Fontos változást jelentett be a napokban az RTL Magyarország a nézettségekkel kapcsolatos kommunikációjában. A közönségarány, vagy más néven share – amit elemzéseiben oldalunk szerkesztősége is a legfontosabb mutatónak tart -, eddig azt jelentette, hogy az adott időben a tévé előtt ülők hány százaléka nézte az adott műsort. Így ebbe a tévécsatornák nézése mellett beszámított az úgynevezett “other tv”, mely egyéb tévével kapcsolatos tevékenységet, mint a streaming szolgáltatás használat (pl: Netflix, HBO GO), videójátékozás, zenehallgatás, vagy épp képnézegetés jelent. Ez pár éve még csak néhány százalék volt, azonban mostanra a tévétársaság tájékoztatása szerint egész napra vetítve 20 százalék fölé nőtt. A SorozatWiki információi szerint főműsoridőben ez a szám ugyan kicsit kisebb, de egy év alatt is hatalmasat nőtt, 14,5-ről 17,8 százalékra. Az RTL Magyarország azonban mostantól az other tv-t kiszedi a közönségarányok közléséből.

hirdetés

Így ugyan arányaiban nem változnak az egyes produkciók, sávok, vagy épp csatornák közötti különbségek, de minden share-je automatikusan megnő. A SorozatWiki számításai szerint ez az RTL kommunikációjában az esti sávokban (19-23 óra) nagyjából 20 százalékos közönségarány növekedést fog jelenteni. Így ha például a régi rendszerben a Keresztanyu 16, az Exatlon pedig 15 százalékos share-t produkált, akkor az új rendszerben ez a napi sorozat esetében 19,2 százalék lesz, míg a sportrealitynél 18 százalék. Fontos kiemelni, hogy mivel ez csak a közönségarányokra vonatkozik, a nézőszámok továbbra is változatlanok maradnak.

A tévétársaság a döntést nyugati trendekkel indokolja, valamint szerintük így tisztább képet kapunk majd az eredményekről:

“A változtatás oka, hogy egyértelműbb képet kapjunk a lineáris tévék nézettségi versenyéről abban a korban, amikor a tévé már nem csak tévénézésre használható: az Other már nagyon sok mindent jelenthet a külföldi csatorna nézéstől a különböző játékkonzolok használatán át egészen a mobiltelefon képernyőjének tükrözéséig. Ez a változtatás viszont biztosítja, hogy lekövessük ezeket a technológiai változásokat a televíziós piac meghatározásakor, emellett stabilitást és átláthatóságot teremtsünk az adatszolgáltatásban, amely így összevethető marad és pontosabban határozza meg a tévés piac versenyének állását”

– olvasható a közleményükben.

“Ezzel a médiavállalat csak követi a nagy európai és amerikai piacok trendjeit, ahol már évek óta így közlik a tévécsatornák nézettségi eredményeit.”

– teszik hozzá.

Az új adatokat nem is share%-nak, hanem “lineáris share%”-nak hívják majd. Azt egyelőre nem tudni, hogy a TV2 Csoport, illetve a többi nagy tévétársaság is átáll-e erre az új rendszerre. Előbbi tévétársaságot a cikk megjelenésével párhuzamosan megkérdeztük, hogy váltanak-e és a válaszukat külön cikkben közöljük majd. Az RTL Magyarország azt közölte, hogy “ez a változtatás az összevethetőség érdekében minden hazai tévécsatorna adatait egyszerre érinti, vagyis senkinek nem jelent majd előnyt vagy hátrányt a nézettségi versenyben.” A nézettségi versenyben ez valóban nem jelent majd előnyt senkinek, de ha a TV2 Csoport nem vált, akkor kommunikációban hátrányt okozhat nekik. Ugyanis, ha például a régi rendszerben a Keresztanyu 16-ot, az Exatlon pedig 17 százalékot hoz, akkor az RTL közleményében az új rendszer szerinti 19,2 százalékos közönségarányt fog kommunikálni, míg a TV2 saját magára 17-et. Nyilván az RTL részletes adatai között fellelhető lesz az Exatlon 20,4 százaléka, a legtöbbekhez ez nem fog eljutni.

A SorozatWikinél mai napon megjelenő 52. heti nézettségi adatokról szóló elemzésnél még mindkét tévétársaság a régi  rendszer szerinti közönségarányokat használta, így ott nálunk sem lesz változás. Oldalunknál a következő napokban születik csak döntés arról, hogy a 2022-es adatoknál, egységesen melyik rendszert használjuk majd, melyről természetesen tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.

hirdetés

A héten véget ér az RTL jelenlegi legnézettebb műsora

Erdőtűz ütött ki az Ázsia Expressz forgatási helyszínén

Mesterséges intelligencia alkotta az MTVA új műsorvezetőjét

Leleplezték az idei X-Faktor harmadik férfi mentorát

Balázs, Bence, Majka és Joci vezetik majd az RTL 15 év után visszatérő showműsorát

Berendelték az egyik Star Trek sorozat következő évadát