versenyzőknek, milyen dalokat választanak. De vajon milyen szempontrendszer alapján kapják meg ezeket a műsor sztárpárjai?

„Az egyik legfontosabb a képessége a versenyzőknek, mind az amatőrnek, mind a profinak, de nyilván az előbbinek korlátozottabb. A következő szempont az, hogy a dal legyen ismert, hogy a tévénézők otthon felismerjék, jól szórakozzanak és akár viszonyításuk is legyen, az eredetihez képest. Ez után jönnek a további tényezők; hogy mikori a dal és milyen a műfaja. Arra törekszünk, hogy egy adásban minél több műfaj, minél több kor, minél több trend meg tudjon mutatkozni. Ez persze nem azt jelenti, hogy amelyik párosnak a pop jól megy, azok nyolcszor ilyen stílusban fognak énekelni. Pont az a lényeg, hogyha az előző adásban az egyik versenyzőpáros rock-ot kapott, akkor a következő adásban a nézők és a készítők is mást várnak el tőlük, így könnyen lehet, hogy egy operettre kerül sor. A választásban a legtöbbet a zenei producer segít, aki a zenei oldalról és a hangjuk alapján nagyon jól fel tudja mérni a versenyzőket. Olyan dalokat is adtunk nekik, aminél azt gondolták, hogy nem fogják tudni elénekelni, de a zenei producer és az énektanár úgy ítélte meg, hogy sok munkával el tudnak oda jutni. Feladatok elé állítjuk őket és nem az alapján válogatunk, hogy a legrosszabb hangúak a legegyszerűbb dalokat kapják. A közönség miatt is jó, ha mindent megtesznek, feszegetik a határokat, még ha néha el is buknak” – mondta a kreatív producer.

A folytatásban nagyjából másfél órán keresztül a zsűri asztala mellől követhettem a próbát. Itt Árva László és Németh Ádám kreatív producerek ültek mellettem. Innen nézve lehet a produkciókat élőben a legjobban látni, de hogy a szakemberek majd a kamerákon keresztül felvett képet is lássák, egy kis tévé is be volt rakva az asztalra. Itt Árva László miközben kommunikált a vezérlővel, valamint a lent lévő stábbal és figyelte a versenyzőket, velem is szinte sűrűn beszélgetett. Folyamatosan magyarázta, hogy épp mi történik és válaszolt a felmerülő kérdésemrei.

Volt egy olyan pont, amikor Kulcsár Edináéknál a próba alatt kiderült, hogy egy félreértés miatt egy pár másodperces dob részt nem kevertek rá a számra, így egy rövid időre leállt a próba. Ekkor Árva végigjárta a stábot, kiderítette, hogy hol ment félre a dolog, majd kijavították a hiányosságot. Látszott, hogy nagyon alaposan dolgoznak és pont ezért jó a pénteki nap, hogy az ilyenek kiderüljenek és lehessen őket korrigálni.

Később Peter Srámek és Keleti Andrea próbája után nem sokkal egy kisebb vita alakult ki. A művésznőnek ugyanis nem tetszett a párja és a táncosok ruhái és mindenképpen változtatást szeretett volna. Ekkor egy gyors megbeszélés alakult ki a színpad mellett, melyen mindenki a saját álláspontja mellett próbált érvelni. Az ilyen helyzetekben is rendkívül fontos a kreatív producer lélekjelenléte, ugyanis amikor már kezdett hevesebb lenni a szakmai vita, akkor Árva László békítette meg a Keleti Andreát és a ruhákért felelős stábtagokat.

A nap folyamán a TV2 program és kreatív igazgatójával is volt lehetőségem beszélni. Arról érdeklődtem nála, hogy műsor előző évada nem volt olyan sikeres, mint a mostani és hogy szerinte mik az okai annak, hogy az idei jobban működik. Ökrös Gergely elmondta, hogy A Nagy Duett egy helyi formátum, aminél lehet változtatni a részleteken, így nagyon fontos levonni a korábbiak tanuláságait. Kivettek több olyan dolgot, ami az előző évadoknál megvolt, de talán nem annyira működött. Így most már többek között a backstage-ben nem készülnek külön interjúk a versenyzőkkel.

A korábbiakhoz képest egy teljesen új csapat dolgozik a 2016-os műsoron. Amikor kreatív vezető lett elkezdett összerakni egy olyan stábot, akik az összes hasonló műsort tudják majd vinni. Ez a Voice-al kezdődött, majd jött Az ének iskolája, a Sztárban sztár és a Rising Star-t is ugyanazok készítették. Mostanra olyan tapasztalatuk lett, ami nagyon meglátszik a friss, zenés produkciókon. Kiemelte közülük a két helyi producert, Árva Lászlót és Németh Ádámot, előbbi a vizualitásért, utóbbi pedig a szervezésért és a tartalomért felel.

Elhangozott még Lakatos András rendező, Marafkó Bálint fővilágosító, László Zsolt vezető operatőr, Forgó László főszerkesztő és Szabó Zé zenei producer neve is. Ökrös elmondása szerint ők adják a csapat alapját, akik nagyon jól ismerik a nemzetközi trendeket és sokszor olyan jó ötleteket találnak ki, amikre még ő sem gondolt volna.

A pénteki próbáról végül nem sokkal 7 óra előtt jöttem el. Vasárnap részt vettem a délutáni főpróbán és az élő show alatt a stúdióból, majd a vezérlőből is követhettem, hogy készül a műsor. Ennek részletei és az, hogy végül változtattak-e Keleti Andreáék ruháin, a beszámoló második részéből derül ki, mely itt olvasható el.

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban