Idén duplázunk. A másfél hete megjelent Richard Madden (Robb Stark) interjú után itt egy újabb exkluzív anyag. Peter Dinklage korábban is sok produkcióban játszott, de a Trónok harca tette igazán ismertté. A sorozatban kezdetek óta meghatározó karakter, Tyrion Lannistert alakítja, aki az egyik legnépszerűbb a rajongók körében. Ő a törpe aki se nem gonosz, se nem jó és akitől akciót, agymunkát és humort is kaptunk egyaránt az elmúlt években.
Anyagunkban a színész mesél a múltjáról, a felemelkedéséről és az ezzel járó hírnévről. Kielemzi a karakterét, a Trónok harca felépítését és elmondja mi a véleménye a sorozatról. Beszél a könyvekről, a személyes véleményéről és érdekes dolgokat mesél a forgatásokról is. Az exkluzív interjút Návai Anikó készítette, melyet az HBO-tól kaptunk, köszönet érte!

Mikor döntött úgy, hogy színész akar lenni?
Nem emlékszem. Korán kezdődött nálam. Vannak emberek, akik már egészen fiatalon szeretnek a figyelem középpontjában lenni, és vannak, akik nem. Láthatod már a napköziben. Én csak szerepeltem pár iskolai darabban, irányítottam a figyelmet, amit kaptam. De nem szerettem a figyelem középpontjában lenni, a termetem miatt.

Mennyire volt könnyű bekerülni a showbizniszbe?
Nem volt színész édesanyám. New Jerseyben nőttem fel, el voltam szigetelve. De aztán idősebb lettem, kikerültem az iskola után a világba, és elkezdtem heti száz dollárt keresni azzal, hogy megcsináltam egy darabot. Bekerültem egy közösségbe, és rájöttem, hogy van ehhez tehetségem. De mindenki másképp van ezzel. Vannak fiatal színészek a sorozatban, akik az életkoruk ellenére is nagyon profin dolgoznak – nekem soha nem ez volt az utam, vagy nem is tudtam, hogy létezik ilyen út. Szóval csak megtörtént, mielőtt felfogtam volna. Csak dolgoztam és dolgoztam, és egyszer csak elkezdett működni.

Nem bocsátkozhat részletekbe, de mi lepte meg legjobban a harmadik évadban?
Hogy mindenféle bonyodalmak után egy valószerűtlen szövetség jön létre a nővéremmel, Cerseijel. Mindketten olyan helyzetbe kerülünk, amilyenbe nem akartunk, és ez összeköt minket. Mindig meglepődöm ezeken a fordulatokon, azon, hogy mi történik a fő karakterekkel. Szerintem George könyvei nagyon eredetiek, és az is eredeti, amihez Dave, Dan és a többi író kezdett velük. Szóval sok meglepetés lesz még ebben az évadban, amelyekről nem beszélhetek. És ezek még csak nem is nagy meglepetések. Nem meghatározó halálesetek. Csak olyasmi, ami a karaktereinkkel történik, ahová a kapcsolataik fejlődnek. Nekem ezek a kis meglepetések néha ugyanolyan érdekesek.

A sorozatot világszerte ismerik, mennyire változtatta ez meg az életét?
New Yorkban élek, ott senki nem törődik ezzel. De azért jó, hogy olyan produkcióból ismernek, amelyet ennyire szeretek.

Mi a karaktere legnagyobb erőssége és gyengesége?
A legnagyobb erősségének az intelligenciáját mondanám. De olyan nagy könyörület is van benne, ami sok emberben nincs ezen a földön. Még ha csinál is simlis dolgokat, óriási szíve van. A legnagyobb gyengesége pedig? Nem veti meg az alkoholt, ami gyakran bajba sodorja.

Ha Tyrion megszerezné a vastrónt, jó uralkodó válna belőle?
Szerintem inkább csak érdekes lenne látni, hogy mihez kezd a hatalommal. Azt hiszem, születne pár érdekes döntés annak nyomán, hogy így miket tehetne meg a királyságban.

Mit gondol, ki lenne a legalkalmasabb a trónra?
Arya, ha már idősebb lesz. Azért, amin keresztül ment, amiket látott. És mert megvan benne a kegyetlenség, de még így is határozottan van benne könyörület, bölcsesség és erő is.

George Martin azt mondja, az ön karaktere a kedvence, és a rajongók is szeretik.
Ez egy kétélű fegyver, mert van egy elvárás, aminek meg kell felelnem. Kényes ügy, mert az emberek nagyon-nagyon szerették a figurát már azelőtt, hogy az HBO vagy akár én képbe kerültem volna. Nekem is vannak kedvenc kitalált karaktereim, akik olyan kedvesek számomra, hogy nem akarnám őket moziváltozatban látni, nem is láttam soha. Mert nem akartam. Szóval az nagyon szép dolog, hogy az emberek ilyen jól reagáltak a próbálkozásomra.

Mit gondol, azok az emberek, akik nem is olvasták a könyvet, miért kedvelték meg a karakterét?
Szerintem a humora miatt. Ebben a világban nincs sok humor, de ami van, az enyhülést hozhat a nézőknek, akik érzékenyen reagálnak erre, és úgy tűnik, azonosulni is tudnak vele.

Ön szerint az embereket miért nyűgözi le ennyire ez a fantasztikus világ és a benne mozgó karakterek?
Hogy őszinte legyek, sose voltam egy nagy fantasy rajongó, gyerekkoromban sem. Tudom, hogy ez egy igen népszerű műfaj a fiatal srácok körében, de engem a könyvesboltokban valahogy sose vonzott ez a szekció. Azt hiszem, a jól bevált menekülési lehetőség miatt ilyen népszerű, hogy a segítségével ki lehet szakadni a mindennapokból. Talán ez a mostani idők eredménye is. Úgy értem, a világ egy kicsit zűrös mostanában. A dolgok az országunkban nem mennek valami jól, de van egy vonzó világ, ahova el lehet menekülni egy órára. Csak figyelni más emberek problémáit egy, a mienktől különböző, messzi valóságban.

Áldozatnak látja a karakterét?
Vannak durva pillanatai az apjával és azzal kapcsolatban, hogy az minek tarthatja őt, de igazából ezek a pillanatok sem olyan durvák, mert ezek adják a családi dinamikát – ezért olyan élvezetes eljátszani a karaktert. Nem hiszem, hogy ott tartana, ahol, ha áldozatnak tartaná magát. Gyakran viccet csinál magából, és talán ezzel csak megelőzi a többieket, de a legtöbb esetben jól méri fel önmagát.

Az első évadban Tyriont az esze menti meg, a másodikban majdhogynem akcióhőssé válik, a harmadikban pedig nagyon mélyre kerül. Merre tovább? Hogyan éli túl a dolgokat? Az eszét használva? Vagy akcióhősként?
Ami a számomra igazán érdekes egy karakterben, főleg egy tévésorozatban, hogy adva vannak a lehetőségek, neked pedig változnod kell. Mi értelme van, ha ugyanaz maradsz az első évadtól a sokadik évadig? Azt hiszem, Tyrion tényleg változik, de ezt egy tévésorozatban trükkösebben kell megoldani, hiszen tíz órád van rá egy évben. Nem akarod kijátszani egyből az összes kártyádat, türelmes akarsz maradni, sokkal okosabbnak kell lenned, mint egy játékfilmnél, amelybe belepakolhatsz mindent. Azt hiszem, Tyrion egy kicsit megsérült, fizikailag, érzelmileg és lelkileg is. Szerelmes lett, amiről azt hitte, sosem fog újra megtörténni. Korábban elárulta, hogy történt valami egy lánybarátjával, amitől sokat változott. A harmadik könyvben egy egészen más utat jár be. Ebben az évadban mindenféle irányba el fog menni.

Mit szeret jobban? Az akciót vagy az agymunkát?
Ó, az agymunkát! Addig sem vagyok kint az esőben és a sárban. Valamivel kényelmesebb csak álldogálni a díszletben, és sziporkázni. De nehéz is. Ugyanakkor vicces akcióhősnek is lenni, az esőben ázni.

Hogyan működik együtt a rendezővel, ha az adott jelenettel kapcsolatban eltér a felfogásuk?
Pont ebben rejlik az együttműködés szépsége. A rendező személye nagyon fontos egy ilyen jellegű sorozatnál. Nem mindig ez a helyzet a tévés produkcióknál, főleg azoknál nem, amelyek már mennek egy ideje, de itt valódi az együttműködés. Szeretek vitatkozni, de nem személyeskedem. Ha nem értek veled egyet, megmondom, és együtt kitaláljuk, hogy miért is különbözik a véleményünk. Vagy te elmondod, hogy a te ötleted miért jobb. Ezért csinálom, amit csinálok, és szeretem. A legjobb közös munkák, amelyekben részt vettem, nagyon is intenzívek voltak, de amint keresztülmentem az ezzel járó érzelmi folyamaton, felfrissültem és megfiatalodtam. Ne mondd nekem, hogy jó vagyok. Mondj valamit, adj nekem valamit. Eddig nagy szerencsém volt a rendezőimmel, nagyszerű emberek. Volt ugyan problémám némelyikükkel, de ez mindig a munkáról szólt.

(A Trónok harca új epizódjai hétfő esténként feliratosan, a rá következő héten vasárnap pedig szinkronosan követhetők a magyar HBO jóvoltából, illetve az HBO GO rendszerén keresztül elérhetők az előfizetők számára.)

Liptai Claudia saját műsort kap az RTL Klubon

Kiderült, mikor érkezik a Jóbarátok különleges epizódja

A Barátok közt és a Drága örökösök egykori színésznője is csatlakozik a Mintaapákhoz

Sorozatötlet pályázatot hirdet a Keresztanyu gyártója

18. heti nézettség – Tarolt az új Konyhafőnök első hete

A mi kis falunk ellen zárul a Mintaapák 2. évada