Január első napjaiban jött a bejelentés, hogy 2022-től máshogy közli a nézettségi közönségarányokat az RTL Magyarország. A közönségarány addig azt jelentette náluk, hogy az adott időben a tévé előtt ülők hány százaléka nézte az adott műsort. Így ebbe a tévécsatornák nézése mellett beszámított az úgynevezett “other”, mely egyéb tévével kapcsolatos tevékenységet, mint a streaming szolgáltatás használat (pl: Netflix, HBO GO), videójátékozás, zenehallgatás, vagy épp képnézegetés jelent. Ez a tavalyi évre egész napra vetítve 20 százalék fölé nőtt, így ennyit vesz el a tévécsatornák közönségarányából. Így az RTL Magyarország indoklása szerint a nyugati piacokat követve és, hogy egyértelműbb képet kapjanak a lineáris tévék nézettségi versenyéről, ezt a mutatót kiveszik a közönségarány számításból. Így az eddigi “share%” helyett a “lineáris share%” jelenti náluk mostantól a közönségarányt.

hirdetés

A SorozatWiki nézettséges elemzéseiben azért használjuk elsődleges mutatónak a 18-49-es korosztályt és a 19 órától számítandó főműsoridőt, mert a piac jelentős része ezt használja. Pont azért, hogy dönteni tudjunk arról, hogy mi is váltsunk-e az új közönségarány mutatóra, a héten megpróbáltuk felmérni, a többi nagy és közepes tévétársaság átáll-e az új mutatóra. Megkérdeztük a TV2 Csoportot, a CBSViacomot, az Antenna Groupot és az AMC-t, hogy terveznek-e váltani. A SorozatWiki kérdésére a Viacom elmondta, hogy a B2B kommunikációjukban (pl: szakmai konferenciákon) ők is az új közönségarány mutatókat fogják használni, az AMC-től azonban megtudtuk, hogy ők viszont a régi rendszer megtartása mellett maradnak. A TV2 Csoporttól és az Antennától a cikk megírásáig nem kaptunk választ.

Többen is tervezik azonban a váltást. A SorozatWiki információi szerint a következő hetekben több tévétársaságnál döntenek az új lineáris share használatáról, így az látszik, hogy a magyar piac jelentőse része 1-2 hónapon belül már az új rendszert fogja használni. Ez alapján pedig 2022 1. hetétől a SorozatWiki is az új mutató szerint közli majd a nézettségi adatokat.

hirdetés

Fontos változás lesz az idei Survivorben

Jó hír érkezett Reviczky Gábor betegségével kapcsolatban

Hamarosan véget ér a TV2 vadonatúj realityjének 1. évada

11. heti nézettség - Hétköznap is brutális siker a Zsákbamacska, bezuhant a Drága örökösök

Több év kihagyás után visszatér a Miss World Hungary a Dunára

Berendelték a 20. évadát az egyik népszerű amerikai sorozatnak