David Benioff és D. B. Weiss nevét a szakma és a közönség a Trónok harca miatt ismerte meg, a készítők a modern irodalom egyik fontos regénysorozatát, A tűz és jég dalát adaptálták a képernyőkre. A produkció befejezése után a két showrunner szolgálataiért csillagászati összegnek számító 300 millió dollárt fizetett a Netflix. Szeptember elején pedig az online videotár bejelentette, hogy egy felkapott kínai szerző, Liu Cixin A háromtest-probléma (The Three-Body Problem) című alkotását dolgozzák fel először Benioffék. A három kötetből álló könyvsorozat vérbeli sci-fi, melynek egyik fő témája az idegen civilizációk kérdése és, hogy az emberiség túlélne-e egy inváziót. A produkció kapcsán nemrég komoly botrány alakult ki, Liu Cixin egy korábbi interjúja miatt.

Amerikában a republikánus szenátorok azt követelik, hogy a Netflix mégse készítsen sorozatot A háromtest-problémából. A könyvek szerzője, Liu Cixin tavaly a New Yorkernek olyan nyilatkozatot adott, amelyből az derül ki, hogy támogatja az ujgur muszlimok átnevelő-táborokba való kényszerítését. A kínaiak szerint Hszincsiang tartományban olyan iskolákat nyitott a párt, ahol a helyi, radikalizálódásra hajlamos lakosságot szembesítik az erőszakos eszmények romboló hatásaival. A nyugati világ azonban műholdfelvételek alapján azzal szembesült, hogy börtönökről van szó – ahogy az Index is bővebben beszámolt róla.

“A kormány segíti a Kínában élő muszlimokat, kiemeli őket a szegénységből és lehetőséget biztosít számukra egy jobb életre. Jobb szeretnénk, ha vasútállomásokon robbantgatnának és merényleteket hajtanának véget?” – mondta az író a New Yorkernek. Különféle emberjogi szervezetek Amerikában és világszerte is kritizálták a muszlimok elzárását. A republikánusok pedig azért kérik a Netflixet A háromtest-probléma bojkottálására, mert nem szeretnék, ha az online videotár platformot szolgáltatna Liu Cixinnek a nyilatkozatát követően.

hirdetés
hirdetés

Az HBO Maxnál drágább csomagokkal indul májusban a Max

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna