Folytatjuk az előző év részletes értékelését, Kolosi Péterrel készült interjú után Fischer Gáborral, a TV2 Csoport programigazgatójával beszélgettünk. Vele is egyenként megvizsgáltuk 2018 legfontosabb tévés eseményeit, mely műsorok voltak sikeresek, és melyek nem hozták az elvárt nézettséget? Elmondta, hogyan értékeli A Fal és A Piramis tavaszi helyzetét és utóbbi őszi eredményeit. Elmesélte miért volt szerényebb nyara a TV2-nek és hogyan értékeli az őszi bukásokat és mit gondol az Izaura TV sikeréről. Elárulta, hogy folytatódik-e idén a Bezár a bazár, A Nagy Duett, az Áll az alku és a jövőben milyen típusú magyar sorozatra lehet számítani. Fischer Gábor ebben az interjúban jelenti be, hogy 2017 után 2019-ben visszatér az egyik legnagyobb műsoruk, az Ázsia Expressz, mely új helyszíneken megújulva kerül újra képernyőre.

(Fotó: Bársony Bence)
Nagyon jól indította a 2018-as évet a TV2. A Piramis januárban tarolt, a Pénzt vagy éveket! 2. évada is jól kezdett és a legtöbb hétköznap estét meg is nyerte a csatorna.
A 2017-es őszi sikerek után fontosnak tartottuk, hogy a 2018-as évet is hasonlóan jól indítsuk. A stratégiánk része volt, hogy a versenytársunknál korábban kezdjük a szezont. Ez egyébként üzletileg is nagyon fontos volt, mert számos olyan OTC ügyfelünk van, akik miatt jó eredményeket kellett szállítanunk már az év első napjaitól. Így több szempontból is indokolt volt A Piramis december végi és a Pénzt vagy éveket! január eleji indítása. A Piramis jól indult, a formátumot megszerették a nézők és komoly nézettségi sikereket ért el. Egy idő után a versenytárs is erős műsorkínálattal jelentkezett ellene. Azt gondolom, hogy akkor is helyt álltunk, 72 adása volt A Piramisnak a TV2-n a tavalyi év első felében, ebből 72-szer a teljes lakosságban nyerte az idősávját, és 55-ször 18-59-ben is. Ez fantasztikus eredmény! A Pénzt vagy éveket! műsort, amikor először kipróbáltuk a nyári szezonban, nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, így egyértelmű volt, hogy érkezik a második évad. Ennek a két műsornak köszönhetően valóban parádésan indult 2018 első fele a TV2 számára.

Februárban elindította A Falat az RTL Klub, melyről azt állították, hogy A Piramist másoltátok. Ennek eredményeképpen már hétköznap estéket kevésbé nyert a TV2, de A Piramis simán legyőzte A Falat.
Szerintem A Piramis összességében jobb tévéműsor és formátum, mint A Fal. A nézők megszerették A Piramist, valójában A Fal nem tudott komolyabb eredményeket elérni ellene. Azt szeretném elmondani, hogy továbbra is nagyon jó a viszonyunk az Endemollal, A Fal jogtulajdonosával.

Szintén a tavalyi év második hónapjában folytatódott az Áll az alku. Rendkívül hosszan, három hónapon át képernyőn volt és ugyan nem hozott rosszul, de már kevesebben nézték, mint a korábbi évadot.
Az Áll az alku hosszú idő után 2017 augusztusának végén tért vissza, kiemelkedő számokkal. Utólag bántuk is, hogy csak 30 epizód készült belőle. Tudtuk, hogy vissza fogjuk hozni. Lehet, hogy picit hamarabb tért vissza, mint kellett volna de a második sávban már ezzel az eredménnyel is nagyjából elégedettek voltunk. Ráadásul ez a formátum a TV2 profiljába is tökéletesen bele illik.

hirdetés

A TV2-n láthatóak castingfelhívók. Ez azt jelenti, hogy hamarosan folytatódik az Áll az alku?
Az Áll az alku 2018 tavaszán fejeződött be, nem titok, hogy dolgozunk a következő évadon. Az előző szezon tanulságai alapján, azonban csak akkor kerül majd képernyőre, hogyha túl van a szükséges pihenőidőn.

A tavasz második felében elindítottatok egy vadonatúj vetélkedőt. A Bezár a bazár! közepesen kezdett, majd egy egyre jobb eredményeket szállított. A Konyhafőnökkel ugyan nem bírt, de később A Fal visszatérését simán legyőzte, sőt később a TV2-es vetélkedő ismétléseit is többen nézték nála.
A Bezár a bazár! egy érdekes formátum, hosszú ideig vizsgáltuk és rajta volt azon műsorok listáján, amelyeket szeretnénk a magyar nézőknek bemutatni. Vártuk az optimális időszakot, amikor ezt meg lehet valósítani. A két házigazda, Tilla és Majka személyében pedig tökéletes műsorvezető párost találtunk. A Ninja Warrior Hungary után fontosnak tartottuk, hogy a párosuk 2018-ban egy új műsorral jelentkezzen. A Bezár a Bazár egyébként rendkívül jó nemzetközi eredményekkel futott, számos országban kiemelkedő sikereket ért el. Egy új zsánernek nyilvánvalóan kell egy bizonyos idő, hogy megismerjék, és az sem segítette a gyors felépülését, hogy a másik csatornán egy napi formátum – ez esetben a Konyhafőnök – éppen a végkifejletnél tartott. Valóban nagyon szép, olykor A Piramishoz közeli vagy A Piramist is meghaladó eredményeket produkált a műsor.

Számunkra külön öröm volt, hogy az év elejét A Piramis és A Fal csatája határozta meg. Nyilvánvalóan ebből az összecsapásból A Piramis került ki győztesen. Házon belül is felmerült amikor hallottuk, hogy visszatér A Fal, hogy mi lenne, ha újra A Piramist adnánk vele szemben. Hittünk a Bezár a Bazárban, a nézők is megszerették és A Fallal szemben egyértelműen ezt választották. Egy olyan brand épült fel, amely szintén felkerült arra a listára, hogy érdemes legyen a jövőben még új szezont készíteni belőle.

Tavaly tavasszal volt látható A Nagy Duett újabb évada is, azonban a korábbiakkal ellentétben, már nem hozott jó számokat.
A Nagy Duett egy érdekes kérdés. Emblematikus TV2 brand, valóban többet vártunk tőle, de így is megnyerte idősávját a vasárnap estékben. Később, amikor láttuk, hogy más csatornákon futó nagy showműsorok, olykor 10 százalék felett sem teljesítenek, azt jelezte, hogy a sokszor emlegetett fragmentáció itt is érezteti a hatását, ez a piacnak a realitása egy ilyen műsor esetében. Egy-két kivételtől eltekintve már a nagy showműsorok sem azon a szinten vannak, mint évekkel ezelőtt. A Nagy Duett most egy időre pihenőre vonul, 2019 tavaszán biztosan nem jelentkezik.

Májusban a Vigyázat, szülővel vagyok! váltotta az Áll az alkut. Ördög Nóra „félig meddig” új műsora azonban elég gyenge eredményeket szállított.
A Vigyázat, szülővel vagyok! testvérsorozata volt a Vigyázat, gyerekkel vagyok! című produkciónak, ami 2017-ben mutatkozott be a TV2 képernyőjén. Kezdetben kiemelkedő eredményeket, utána mérsékelt sikereket értünk el vele. Fontosnak tartottuk, hogy visszanyúljunk olyan műsorokhoz, amelyeknek az alapvető jellegzetességével és motívumával már találkoztak korábban a nézők. Ez a formátum tulajdonosának új fejlesztése volt, nagyon racionális körülmények között a második sávba tudtuk elkészíteni, de azt gondolom, hogy a műsor gyerek-verziója egy jobban kipróbált formátum. Összességében nem teljesített rosszul az új verzió sem, és a tavaszi szezon úgy fejeződött be, hogy elértük a kitűzött céljainkat.

Térjünk át a nyárra. Az első felében Foci VB ment a közmédián, amikor az RTL Klub is erős tartalommal készült, de a bajokság után is fontos premiereket tűztek képernyőre. Ehhez képest a TV2-n nem is volt igazán nagy premier, miközben az előző nyáron látható volt esti saját gyártású tartalom. Miért döntöttetek így?
2018-ról beszélünk, amikor mindenki tudta, hogy nyáron nagy világ-sportesemények lesznek, amelyeknek komoly nézettséget befolyásoló hatásuk van. Amikor terveztük a 2018-as évet, arra jutottunk, hogy hatékonyabban tudunk jobb nézettséget, több GRP-t elérni az év első felében és a nyáron megspórolt erőforrásokat az év későbbi részére fordítjuk. A foci után volt csatorna-premier; A hegyi doktor, ami szépen teljesített. Éves szinten nem voltak GRP-szállítási problémáink. Megerősítettük a kábelcsatornáinkat, amelyek eredményesen működtek ebben az időszakban is. Üzleti szempontból tehát a döntéseink jónak bizonyultak.

Egy ideje az RTL Klub és a TV2 után a két médiavállalat külön-külön több milliárd forintos terjesztési díjat szed be minden évben. Megteheti ezek után egy ilyen nagy tévéadó, hogy bármilyen időszakban nem ad premiert?
Mi mindig törekszünk arra, hogy a nézőknek érdekes és izgalmas tartalmakat nyújtsunk. Ez nem feltétlenül csak akkor valósulhat meg ha premier tartalom van. Egyébként nyáron is több olyan napi, infotainment alapú tévéműsor volt, akár a Mokka, vagy a Tények, ami képernyőre került. Nem beszélve a kiemelkedő nézettséget produkáló délutáni török sorozatokról. Ezeknek a jogát is meg kell vásárolni, ezeket is szinkronizálni kell, csak úgy, mint az összes többi vásárolt tartalmat.

A nyár végén a megszokottól eltérően a TV2 nem jelentette be az őszi műsorait, hanem emoji kampányban kommunikálta a várható tartalmakat. Ezután az új MasterChef VIP és az addig sikereket szállító A Piramis is bedőlt. Így utólag hogyan értékeled ezt az időszakot?
Ha a műsorok sikeresebbek lettek volna, akkor nyilvánvalóan ez a kampány menő lépésnek számított volna, egyébként az emoji kampány a TNS-Hoffman közterületi vizsgálata alapján, észlelés tekintetében a tévéskampányok között augusztusban a legjobb eredményt érte el. Mindkét műsor első epizódja magasabb nézőszámot hozott, mint a második, amikor már kiderült, hogy mi került képernyőre.

A TV2 egy szokatlan őszi stratégiával készült. A műsorokat nagyjából február-márciusban döntöttük el és ezek októberre készültek el. Az ősznek két része volt, egy napi kötődésen alapuló, két műsorra építkező első fele és egy heti műsorokból álló második fele. A Piramis rendkívül jól futott az év elején, az ősszel vetített epizódok is nyilván ekkor készültek. Lehet, hogy túl korai volt a szeptemberi visszatérése, de igazodnunk kellett a többi, ősszel bemutatkozó műsorunk tervezett adásdátumához, valamint a tavaszi forgatási etapban felvett epizódokat is le kellett adni. Bíztunk abban, hogy jobban teljesít, és nyilvánvalóan a MasterChef VIP-ben is. Sajnos be kellett látnunk, hogy az által, hogy ebből a műsorból egy nagyon hasonló változat már több éven át az RTL Klub képernyőjén szerepel, nem adta meg a nézőknek azt az újdonságot, hogy az évek óta várt Nyerő Párossal fel tudja venni a versenyt.

Valóban mindkét műsor az előzetes várakozásokkal ellentétben alacsonyabb nézettséget ért el. A slot-cserét követően azért a MasterChef VIP önmagához képest javítani tudott. Nyilvánvalóan nem lehet letagadni, hogy abban az időszakban a két nagycsatorna között nagyobb volt a különbség. Itt jön viszont az a szempont, amit már régóta hangsúlyozunk, hogy nem két csatornáról szól már a piac, hanem csatornacsoportokról. Összességében tehát az eredményekkel ár-érték arányban elégedett voltam.

Említetted a csoportszintű gondolkodást. A portfólióban ott az Izarura TV, mely már 2017 őszén is szép eredményeket hozott, de 2018 őszén bekerült a top10-be, még 18-49-ben is.
Az Izaura TV-ben rengeteg munkánk van és jó tartalmakat is sikerült megszereznünk. Hittünk magában a zsánerben és abban, hogy ez nemcsak az idősek csatornája lesz. Valóban, ahogy említetted 18-49-ben és 18-59-ben, a kereskedelmileg értékes célcsoportokban komoly eredményeket ért el. Amikor egyedül voltunk a szegmensben, akkor nyilvánvalóan könnyebb volt a helyzet. Most már azt látjuk, hogy számos piaci szereplő felfedezte az ebben rejlő erőt és többen követnek minket. Ez a stratégiánknak és a programmingnak a legjobb visszacsatolás, amikor azt látod, hogy a versenytársak követő magatartásba kezdenek.

Pár éve jelentős különbség volt a két cégcsoport kábelportfóliója között. 2017 decembere volt az első átütő hónap, amikor 18-59-ben megelőztük az RTL kábeleket. Ahogy mondtam, fontos, hogy a kábelcsatornák is kivegyék a részüket a GRP szállításból. Szép lassan az a munka, amit 2016-ban elkezdtünk, beérik és gyakorlatilag a különbség eltűnt a két portfólió között. 2018 végére éves szinten a teljes napban gyakorlatilag minden korcsoportban megelőztük a versenytársunkat.

Nekünk több csatornánk van, mint a versenytársunknak, ez messziről nézve előnynek tűnik, de ilyenkor az ezt hangoztatók elfelejtik, hogy ezeknek a működtetési költségét fedezni is kell, ezért van néha nyári szünet vagy egy-egy produkció esetében ismétlés. A számok azt mutatják, hogy jóval többet ér egy sikeres kábelcsatorna, mint pl: az Izaura, ami akár évi 2%-os teljesítményt is tud adni a portfóliónak, szemben 20 órányi friss tartalommal egy nagycsatornán éves szinten.

Erre mondanék egy példát: gyárthat valaki egy 10 részes showműsort, vagy ebből a pénzből pár hónapig adhat hétvégenként 1 óra fikciós tartalmat, vagy mondjuk működtet egy Izaura TV-t 1 évig. A saját gyártások esetében hétfőn el lehet dicsekedni, hogy jól sikerült a hétvége és nőtt a nyert esték száma, a másik esetben lehet hozni egy kevésbé hangzatos, de stabil 2%-os eredményt, ami jóval több, mint az említett pár tucat epizód évi nézettségi átlagra gyakorolt hatása. Üzletileg éves szinten egyértelműen egy újabb sikeres kábelcsatorna éri meg.

Természetesen meg kell találni a megfelelő arányt, mi ezért törekedünk a TV2 stabilizálására, megerősítésére úgy, hogy kiemelt szerep kap a kábelportfóliónk. Azt hiszem, hogy az összesített éves adatok, és a tendencia, ami az elmúlt 3 évben látszik, az bennünket igazol, ezek alapján kíváncsian várom a következő hónapokat.

Még mindig vannak olyan kábelcsatornáitok (Kiwi TV, Zenbutik, LiChi TV, FEM3) melyek 0,2-0,3 százalékos közönségarányt érnek el, pedig nem most indultak. Ezeknek az üzemeltetése miért éri meg a TV2 Csoportnak?
Portfóliót építünk, melynek nagyon sok eleme van. A csatornákat nem önmagukban kell értékelni, hisz ha bármelyiket kivennéd a sorból, nem biztos, hogy az egész olyan hatékonyan működne. Gondoljunk csak a jogokra, az emberi erőforrásra és a technikai költségekre. Volt egy üzleti tervünk, amely szerint ennyi tematika lefedésével lehet megnyerni a disztribúciós partnereket és elérni azt a tömeget amire szükségünk van az elvárt eredményekhez. Természetesen vannak olyan tematikák, melyek erősebbek, és vannak, amelyek kevésbé, de mi minden nézői igényt igyekszünk kiszolgálni.

Megéri évente milliárdokat elkölteni így a Spíler tévékre?
A stratégiánk fontos része, hogy a portfóliónkkal minden tematikát lefedjünk, így a sportot is. A disztribúciós bevételek is csoport szintre vonatkoznak. Nem lehetne elérni a kitűzött eredményeinket ezek nélkül a sportjogok nélkül. Ha nem érné meg, nem csinálnánk.

Az előző évértékelő interjúban említetted, hogy 2018-ra készültök egy hatalmas meglepetéssel, melyről mindenki beszélni fog. Ez meg is történt, egy szokatlan műsorrenddel indult októberben a TV2-n, melyben 7 órától majdnem minden nap más produkció került képernyőre. Ez viszont végül hatalmas bukás lett.
Lehet, hogy egyesek így látják, de a számok nem egészen ezt mutatják, hiszen 2017 novemberében 5,4 százalékpont volt a két csatornacsoport közötti különbség, ami 2018 novemberében már csak 3,8 százalékpontra mérséklődött.

Amikor 2017 nyarán a cégcsoport programigazgatója lettem, elkezdtem gondolkodni azon, hogy mit lehetne csinálni a TV2-vel, hogy kimozduljon arról a pályáról, ahol volt. Három meghatározó tényező befolyásolta a stratégia kialakítását. Az egyik, a Ninja Warrior Hungary, amit 2017 őszén betehettünk volna az X-Faktor ellen, de a mi célunk az volt, hogy a hétköznapokban a nézőket ráébresszük arra, hogy van más csatorna is az RTL Klubon kívül. Úgy döntöttünk, hogy hétfőn lesz ez a műsor ezzel is alternatívát kínálva a konkurens csatornán induló új formátumokkal szemben. Ez egy nagyon szokatlan és bátor programstratégiai lépés volt, amit utólag persze mindenki jó döntésnek tartott és az élet is igazolt.

Volt egy második elem is a történetben, a showműsorok, amiben a TV2 tradicionálisan eredményes. A harmadik pedig az elérhető formátumok, hisz nincs végtelen számú napi műsor a piacon, amely négy-hat, esetleg hét hétig nagy tömegek szórakoztatására alkalmas.

Amikor a struktúrát kialakítottuk abban bíztunk, hogy meg tudunk valósítani a hét minden napján egy színvonalas, erős showműsort, de mivel ez nem sikerült gazdasági okok miatt , ezért szerda-csütörtökre már a hagyományos, stúdió alapú műsorok kerültek. Vitathatatlan, hogy a struktúra egyes részeitől többet vártunk. A műsorok hosszúak voltak és amikor azt láttuk, hogy egy Ninja Warrior Hungary 14 százalékos vagy A legbátrabb páros 11,5 százalékos közönségarányt produkál, az kis túlzással az egész főműsoridő eredményét meghatározta. Ami fontos, hogy a TV2 Csoport és a TV2 teljesítette az elvárt sales szükségletet ebben az időszakban is.

Miért nevezed ezt egy sikeres időszaknak, hogyha egész nap és főműsoridőben is rosszabb eredményeket szállított a TV2, mint egy éve és nagyobb volt a különbség az RTL Klub és a TV2 között, mint 2017 őszén?
Mindig úgy hozzuk az adott évre vonatkozó döntéseinket, hogy hogyan tud együttesen a legtöbbet elérni a TV2 Csoport, beleértve a TV2-t és az összes kábelcsatornát. Ezt nézve közelebb voltunk a versenytársunkhoz. Amit Te mondasz, az csak az RTL Klub és a TV2 összehasonlítása, de ez már egy idejétmúlt szemlélet.

Vizsgáljuk meg a konkrét műsorokat. Szerdán és csütörtökön Ördög Nóra és Kasza Tibor egy-egy új műsora ment mindkét napon. Kedden és pénteken egy-egy nagyszabású showműsor, előbbi napon A legbátrabb páros, utóbbin a Csak show és más semmi. Viszont mindegyik felsorolt új műsor gyorsan elhasalt.
Kezdeném a szerda-csütörtöki programmal. A Pénzt vagy éveket! sikere után a formátum tulajdonosa prezentált egy ötletet, sajnos, mint kiderült a magyar nézők ezt kevésbé szerették. A Mit tenne a gyereked? esetében, amikor tavasszal kint voltunk egy nemzetközi formátum konferencián, több mint 30 ország kreatív, program és produkciós igazgatója 90 formátumból ezt választotta a legjobbnak. Tanultunk ebből is. A legbátrabb párostól és a Csak show és más semmitől jóval magasabb számokat vártam. Viszont sokkal jobban teljesített a TV2 az adott napot és adott estét tekintve, mint szeptemberben.

Két nagyobb műsor is volt, mely 2017-ben nagy sikert ért el. A Ninja Warrior Hungary hétfőn, a Sztárban sztár vasárnap tért vissza, viszont ezúttal mindkettő csak közepes nézettséget produkált.
A Sztárban sztár szerintem jó eredményeket hozott. Igaz, hogy kevesebben követték, mint korábban, de minimum másfélszer annyian nézték, mint vele szemben az RTL Klub showműsorát. Az ilyen zenés showműsorok 16 és 20 százalék közötti közönségarányt tudnak hozni a TV2-n. A Ninja Warrior Hungary kicsit engem is meglepett, hektikusabbak voltak az adatai. Az első évada formabontó volt, a műsor képi és látványvilága teljesen újszerű volt a nézőknek. A második szezon is szép számokat hozott és jelentősen megemelte a korábbi hétfő esték átlagát.

Említetted, hogy az a trend hogy csökkenek az egészestés showműsorok nézettségi eredményei. Ott volt viszont az X-Faktor, ami nemhogy kevesebb nézőt vonzott, mint korábban, hanem még tovább növelte az eredményeit.
Az X-Faktor valóban kiemelkedő számokat hozott, tényleg egy kimagaslóan erős tévéműsor szombat esténként. Hálás termék, ha valaki programming szemmel nézi a jelenséget. Sok tartalmi változást hoztak be a készítők, mely az előnyére vált. Az élő adásokra azért mutatott visszaesést, de összességében bármilyen programigazgató örülne egy ilyen tartalomnak.

Három magyar sorozat is képernyőre került, kedden késő este a Bogaras szülők első évada, pénteken 22 óra után a Korhatáros szerelem 2. szezonja, vasárnaponként pedig az HBO Aranyéletének első etapja. Végül azonban mindhárom megbukott. Mért kerültek ilyen későre és mit gondolsz a rossz számokról?
Nem gondolom, hogy a 22 órás kezdés késő lett volna ezeknek a tartalmaknak. Sokan az egész napos elfoglaltságok után csak 21 óra körül tudnak leülni nyugodtan tévézni. Számukra ez az időpont éppen ideális, könnyed levezetése a napi hajtásnak. Mindegyik előtt egy-egy nagy showműsor volt, vagyis ott voltak a nézők a csatornán. A Korhatáros szerelem új évada sokkal stabilabban szállította az eredményeket az első évadhoz képest, látható, hogy kialakult egy fix rajongótábora és ők hétről-hétre követték a sorozatot. A Bogaras szülők és az Aranyélet az eredmények alapján azt mutatják, hogy nem nagycsatornára valók. Inkább egy szűkebb réteghez szólnak, akik ki is tartottak a műsorok mellett, viszont ezek a nézettségek a TV2 szintjén már kevesek.

Többször kiemelted, hogy nemcsak a TV2-ben gondolkoztok, hanem csoportszinten terveztek. Ennek ellenére az elmúlt évekkel ellentétben a SuperTV2-n ősszel nem volt oda szánt új saját gyártású műsor és a Jóban Rosszban eredményei is csökkentek. Mit gondolsz a SuperTV2 őszéről?
A Jóban Rosszban ingadozik, de összességében azért stabil eredményeket szállít. A SuperTV2 teljes napot tekintve nézettebb volt 2018 teljes évben, mint az RTLII, így indokolatlan lett volna további beruházásokat tenni. Portfólió szinten gondolkodunk és fontos elmondani, hogy az RTL Magyarország és a TV2 Csoport ezt más módon tette az elmúlt években. A TV2 Csoport megérkezett, mint kihívó, hogy egy Exatlonos fordulattal éljek. Nekünk teljesen másképp kellett építkezni. A döntéseink során arra fókuszálunk, hogy a rendelkezésre álló erőforrásainkból, hogy tudjuk kinyerni a maximális eredményt egész napra, 18-59-ben. Ez az alapvető különbség a két csatornacsoport stratégiájában, mi a portfóliónkban hiszünk.
Egy nagyon erős kábelportfóliót építünk és dolgozunk azon, hogy egyedi arculatot kapjon a TV2. Dolgozunk rajta, hogy csoport szinten megelőzzük a versenytársunkat. 2019 januárjában teljes lakosságot tekintve már nyertünk, de a versenytársnak fontos 18-49-ben az egész napot tekintve 0,2 pontra csökkent a különbség.

Összefoglalva hogyan értékeled a TV2 Csoport 2018-as évét?
Nehéz év volt, de csoport szinten közel 10 százalékot növekedtünk, a teljes lakosságot tekintve elmondhatjuk, hogy teljes évben nyertünk. Felépítettük 18-49-ben és 18-59-ben is a legnézettebb kábelportfóliót. Önmagában elégedett vagyok az elmúlt évvel, fontos lépés volt abba az irányba, ahova el akarunk jutni. Levontuk a tanulságot és bízom benne, hogy jól tudjuk majd alkalmazni azokat a tapasztalatokat, amelyeket 2018-ban megszereztünk.

Tavaly májusban bejelentettétek, majd ősszel megerősítettétek, hogy még 2018-ban indul a Jocky TV és a Moziverzum, de végül csak a napokban indultak el. Miért volt ekkora csúszás és mit vársz az új tévéktől?
Akkor akartunk csatornát indítani, amikor biztosak voltunk benne, hogy megfelelő lefedettsége lesz és kellő nézőt ér el. Hiszünk a klasszikus retróban és a tiszta zsánerű dedikált csatornákban. A Mozi+-szal nagy sikereket értünk el, a PRO4 átpozicionálásával, például 2019 januárjában a korábban egyeduralkodó Film+-t is legyőzte mindhárom kiemelt célcsoportban: 18-59, 18-49 és 4+-ban is.
A filmek nézésére fordított idő folyamatosan nő, ezért is hiszünk az újabb filmcsatornák elindításának létjogosultságában. Bízom benne, hogy a Moziverzum méltó párja lesz a közeljövőben a Mozi+-nak. Az élmezőnybe várom a két mozicsatornánkat a magyar kábeltelevíziós piacon a következő években.
Nagy öröm volt látni, hogy az este 19:00-kor induló Moziverzum rögtön az első estén, a 19:00-23:00 közötti idősávban, az ötödik legnézettebb csatorna címét szerezte meg a fő kereskedelmi célcsoporton mérve. A Jocky TV kínálatára is komoly érdeklődés mutatkozik, hiszen az első napok eredményei alapján azt látjuk, hogy bekerült az 1%-os csatornák ligájába.

Mi várható 2019-ben, új saját gyártású műsorok tekintetében?
Sok produkción dolgozunk, a tavaszi szezonban a Legyen Ön is Milliomos! után visszatér a Pénzt vagy éveket! című vetélkedő a következő évaddal. Az Exatlon Hungary elképesztően sikeres, de nem tart a végtelenségig, ezért már készítjük elő a következő műsorokat. Még a tavaszi szezonban képernyőre kerül a Bezár a bazár! következő etapja. Még idén visszatér az Ázsia Expressz, egy teljesen új útvonalon Srí Lankán és Indián halad majd keresztül, így a sztárpárok igazán egzotikus helyszíneken fognak a próbatételekkel megküzdeni.

A Survivor korábbi két főszerkesztője átigazolt a TV2-höz. Ők dolgoznak majd az új Ázsia Expresszen?
A tapasztalataikat szeretnénk olyan produkciókban felhasználni, amelyek kiemelten fontosak a TV2-nek. Szerepük lesz benne és az ő szakmai múltjuk újabb garancia arra, hogy egy új helyszínen, tartalmilag megerősítve, a 2019-es év egyik zászlóshajójává nője ki magát az Ázsia Expressz.

Az elmúlt években egyre több csatornán egyre több magyar sorozat jelenik meg. Tavaly a TV2-n is több volt, idén is számíthatunk arra, hogy újabb szériákat készítetek?

A TV2-nek nagyon fontos, hogy a napi kötődését megerősítse a nézőkkel. Konkrétumok említése nélkül, annyit mondhatok, hogy a TV2-nek is szüksége van napi saját gyártású fikciós sorozatra.

Mit vársz 2019-től?
Azt várom, hogy az a jó széria, ami az Exatlon Hungary kimagasló eredményeinek köszönhetően elindult, folytatódjon. Stabilizálódjanak a cégcsoport egész napos, 18-59-es eredményei, és még közelebb kerüljünk a konkurensünkhöz. Bízom benne, hogy az a munka, amit 2016-ban elkezdtünk meghozza a várva vár eredményeket és már lesznek olyan hónapjaink amikor csoport szinten minden korcsoportban piacvezetők leszünk.

hirdetés

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát

Vadonatúj, nagyszabású, logikai vetélkedő érkezik idén a TV2-re

Még idén érkezik a Házasság első látásra 2. évada a TV2-re