Idén márciusban indult a FEM3 helyén a TV2 Csoport legújabb kábelcsatornája, a TV2 Klub. Egy tévéadó átbrandelése mindig költséges és komoly változást jelent, így a médiavállalatoknak általában az a logikus elvárásuk, hogy az “új” csatorna jobb nézettséget hozzon, mint az elődje. A TV2 Klub néhány hete volt három hónapos, így megvizsgáltuk, hogy a korábbi FEM3-hoz képest, hogy teljesít főműsoridőben, egész nap, 18-59-ben és 18-49-ben is.

hirdetés

Még 2022 őszének elején az RTL bejelentette, hogy a főcsatornájuk, az RTL Klub nevéből lehagyják a “Klub” jelzőt. Nem sokkal később, másfél hónap múlva a TV2 Csoport vezérigazgatója a Big Picture konferencián jelentette be, hogy hamarosan vadonatúj csatornát indítanak, TV2 Klub névvel, mely a FEM3 helyére érkezik. Az új tévéadó az akkor elhangzottak szerint a social média tematikákat fogja majd követni. A váltás azonban a következő egy évben nem történt meg. A médiavállalattól a tavaly őszi Big Picture konferencián is elhangzott, hogy jön majd a TV2 Klub, de konkrétumokra még hónapokat várni kellett.

Idén februárban végre leleplezték, hogy a TV2 Klub március 8-án indul majd. Ezen kívül kiderült, hogy az új tévéadó nagyrészt nőknek szól majd (ahogy korábban a FEM3 is) és filmek, sorozatok, bűntényeket feldolgozó krimi-realityk, valamint sütés-főzéssel, kertészkedéssel, állattartással, átalakítással, lakberendezéssel és testi-lelki egészséggel foglalkozó tartalmak is képernyőre kerülnek majd. Nem sokkal később pedig a TV2 Csoport egy sajtóeseményen jelentette be, hogy Szabó Zsófi lesz a TV2 Klub “nagykövete”. A csatorna végül tavasz elején másfél évvel a bejelentése után tényleg megkezdte működését. Pár hete pedig 3 hónapos lett, így megnéztük milyen nézettségi eredményeket hoz a TV2 Csoport legújabb csatornája.

Mivel a TV2 Klub nem egy teljesen új adó, hanem a FEM3 helyett érkezett meg, így azt vizsgáltuk, hogy ahhoz képest hogy teljesít. Összehasonlítottuk a FEM3 utolsó 1 évét és a végső 3 hónapját a TV2 Klub első 3 hónapjával, mindezeket egész napra tekintve és főműsoridőben is. Az adatokat kielemeztük a TV2 Csoportnak legfontosabb 18-59-es korosztályban (sima share%, főműsoridő 18-23 óra között mérve) és az 5 legnagyobb hazánkban működő kereskedelmi tévétársaságból 4 által használt 18-49-ben (lineáris share%, főműsoridő 19-23 óra között mérve).

A kisebb kábelcsatornáknál általában lényegesebb mérőszám az egész napi adat, mint a nagy tévéadóknál, ahol legfontosabb főműsoridős szám, így elsőként az előbbit vizsgáltuk. Mindkét említett korosztályban egyaránt igaz, hogy semmit nem javult a TV2 Klub nézettsége az első három hónapban, a FEM3 utolsó időszakaihoz képest, sőt 18-49-ben még romlott is. A FEM3 18-59-ben az utolsó 1 évében 0,19%-ot, az utolsó 3 hónapjában 0,17%-ot, a TV2 Klub pedig az első három hónapjában 0,17%-os share-t produkált. 18-49-ben a FEM3-nál mindkét vizsgált időszakban 0,19 százalékos lineáirs share% látszik, míg a TV2 Klub első három hónapjában csupán 0,15%.

Főműsoridőben még rosszabb a helyzet. 18-59-ben a FEM3 utolsó 1 évében 0,21%-ot, utolsó 3 hónapjában pedig 0,19%-ot hozott, addig a TV2 Klub első 3 hónapja során mindössze 0,11%-os share-t. 18-49-ben a FEM3 utolsó 1 évében 0,2%-ot, utolsó 3 hónapján 0,24%-ot, míg a TV2 Klub az első három hónapjában mindössze 0,09%-os lineáris share-t produkált, tehát még a 0,1 százalékot sem tudta elérni! Ezzel pedig a TV2 Csoport legújabb kábelcsatornája az esti órákban 18-59-ben az előd tévéadó nézői harmadát, 18-49-ben pedig a nézői több mint hatvan százalékát elvesztette.

Így egyelőre hiába a költséges átbrandelés, az országosan ismert Szabó Zsófi csatorna-nagykötvetnek való kinevezése, az új csatorna első 3 hónapjának nézettsége 18-59-ben, egész nap semmit sem javult az elődjéhez képest, a többi három vizsgált időszak/korcsoportban pedig még romlott is. Így megállapítható, hogy a TV2 Klub eddig komoly nézettségi kudarc a TV2 Csoport számára!

hirdetés

Kiderült, hogy mikor érkezik a Kovács Kokó Istvánról szóló dokumentumsorozat

Országos magyar csatornán is bemutatkozik a Netflix egyik drámasorozata

Bemutatjuk az RTL őszi műsorrendjét - íme a részletek

Magyar csatorna is bemutatja a The Chosent, a Jézus életét bemutató nagyszabású sorozatot

Bemutatjuk a TV2 őszi műsorrendjét - íme a részletek

34. heti nézettség - Soha nem látott mélységben A hegyi doktor nézettsége