A Celeb vagyok, ments ki innen! 6. évada kettő és fél hete minden este remek nézettséggel jelentkezik az RTL-en. Az utolsó adás most vasárnap 19 órakor látható. A tévétársaság meghívására a múlt héten több napot tölthettem Kolumbiában, a reality forgatási helyszínén és megnézhettem, miként készül a műsor. Ottlétem alatt bejártam a stáb központjait, megnézhettem több játékot, valamint a vezérlőből tekinthettem meg az élő adás egy részét és a celebek táborának követésének egy kis szeletét is. A dél-amerikai helyszín minden szempontból egészen más, mint az előző évadok dél-afrikai színterei, a beszámolóból az is kiderül, hogy mikben. A cikk alatt számos fotóval is bemutatom a sajtóutat (melyek Xiaomi 12 Pro-val készültek – x).

hirdetés

Az RTL nagyszabású realityjének helyszíne, a Rio Claro Reserva Natural természetvédelmi park, mely 10 000 kilométerre található Budapesttől. Az odajutás huszonöt órába telt, visszafelé pedig harminckettő órát utazunk. Kifele hajnali indulást követően egy két órás nyugat-európai repülőút, átszállás, majd tíz és fél órás, hosszabb repülőjárat következett, melynek végén megérkeztünk Kolumbia fővárosába, Bogotába. Azonban ekkor még messze nem értünk oda a Celeb vagyok, ments ki innen! forgatási helyére. Több mint másfél órás reptérről való kijutást követően egy 250 kilométeres, kisbusszal megtett út következett.

Ez a táv Európában nem tűnik hosszúnak, de ott hat órába telt. A közel nyolcmilliós Bogotából való kijutás is másfél óra volt, utána pedig a 2600 méter magas fővárosból egy főúton kellett lecsorogni a Doradalhoz közeli szálláshelyünkhöz. Kolumbiában pedig hiába van országos vasúthálózat, alig kihasznált, így az áruszállítás jelentős része közúton történik. Pont ezért elképesztő teherforgalom van, így a hegyek között az út jelentős részében alig tudtunk haladni. A sajtóúton két további újságíró és Viszkok Fruzsi, influenszer vett részt, valamint a kísérőnk, Nikolts Dóra, az RTL senior marketingkampány vezető.

A forgatás helyszíne és az élő adás menete

Másnap délután mentünk ki először a forgatás helyszínére. A Rio Claro természetvédelmi park egy magánkézben lévő terület, ahol korábban már forgatott realityt a Netflix és más egyéb tévéműsorok is készültek itt. Az év nagy részében pedig extrém sportra és kirándulásra érkező turistákat fogadnak. A bejáratot szigorúan őrzik, a Celeb vagyok helyszíne pedig egy völgyben található, így máshonnan meg sem lehet nagyon közelíteni. 2017-ben, amikor a reality 5. évadának dél-afrikai helyszínén voltam, akkor arról írtam, hogy az valójában nem egy dzsungel, hanem pont úgy néz ki, mint egy európai erdő. A mostani évad azonban tényleg egy esőerdőben, egy valódi dzsungelben helyezkedik el. Már a környék és a szállásunk is elképesztő különleges helyen volt, de a Celeb vagyok forgatási központja egészen gyönyörű látványt nyújtott.

A bejárattól nagyjából 10 percet földúton kellett haladni, mire megérkeztünk a stáb egyik központjába. Itt a Rio Claro folyó bal partján található több épület, ahonnan a reality csapata dolgozik, a másik partján pedig a celebek tábora helyezkedik el. A bal parton a bejárat közelében a stáb egyik szállása található, pár percnyi autóútra az élő adás helyszíne, nem sokkal később pedig Jani és Balázs napközbeni pihenője, egyéb stábhelyiségek és az élő adás vezérlője. További pár perces autóútra pedig a stáb legnagyobb központja, ahol irodák, raktárak, ebédlő, a tábort követő vezérlők és a közelben a stáb további szálláshelyei találhatóak. A műsoron dolgozó szakemberek túlnyomó része itt és a közelben lévő Rio Claro Hotelben lakik, a műsorvezetők a produkció vezetői, stábtagok pedig 30 perc autóútra egy másik szállodában.

Pető Gábor, a Paprika Studios gyártásért felelős executive producere elmondta, hogy a stáb több mint 200 főből áll, melybe több mint 100 szakember Magyarországról érkezett és körülbelül ugyanekkora létszám külföldi, főleg kolumbiai. A külföldi stáb egy kis része csak helyi, ugyanis itt van egy nagyon komoly mérce, amit meg kell ütni, így sokan Bogotából, illetve a közelben lévő másik nagyvárosból, Medellínből érkeztek. A tartalomért felelős szakemberek, illetve az operatőrök magyarok, a többiek nagy része pedig kolumbiaiakból, mexikóiakból áll, sőt argentin szakemberek is dolgoznak itt.

Megérkezésünk után nem sokkal a múlt szerdai élő adást nézhettük meg. A műsorban Sebestyén Balázs és Vadon Jani az elején, minden bejátszás után és a legvégén minden esetben élőben jelentkezik be. Ennek helyszíne, pedig a dzsungelből felépített kisebb építmény. Ezt sokkal profibban készítették el, mint az előző évad dél-afrikai helyszínét, ugyanis nagyobb, magasan van egy ponyvaszerű teteje, mellyel megakadályozzák, hogy a gyakran előforduló eső érje a műsorvezetőket és mögöttük tényleg a dzsungel van. Az élő beköszönések alatt három kamerával vették Janiékat, a bejátszók alatt pedig egy stáb mellett elhelyezett tévén követték az eseményeket.

Az adás későbbi részét a vezérlőből néztem meg. Itt Nyári Gábor, a műsor live  producere irányít és ő van a műsorvezetők fülén is. Ottlétem alatt időnként egy-egy poént javasolt Balázséknak, valamint olyan instrukciókkal látta el őket, hogy milyen hosszú kell legyen az átkötő szöveg, vagy épp milyen fontos információt kell elmondjanak. A szakembernél arról érdeklődtem, hogy a műsorvezetők poénjai mekkora mértékben vannak meg előre és mekkora része spontán.

„Az élő adásban elhangzott szövegek, poénok 20 százalékát találjuk ki előre, ezek általában a felkonfok alapjai és egyéb viccelődések. Ezeken velük hárman – Balázs, Jani és én – ébredéstől lefekvésig ötletelünk. Így a mi munkánk reggel 7-kor kezdődik, felébredünk, reggelizünk és elautózunk a kincsvadászat felvételére. Már az autóban poénkodunk és ráfűzzünk az előző nap történtekre, igyekszünk poénokat gyártani. Miután véget ért a kincsvadászat, megnézzük a már elkészült, előző napot összefoglaló anyagot és közben is ötletelünk. Ezek megtekintése és az tényleges élő adás között van még egy-két óránk, amikor véglegesítjük az ötleteket és még az élő adás előtt kiválogatjuk azokat, amiket képernyőképesnek és valóban szórakoztatónak is gondolunk. Összehangoljuk  őket a bejátszásokkal és ha szükséges, akkor rendelünk kellékeket hozzájuk. Ez azonban Jani és Balázs szövegének csak egy töredéke. Az élő adásban tőlük elhangzott mondatok 80 százaléka spontán, a két műsorvezető rögtönzött humora, valamint elképesztő dramaturgiai és poénérzéke.”

Az élő adás alatt keveset kellett instruálni a műsorvezetőket, így arról is érdeklődtem, hogy ez a vezérlőből ülve könnyebbség, vagy inkább nehézség.

„Egyfelől nagyon könnyű, mert ők egy nagyon összeszokott páros és ott van mögöttük a 20 éves rádiós múlt. Arról nem is beszélve, hogy ez az ötödik Celeb vagyok, ments ki innen!, amit közösen vezetnek. Viszont nehéz is, mert a nézők részéről hatalmasok az elvárások. Nekik viccesnek kell lenniük! Egyik nap sem történhet olyan, hogy egy átlag műsorvezető színvonalán elmondják, hogy aznap mi történik a következő bejátszóban. Kell adásonként egy-két váratlan helyzet és én is igyekszem időnként a fülükre súgni, amit vagy mondanak, vagy nem. Talán többször igen, mint nem. (mosolyog) Emellett mindhárman maximalisták vagyunk, így az adott napból a legjobbat szeretnénk kihozni. Így sokat gondolkozunk, hogy mi tud lehengerlő, vagy éppen jó értelemben figyelemfelkeltő  lenni. Utóbbira jó példa, amikor a szereplők megnyomták a Soha ne nyomd meg! gombot, Jani és Balázs pedig teljes rácsodálkozással és őrülettel reagáltak. Ez például egy előre megtervezett dolog volt és a lehetőségekhez mérten lepróbáltuk. .  Kicsit aggódtam, hogy végül, hogy fog működni, de vicces volt és spontánnak hatott. Ezért is nagyszerű dolgozni velük, mert itt is tökéletesen reagáltak egymásra” – mesélte Nyári Gábor.

Az említett gombot megnyomó jelenetkor a vezérlőben a stáb még próbálta visszafogni a kacagást, de pár másodperc után a teljes szoba nagy nevetésbe kezdett. Az elmúlt 10 évben sok produkció forgatásán voltam már, de olyat ritkán tapasztaltam, hogy annyira vicces szituáció történik, hogy a vezérlőben is ilyen röhögés tör ki.

A Celeb vagyok, ments ki innen! adásait teljes egészében Kolumbiából sugározzák, beleértve az előző napról szóló bejátszásokat is, melyet a helyszínen vágnak össze. Így a produkció műsorideje alatt csak a reklám erejéig kapcsolnak vissza Budapestre. Pető Gábor, a Paprika Studios  executive producere elmondta, hogy több műholdon át közvetítik az adást Magyarországra, emiatt 3,5 másodperc telik el, mire ideér a kép és a hang Az aznapi adás vége fele egy váratlan technikai probléma lépett fel, ugyanis a kolumbiai vezérlő elvesztette a hangkapcsolatot a budapesti RTL központtal. Ez azért is fontos, mert ezen a vonalon kommunikálnak arról, hogy épp hol tart az adott epizód és itt szólnak egymásnak a reklám előtt és után, hogy mikor veszi át a jelet a másik fél. A hiba kijavításán többen is azonnal elkezdtek dolgozni. Szerencsére egy hosszú, 10 perc feletti bejátszó elején történt, így bőven volt idő másfajta kapcsolatot teremteni. Viberen hívták fel az RTL adásért felelős, budapesti kollégáját és kezelték a helyzetet.

Nyári Gábor elmondta, hogy mindenfajta technikai hibára előre vészforgatókönyvet készítettek. Ha pedig akkora gond van, hogy egy kis időre nem tudnak adást sugározni, akkor Budapesten az RTL-ben előre bekészített Fókusz anyagaik is vannak. A zökkenőmentes Kolumbiába kapcsolás miatt pedig a nézők láthatnak egy „Kapcsoljuk Kolumbiát” táblát is, mely elősegíti, hogy az otthoni és kinti kép között is legyen átmenet. Elmondása szerint egyéb technikai, hangkapcsolati hibák néha előfordulhatnak a budapesti RTL központtal, de amíg műhold kapcsolt megvan, addig a nézők ebből nem láthatnak semmit.

Nyári Gábor, live  producer és Kónya Gergely, az egész műsor tartalmáért felelős senior kreatív producer elmondták, hogy az RTL programing napokkal előre meghatározza, hogy nagyjából hol kell legyenek a reklámok, de ezek nem fix időpontok, hanem intervallumok, így van mozgásterük.. A műsor adáshosszával is ugyanez a helyzet, van egy minimum idő, amit teljesíteni kell, rövidebb nem lehet, de hosszabb 5-10 perccel engedélyezett. A pontos hosszt, azonban az adott műsor előtt már meg kell adni a budapesti központnak. Egyedül szombaton nem lehet hosszabb epizód, ugyanis a Celeb vagyok után pontosan kell kezdődjön az X-Faktor élő adása.

Az adott napra tervezett adásidő tartásában pedig nagy segítség a két műsorvezető. „Balázsnak és Janinak nem csak az ütem és poénérzéke kiváló, hanem az időérzéke is” – meséli az élő adásokért felelős kreatív producer. „Ezért, ha én a fülükre mondom, hogy a következő elköszönés 2 perc 45 másodperces legyen, amibe bele kell férnie a bátorságpróba lezárásának, valami egyéb dolog ismertetésének és egy köpőcsövezésnek, amiben Jani elájul, akkor ők ezt ennyi idő alatt lehozzák. Pontosan érzik, hogy mennyi ideje beszélnek.”

Az élő adást követően Böjte Piros, a műsor kommunikációs menedzsere átvitt minket a Rio Claro folyó fölötti függőhídon, mely egy kicsit félelmetes volt. A túlparton a dzsungelbe nagyon sűrű volt a növényzet, csak szűk utak voltak kialakítva. Itt kizárólag , a műsor boltja Éjjel-napjani,és a celebek tábora a haciendával található. Először a kisboltot nézhettük meg, majd 1-2 perc sétára található celebek élettéréhez érkeztünk. A táborba sajnos nem mehettünk be, mert ezzel megzavartuk volna a tábor életét, amit egy reality esetében nem lehet megtenni. A helyszín fellett magasan – akárcsak Dél-Afrikában – itt is egy ponyva volt kifüggesztve, mely minimálisan védi a celebeket a kisebb esőktől.

Kincsvadászat, bátorságpróba, a tábor vezérlője és a stáb mérete

Másnap korán reggel kimentünk a forgatás területére. Ottlétünkkor 7 óra, az európai óraátállítás óta pedig 6 óra időeltolódás van Kolumbiában Magyarországhoz képest, így akkoriban a magyar idő szerinti este 9 órás adás ott délután 2-kor volt (most 3-kor). Ezért a kincsvadászat mindig reggel volt, a bátorságpróba pedig késő délután. Egyébként ez az időzóna a reality szempontjából sokkal ideálisabb, mint az előző három szezon dél-afrikai, csupán 1 órás eltolódása. Ugyanis a bátorságpróbára a nézők az élő adás végéig megszavazzák az adott játékost, vagy játékosokat, a helyszínen rögtön utána le is tudják forgatni. Ezután – mivel az adott epizódban mindig az előző nap eseményeit mutatják be – , másnap a nézők láthatják is a játékot.

Reggel, a múlt pénteken bemutatott kincsvadászat próbája következett, ahol a celebek a családtagok által küldött csomagok megszerzéséért tudtak küzdeni, evezők segítségével. A játék főpróbáján az újságírók is beállhattak, így több szaktárs és stábtag mellett én is kipróbálhattam a feladatot. Nekünk három üres dobozt kellett végig vinni a patak felett, mely nehezebb feladat volt, mint ami a tévében látszott. Ezt követően némi takarítás, majd a műsorvezetők és a szereplők érkezése után a játék felvétele következett. Ezt a legjobb helyről, közvetlenül a parti kamerák mellől nézhettük.

Délután két alkalommal is a tábort követő vezérlőkben tölthettem el egy kis időt. Külön szobája van a hangot követő és rögzítő stábnak és a képet követő szakembereknek. Itt több műszakban váltják egymást a stábtagok. A celebek mindennapjait 20 kamerával figyelik, melyből 6-nál operatőr követi a szereplőket, 14 pedig robotkamera, melyeket távirányítással, a vezérlőből irányítanak. Itt az összes kamera képét látják, de egyszerre csak 4 kamera felvételit rögzítik.

Kónya Gergely, senior kreatív producer elmondta, hogy az itt lévő stábnak mindig van egy aktuális vezetője, aki a program producer. Ő dönti el, hogyha egymással párhuzamos szálak vannak, akkor mi az, amit rögzítsenek. A stáb tagja  egy pszichológus is, aki folyamatosan hallgatja a játékosokkal készülő interjúkat, és figyelemmel kíséri a lelkiállapotuk esetleges változásait. Második beülése alatt, az utóbbi stábtag épp mellettem ült, így én is láthattam, hogy tényleg komoly figyelemmel követi a riportokat. A bent létem során volt olyan időszak, amikor nem történt túl sok izgalmas dolog, de az élő adás helyszínéről Balázsék beküldtek nekik egy tortát, melyet követően minden ott dolgozó szakember intenzíven azon dolgozott, hogy mindenkiről legyen közeli kép is. A szomszédos hangvezérlő szobából pedig folyamatosan, a mellette lévő helyiségből való kérések alapján keverik fel, vagy le a játékosok hangját. Ezen kívül figyelik, hogy mindenkinek jól van-e felrögzítve a portja, ha pedig nem hallhatóak rendesen, akkor szólnak a tábor közelében lévő kollégáiknak, hogy segítsenek megigazítani a berendezést.

A különböző játékok nagy része a természetvédelmi park területén, a folyó partján kerül megrendezésre, de, ha a feladat megkívánja, akkor külső helyszínre vonulnak. Az aznap délutáni bátorságpróba is ilyen volt, így nagyjából 20 percet kellett utazni különböző földutakon egy vízparti nagy réthez.

A bátorságpróba kezdete előtt pár perccel egy elképesztő nagy zuhé csapott le a területre. Olyan szinten esett az eső, hogy több stábtag szerint az évad kezdete óta még nem éltek át ilyet. A vihar megnehezítette a forgatást, mely egy földalatti, de felülről nyitott veremben, illetve a tisztáson volt. A szereplőkön a táborban viselt játékos ruhájuk volt ,  a két műsorvezető nagy esőkabátokban ázott, azonban ilyen körülmények között is profin végezték a feladatukat. Olyan mértékű volt a zuhé, hogy a forgatás közepén a rét másik oldalán össze is dőlt a szereplők felvétele előtt és után kijelölt tartózkodó sátra. A forgatásból – mivel nagyrészt a föld alatt volt – sajnos sokat nem láttunk, de pár perc erejéig a vezérlősátorban azért követhettük az események egy részét. A kolumbiai dzsungel egyébként ebben az időszakban nagyon esős. Egy nap akár többször is jöhet komoly zápor, azonban 20 fok alá még éjszaka sem   csökken hőmérséklet.

A következő nap kora délelőtt és kora délután két Podcast különkiadást vettem fel. A SorozatWiki Podcast 3. adásában Sebestyén Balázzsal és Vadon Janival beszélgettem a párosuk elmúlt 15 évéről, mely alatt természetesen többször is szóba került a Celeb vagyok, ments ki innen! korábbi és mostani műsorvezetése. A 4. részben pedig Kónya Gergely és Pető Gábor producerekkel csináltam felvételt a reality idei évadának készítéséről.

Délután pedig újabb bártorságpróbát néztem meg, mely előtt megint nagy vihar lett. Ez volt a szombaton bemutatott rész, ahol csirkékkel és minialigátorokkal teli tartályban kellett csillagokat szerezni. Az előkészületek alatt azonban feltételezhetően a nagyon intenzív eső miatt tönkrement az emelő berendezés elektronikája. A külföldi gyártócég azonban gyorsan megoldotta a problémát, ugyanis a felvételekre kézi erővel, kötelekkel húzták Curtis-t. A feladattal ezt követően sietni kellett, mert ezen a vidéken már fél 6-kor besötétedik.

Másnap délután egy forgatáshoz közeli településen vásároltunk, amikor a helyi boltban összefutottunk Vadon Janival. A műsorvezető egyedül, Balázs nélkül volt ott, csak a helyi sofőrje várt kint. Jani elmondta, hogy nagyon szeret a felvételek után a helyi kisvárosban mászkálni, vásárolgatni, nézelődni, ezzel beolvad a környezetbe és sokkal jobban látja, hogy élnek a helyiek.

A magyar stáb a legtöbb hazai forgatáshoz képest is jobb hangulatba dolgozott. A Magyarországon kívül forgatott nagyszabású műsoroknál mindig nagyszámú külföldi stáb is dolgozik a produkción. Az elmúlt 4 ilyen sajtóútam alatt többször láttam olyat, hogy a helyi cég hatékonyan dolgozik együtt a hazaiakkal és akik rendszeresen követik a beszámolómat, olyat is olvashattak, hogy ennek az ellenkezője történik. Itt viszont azt tapasztaltam, melyet Kónya Gergely és Pető Gábor is megerősített, hogy a megszokottnál is profibban működik együtt a külföldi gyártócég a magyar Paprika Studios és az RTL stábjával. Olyan volt, mint akik legalább annyira átérzik, hogy a műsor sikeres legyen, mint a magyar kollégáik és minden váratlan helyzetre azonnal reagálnak.

Ki kell emelnem Vadon Jani és Sebestyén Balázs hozzáállását is. A műsorvezetők idén először nem csak a délutáni élő adást és utána következő bátorságpróbát vezetik, hanem már reggel a kincskeresést is. A sok munka és a rendkívül változékony időjárás ellenére végig profin és nem  panaszkodva hülyéskedtek és még arra is volt idejük, hogy velünk, újságírókkal foglalkozzanak.

Rendkívül izgalmas volt látni, hogy készül az RTL egyik legnagyobb műsora és a kolumbiai környezet is magával ragadó volt. Köszönöm a meghívást a tévétársaságnak. Külön hálás vagyok Kónya Gergely senior kreatív producernek, Pető Gábor executive producernek, Nyári Gábor live producernek, valamint a kísérőnknek, Nikolits Dóra senior marketingkampány vezetőnek és Böjte Piros kommunikációs menedzsernek, hogy igyekeztek mindent megmutatni és minden kérdésemre választ adni, ezeknek köszönhetően pedig egy igazán különleges, kulisszák mögötti látogatáson vehettem részt. További kulisszatitkok és érdekességek a két műsorvezetővel készült exkluzív Podcast adásunkban és a producerekkel felvett műsorban hallhatóak. A cikk összes fényképét a gyártótól kapott Xiaomi 12 Pro készülékkel fotóztam. (x) – (Fotók: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

 

Ezen a tévén nézik Balázsék az adás közben a bejátszásokat

Védőponyva az élő adás bejelentkezési helyszínének tetején

Az élő adás vezérlője

Híd a stábközpontból a tábor közelébe

Az Éjjel-nappali, a reality boltja

Ilyen sűrű a dzsungel a tábor közelében

A tábor bejárata

A híd egyik vége, a háttérben a stáb egyik központi épülete

A kincsvadászat előtt takarítják a játék felépítményét

Jani és Balázs átbeszélik a feladatot a game producerrel (Tamás Bertalan) és a vezető operatőr/rendezővel (Durkó Ádám)

A helyszín bejárata

A különböző játékok és stábépületek között ezen az úton lehet közlekedni

Az élő adás vezérlőjének épülete

További stábépület

A stáb legfőbb központja, itt található a tábor két vezérlője, az ebédlő, irodák és egyéb fontos helyiségek

A tábort követő hangvezérlő

A tábor képrögzítő vezérlője

Hatalmas zuhéban az aznapi bátorságpróba

Az élő adás bejelentkező helyszíne Jani és Balázs szemszögéből

Szintén esőben a másnapi bátorságpróba

Vadon Jani a közeli városban

hirdetés

Az HBO Maxnál drágább csomagokkal indul májusban a Max

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna