.

Premier előtti kritika: még több megtört karakterrel jön a Terápia 2. évada

Írta: RaulReal | 2014. október 26. 23:15
Az HBO ünnepélyes, vörösszőnyeges díszbemutatót tartott a Terápia második évados visszatérése kapcsán, melyen a csatorna meghívására mi is részt vettünk. Így láthattuk, ahogy a stáb egy emberként pózolt a fotósok előtt, de az HBO a publikumnak levetítette az első hét epizódjait is. A hétfőt, keddet, és a pénteket teljes egészében, míg a szerdát, valamint a csütörtököt rövidítve. Ezt nagyon sajnáltuk, mert a két legjobbnak tűnő epizódot hagyták ki a szórásból, de így legalább az egyszeri kritikust is sikerült felcsigázniuk a rendezvény szervezőinek. De milyen is az összkép első blikkre? Kapunk egy szétesett politikust, egy karót nyelt ügyvédnőt, megspékelve egy, a szülei válását épp megsínylő sráccal, na meg egy túl laza egyetemista lánnyal, a végén pedig azon se lehet csodálkozni, hogy még maga a terapeuta is kezelésre szorul. A Terápia jó szokásához híven sokkoló, emberi, magyaros és legfőképp reális sztorikkal folytatja ott, ahol abbahagyta. Mácsai Pál pedig ismét elemében van. Az eseményről és a sajtótájékoztatóról hamarosan bővebben írunk. Nézzük is meg rögtön, kik lesznek azok, akik Dargay foteljébe ülnek a következő 35 részben. A történetszálak a második évadban is érdekesnek tűnnek, ezekről rögtön írunk is néhány benyomást, hogy mire lehet számítani. A színházi körökben igen ismert Máté Gábor kezdi a hétfőt, egy olyan nagykutya szerepében, mint amilyet Nagy Ervin játszott az első szezonban. (Mind emlékszünk rá, hogy mi lett vele.) Most a pszichológus megpróbálkozik a lehetetlennel, hogy ismét egy nagy befolyással bíró ürgét segítsen ki a bajban, akinek a családi életével és ellenfeleivel is farkasszemet kell néznie. Merthogy egy politikusról van szó, aki nehezen egyezteti össze az életét a hétköznapokkal. Érdekes lesz látni, ahogy a készítők megpróbálják ezt a Magyarországon nem annyira kedvelt szakmát emberközelibbé tenni, az első rész azonban megbukik ebben. Főleg az írás miatt, amikor a páciens elkezdi felolvasni gyereke levelét, az ember hitetlenkedve rázza a fejét. Így nem fogalmaz egy huszonéves lány. Legalábbis, reméljük, nem. Ennek ellenére a dinamika működik a két színész között, Mácsai és Máté Gábor egymásnak feszülnek, azonban első blikkre legalább annyira antipatikus a karakter, mint Nagy Erviné volt. Talán majd a későbbi bonyodalmak jobban kirajzolják a szereplő hátterét, és hogy mi hajtja.
Kedden jön a Péterfy Bori által alakított besavanyodott ügyvédnő, aki túl van már legszebb évein, a gyerekvállalás azonban nem jött össze neki. Hogy miért? Azt most nem áruljuk el, de köze van hozzá Mácsai karakterének is, ők ketten pedig már igazán egymásra találnak a kamerák előtt. Péterfyt a legtöbben énekesnőként ismerik, itt azonban egészen új arcát mutatja meg a magyar híresség, aki nem csak a zenerajongók előtt van elemében. Hanem az HBO sorozatában is. Tényleg, amikor vele szemben ül Dargay András, aki Orsolyát azért keresi fel, mert be akarják perelni, még a ráncok is mélyebbek a pszichológus arcán. Megtörtebbnek látszik ő is, mint aki tudja, hogy bűnös, de valamiért eljött egy olyan nőhöz látogatóba, akit inkább kerülnie kellene. Talán a vezeklés miatt? Mindenesetre, itt már jobban érezni azt a feszültséget, és drámát, amit a Terápia az első évadban magabiztosan szállított, talán ez az a nap, ami legjobban érdekelhet majd mindenkit. Hiszen egy majdnem, hogy antihős karakterből rengeteget ki lehet hozni. Az írók előtt pedig nehéz lesz a feladat, hogy a jogászt megkedveltessék a közönséggel. A szerdából és a csütörtökből mindössze pár jelenetet láttunk, de az magabiztosan kijelenthető, hogy mind a szülei válását feldolgozni kénytelen Surányi Áron, mind a Sztarenki Dóra-utódnak tartott Kurta Niké hozza majd a szintet. A díszbemutatón látott néhány snitt alapján ezt a két epizódot várom legjobban, a történetszálak ugyanis nagyon egyediek, főleg, hogy csütörtökönként még az első évad impulzív házaspárját játszó Szamosi Zsófia és Nagy Zsolt is visszatérnek a képernyőre. De a visszatérők között lesz Für Anikó is, aki a Terápiában Dargay ex-nejét alakítja, várhatóan tör majd némi borsot a pszichológus orra alá. Mi reménykedünk benne.
A péntek az, ami mindenféleképp csalódás, a történetszál első új epizódja alapján. Hogy miért? Valahogy unalmas. Még nem kellően megalapozottak a drámák, a második évad felvezetésében talán ki lehetett volna valahogy hagyni, hogy Dargay felkeresse mentorát. Csákányi Eszterék persze mindent megtesznek, azonban mivel nem láttuk a szerdát és a csütörtököt, ezért kicsit zavaró volt, hogy ez a rész még egy spoilert is lelőtt nekünk. Az új szezon első 5 részéből azonban egyértelműen ez a leggyengébb. A Terápia 2. évada idén is a megszokott formátummal érkezik, hétfőtől péntekig jönnek az újabb adagok, és az újabb páciensek, azonban a készítői gárda kicsit gyarapodott az új színészek mellett. Többek között csatlakozott Nagypál Orsolya a rendezőkhöz, illetve ott van Ferenczi Andrea is az írógárdában, aki pszichológus-szakértőként gondoskodik arról, hogy az esetek minél hűebbek legyenek a valósághoz. Az HBO saját gyártású sorozatának folytatásán látszik, hogy nagyobb költségvetésből készült, több a külső helyszín, több a bravúros operatőri megoldás, persze a dráma helyszínének megmaradt Dargay nappalija, amely most már a frissen agglegénnyé avanzsált férfinek is egészen új oldalát mutatja be. Értékelés: A Terápia igazából egy izraeli sorozat adaptációja, azonban ahogy az első évadban, úgy a másodikban is érezhető, ahogy a készítők szabadon kezelik a karaktereket. Bátran nyúlnak hozzájuk, magyaros szófordulatokat adnak a szájukba, ezzel közelebb hozva őket a nézőkhöz. Némely esetekben ez sikerül (például az ügyvédnőnél), máskor azonban a kezdet döcögősebbnek tűnik (a politikusnál hétfőn). Ezért az első öt epizód 6/10-es értékelést kap, ami az átlagnál jobbat jelent, viszont ha ezt egy amerikai produkciónál látnánk, nem biztos, hogy ennyi alapján én személy szerint folytatnám. Viszont a hazai fronton ritka az ennyire ambiciózus vállalkozás, ezért érdemes maradni, mert a 2. szezonban is megvan a potenciál. Ezt pedig kevés magyar sorozatról mondhatjuk el, legfeljebb a Társas játékról. Persze azt is a magyar HBO készíti. És ez mindent elmond. (Fotók: HBO) A Terápia 2. évada a magyar HBO-n október 27-én, hétfőn, 21:00-kor kezdődik, de már aznap reggel felkerül az HBO GO-ra az első hét összes része, így bárki könnyedén, pár kattintás után végigdarálhatja az 5 epizódot.

További hírek

Jó hír a magyar HBO-tól

Folytatódott az HBO különleges sorozataHozzászólások