Az Exatlon Hungary 3. évada rekordhosszú, 113 részes volt. A sportreality december végétől egészen június elejéig minden hétköznap látható volt a TV2-n. A műsort 8 000 kilométerre Budapesttől, a Dominikai Köztárságban forgatták. A TV2 Csoport meghívására május közepén egy hetet tölthettem a helyszínen és megnézhettem az utolsó napok legizgalmasabb felvételeit. A beszámoló első részében bemutatom, milyen volt a helyszínről követni az Exatlont, mennyiben más, mint a tévében és számos kulisszatitok is kiderül.

hirdetés

Több, mint 20 órás utat követően érkeztünk meg a Dominikai Köztársaság déli részén található egyik településre, a szállásunkra. Miközben Magyarországon ezekben a hetekben kifejezetten rossz idő volt, a Karib-térségbe érkezve azonnal megcsapott minket a meleg, napközben az ott-tartózkodásunk elején 28-30 fok volt. Kiderült azonban, hogy ez épp ott a rossz idő és később még melegebb, 35-36 fokok is voltak. A beszámoló második részében bővebben is bemutatom az Exatlon forgatási helyszínét, köztük a kiút mentét és a környéket is. Most azonban ugorjunk a verseny kulisszái mögé.

A sajtóútra három újságíró kapott meghívást, rajtam kívül az Origo és a Bors egy-egy munkatársa. Minket a TV2 Csoport kommunikációs igazgatója kísért, valamint velünk utazott a programigazgató is. Az Exatlon Hungaryről az elmúlt években nem véletlenül nem lehetett olvasni hasonló beszámolót. A jogtulajdonos ugyanis eddig nem engedélyezett újságírók számára forgatási látogatást. Nem csak magyarok számára, hanem egyetlen Exatlont forgató országból sem. Így olyan megtiszteltetésben volt részünk, hogy újságíróként a világon először mi nézhettünk be a műsor kulisszái mögé, melyet a magyar tévétársaság vezetői értek el.

Rendkívüli eljárások a koronavírussal kapcsolatos védekezés miatt

Érkezésünk utáni nap délelőtt kocsival utaztunk el a közelben lévő kikötőbe, mely az Exatlon központja és a szállásunk között található. Itt egy rendkívül gyors motorcsónakkal a magyar stáb, a török és dominikai kollégáik egy része, a játékosok és mi 40 percen keresztül utaztunk, mire megérkeztünk egy partmenti helyszínre. Itt forgatják a sportreality vízi pályáit, így rögtön az elején az egyik legizgalmasabb helyszínt tekinthettük meg. A környezet a felhősebb időjárás ellenére is gyönyörű volt. Az egyik oldalon a Karib-tenger különböző színekben, homokos tengerparttal, körülöttünk pedig a pálmafás dzsungel. A pálya is rendkívül látványos volt. Ezek mellett komoly méretű, 50-70 fős stáb fogadott minket. Számukra sátortetők alatt asztalok és különböző munkaállomások voltak kihelyezve, valamint további felépítmények, melyek a forgatáshoz kellettek. A terület központjában pedig egy hordozható vezérlő is megtalálható volt, ahonnan irányítja a török rendező a felvételeket és Wágner Tamás, kreatív producer a forgatás menetét.

A helyiek és a magyarok mellett nem véletlenül emlegetek már másodszorra törököket. Ugyanis az Exatlon jogtulajdonosa és üzemeltetője egy török cég, az Acun Medya. Az összes országnak ők gyártják a műsort és ők építették a Dominikán található úgynevezett hubot is. Ezen kívül számos ország Survivor változatát is ők készítik (a hazai változatot viszont nem), így mára rendkívüli tapasztaltuk lett ilyen típusú produkciók lebonyolításában. A magyar szakemberek a helyszínen csak 20-30 fő, a törökök pedig bizonyos időszakokban közel ezer fővel vannak jelen, mellyel egyszerre számos ország műsorát fel tudják venni. A készítők elmesélték, hogy az év elején egyszerre 6 nemzet tévéműsora (3 Exatlon és 3 Survivor) forgatott a területen. A török stáb azonban nem csak törökökből áll. Alkalmaznak számos helyi, dominikait és egyéb nemzetiségből is vannak itt szakemberek. Nagy meglepődésünkre több magyar és magyarul tudó török is dolgozik nekik, akik figyelik a munkálatokat és segítik a stábok közötti gördülékeny együttműködést. Egyikük szervezte a mi útjainkat is az ott tartózkodásunk során.

Megérkezésünk után körbevezetettek a helyszínen, majd míg az előkészületek tartottak, kipróbálhattuk a pálya végét, amikor a karikákat kell rádobni egy mozgó talpon álló rudakra. A várakozás alatt a játékosokat egy fal mögött különítették el és csak az adás megkezdése előtt jöhettek a játéktérbe. A kezdésre nem kellett sokat várni, kicsit több mint fél óra után már el is indult. A bevezető felvétele után nem sokkal pedig már kezdődött a bent maradt 3 férfi játékos összecsapása.

Az Exatlon Hungaryt magyar oldalról ketten irányítják. Palik László, aki egyben műsorvezető és kommentátor is, valamint Wágner Tamás, kreatív producer. Elmondták, hogy mára rendkívül szoros alkotói munka van közöttük és úgy tekintenek a produkcióra, mint ami az ő közös felelőségük. Nagyon sokat vitatkoznak és aggódnak, de ez így jól működik. Nagyon jól összeszoktak, egymás nézéseiből tudják a másik véleményét. Minden, ami sport és verseny, azt Palik felügyeli, a tévéműsor részéért, a realityért és utómunkáért pedig Wágner felel. A legfontosabb döntéseket pedig egymással egyeztetve hozzák meg.

A játék forgatásának megkezdése után azonnal feltűnt, hogy elég sok kamera van a helyszínen és talán még az ekkora méretű tévéműsorokhoz képest is több szögből felveszik a versenyeket. Wágner elmondta, hogy ez nem véletlen, a törökök elképesztő profik és túl biztosítják magukat. Így, ha megsérül valamilyen felvétel – amire a 3 év alatt már akadt példa -, akkor is simán meg tudnak mindent mutatni a futamokból.

Az éppen aktuálisan versenyző fiúkat minden kör előtt egy motorcsónakkal vitték ki a vízi pálya végére. Ott felmásztak az indulása pontra, majd várták a stáb jelzését. A tévében is látható módon minden futamot Palik László indít, viszont a valóságban még nem kezdődnek rögtön el, hanem elteleik pár másodperc, amíg olyan helyre sétál, ahonnan jól belátja az akadályokat. A futamok nagy része alatt ugyan nem látszik a képernyőn, de Palik végig élőben, a játék leforgatása alatt kommentálja a versenyeket, mint a helyszínen megtudtam, ez sosem utólag történik meg. Csak abban az esetben van utólag rámondás/javítás, ha néhány másodperc valamilyen zaj miatt nem hallatszik rendesen. A futamokat több helyről is megnézhettem, több körnél a vezérlőben Wágner Tamás mögött ülhettem. Itt a török rendező felel azért, hogy a forgatás alatt minden részletet felvegyenek. A magyar kreatív producer pedig a versenyt felügyeli és Palik László fülére is ő beszél, ha szükséges. A kommentálás alatt ritkán szól közbe, inkább előtte és utána különböző információkat cserélnek. Több futamot a stáb legtöbb tagja mellett, a parti kamerák mögött nézhettem végig, illetve külön engedélyt kaptam, hogy a pálya mellé épített stégrendszeren is megfigyelhessem a forgatást.

Palik László hamar felhívta a figyelmünket, hogy a talaj ugyan főleg homokos, a cipőnket azonban ne vegyük le, ugyanis tele van bogánccsal. Műsorvezetőként azonban ő nem viselhetett lábbelit, így két kör között bele is lépett egybe. Az egyes futamok között 10-15 perc leállás volt. Ennek az elején zajlik az interjúztatás. Első körben a törökök több kamerával is rögzítik a versenyzők emelvényein történteket, majd pedig érkezik Gelencsér Timi és jönnek a magyar interjúk. A játék felvételei három és fél órán át tartottak, hosszabb, vagy rendkívüli leállás nem volt. Nagyon jó döntés volt, hogy a 2. évadtól behozták a vízi pályát és a tévéhez képest a helyszínről még látványosabb volt követni a rendszert. Amint véget ért a nap forgatása, a stáb egyszerre és azonnal elkezdett pakolni és csomagolni. Érdekes volt látni, hogy több nagyobb méretű motoros katamarán is érkezett. A helyszínen lévő, parton található nagyobb elemek közül ugyanis többet ilyenkor szétszednek és több méteres daraboknak elszállítják őket. A bontás rendkívül gyors volt, az első elemeket a hazaindulásunkkor már el is kezdték az első hajóra beemelni. A motoros hajónkon visszafele kevesebben ültünk, így jóval gyorsabban ment. Komolyan kellett kapaszkodni, ugyanis volt, hogy 100 kilométeres tempó felett is hasítottunk, így komolyan dobáltak minket a hullámok.

5 hónapja minden nap forgató magyar stábtagok

Másnap délután a női hármas meccsének második felére mentünk ki, mely La Romana környékén található.  Egy erdős földúton vezetett oda az út. A leállások itt már rövidebbek voltak a futamok között, de mivel itt meg egy magas építményből kezdtek a játékosok, itt is meg kellett várni, míg az interjú után felmennek oda. Itt nem a szabadban, hanem egy közvetítőkocsiban volt a vezérlő.

Az Exatlon Hungary 3. évadát 5 hónapig forgatták, mely ez idő alatt végig hetente 5 adással jelentkezett a TV2-n. Kíváncsi voltam, hogy kint, heti hány napot forgatnak. „Minden nap forgatunk. Heti 5-6 nap veszünk fel versenyeket, de amikor nincs, mi akkor is dolgozunk és realityt forgatunk a versenyzőkkel. Így a magyar stáb 5 hónapja minden nap dolgozik” – mesélte Wágner.

„Előbb kezdjük el az adott évad forgatását, mint ahogy a TV2-n elindulna. Ezzel szerzünk egy kis előnyt és a későbbiekben ezt tartjuk, hogy túlságosan ne távolodjunk el az adásba kerüléstől és ne is legyen adásveszély. A műsor készítése szempontjából ugyanis egyik se lenne előnyös” – mondta Palik.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy miként alakul egy hét megtervezése, illetve mennyire előre kell lefixálni, hogy az adott napon épp melyik pályára menjenek. „Van egy normál heti struktúra, amit a nézők is jól ismernek. Hétfőn villa, kedd élmény, szerdán joker, csütörtökön végjáték, pénteken medál párbaj. Előre így tervezünk. Viszont hajnali 3 óra 15 perckor megkapjuk a nézettséget. Ha ebből azt látjuk, hogy a nézők elkezdtek kiszeretni egy adott napi tematikából, akkor erre azonnal reagálnunk kell. Többször is előfordult, hogy reggel még mindenki úgy kelt fel, hogy a tervezett tematikát forgatjuk, de az adott napon megváltoztattuk. Ez persze azért valósulhat meg, mert a török stáb rendkívül rugalmas” – mesélte a műsorvezető.

Számunkra ugyanis egy dolog számít, azok pedig a számok, a nézettségi adatok. Ezek a számok pedig, ha jól elemzed őket, akkor beszélnek. Nem szabad visszautasítani, amit meglátsz bennük. Hiába gondoljuk, hogy egy elem nagyon izgalmas, ha a nézők visszautasítják, akkor nem kényszeríthetjük rá őket, hogy nézzék” – tette hozzá.

Palik hajnali 3 körül kel, hogy azonnal tudja elemezni a nézettséget. Érdekesség, hogy Wágner Tamás pedig ezt megvárja és utána fekszik, így itt tényleg minden e körül forog. Egy óra múlva már részletes elemzést kap Palik László, amin centiről centire végigmegy. Fél 10, 10 körül pedig ez alapján megbeszélik hol tartanak. „Estéként, miután letudtuk az alapfeladatainak, együtt járunk futni. Futás közben pedig átbeszéljük, hol tartunk, hova tartunk és mit tervezünk” – meséli a műsorvezető.

Az egyik leállásban megmutatták az orvosi részleget, mely nagyon komolyan fel van szerelve. Több fős személyzettel állandó készültségben vannak, hogyha egy sérülés történik, vagy valakinek kisebb ellátás kell, akkor azonnal tudjanak segíteni.

A törökök és a magyarok között megoszló munka és a női döntő

A harmadik ott töltött napunkon kora délután érkeztünk meg az Exatlon központjául szolgáló, teljesen elzárt golfpálya területére. Itt Palik László a saját terepjárójával tartott nekünk egy izgalmas kirándulást, amely során bejártuk az Exatlon 18 pályájából az összes olyat, amit addig még nem láttunk. Ezen kívül pedig megmutatta nekünk a rosszabb körülmények közötti, faháznál található tábort is. Erről bővebben a helyszínt bemutató, következő beszámolóban írok majd. A körbejárás után, aznap a női döntő második felét nézhettük meg a helyszínről. Előtte viszont kipróbálhattuk az egyik nem használt pálya egyes elemeit. A verseny előtt Palik László, Gelencsér Tímea és Fischer Gábor programigazgató is tesztelték a végén lévő dobálós záró feladatot.

Nagyjából egy órányi előkészület után indult a műsorfelvétel. Míg az előző nap jelentős, de nem olyan hatalmas méretű stáb volt a helyszínen, itt megint rengeteg szakember volt jelen. A futamok közben szinte mindenki azt tippelgette, ki fog nyerni, kinek milyen esélyei vannak. Vajon itt eldől, ki nyer, vagy lesz egy harmadik pályája is az utolsó előtti adásnak. Amikor Szente Gréta már csak egy nyertes futamra került a végső győzelemtől, akkor egy hosszabb leállás következett. Ugyanis a stábnak ekkor be kellett készíteni a pirotechnikai eszközöket. Ezeket a pálya végének egyik felére telepítették, hogyha megvan a nyertes, akkor azonnal tudják lőni a konfettiesőt.

A több nemzetből álló stáb munkája közben adja magát a kérdés, hogy a munkák mely részét viszik a magyarok és melyeket a törökök, illetve a helyiek? „Mindkét stáb vezetésében adott feladatra specializálódott szakemberek vannak. Mára mindenki tökéletesen tudja a dolgát és egy jól bejáratott rend szerint megy” – mondja Palik. „Mind a magyar, mind a török oldalon ugyanez megvan. Ott van egy sportért felelős, egy képi tartalomért és egy tartalomért felelős projekt menedzser, valamint egy matematikus, akinek a versennyel kapcsolatos matematikai elemeket kell folyamatosan felügyelnie. Ez a két stáb külön sátrakban van, de a forgatások alatt folyamatosan egyeztetünk. Ez a legtöbb esetben régen még úgy működött, hogy átmentünk egymáshoz. Mára – mivel a harmadik szezont nyomjuk le együtt – ha átnézünk egymásra, már megértjük a másikat. Elképesztő az összhang! Megtanultuk őket tisztelni és ők is megtanulták a mi munkához való hozzáállásunkat értékelni, értelmezni.”

A harmadik forgatási napra már tisztán látszott, hogy mekkora tisztelete van a magyar stáb vezetésének. Többször volt, hogy Palik Lászlónak csak inteni kellett egy török stábtagnak és azonnal sietett is hozzá, hogy megbeszéljék mit szeretne. Ami a forgatással, versenyzőkkel, pályával kapcsolatos arról mindenről azonnal tájékoztatták. A felvétel végére már látszott, hogy ki lesz a sportreality egyik nyertese, Gréti pedig be is húzta a győzelmet. Ezután mindenféle leállás nélkül azonnali ünneplés következett. Ekkor látszott, hogy milyen fontos volt, hogy korábban legyen egy hosszabb leállás, mert így az öröm spontán és azonnali volt, nem kellett egy nyugodtabb állapotból ismét hatalmas örömre váltani. Nyilván el lehet ezt játszatni a játékosokkal, de biztosan nem olyan lenne, mint így.

A mindennel látványosabb finálé és a három kontinensen forgó Exatlon

A következő nap a férfi döntőn is a második fordulóra mehettünk ki. Wald Ákos az egyik leglátványosabb éjszakai pályát választotta, így kora este odautaztunk. Megérkezésünkkor még a vízi pályánál komolyabb látvány fogadott minket. A mérete miatt az egyik végéből a másikba el sem lehetett látni. Elképesztő méretű, több tízmillió forintos lámpa parkkal világították meg a pályát és környékét, beleértve a mögötte-felette lévő erdős részt is. A vízi pályához képest a stáb is még nagyobb volt, körülbelül 150 fő dolgozhatott a helyszínen. Valamilyen technikai probléma miatt végül másfél órát csúszott a finálé. Ez idő alatt azonban engedélyt kértem, hogy teljes egészében körbejárjam a pályát. Odahívták nekem a pályáért felelős szakembert, aki az induló emelvénytől kezdve a célig pontról-pontra bemutatta az összes akadályt. A pályáról készített exkluzív fotókat szintén a következő beszámolóban fogom megmutatni.

A futam elején szinte mindenki Bálint győzelméről volt meggyőződve, de így is sok szó esett a lehetséges győztesről. Palik figyelmeztetett, hogy ez az Exatlon, ahol bármi megtörténhet, így senki ne legyen biztos semmiben. Igaza is lett, hisz a vártnál egy jóval izgalmasabb döntő következett. Az egyes futamok között itt az elmúlt két napnál egy kicsit hosszabb leállások voltak. Ennek több oka is volt. Egyrészt a pálya nagysága és a kezdőpont magassága miatt idő volt, míg a játékosok újra kezdő pontra mennek. Másrészt az egyes körök után a pálya több pontját ellenőrizték, egyes részeit pedig tisztították. Kétszer volt csak hosszabb leállás. Az egyik alkalommal rengeteg ember gyülekezett a medence mellett, ezért azt lehetett hinni, hogy valami komoly gond van. Miután viszont Wágner Tamással odamentünk, kiderült, hogy csak egy kamerát igazítanak meg a víz alján. A másiknak pedig ugyanaz volt az oka, mint az előző nap, a verseny egy pontján be kellet készíteni a pirotechnikai ezközöket.

Az Exatlon Hungary a világ egyik legösszetettebb szórakoztató műsora, ugyanis három földrész három különböző országában dolgoznak rajta. A Dominikai Köztársaság mellett Törökországban és nyilván Magyarországon is. Ez főleg az utómunkát érinti, melynek menetéről a kreatív producert kérdeztem.

„Amikor véget ér egy forgatás – legyen szó versenyről, vagy realityről -, akkor a szerkesztők a felvételeket behúzzák a dominikai központban és azonnal el is küldik Isztambulba. Készül egy 30-40 oldalas szkript, melyet itteni idő szerint hajnalban szintén átküldünk Törökországba. Ez alapján a magyar stáb elkezdi vágni a realityt, a török kollégák pedig a versenyt, majd ez egy idő után összeér. A vezető vágónk, Tóth Sasa fogja ezt az egészet össze Isztambulban. Rajta kívül ott van még 5 szerkesztőnk és konkrétan egy török „vágóhadsereg”. Nagyjából 2-3 nap alatt rakják össze a teljes adást, melyet elküldenek nekem átvételre/megtekintése. Általában hosszabb adást küldenek, mint ami végül a tévébe kerül, ugyanis utána én még döntök, húzok belőle és vágatok. Ezt visszaküldöm Isztambulba, ahol javítják, majd eljuttatják Budapestre, ahol megérkezik a TV2 Csoport számára. Itt a budapesti munkatársak már látják, hogy én milyen módosításokat kértem és ellenőrzik őket, hogy minden megtörtént-e” – meséli Wágner.

A képen jobboldalt Wágner Tamás, kreatív producer

A sportreality magyar stábja az elmúlt években is hónapokat, de idén már 5 hónapot töltött a Dominikai Köztársaságban. De vajon mi történik, ha egy kollégát cserélni kell, mert hirtelen történik vele valami. „Amikor egy ilyen megtörténik, akkor azonnal mérlegelünk. Mivel ez nem „egy” televíziós produkció, hanem 5 hónap esetén a stábtagok életvitelszerűen itt élnek, így pont úgy, mint az életben, ezt meg kell oldani. Idén például előfordult olyan, hogy az egyik kollégám édesapja az egyik este váratlanul meghalt. Másnap ült a repülőgépen és 10 nap múlva utazott vissza, miután tisztességgel elbúcsúztatta. Ezt a mozit az élet írja, nekünk pedig mindig arra a helyzetre kell reagálnunk, amit épp ad és mindig azt a feladatot oldjuk meg, amire szükség van. Eddig hála Istennek ez mindig sikerült” – mondta Palik László.

A finálét futamait is több helyről végig követhettem. Egyrészt a pálya különböző pontjairól a kamerák mögül. Másrészt a vezérlőből, mely két nap után ismét a szabadba költözött. A legérdekesebb azonban az volt, amikor egy kör erejéig az elejétől szinte a végéig Palik oldalán, közvetlenül a pálya mellett sétálva nézhettem/hallgathattam meg. Itt kiderült, hogy vannak olyan méretű pályák – mint ahogy ez is az volt -, amely már nem belátható, ezért az elejét a kommentátor egy monitorról nézi. Itt nagyjából ugyanazt látja, mint később a tévében is. A pálya egyharmadától azonban már sétálva, élőbe követve közvetítette a 15 millióért folytatott harcot.

Érdekes volt látni, hogy Ákos akkorákat ugrott a csúszda részre érkezés előtt, hogy a férfi döntő közben többen is aggódtak, nehogy beszakadjon. Az elemek azonban biztonságosra lettek építve és ezt is bőven kibírtak. Herczeg-Kis Bálint végső győzelmét még az előző napnál is nagyobb ünneplés követte. Itt ugyanis nem csak a férfi nyertest, hanem mindkét győztes játékost és magát a rekordhosszú Exatlon végét is ünnepelték. Ezt követően a szokásos interjúk jöttek, majd pedig a pálya végét átalakították a végső ceremónia helyszínévé. Végül pedig az eredményhirdetés is megtörtént, melyet hatalmas tűzijáték kísért. Az éjszakai felvételek éjjel 1 előtt nem sokkal értek véget.

A következő nap a SorozatWiki exkluzívan megnézhette a játékosok villáját is. Délután ellátogattam a kiesett játékosok szállására is. Itt egy bárban exkluzív, közös nagy interjút készítettem Palik Lászlóval és Fischer Gáborral, a TV2 Csoport programigazgatójával az Exatlon Hungary magyarországi ötletéről, előkészületéről és az elmúlt 3 év legérdekesebb történetéről. Az anyag itt, a Kreatív Online-on és a Kreatív júniusi számában olvasható.

A beszámoló következő részében bemutatom, hogy néz ki a helyszínről a játékosok faháza és a villája. Látványos képek következnek a finálé pályájáról és néhány fotó a valódi dominikai létről a környékről. Kiderül, hogy milyen volt Palik Lászlóval körbejárni az Exatlon összes pályáját és további kulisszatitkok is érkeznek. A beszámoló 2. része itt olvasható. (Fotók: SorozatWiki/Kenderessy Szabolcs)

 

Irány a vízi pálya

 Elindult a forgatás

Kihelyezett vezérlő, középen Wágner Tamás kreatív producer

A forgatás után felsorakoztak a hajók. Balra és jobbra egy-egy nagyobb katamarán, melyekkel nagyobb tárgyakat is szállítanak

2.  nap – irány egy újabb versenyhelyszín

3. nap – Palik László teszteli a pályát, jobb oldalt Gelencsér Tímea és Wágner Tamás kreatív producer

Gelencsér Timi teszteli a pályát, mögötte Fischer Gábor, a TV2 Csoport programigazgatója

Megvan a női győztes

4. nap – Hatalmas díszletek között forog a férfi döntő második fele

Két kör között felkészítik a pályát az újabb futamra

Egy vízalatti kamerát javítanak az egyik leállás alatt

Hatalmas ünnepség – megvan a férfi győztes is

Átállás az eredményhirdetésre

hirdetés

Ez a 18 produkció érkezik májusban a Disney+-ra

16. heti nézettség - Nagy siker lett A renitens 1. évada

Félmillió forintos büntetést kapott a TV2 Csoport

Ettől a héttől átalakulnak az RTL vasárnap estéi

Kiderült, hogy mikor ér véget Az álommeló 2. évada az RTL-en

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi