A május 1-jei hétvégén két napot töltöttem a TV2 stúdiójában és megnéztem, hogy készül a tavasz legsikeresebb műsora, A Nagy Duett. A beszámoló első részében – mely itt olvasható – megtekintettem milyen a műsor pénteki kamerapróbája, melyen Árva László kreatív producer mesélt a kulisszatitkokról, valamint nyilatkozott Ökrös Gergely, a TV2 program és kreatív igazgatója is. A folytatásban kiderül miben más a vasárnapi főpróba, valamint hogyan zajlik a munka az élő adás alatt a vezérlőben.

Vasárnap délután 3 óra után nem sokkal érkeztem meg A Nagy Duett stúdiójába, ahol már javában zajlott az esti adás főpróbája. Az előtérben éppen akkor állították fel a fémjelző kaput, a stúdióban a nézők között pedig jóval többen ültek, mint két nappal azelőtt. Ilyenkor ugyanis a műsor versenyzőinek családtagjai és egyéb olyan ismerősei is bejöhetnek, akiknek nem jut hely az élő show-ban.

A vasárnapi próba gyorsabban haladt, mint a pénteki, itt ugyanis már nem nagyon van lehetőség változtatni. Érdekes különbség még, hogy míg pénteken a sztárok jelmezben gyakoroltak, addig itt nem vették fel őket, sőt komolyabb smink se volt rajtuk, ezeket közvetlenül a szereplésük előtt kapják meg. Háromnegyed öt körül ért véget a próba, mely után mindenkinek el kellett hagyni a stúdiót biztonsági ellenőrzés miatt. A hatalmas üres helységet kutyás rendőrök vizsgálták át, mely után már csak a fémjelző kapun keresztül jöhettek vissza az emberek. Ezután elkezdték beültetni a közönséget és 6 körül az adásra érkező újságírók is megérkeztek.

hirdetés

Az élő show kezdete előtt a műsor legelejét – addig a pontig, amíg az első versenypáros ki nem megy a színpadra -, előre többször is felvették. Ezt a vezérlőből néztem végig, ahol a tévében látszódó minden részletre odafigyeltek. Jó példa erre, hogy a felvétel elején az egyik kameraképnek a sarkában látszott egy kisebb fehér pont, melyet Németh Ádám (Árva László mellett A Nagy Duett másik kreatív producere) azonnal észrevett. Leállították a beköszönését és szólt a stábnak, hogy az oda tévedő fehér pólós embereket gyorsan tüntessék el. Ezután a szakember még mindig látott valami oda nem illő fehér pontot, ami annyira kicsi volt, hogy én észre sem vettem. Megvilágították a stúdió azon részét és kiderült, hogy díszletelemek voltak a színpad mellett. Ezeket is eltávolították, majd újrakezdték a rögzítést.

Ezt befejezve Németh Ádám rádión keresztül egyeztetett a TV2 adáslebonyolítójában ülő kollégáival, hogy pontosan melyik szegmens mennyi ideig fog tartani és mikor, milyen extra hirdetések lesznek. Itt volt egy kisebb félreértés, de hamar tisztázták és minden készen is állt az élő adáshoz.

A műsor 18:50-kor kezdődött, melynek az első szegmensét a stúdióban, a többi újságíró mellett követtem. Azon már meg sem lepődtem, hogy a hangulatfelelős itt is Sanyi volt, aki a TV2 mellett a másik két nagy csatorna műsoraiban is dolgozik. Rögtön az elején kiderült, hogy Keleti Andrea és a ruhákért felelős szakemberek vitája végül egy kompromisszumos megoldással zárult. Valamennyit változott a művésznő és bizonyos táncosok jelmeze, de nem mindenkié és nem teljes mértékben. A Nagy Duett első 40 perce izgalmasan telt, egymás után jöttek az érdekes produkciók.

A show első szünetében felmentem vezérlőbe, ahol a két korábban említett kreatív producer mögött ülhettem le. A műsor alatt Árva László előtt volt egy nagy monitor, melyen percről perce követte az előre megírt adásmenetet, Németh Ádám pedig a műsorvezetőkkel kommunikált.

Az élő show alatt a két szakembernek nyilván nem volt ideje velem foglalkozni, de a TV2 gondoskodott róla, hogy ez idő alatt is legyen kitől kérdezni. A fent töltött idő nagy részében Ökrös Gergely, a TV2 kreatív és programigazgatója magyarázta, hogy éppen mikor mi történik. A legérdekesebb az a szoftver volt, amin folyamatosan látni, hogy éppen hogy áll az adott produkció alatti szavazás és rögtön megmutatja, éppen mi az összesített állás a zsűri és a nézők visszajelzése alapján. Ökrös részletesen elmagyarázta, hogyan működik és elmondta, hogy egy külsős cég felügyeli a programot. Hozzátette, hogy az utolsó kételkedőket is megnyugtatva mutatja, hogy nem csalnak a szavazáskor, sőt ők is kíváncsian követik, hogy éppen kik jönnek be a tévé előtt ülőknek. A monitorokon jól látszott, hogy a produkciók alatt 58-62 ezer közötti felhasználó használta egyszerre az applikációt, ami szerintem elég nagy tömegnek számít és jóval több embert jelent, mintha emelt díjas SMS-ben voksolnának.

A vezérlőből látszott igazán, hogy mennyire profin dolgozott a stáb. Mindenki tökéletesen tudta, hogy mi a feladata és rendkívül összhangban végezték a munkájukat. A kreatív producereknek alig kellett beleszólni a fönti munkába, a programigazgatónak pedig egyszer sem. Talán egy nagyobb hibát láttam csak az ott töltött idő alatt. A műsor alatt többször volt olyan, hogy olyannyira át kellett alakítani a színpadot, hogy ezt már a versenyzők értékelése alatt el kellett kezdeni. Itt kétszer volt olyan, hogy egy-egy rakodó ember, pár másodpercre bekerül az élő képbe és kitakarták a zsűrit, ilyen pedig nem fordulhatna elő.

A Nagy Duett stábjának vezetőinek nem csak arra kell odafigyelnie, hogy minden rendben legyen és minél élvezetesebb képet mutassanak a tévében, hanem arra is, hogy betartsák az előre rögzített adásidőt. A második szünetben leszóltak a TV2 adáslebonyolítójából a kreatív producereknek, hogy 4 perces csúszásban vannak és ezt a műsor végére mindenképpen hozzák be. Biztos sokan azt gondolják, hogy ez a pár perc nem számít és egy ilyen élő show-nál ez bőven beleférhet, de nem, még ezzel is kell ilyenkor foglalkozni. Pár perces egyeztetés alatt megbeszélték, hogy egy kicsit rövidebb zsűri értékelést kérnek és az elköszönésből is levesznek majd, így vissza tudják majd hozni a kért időt.

A folytatásban ez nagyjából működött is, az ítészek és a műsorvezetők is betartották, amikor sürgették őket, kivéve Kasza Tibort. Volt olyan, hogy a fülére szóltak, hogy az értékelés után a pontozásnál már ne mondjon még 15-20 mp-es extra beszédet, de több esetben sem tartotta ezt be. Ezt leszámítva is azt gondolom, hogy a műsor gyenge pontja a zsűri. Kasza Tibor és Szulek Andrea ugyan jól tudnak beszélni, de hogy Cooky miért került oda, az számomra rejtély. Sokszor nem lehet érteni, hogy mit mond, zsűriként pedig ez elengedhetetlen lenne. Mindhármukra jellemző, hogy irreálisan felpontoznak mindenkit, így a 8-as már kifejezetten rossznak számít. A negyedik adásban négyen is kaptak 3×10 pontot, így olyan mintha nem lenne köztük különbség, pedig volt. Más olyan műsorban ahol profi énekes is vannak, simán előkerül a 4-es és ez is lenne a normális.

A zsűrinél még fontos megjegyezni, hogy végig hallottam a produkciók alatt, hogy milyen kommunikáció folyik közöttük és Németh Ádám közt és a kreatív producer soha nem szólt bele abba, hogy melyik ítész hányast adjon az adott versenyzőpárosnak. A legtöbbet a két házigazda fülére beszélt, amik általában olyan információk voltak, hogy éppen mi következik, hova álljanak a színpadon és mikor, mennyi ideig kérdezgessék a duett párokat.

Rendkívül érdekes volt látni, hogy miként készül egy ilyen nagyszabású showműsor, a TV2 tényleg mindent megmutatott és belülről is látszott, hogy miért működik ilyen jól ez a műsor. Rendkívül színes és változatos produkciókat kapunk vasárnap esténként, mely mögött egy nagyon felkészült stáb áll, akik minden részletre odafigyelnek. A Nagy Duett még három héten keresztül jelentkezik a TV2-n, majd az évad a június 5-ei fináléval búcsúzik.

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban