Másfél év sem telt el a Drága örökösök debütálása óta, de a sorozat akkora siker, hogy a héten már a harmadik évada ér véget az RTL Klubon. A tavaly év eleji helyszínlátogatásunk alkalmával az elejétől a végéig körbe jártuk Ökörapátit és rengeteg fotóval mutattuk be a sorozat teljes forgatási területét. A múlt év végén az RTL Magyarország és a ContentLAB & Factory meghívására ismét ellátogathattam az örökösök felvételeire, ezúttal viszont arra voltam kíváncsi, hogy milyen egy hosszú forgatási nap. Így egy fél napot tölthettem a stábbal, ahol volt ágyból kikelős jelenet Kiss Ramónával, limuzinozás Ökörapátiban és környékén, illetve láthattam azt is, hogy sötétben hogy csinálnak nappali fényeket egy valódi nagy ház belsejében.

12 óra előtt nem sokkal érkeztem meg egy hideg november végi napon ahhoz a Budakeszi közelében található területhez, ahol a stáb központja és az épített Ökörapáti is megtalálható. Pont ekkor tartotta az egyik stáb az ebédszünetét, mely alatt egy evés mellett elmesélték nekem, hogy milyen jeleneteket vesznek ma még fel. Nagyjából egy órával később Kálmán bácsi házához vezettek, ahol folytatódtak a munkálatok. Ezekben a napokban a sorozat harmadik évadának utolsó heteit rögzítették, pont azokat, amik mostanában voltak láthatóak az RTL Klubon. Itt a mostani szezon egyik új nagy mellékszereplőjével, Kiss Ramónával vették fel az aznapi első jelenetét. Az őt alakító Franciska megérkezik Szappanosék házába, kopog, majd bejön. Első hallásra nem tűnik egy időigényes felvételnek, de persze így is több szögből, vagy tízszer rögzíteni kellett.

Ezután átállás következett, a következő helyszín Kata régi szobája volt. Itt az eredeti forgatókönyvek szerint Franciska és Tomi karaktere készülődött volna induláshoz, de a rendező kitalálta, hogy sokkal izgalmasabb lenne, ha egy ágyból felkelős jelenetet mutatnának. Ezért a szereplőkre más, jóval többet mutató ruhákat hozattak és át is kellett öltözniük, mely beletelt egy kis időbe. Az említett rendező pedig Hámori Barbara volt. Ez azért is volt érdekes, mert vele több SorozatWikis forgatási látogatáson találkoztam már, ahol az adott produkció showrunnere és vezető írója volt, de kiderült, hogy a falus napi sorozat második évada óta rendezőként is dolgozik a szérián.

hirdetés

„Amerikában egy elfogadott és egy természetes része a showrunnerrek munkájának, hogy írnak és rendeznek egyszerre, ez a két terület ugyanis nagyon szorosan összefügg. Nyilván habitusánál fogva nem mindenki alkalmas erre. Én viszont szeretem ezt csinálni és sokkal jobban meg tudom ismerni az anyagot, ha a terepen is együtt dolgozok a színészekkel. Ennek köszönhetően írás közben sokkal több kreatív megoldás jut eszembe, mert mára pontosan tudom, hogy melyik színésszel, mit lehet megcsinálni. Ez sokkal szervesebb együttlétet jelent a produkcióval, mintha csak az írószobában gépelnék. Persze ez a két terület egy teljesen más kreativitást igényel. Rendezés közben mindig a jelenben vagyok, míg írás közben a jövőben. Teljesen más élmény a kettő, de nálam nagyon jól kiegészítik egymást” – mesélte Hámori Barbara.

A szakembert arról is megkérdeztem, hogy szerinte minek köszönhető, hogy ilyen sikeres lett a sorozat. „Megszerették a nézők Ökörapáti világát és megkedvelték a karaktereket is, ezért nagyon érdekli őket, hogy mi lesz a sorsuk. Van egy elég könnyen körülírható tét, hogy egy év alatt meg fogják kapni az örökséget, amennyiben ennyi időt képesek a faluban maradni. Ezen kívül epizódról epizódra rengeteg olyan misztikumra, titkokra derül fény, ami megtartja az emberek érdeklődését. Gondolok itt olyanokra, hogy valóban él-e Kálmán, vagy tényleg létezik-e az öröksége? Azt látjuk, hogy a Drága örökösök nézői a különböző fórumokon folyamatosan találgatnak, aminek nagyon örülünk, mert ez azt jelenti, hogy a sorozat a tévéképernyőkön kívül is él az emberek fejében. Amellett, hogy a nézők remek színészi alakításokat kapnak és egy vidám történetet, szerintem a jó nézettség nagyban annak köszönhető, hogy el tudjuk azt érni, hogy folyamatosan érdekli az embereket, hogy mi lesz az adott epizód folytatása és mi lesz a történet legvége” – fejtette ki véleményét a showrunner.

Az átállást követően először a szoba távoli feléből kezdték felvenni a jelenetet. Ebben Kiss Ramóna (Franciska) és Mohai Tamás (Tomi) összebújva éppen ébredeznek az ágyban. Ezután a lány felkel – akin csupán egy bugyi és egy ing van -, és felveszi a nadrágját, miközben a srác kérleli, hogy maradjon még reggelire. Ezután Tomi visszarántja az ágyba Ramit. A képsorokat ezután közelből is felvették, majd a rendező kitalálta, hogy az ablakon túlról, kintről is rögzítsék az egyik kamerával. A jelenet így valóban sokkal hatásosabb és látványosabb lett, mint az eredeti tervek szerint lett volna. A felvételeket, hol egy másik szobából Hámori mellől, hol pedig Kata régi szobájában az operatőrök mellől figyelhettem.

A téli évszak előtt pár nappal, ahogy említettem elég hideg volt. Ökörapáti házai pedig nem valódi, vastag fallal beborított építmények, ezért bent sem volt melegebb. Azokban a szobákban viszont, ahol épp forgatni készültek, nem sokkal előtte hordozható villanyradiátorokon bemelegítettek. Így azt nem mondhatni, hogy meleg lett, de benti ruhában is elviselhető hőmérsékletet tudtak fűteni. Az ágyból kikelős képsorok felvételei nagyjából 45 percen át tartottak. Ezután egy gyors átállás következett, de messze nem kellett menni, Kálmán bácsi háza elé vonultunk. Addig a showrunnert arról kérdeztem, hogy miként lett Kiss Ramóna a 3. évad egyik új szereplője.

„Nagyon szerettem volna, egy új széplányt a sorozatba. Fontos nekünk, hogy olyan új szereplőket hozzunk be, akik megmozgatják a nézők agyát. Rami a Barátok közt színésznőjeként lett ismert, az elmúlt években viszont az RTL Magyarország műsorvezetőjeként dolgozott. Amikor megkerestem ezzel a lehetőséggel, akkor nagyon örültem, hogy elvállalta, ugyanis elmondása szerint nagyon hiányzott neki ez a világ. Hamar vissza is illeszkedett ebbe a tempóba és ritmusba. Úgy látom, hogy jól megtaláltuk a karakterét és annyit elárulhatok, hogy a nézők a harmadik évadon túl, még sokáig láthatják Franciska szerepében a Drága örökösökben.”

Ezután ismét egy nem mindennapi forgatás következett. Ökörapáti utcáin ugyanis egy nagy fehér limuzin jelent meg és leparkolt Szappanosék háza előtt, a helyiek legnagyobb csodálkozására. Ennek a felvétele után a két operatőr, a rendező Hámori Barbara, valamint Kiss Ramóna és Mohai Tamás ültek be a kocsiba. Én a limuzinsofőr mellé ülve a köztes ablakon követhettem a felvételek egy részét. Más stábtag már nem fért be a limuzinba. Többször felvettek egy koccintós, ünneplős jelenetet, majd átülhettem a színészek és a stáb közé és Budakeszire hajtottunk. A leparkolás után viszont kiderült, hogy a hangért felelős szakemberek egy berendezés hibája miatt nem tudták rendesen felvenni az utazós történéseket, melyet ezért később újra kellett venni. Ilyen sajnos előfordulhat minden forgatáson.

Budakeszi egyik központi részén, egy irodaház előtt folytatódtak a munkálatok. Itt először a limuzin leparkolást rögzítették, mely a járókelők körében is feltűnést keltett. Utána Tamás kiszállását rögzítették, majd egy újabb átállást követően karaktere Franciskával való találkozását. A záró képsorok pedig az autóba való mindkettőjük beszállása volt. A stáb gyorsan és profin végezte a munkáját. Az irodaházban aznap nem sokan voltak, viszont kijött néhány hölgy és a stáb távozása előtt nagy eksztázisban kértek közös képet Kiss Ramónától.

Ezután a limuzinnal Budakeszi egy külső részére tartottunk és ugyan nem az eredetileg tervezett úton, de itt végül újraforgatták a korábban hang nélkül felvett ünneplést. Ezután ismét hátra ülhettem és elkezdtünk közelíteni a következő helyszínre egy kertes házhoz. Egy utcával az újabb forgatási hely előtt álltunk le, ugyanis a limuzin már nem fért el a szűk utcákon. Viszont a sokak által megbámult autónak már nem volt tovább szerepe, az operatőrökkel, a rendezővel elsétáltunk az utca végére, míg a fiatal színészekkel a kocsi visszament Ökörapátiba.

Az elmúlt években számos sorozat forgatásán jártam és ezeken számos érdekes történetet meséltek nekem arról, hogy milyen gondokat okozott nekik az időjárás. Így erről, illetve egyéb fennakadásokról is érdeklődtem.

„A Drága örökösöknek legalább annyi külső jelenete van, mint belső, ezért gyakran előfordul, hogy az időjárás megnehezíti a munkánkat. Ha látjuk, hogy nagyon zuhog az eső, akkor két választásunk van. Vagy eldöntjük, hogy így is forgatunk, de akkor az epizódhoz mindent esőben kell felvegyünk. Ez azért is nagyon nehéz, mert az egyes részek jeleneteit nem egymás után forgatjuk, hanem egy-egy helyszínen akár több epizód történéseit is felvesszük. Ezért legtöbbször inkább azt választjuk, hogy előre hozunk ugyanazokkal a színészekkel későbbi, belsőben rögzítendő jeleneteket és az eredetileg akkora tervezett külsőket később forgatjuk le” – mesélte Hámori Barbara.

Kora délutánra egy nagyjából egy-másfél órás csúszásba került a stáb, melyet nagyon fontos volt behozni, ugyanis az utolsó külső jelenetek forgatása mindenképpen még nappali fényben kellett, hogy megtörténjen. Ezért a limuzinos felvételek előtt egy autós jelenetet – melyben Lengyel Ferenc (Tibi) és Csarnóy Zsuzsanna (Vali) mennek az országúton – átraktak egy másik napra.

A kertes háznál lévő forgatások megkezdésekor derült ki, hogy ez mennyit számított. Ugyanis ekkor már elkezdett sötétedni, de a stáb már csak 25-30 perces csúszásban volt. Ha itt ekkor nem kezdenek dolgozni, akkor biztosan nem tudták volna felvenni a ház előtti jeleneteket, ide pedig nem tudtak volna később visszatérni, ugyanis a ház csak pár órára volt kibérelve. Először Lengyel Ferenc és Csarnóy Zsuzsanna rozoga autóból való kiszállását rögzítették. Utána a színésznő a házból való kijövetele következett volna, de hiányoztak hozzá a történet szempontjából fontos képeslapok, melyeknek a kezében kellett volna lenniük.

Egy másnapra átrakott jelenet, vagy egy meghibásodó hangrögzítő berendezés elő szokott fordulni egy forgatáson, de ez volt az első nagyobb hiba, mióta ott voltam. A rendező mérgelődött is, hogy a kellékesek ezt miért felejtették el. Egy negyed órát vártunk rájuk, de csak nem érkeztek meg, lassan pedig tényleg besötétedett. Ezért Hámori Barbara az utolsó pillanatban kitalálta, hogy egy kis könyvvel a kezében jöjjön ki a színésznő. Ez meg is mentette a tehetetlennek kinéző helyzetet, mert az előzményjeleneteket utána vették fel, így azokat át lehetett írni, hogy ne magában a képeslapokat kapja meg Vali karaktere, hanem a könyvecskét is. Így végül az utolsó pillanatban, még sötétedés előtt fel tudták venni.

Ezután hosszabb átállás következett, ugyanis még négy jelenetet fel kellett venni a Krisztián anyjának helyszínéül szolgáló házban. Ezek ugye a két előbb említett nappali részlet között játszódnak a sorozatban, de kint már sötét volt. Ezért a stáb hatalmas lámpákat állított fel az ablakokon kívülre, melyek olyan szinten bevilágították a nagyszobát, hogy tényleg nappali fények keletkeztek. Az itteni felvételek alatt is volt egy kisebb kellemetlenség, ugyanis a világítás olyan nagy áramigényű volt, hogy többször lecsapta a ház biztosítékát. Viszont minden esetben hamar visszakapcsolták és a konyhában a nap utolsó jelenetét is gyorsan rögzíteni tudták. Végül az előre kiírtaknak megfelelően este 6 előtt pár perccel végzett is a stáb, így a nap végére semmilyen csúszás nem keletkezett és nem kellett senkinek túlórázni.

Aznap 27 jelenetet és 33 pernyi hasznos anyagot rögzítettek. Ez önmagában is nagy mennyiség egy sorozat esetében, ha egy olyan produkciót nézünk, aminél ilyen sok külső jelenet van, akkor pedig főleg elképesztő. Ehhez pedig hozzá kell még számolni azt, hogy velük párhuzamosan Ökörapáti területén forgatott egy másik stáb is, akik még a központba visszaérkezésünk alatt is dolgoztak, így összesen azon a napon több mint egy epizód hosszúságú adásidőt vettek fel.

„Rengeteg embernek, nagyon összehangoltan kell dolgozni a produkción. A stáb 120 főből áll, de a színészekkel együtt bőven 300-an is vagyunk. A Drága örökösöket több mint egy éve forgatjuk (nyilatkozta ezt novemberben – szerk.), így mára egy nagyon összeszokott csapat jött létre. Elképesztő munkabírása van mindenkinek, ugyanis párhuzamosan két stábbal heti 6 napon keresztül, napi 13-16 órát dolgozunk. Nem csak a heti mennyiség rengeteg, hanem más egy év alatt szerintem ilyen nagy anyagot nem vett még fel. Rendkívül büszke vagyok a teljes csapatra! Közülük, ha néhány nevet elmondhatok, akkor kiemelném a 3 rendező kollégát, akikkel felváltva, nagy összehangban dolgozunk és minden héten átlagosan 3 napot forgatnak. Ők Szabó Szonja, Politzer Péter és Szőke András, aki korábban a Korhatáros szerelem operatőre volt, így az ő munkájukat is nagyban segíti. A vágókkal és az utómunka részével mindenki nagyon keveset foglalkozik, pedig rajtuk nagyon sok múlik, az ő szakmai vezetőjük Balázs Iván” – zárta a showrunner, aki épp rendező szerepében volt ott.

A Drága örökösök forgatásán több mint 6 órát töltöttem, mely intenzív és gyors volt. Csak amíg ott voltam 12 jelenetet rögzítettek, melyek között több látványos, különleges is volt. Valószínűleg az egyik legérdekesebb napra hívtak meg, ezért nagy élmény volt látni a munkálatokat. A sok munka ellenére nem éreztem azt, hogyha valamit nem úgy vettek fel, ahogy a rendező kérte, akkor tovább haladtak volna, hanem ezeket a csúszások ellenére is mindig újra vették, hogy ne menjen a sorozatban látottak kárára. Hámori Barbara az ottlétem alatt igyekezett mindent megmutatni és az összes kérdésemre válaszolni, melyet utólag is nagyon köszönök! A sorozat ezen a héten még minden hétköznap, 20:10-kor látható az RTL Klubon, majd április 24-én pénteken jön az évadzáró és a Drága örökösök egy időre pihenőre vonul. Nézzétek meg a forgatáskor készített további képeinket: (Fotók: SorozatWiki)

Ilyen valójában Ökörapáti, a korábbi fényképes beszámolónk itt található.












hirdetés

Az HBO Maxnál drágább csomagokkal indul májusban a Max

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna