A TV2 Csoport programigazgatóival készült évértékelő interjúnk után az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettesével és programigazgatójával néztük végig 2016-ot. Kolosi Péter elmesélte, milyen volt amikor elrabolták. Megvizsgáltuk, hogy tavasszal és ősszel mely műsorok voltak sikeresek és melyek nem hozták a várt eredményeket. Szóba került a nyári Foci EB, az Éjjel-Nappal Budapest és a Barátok közt nézettségi eredményei. Több műsorról is elárulta, hogy a közeljövőben folytatódik-e, valamint azt is, hogy milyen nagy amerikai sorozat érkezik hamarosan a Coolra. Kolosi Péter ebben az interjúban jelenti be, hogy február 2-án indul az új saját gyártású sorozatuk, A mi kis falunk, valamint arról is beszélt, hogy milyen jellegű produkcióra számíthatunk. Kérdeztük több új műsorról és arról is, hogy mit vár a következő Televíziós Újságírók Díján.

Pár hete elraboltak téged. Mesélnél a forgatásról?
Egy teljesen profi stábbal készült a Reszkessetek, betörők! promója. Nagyon hideg volt a gumiabroncs üzemben, ahol forgattunk, mert nem volt fűtés. Nem öltözhettem be és mozdulatlanul kellett üljek, de nagyon vigyáztak, hogy ne fázzak meg. Nagyon élveztem az egész forgatást, igazán érdekes élmény volt számomra ez a munka.

Nézzük át a 2016-os évet. Tavasszal elindult egy nagyszabású reality, a Farm. A műsor nem hozott kiemelkedő nézettséget, de azért szép számokkal ment. Mennyire vagytok elégedettek a produkcióval?
Nagyon! Ha megnézzük, hogy hol tart jelenleg a fragmentáció, hány csatorna van és milyen eredményeket lehet elérni, akkor ez egy szép teljesítmény. Főleg, ha úgy nézzük, hogy volt olyan reality 2016-ban, ami országos csatornán csak 4-5%-ot ért el, míg a Farm 21% körül hozott, így ezt egy nagyon sikeres műsornak tartjuk. Az RTL Klub egész tavaszának nézettségét meghatározta, így nagyon örültünk a jó eredményeinek. Azt is jó volt látni, hogy ilyen sok év után újra képernyőn van a Farm, mely egy nagyon jelentős brand lett, amit az is mutat, hogy csatornaátlag feletti teljesítményt nyújtott

hirdetés

Az RTLII-n elindult a Hagyjál főzni!, mely az elején gyengébb számokat hozott, majd később megerősödött.
Ez így volt, de ez teljesen természetes egy ilyen formátumnál. Egy teljesen új műsor került az RTLII-re, amit az elején a nézők még nem igazán ismerték. Viszont nagyon megszerették időközben, így természetesen itt is nagyon örültünk az eredményeinek. Ha már a kábelcsatornáknál tartunk, akkor fontos kiemelni a Cool-on az X-aktákat is. Számítottunk arra, hogy sikeres lesz a sorozat, de még az optimista várakozásainkat is felülmúlva nagyon jó eredményeket hozott, sávjában sokszor a legnézettebb műsor volt, úgyhogy kijelenthetjük, jól indult 2016 az RTL számára.

Ott volt viszont a Gyertek át szombat este!, melyet jóval kevesebben néztek tavasszal, mint az őszi szezonban.
Ez egy teljesen természetesen folyamat volt. A Gyertek át! egy tipikusan second prime, a főműsoridő második felébe tartozó műsor. Ebből az következik, hogy szüksége van arra, hogy legyen előtte egy erős felvezetés. Tavasszal a Farm ment előtte, de annak a közönsége nem volt azonos a Gyertek át! nézőivel és ebből a szempontból nem volt szerencsés helyen. 2015 őszén viszont a Vigyél el! és a Hungary”s Got Talent után ment, amikor kiválóan teljesített. Nyilvánvaló volt számunkra, nem arról van szó, hogy rossz a műsor, hanem arról, hogy nem megfelelő sávba került. Pont ezért döntöttünk úgy, hogy 2016 őszén átkerül péntek estére és ez remekült be is jött, kiváló nézettséget is produkált.

Térjünk át a nyárra, melyet heteken át a Foci EB határozott meg. Ebben az időszakban minden tévének csökkent a nézettsége, egy ilyen nagy csatorna, mint az RTL Klub, tehet-e ez ellen valamit?
Nem sok mindent. Nyáron is az volt igaz a hétköznapokra, mint ősszel, hogy ezeken a napokon az RTL Klub volt az egyetlen igazi nagy csatorna. Ez csak akkor nem volt így, amikor a nagy sportműsorok voltak láthatóak. A napi sikeres sorozatainkat viszont ezalatt is képernyőn tartottuk és ezek rengeteg nézőt vonzottak a csatornára, sőt a Barátok köztöt volt, hogy többen nézték, mint a focit. Az átlagos nézettségünk persze lecsökkent a sportműsorok alatt, de ezeket az időszakokat be kell és be is lehet tervezni.

Ősszel nagyon hamar elindult egy teljesen új műsor, a Nyerő Páros, mely talán 2016 legsikeresebb műsora lett.
Ez így volt, ha csak a vadonatúj produkciókat nézzük, akkor pedig egyértelműen. Előre láttuk a siker lehetőségét és nagyon örülök neki, hogy ilyen jó eredményeket szállított. Ki kell emeljem a castingot, mely nagyon jól sikerült és az egész kreatív csapatot, akik a műsoron dolgoztak, hisz remek munkát végeztek. A Nyerő Páros egy remek formátum és ha jól van elkészítve, akkor egy nagyon érdekes produkció válik belőle.

A másik napi műsorotok A Konyhafőnök volt, mely már sokadszorra volt képernyőn, mégis majdnem olyan jó számokat hozott, mint a Nyerő Páros.
Ez is egy nagyon jó formátum és amit nagyon szeretünk. Tényleg jól ment, mely annak is köszönhető, hogy jól sikerült megújítani a műsort. Biztosan az is közrejátszott a remek eredményekben, hogy új zsűri volt, akik jól működtek együtt és mivel tavasszal nem volt új évad, ezért a nézők régen láthatták képernyőn a produkciót.

Vizsgáljuk meg a hétvégi nagy show műsorokat is. Évek óta nem bukott akkorát RTL-es műsor, mint a Kicsi Óriások!
Messze a nézettségi várakozásaink alatt teljesített és ebből a szempontból valóban nevezhetjük bukásnak. Sajnálom, hogy ez történt vele, mert maga a műsor szerintem jó volt. Az a tanulság ebből, hogy az ilyen tartalom mégsem olyan érdekes Magyarországon, mint ahogy gondoltuk. Szerintem ez az elsődleges oka a rossz nézettségnek és nem az, hogy nem lett jól elkészítve. Az sem tett jót neki, hogy tavasszal volt egy másik hasonló tematikájú műsor (a Kismenők – szerk.), ami ráadásul ennek a koppintása és azt gondolom, hogy az a produkció elvette a nézők kedvét az ilyen típusú formátumoktól.

Akkor nem várható hasonló, gyerekkel készülő műsor a jövőben az RTL-en?
Kicsi Óriásokkal nem tervezünk, de lesz más olyan formátum, amiben a gyerekek vannak a középpontban. Tavasszal visszatér az RTLII-re A Konyhafőnök Junior, mely korábban nagy siker volt, tehát lesznek még olyan műsorok az RTL csatornáin, melyben a gyerekek a főszereplők.

Nem sokkal később indult az X-Faktor, amit ugyan kevesebben néztek mint korábban, de sikernek mondható.
Kifejezetten sikeresnek mondható. Szerintem a mai napig ez az egyik legerősebb tévéműsor. Persze lehet azon vitatkozni, hogy szombaton az X-Faktort vagy vasárnap a Sztárban sztárt nézték többen, de kifejezetten csak ezt vizsgálni nem érdemes. Vasárnap este sokkal több tévénéző van, mint szombaton és ebből következik egy nagyobb nézőszám is. Ami már érdekesebb, hogy volt két olyan hétvége, amikor mindkét műsornak volt vasárnap este is adása és ekkor látszik egy produkció igazi ereje. Mindkét ilyen vasárnap estét az X-Faktor nyerte meg. Ez a műsor tehát továbbra is nagyon erős és pont ezért is döntöttünk úgy, hogy 2017-ben is folytatódik.

A Hungary”s Got Talent vagy a Szombat Esti Lázzal terveztek-e a közeljövőben?
Nem. A mostani terveink között egyik műsor sem szerepel. Ez persze nem azt jelenti, hogy később sem fognak visszatérni, de a közeljövőben nem számolunk velük.

A TV2 elindított a Star Academy-t, mely nagy bukás volt. Mit gondolsz erről a műsorról?
Mindig az volt a véleményem – és itt az RTL-ben mindenki másnak is -, hogy ez a formátum egy fából vaskarika és semmi értelme nincsen. Soha nem tartottam ezt a műsort jónak és előre kódolva volt a bukás. Ugyanakkor a bukás mértéke még engem is meglepett.

Az RTLII-re visszatért a ValóVilág, mely talán nem volt olyan erős, mint az első RTLII-s évad, de az előző szezonnál jobban teljesített.
A ValóVilág powered by Big Brother eredményeivel nagyon elégedettek voltunk. Az RTLII nézettsége sokat nőtt ebben az évben, aminek az az oka, hogy meglehetősen sok változás történt a csatornán. Programming szempontból kora délutántól késő estig, talán egy sáv kivételével kizárólag magyar tartalmak vannak és ez a csatorna eredményein is meglátszik. Ez volt az egyik oka, hogy az RTLII sikeres volt. A másik a ValóVilág powered by Big Brother, mely nagyon jól ment. Erre lehetett számítani, hisz ez egy nagyon jó formátum. Tudni kell, hogy mikor kell szünetet tartani belőle, mikor visszahozni és nem szabad állandóan képernyőn tartani. Nem is tettük ezt, hisz 2015 februárjában ért véget az előző ValóVilág, tehát több mint másfél év volt a két évad között.

Jövőre visszatér a műsor?
Azt meg tudom ígérni, hogy lesz még ValóVilág powered by Big Brother, de hogy mikor, arról még nem szeretnék beszélni.

Pár hete véget ért a ValóVilág. Mivel pótoljátok, mi várható a RTLII-n?
Az év első felében több mindennel is készülünk erre a csatornára. A gyanú árnyékában már eddig is látható volt az RTLII-n, de olyan epizódokkal, amik korábban az RTL Klubon már képernyőre kerültek. Most teljesen új részekkel készülünk. Máté Kriszta és Az első millióm története szintén látható a csatornán, ahogy Papp Gergőék Pimaszúr átcuccol című műsora is. Ezeken kívül hamarosan forgatjuk a Hagyjál főzni! második évadát, mely kora tavasztól képernyőre is kerül. Ezután pedig következik A Konyafőnök Junior új évada. Az év második felére pedig egy nagy meglepetéssel készülünk, melyet még nem árulok el.

A heti műsorok tekintetében visszatért a Keresem a családom és a korábban már szóba került Gyertek át!. Ezeken kívül megjelent a Playback Párbaj, amit az RTL Spike-on is láthattak a nézők. Ezek eredményeiről mit gondolsz?
Mindegyik sikeres évadot tudhat maga mögött. A Keresem a családom a második szezonjával tért vissza és hozta az előző évad eredményeit. Pont ezért 2017-ben nem kell őszig várni a folytatásra, hanem már tavasszal visszatér. Ahogy arról már beszéltünk, a Gyertek át! pénteki vetítései is beváltották a hozzá fűzött reményeket. A Playback Párbaj is jól sikerült és nagyon elégedettek vagyunk vele, így a péntek estéink igazán szórakoztatóvá tudtak válni. A Playback Párbajt ugyanakkor az RTL Klub mellett az RTL Spike-on is láthatták és most is láthatják a nézők. Bár ez a csatorna nem hozzánk tartozik (az RTL Spike a Viacom csatornája, amihez brandhasználatot kért az RTL-től – a szerk.), de azt így is el lehet mondani, hogy egy nagyon sikeres indulást tudhat ott is magáénak.

Visszatért a Válótársak is, melynek a második évada is nagy siker.
Annyira sikeres, hogy mára elmondható, 18-49-ben ez a legnézettebb heti sorozat Magyarországon, akkor is, ha a külföldi szériákat is beleértjük. Ha a teljes lakosságot nézzük, akkor a Szulejmán egy kicsivel még megelőzi, de persze ettől még a Válótársak egy nagy siker. Nagyon örülünk neki, hogy ilyen jól megy, mert az volt vele a célunk, hogy visszahozzuk az országos kereskedelmi csatornákra a heti fikciós műfajt. Azt látjuk, hogy a nézők nem csak nézettségileg, hanem kritikailag is nagyon szeretik és pont ez volt a célunk is vele. A sorozatot pedig folytatjuk, 2017-ben jön a Válótársak 3. évada.

A következő magyar sorozat A mi kis falunk lesz. Ott mire számíthatunk?
A sorozat rögtön a Válótársak évadzárója utána érkezik az RTL Klubra. A mi kis falunk premierje február 2-án a Barátok közt után lesz és innentől kezdve minden csütörtök este kerül képernyőre. A Válótársak után ez lesz a második heti sorozat, amit sugárzunk és nagyon nagy reményekkel tekintek rá. Remélem, hogy a nézők is nagyon szeretni fogják.

Hány epizód készült belőle?
Az első évad 8 részes lesz.

Stílusilag nyilván nagyon más lesz, mint a Válótársak. Hogyan képzeljük el?
Valóban nagyon más lesz. Ez egy igazán vaskos vígjáték, melynél ha a világát nézzük, akkor nem áll messze az Üvegtigristől vagy a vadonatúj Brazilok című szintén magyar filmtől. Egy igazi közép-európai történtet kapunk, melyről el kell mondani, hogy egy szlovák sorozat alapján készült és ott olyan sikeres, hogy a mai napig képernyőn van. Ennek a szériának a magyar változatát láthatják hamarosan nálunk a nézők, melyben fantasztikus színészek vannak.

November végén, december elejétől az Éjjel-Nappal Budapest és a Barátok közt nézettsége lecsökkent. Mi lehet ennek az oka?
Természetes, hogy a fragmentáció hatására továbbra is csökkennek a közönségarányok, de azért az nagyon fontos, hogy most is ez a két legnézettebb prime time műsor. Ráadásul ezekkel, ahogy eddig is, hosszú távon számolunk. Azaz nem egy-két nap vagy hét nézettségeiből indulunk ki, olyan ugyanis korábban is volt, a jövőben is lesz, hogy egy-egy műsor más csatornán közelebb kerül ideiglenesen valamelyikhez a két sorozat közül.

9 új tévécsatornát indított 2016-ban a TV2. Az RTL Magyarország tervez-e új adókat?
A jelenlegi tervek között nem szerepel új csatorna indítása. A portfólión nyilván folyamatosan végrehajtunk változtatásokat, ami erősítést eredményez. Nekünk nem az a célunk, hogy sok minimális nézettséggel rendelkező csatornát hozzunk létre, hanem hogy a jelenlegi tévéadóink jó nézettséget hozzanak. Ebben pedig szerintem elég jók vagyunk. A mai napig az a helyzet, hogy az RTL Klub a legnézettebb csatorna, de a legerősebb kábeladók is az RTL Magyarországhoz tartoznak. Nem az a célunk, hogy rengeteg csatornát indítsunk a különböző filmek lejátszásának optimalizálásához, hisz ezzel a mostani nyolc tévéadóval is kiváló eredményeket tudunk elérni. Persze nem mondom, hogy soha nem fogunk csatornákat indítani, de a közeljövőben nem ezt tartjuk a legfontosabbnak. Jó tévének a létrehozásában persze szívesen részt veszünk és pont emiatt a Viacomhoz tartozó Spike csatorna RTL néven indult el.

Tavasszal indul a Házasság első látásra című új műsor. Mit kell róla tudni?
Egy szociológiai kísérletként indult és a műsor is így kezdődött Dániában. Az európai kultúrkörben is évszázadokon keresztül ilyen módon házasodtak, így itt nem olyan dologról van szó, ami ne történt volna már meg. A produkciónál pont arról van szó, ami a címből is kiolvasható. A vőlegény és a mennyasszony a házasságkötő teremben találkozik először egymással. Nem véletlenszerűen választjuk ki őket, hanem pszichológusok és párkapcsolati tanácsadókkal párosítjuk össze a jelentkezőket. A kiválasztás után a műsor a házasságuk első időszakáról szól. Számítunk arra, hogy lesznek olyanok, akik majd botrányt kiáltanak a műsor kapcsán, de mindenkit arra biztatnék, hogy először majd nézze meg a műsort és utána alkosson véleményt.

A Konyhafőnök és a Nyerő Páros is látható lesz újra 2017-ben?
Igen, mindkét műsor új évaddal jelentkezik az RTL Klubon. Sőt, készülünk két nagy formátummal is, az egyik a Survivor, a másik pedig az 1 perc és nyersz!.

2016-ban három nagy vásárolt sorozat is bemutatkozott az RTL Klubon, de mindegyik megbukott. Elindult a Volt egyszer két Németország, a Szerelemben, háborúban és látható volt a Csúcsformában is. Miért történhetett ez és ezeket látva nem féltetek képernyőre tűzni a Halálos fegyvert?
A Halálos fegyver a Csúcsformábanhoz hasonlítható leginkább. A Csúcsformában Amerikában sem volt sikeres és az is tény, hogy Magyarországon sem teljesített jól. A Halálos fegyver szerintem sok szempontból viszont sokkal jobb. Régen ültem olyan screeningen, ahol az első rész levetítése után megtapsolták a sorozatot, pedig ott kifejezetten finnyás nemzetközi közönség ül. Pont ezért ettől nagyon sokat várok és remélem, hogy ez lesz végre az az új amerikai sorozat, ami sok nézőt ültet a képernyők elé.

A Volt egyszer két Németországot én nagyon szerettem, de a nézők már kevésbé. Úgy látszik, hogy a téma nem érdekelte a magyar nézőket, ugyanúgy ahogy a németeket sem. Kritikailag pedig sikeres volt, nemrég is begyűjtött európai filmes díjakat és Amerikában is jó nézettséget hozott. A Szerelemben, háborúban esetében pedig azt gondoltuk, hogy a Szulejmán sikere után érdemes egy hasonló sorozattal is megpróbálkozni. Ez a széria egy nagy költségvetésű és szépen elkészített produkció, de a nézőknek valóban nem tetszett. Ilyen előfordul, ilyenkor gyorsan reagálni kell és azonnal le is vettük a képernyőről.

Milyen új külföldi sorozatok várhatóak még jövőre az RTL csatornáin?
Az idei év első felének legnagyobb premier sorozata a másfél hete elinduló Halálos fegyver volt, amely könnyedén nyerte sávját. Ezen kívül érkezik majd a Time After Time, mely a Cool-on lesz látható. Amerikában késő tavasszal kerül képernyőre és nagyon rövid időn belül el szeretnénk hozni Magyarországra. Az ősz tekintetében pedig meglátjuk, hogy a májusi screeningen milyen új sorozatokat mutatnak be, amik ősszel indulnak majd Amerikában és azok közül mit érdemes még idén elhozni.

Pár hónap múlva jön a következő Televíziós Újságírók Díja. Mit vársz az eredmények tekintetében?
Remélem, hogy legalább olyan sikeresek leszünk, mint a tavalyi díjátadón. (Fotók: RTL Klub)

hirdetés

Az HBO Maxnál drágább csomagokkal indul májusban a Max

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna