A mi kis falunk elképesztő nézettségi eredményei után idén januárban újabb falus sorozatot tűzött képernyőre az RTL Klub. A Drága örökösöket ugyanúgy a ContentLAB & Factory gyártja, mely annak ellenére, hogy más fajta stílusú és napi széria lett, majdnem akkora siker. A SorozatWiki az RTL Magyarország meghívására ellátogatott a sorozat miatt felépített faluba. Végigjárhattuk Ökörapáti házait és utcáit, valamint beletekinthettünk a forgatási munkálatokba is. Ezen kívül a Drága örökösök showrunnere és egyik rendezője mesélt nekünk a széria kulisszatitkairól és a díszletek építéséről.

Verőfényes jó időben értünk a Budakeszi közelében található erdőbe, amelyet a Drága örökösök stábja csak susnyásként emlegetett és az ott található bozótok egy részét ki is vágták a forgatás miatt. A helyszínre belépve rögtön arra lettünk figyelmesek, hogy milyen alapossággal igyekeznek lezárni a felvételek helyszínét a kíváncsi szemek elől. A parkoló mellett egy nagyobb konténerközpont volt, itt sminkelték és öltöztették jól ismert kosztümjeikbe a szereplőket, illetve a stábtagok is leülhettek pihenni, enni. Rögtön miután megérkeztünk, egy letakart táblára lettünk figyelmesek, és mint kiderült, az Ökörapáti feliratú jelzést nem véletlenül tüntették el az emberek elől. A Drága örökösök felvételein többször is probléma volt miatta.

„A falu táblája pont olyan szögben van, hogy az útról szépen látszik. Amint az RTL Klubon elkezdték vetíteni a Drága örökösöket, az itt elhaladók folyton megálltak fényképezkedni az Ökörapáti táblával. Végül le kellett takarnunk, mert zavarták a forgatást” – mondta Hámori Barbara, a Drága örökösök showrunnere.

Az RTL Klub sorozatát egy mesterségesen felépített faluban forgatják. A település egészen nagy, ha valaki Ökörapáti minden szegletét be akarja járni, minimum félórát rá kell szánnia a körülnézésre. A helyszínen több ház található, ahova belépve úgy érzi magát az ember, mintha tényleg egy vidéki parasztházban járna. Ezek a stáb konténereitől 3-4 perc sétányira vannak. A Drága örökösök forgatásán megnéztük többek között a főszereplő Szappanosék házát, amely rendkívül részletgazdag volt. Az olyan házakban, ahol idősebb szereplők laktak, a családjaik és unokáik fényképei voltak a polcokon, de a befőttesüvegek is olyan kiegészítőként voltak jelen, amelyeket bárki megtalálhat a nagymamájánál. Stefi szobája ellenben már sokkal fiatalosabb és lányosabb volt, a kis helyiségben az élénk színek és vidámabb hangulat dominált.

hirdetés

A 13 házból, amelyeket a Drága örökösök forgatásához építettek fel, csak háromban nem dolgoztak aktívan. A lakóházak mellett több, egy valódi településen is megtalálható épület állt. A jól ismert kocsma azonban egészen hihetően lett berendezve. A polcokon az üvegek, az üdítőautomata, a csapológép, a pultosbár együttese nagyon jól nézett ki. Ökörapáti boltjánál már ehhez képest nem volt olyan fényes az összkép. A valóságban sosem nézne ki így egy közért, amely hiába volt megpakolva gyümölcsökkel-zöldségekkel, illetve más háztartásban szükséges alapanyagokkal, az egész hiteltelen volt. Túl nagy térben, egymástól messze voltak elrendezve a polcok, míg egy valódi üzletben a tulajdonos figyelne arra, hogy minél zsúfoltabb legyen az egész, a vásárlók pedig bárhova nézve éreznék a kényszert arra, hogy költsék a pénzüket.

A Drága örökösök faluja ottjártunkkor már nagyon alaposan felépített mesterséges településnek látszott, a kezdetekben azonban még nem így volt. Sokáig tartott, mire hihetően sikerült berendezni az épületeket. „Mostanra a díszlet elég részletgazdag lett, de alig két hónapunk volt arra, hogy felépítsük az egész falut. Meg is kaptuk bírálatként, hogy sterilek a belső helyszínek, de csoda volt, hogy egyáltalán állnak a falak. Fontos volt, hogy olyan helyet találjunk, mely legfeljebb 20 percre van Budapesttől” – árulta el a sorozat showrunnere.

Hámori Barbarát arról is megkérdeztük, hogy élték meg hónapokon keresztül a kinti munkát. „Az időjárással meggyűlt a bajunk, és végül úgy döntöttünk, hogy a sorozatba is beleírjuk ezeket a szeszélyes körülményeket. Az egyik főszereplővel mondattuk el a Drága örökösök egyik epizódjában, hogy Ökörapáti olyan, mint a Bermuda háromszög, itt bármi megtörténhet. Az egyik pillanatban lehet, hogy süt a nap, a másikban pedig már szakad a hó” – árulta el a szakember.

A forgatáson azt is megtudtuk, hogyan bukkantak rá a készítők a produkció eredeti, horvát verziójára. „Olyan koncepciókat kerestem a régióban, amelyek a környező országokban jól működnek. A mi kis falunknál is bevált ez a recept. Rábukkantam a Kod puklo do puklo című horvát sorozatra, amiről azt lehetett tudni, hogy 300 részt gyártottak belőle és jó nézettsége volt. A bolgárok is akkoriban készítettek egy adaptációt a szériából, így producer társammal Diószegi Jucival elutaztunk hozzájuk. Nagy meglepetésünkre erősen elszakadtak a bevett szokásoktól és egy erdőben felépített valódi díszlet faluban forgattak. Miután megkaptuk a szövegkönyveket, úgy döntöttünk az RTL Magyarországgal közösen, hogy saját verziót készítünk az eredeti alapanyagból. Alapszabály volt nálunk, hogy minden részben legyen 33 százalék humor, 33 százalék intrika és 33 százalék romantika” – mondta Hámori Barbara.

A Drága örökösök forgatásán két jelenetet is megnéztünk, az egyikben a Németh Kristóf által játszott új karakter készült dalversenyt indítani Ökörapátin a falunapokon, amelyet a Szappanos Mónikát alakító Járó Zsuzsa kétkedve fogadott. Ebben a snittben volt minden, dal, tánc, poénkodás, így a helyszínen élhettük át, hogy tényleg a könnyedsége miatt van nézőcsalogató ereje a Drága örökösöknek. „A Drága örökösökbe igyekeztünk magyar aktualitásokat is belecsempészni. Az emberek a részeket nézve ráismernek a saját életükre, bizonyos kiszólások miatt könnyen úgy érezheti a közönség, hogy igen, ilyen csak Magyarországon történhet meg” – mondta sorozat showrunnere.

Hámori Barbarát arról is megkérdeztük, szerinte mennyi ideig futhat sikerrel a Drága örökösök. „Egy év után valaki megkapja az örökséget. A Drága örökösökben epizódonként egy nap történéseit látjuk, így akár 365 epizód is benne van a történetben.”

A Drága örökösök nem tipikus napi sorozat. Nem fordult elő még ugyanis, hogy egy magyar gyártású széria ekkora mesterségesen épített, külső helyszínen készüljön. A forgatáson Radnai Márkkal, a produkció egyik rendezőjével is beszélgettünk, aki további érdekességekről mesélt. „A Drága örökösök forgatásakor két csapat dolgozik egyszerre, a színészek pedig az egyik jelenet után mehetnek is a másikba. Ez egyáltalán nem megszokott jelenség a hazai televíziózásban” – mondta el a direktor. Mint megfigyeltük, tényleg mindkét unit Ökörapátin forgatott, a két csapat pedig pár száz méterre dolgozott egymástól. Az egyik a már említett polgármesteres jeleneten, a másik pedig az istállónál, egy rövid beszélgetésen. Utóbbi esetében is komoly hangsúly került arra, hogy hihető legyen a jelenet. Nem csak a két főszereplő beszélgetése volt a lényeges, de az ott dolgozó munkás is kapott néhány vicces egysorost, illetve a hangulathoz hozzátett a háttérben legelésző ló látványa is.

A forgatás ebédszünetében Radnai azt is kifejtette nekünk, miért szeretnek a Drága örökösök színészeivel együtt dolgozni, akik közül Járó Zsuzsa, Németh Kristóf, és Lengyel Ferenc is aktívan dolgozott éppen. „Olyanokat választottunk ki, akikről tudtuk, hogy jó szakmai háttérrel rendelkeznek. Magát a filmezést könnyebb megtanulni, mint a színházat. A szereplőink olyan teherbírással rendelkeznek, ami lehetővé teszi, hogy keveset hibázzanak és az egész évadban tartsák a tőlük elvárt minőséget. A magyar színészek egyik beidegződése, hogy amikor megszólalnak, akkor meg is kell mozdulniuk. Ez azért van, mert egy zsúfolt színházban könnyen előfordul, hogy a néző nem veszi észre másképp, hogy ki beszél. Sokszor rájuk kell szólni, mert esténként színházban játszanak és elfelejtik a két műfaj közötti alapvető különbségeket” – árulta el a rendező.

Radnai Márkot arról is megkérdeztük, mennyire tartja nagy kihívásnak azt, hogy humoros alapokra építő, napi sorozat készítésében vegyen részt. „Vígjátékot a legnehezebb rendezni a világon, mert a drámát mindannyian közel azonosan éljük meg. A humorunk ezzel szemben a legtöbbször nagyon eltérő. Sokkal nehezebb dolog minden nézőt megnevettetni, mint megsiratni. Ezért a színészek kreativitásából és humorából is táplálkozunk, nem feltétlenül a saját poénjaimat akarom rájuk erőltetni. Ennél a sorozatnál azonban nem a vicc a legfontosabb, hanem a történet. Valaki vagy valakik a végén megkapják az örökséget. Az ide vezető útnak vannak humoros pillanatai, de ezeket inkább csak a körülmények hozzák.”

A Drága örökösök forgatásán nagyjából 4 órát töltöttünk, ez idő alatt pedig alaposan feltérképeztük a nagyszabású díszletet, amelyet a készítők felépítettek a sorozathoz. Emellett megtapasztalhattuk, hogy milyen odafigyeléssel gondozzák a produkció sorsát a készítők és, hogy alapvetően milyen jó hangulat uralkodik a Drága örökösök forgatásán. Gedeon Beatrix, a Drága örökösök kommunikációs koordinátora és Hámori Barbara, a sorozat showrunnere az ottlétünk alatt igyekezett mindent megmutatni és az összes kérdésünkre válaszolni, melyet utólag is nagyon köszönünk! A sorozat ezen a héten még minden hétköznap, 19:55-kor jelentkezik új részekkel az RTL Klub műsorán. Április 26-án azonban jön az évadzáró és a Drága örökösök egy időre pihenőre vonul. (Fotók: SorozatWiki)



































hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban