.

Üvöltözés, dráma és depresszió a fotelben - a Terápia főszereplőivel és készítőivel beszélgettünk

Írta: RaulReal | 2014. október 27. 18:44
Október 27-én folytatódik a magyar HBO saját gyártású sorozata, a Terápia, melyben Mácsai Pál Dargay András szerepében tér vissza, hogy újabb megtört embereknek segítsen. Lesz itt hétfőnként pánikbeteg politikus, keddenként feszült ügyvédnő, szerdánként visszatér egy jól ismert házaspár, csütörtökönként egy kiismerhetetlen egyetemista kevergeti a szálakat, péntekenként pedig maga a terapeuta megy kezelésre. Az HBO rendhagyó sajtótájékoztató keretében engedett betekintést a produkció kulisszái mögé, itt kerekasztalos beszélgetések formájában találkoztunk Csákányi Eszterrel, Mácsai Pállal, Nagy Zsolttal, Szamosi Zsófiával a visszatérők közül, a frissen bemutatkozó fiatal tehetséggel, Surányi Áronnal, az underground ikon Péterfy Borival, a vérprofi Máté Gáborral, illetve a rendező és az írógárdával is. Cikkünkben exkluzív nyilatkozatok, érdekességek olvashatóak, melyek könnyebbé tehetik az évadpremierre való várakozást. A második évadban régi ismerősként üdvözölhetjük Nagy Zsoltot és Szamosi Zsófit, akik balhés házaspárként mutatkoztak be a Terápiában, most azonban kiegészülnek. Hiszen újoncként mutatkozik be mellettük Surányi Áron, aki a rossz házasság és annak végjátéka miatti sokk okán keresi fel Dargay rendelőjét. A kerekasztalos beszélgetésen rögtön velük kezdünk, a fiatal Áront kérdezve. „Azt, hogy válnak a szüleim, először el se tudtam képzelni. Mindenkinek nehéz az ilyesmi. Könnyebb volt ennél, amikor azt kellett eljátszanom, hogy milyen hatással vannak rajtam a szekálások. Engem is piszkáltak az előző sulimban, a haveromat is, így nem ismeretlen számomra a dolog.”
Kérdésünkre, hogy mennyiben mutatja be egy átlag magyar család problémáit a Terápia szerdánként, Szamosi Zsófia így válaszolt: „Ez egy konkrét eset. Az, hogy rossz a viszony a szülők között, és a gyerek emiatt szenved tőle nem csak Magyarországon jellemző, de bárhol előfordulhat.” Nagy Zsolt is hozzáteszi a magáét a válaszhoz, szerinte a felnőtteknek nagyon oda kell figyelnie akkor, ha egy csörte, vagy véleménykülönbség kialakul egy kapcsolatban, hogy ne hagyják figyelmen kívül a legkisebbeket sem. „Ennek a történetszálnak ez a legfontosabb üzenete” – vallja a színész, amint kiderül ráadásképp a fiatal Surányi Áron családja harmonikus életet él, így számára ezért is különleges egy efféle szcenárióban részt venni. Forgunk, majd hirtelen a sorozat két nagy „öregjével” találjuk szembe magunkat, Csákányi Eszterrel és Mácsai Pállal. Ők ketten afféle tanítvány-mester kapcsolatot ápolnak a Terápiában, hisz Dargay Andrásnak is ki kell magából beszélnie minden sérelmét, így a második évadban is Ágneshez fordul. „A két pszichológus kapcsolata mindenképp konstruktív. Igaz, hogy vannak összetűzések köztük, de ez az élet kikerülhetetlen része.” Mácsai Pál ezzel kapcsolatban az Örkény Színházat és korábbi interjúját is felhozza: „A színházi munkámban is az egyik legfontosabb eredménynek tartom, hogy a társulatban úgy tudunk egymással ütközni, hogy nem sértődünk meg. Lehet veszekedni, küzdeni, kiabálni is: de ez valamiért, az előadásért, a pontosabb gondolatokért van. A konfliktus nem jelenti, hogy egy együttműködés ne lenne gyümölcsöző. Sőt: a véleménykülönbségek elhallgatása, egymás meggyőződés nélküli dédelgetése sokkal veszélyesebb.” – meséli oldalunknak a színész.
Kurta Niké habár nem tudott ott lenni a sajtótájékoztatón, azért őt is emlegettük, Mácsai Pál róla így nyilatkozott a SorozatWikinek: „Ő lehet az, aki átveszi Sztarenki Dórától a stafétabotot, mint közönségkedvenc. Nagyszerűen játszik, nem fog csalódást okozni.” Ismét éles váltás, a színészek után a forgatókönyvírói részleggel folytatjuk. Itt Krigler Gábor is ott ül, az HBO co-executive producere, akit az egyik legellentmondásosabbnak tűnő új karakterről, a Máté Gábor által alakított politikusról kérdezzük, aki hétfőnként keresi fel Dargayt, segítséget kutatva. „A hétfői szállal nem az volt a célunk, hogy bárkinek a tyúkszemére rálépjünk, akár a magyar politikusokéra, akár a szavazókéra. Inkább az, hogy egy esendő ember történetét elmeséljük, aki történetesen éppen egy politikus. Ez egy nagyon különleges hivatás, és ennek megvannak a maga kihívásai. De nem gondolom, hogy bárkit meg fog sérteni a karakter” – mondta a szakember. Tasnádi István, József Attila-díjas drámaíró szerint mindezek mellett arról sem érdemes elfeledkezni, hogy a magyarok a rendszerváltáson se tették túl magukat, ám Máté Gábor akár közelebb is hozhatja ezt a szcénát a nézőkhöz. Mindezt Ferenczi Andrea, a széria pszichológus-szakértője is megerősíti, aki így nyilatkozott a SorozatWikinek: „Ez a karakter akár közelebb is hozhatja a politikusokat az átlagemberekhez. Kiderül, hogy ők is emberek. Vannak érzéseik, gyerekeik, tudnak-e kommunikálni velük, mit csinálnak otthon. Van-e a karrierjük után élet, mi történik velük, ha nyugdíjba mennek. Ezeket az aspektusokat is megismerhetik a nézők a szériában.” A SorozatWiki érdeklődésére, hogy lezárják-e a második évadot, szintén Ferenczi Andrea adja a legérdekesebb választ. Szerinte ahogy a valódi életben sincsen lezárt terápia, úgy a sorozatban sincs. Bármikor történhet velünk olyasmi, ami miatt ismét segítségre szorulunk. Így a történetszálak lezárása ellenére a produkció folytatható, főleg, mivel Mácsai Pál sztorijának végjátéka is interpretáció kérdése.
A szakmai résznél maradva a rendezőkkel is találkozhatunk, velük egy másik aspektusról rántjuk le a leplet. Miszerint a Terápia esetében nem lubickolhatnak igazán saját stílusukban, hiszen nem jó az, ha a néző egy napi sorozatnál felismeri, hogy éppen kinek a munkája. Ergó nem egy akciófilmről van szó, ahol például a robbantások mennyiségéből ki lehet találni, hogy azt éppen Tarantino vagy Michael Bay dirigálta. Nagypál Orsolya, Gigor Attila, Enyedi Ildikó és Wayne Henry, az HBO Europe saját gyártású műsorokért felelős alelnöke is az asztalnál foglal helyet, de mindannyian kizárják, hogy a Terápia esetében akkorát változtassanak a formátumon, hogy akár flashbackeket is használjanak, még ha a Trónok harca és a Boardwalk Empire – Gengszterkorzó is ezen a vonalon kalandozik mostanában az HBO-n. „A Terápia inkább a lineáris történetvezetésre épül fel” – vallja Gigor, majd hozzáteszi, hogy ennyire a világ minden pénzéért se térnének el az eredetitől, ám ha szükséges, akkor a forgatókönyvekbe belenyúlnak. Hiszen ez is a rendező dolga, hogy a szövegkönyveken itt-ott változtasson, ha szükséges. Ám, ez általában nem számottevő. Végül Péterfy Borival és Máté Gáborral, a sorozat két legnegatívabb karakterét játszó színészével ülünk össze, akik a közel egyórás kerekasztalos beszélgetések ellenére is még lelkesen állják a sarat. Bori nagy Breaking Bad rajongó, míg Máté Gábor a 24-et nézi nagyon szívesen, így mindketten tisztában vannak azzal, mennyire menők az antihősök manapság. „Úgy gondolom, hogy a karakterem a mai tényleges politikai életben nagyon jó döntéseket hozna – kezdi Máté Gábor, a hétfői nap egyik főszereplője, majd hozzáteszi – olyan ember, akiről a mai hétköznapi ember azt gondolhatja, hogy de jó lenne, ha a valóságban létezne. Lehet, hogy az elején elhúzódzkodnak majd a Terápia politikusától, de az ember színészként mindig azon dolgozik, hogy a negatív karakter picit pozitívabb szemüvegen keresztül tűnjön fel, míg a pozitív kissé távolabbi legyen. A színész mindig kicsit a karaktere ellen van.” Péterfy Bori szerint azonban az általa játszott ügyvédnő közel sem antihős alkat. „Személyes drámákról beszélünk. Azért érdekesek. Olyan figurák kellenek, akikben van valami rossz. Halvány, kedves embereket a fotelbe ültetve a nézőség sem lenne kíváncsi szerintem a Terápiára. Remélem, azért annyira nem fog utálni minket a közönség” – fogalmaz az énekesnőként főleg az underground körökben, de a színházi életben is magabiztosan forgolódó híresség. (Fotók: HBO/Lénárd Tamás) A Terápia 2. évada október 27-én, hétfőn 21:00-kor veszi kezdetét, és minden hétköznap látható lesz a 35 részes szezon.

További hírek

Jó hír a magyar HBO-tól

Folytatódott az HBO különleges sorozataHozzászólások