Közel hat év után, jövő év elején a TV2-n tér vissza a Legyen Ön is milliomos!, a legendás kvízműsor, melyek házigazdája ezúttal Gundel Takács Gábor lesz. A vetélkedő új adásai január 2-tól az Exatlon után, hétköznap esténként lesznek láthatóak. A TV2 Csoport meghívására exkluzív forgatási látogatáson vehettünk részt, és beleshettünk a Milliomos kulisszái mögé.

December elején, egy hétköznap délután érkeztünk meg a Legyen Ön is milliomos! új forgatási helyszínére. A kvízműsor díszletét a Mafilm egyik hatalmas, Fóton található épületében állították fel, a produkciót pedig az IKO Műsorgyártó készíti. A csarnok méretét mutatja, hogy a műsor rajongói által nagyon is jól ismert, ikonikus díszlet akár háromszor is gond nélkül elférne benne. A hatalmas stúdiótérben található a díszlet mellett többek között egy elkülönített várakozó rész a közönség számára, egy irodaként működő konténerház, padok és asztalok a stáb számára, valamint sok berendezés, kamerák és technikai kezelőpultok mellett a közvetítőkocsi is.

A Legyen Ön is milliomos!-ban 2019-ben új kvízmester játszik a versenyzőkkel. Gundel Takács Gábort az elmúlt években számtalan műsorban láthatta már a közönség. Olyan produkciók forrtak össze a nevével, mint a Játék határok nélkül, az Áll az alku vagy a Maradj talpon!. Ezúttal azonban egy olyan műsor házigazdája lesz, ami mással lett nagy siker.

hirdetés

„Amikor megkerestek, hogy legyek én a visszatérő Milliomos új házigazdája, kikértem több ember véleményét is, és nem szólt az ellen semmi, hogy elvállaljam. Ez a műsor bár nagyon erősen Vágó István nevéhez kötődik, de ő tíz éve abbahagyta és utána vezették már mások is ezt a vetélkedőt. Nem éreztem emiatt azt, hogy úgymond elveszem valaki másnak a műsorát. Ráadásul nem is példa nélküli a csere, ugyanis Angliában, a formátum hazájában is új műsorvezetővel tért vissza a Milliomos.”

Megérkezésünkkor épp a két adás forgatása közti szünetet tartották. A stáb azonban nem pihent, javában készültek a folytatásra. Az egyik stábtag bekísérte az új játékosokat a díszletbe és leültette őket a körben elhelyezett székekre. Ezután elmondta nekik, hogyan zajlik a bemutatás, a sorkérdés, mit kell tennie a leggyorsabban helyes választ adónak, merről kell felállnia, és a műsorvezető melyik oldalára állva kell vele kezet fognia. Az instrukciók után következett pár próbajáték, hogy a versenyzők a gyakorlatban is megnézhessek, hogyan működik a sorkérdés.

Bányai Gábor a műsor kreatív producere, hosszú évek óta dolgozik együtt Gundel Takács Gáborral. Az Áll az alku, a Maradj talpon! és A következő után most újabb vetélkedőt készítenek. „A világ számos országában megcsinálták azt, hogy egy hosszabb szünet után új műsorvezetővel, új egyéniséggel hozták vissza a vetélkedőt. Azt gondolom, hogy 2019-ben kell az, hogy valamiben ez a műsor más legyen, mint korábban volt. Mindamellett nagyon fontos, hogy a kvízmester hiteles legyen. Szakmailag, emberileg és a képernyőn is hitelesnek kell lennie. Ha ez a három nincs összhangban, akkor nem fog működni. Ezért is van szerencsénk Gáborral, nála megvan ez a szimbiózis.”

A próba sorkérdés után kezdődött a közönség ültetése, ami koránt sem olyan egyszerű dolog. Fontos, hogy a középen ülő játékos és a műsorvezető háta mögött kiket mutat a kamera, így előfordul, hogy egyes nézőket átültetnek, vagy az üres helyeket feltöltik. Mindkettőre láthattunk példát. Ezután a megfelelő pozícióra álltak a kamerák és elvégezték az utolsó technikai beállításokat, elhelyezték középre a monitorokat tartó állványt és a két széket, majd megkezdődött az új adás felvétele. Ottlétünkkor nem sorkérdéssel kezdődött a felvétel, ugyanis az előző adásban félbemaradt játékát folytatta az egyik versenyző.

Eközben volt időnk megfigyelni a díszletet, mely teljesen a régi adások hangulatát idézi, azonban modernebb. Szebbek a színei, és nem csak a monitorokat tartó állványok karcsúbbak, de a székek is. Az új berendezéseket azonban nem volt egyszerű megtalálni. Az első adásokban még másfajta ülőalkalmatosságon foglal helyet a játékos és a műsorvezető, később cserélték azokat „saját készítésű” székekre. „Kardinális kérdés volt, ugyanis bármennyire is furcsa, dramaturgiai jelentősége van annak, hogy magasan vannak, hogy oda nehéz felülni. Ezzel emeljük ki őket, más dimenzióba kerülnek. Mivel nem találtunk egy megfelelő széket, ezért két különböző darabból alkotta meg a csapat azt, amit majd a nézők láthatnak” – árulta el Bányai Gábor.

Miután a versenyző játéka véget ért, technikai szünet következett, és átrendezték kissé a stúdióbelsőt. Kiemelték a középre helyezett monitortartó állványt és a két széket, majd átálltak a kamerák és a műsorvezető is a sorkérdéshez. Miután lezajlott a kérdés, és kiderült, ki adta rá a leggyorsabban a helyes választ, az új játékos odaállt a kvízmester mellé, kezet fogtak, ahogy azt a régi adásokban láthattuk, majd elindultak a kör alakú díszlet közepe felé. Itt azonban egy újabb technikai szünet következett. Bár a tévéadásban ez folytonos mozgásnak tűnik, valójában nem az. Időbe telik behelyezni középre a székeket. Ottlétünkkor két sorkérdés is volt, így többször láthattuk, milyen olajozottan végzi munkáját a stáb.

Az új Legyen Ön is milliomos! hangulata teljesen visszaadja mindazt, amiért régen sokan szerették ezt a vetélkedőt. A Milliomos azonban egy klasszikus kvízműsor, ami szerintünk a mai tévés piacon, ahol rengeteg gameshow, látványos nagyszabású produkció látható, nem biztos, hogy le tudja majd kötni a nézőket.

„Azt gondolom, hogy egy nézői réteg erre vissza fog jönni, vannak sokan, akiknek az ilyen műsorok hiányoznak. A kérdés inkább az, hogy hol tart az általános műveltség. Harminc évvel ezelőtt a színház, az opera, az irodalom és a komolyzene volt a klasszikus műveltség, ma azonban csökkent ez a szint, és más témákra helyeződött a hangsúly. A fiatalok életéhez például hozzátartoznak a filmek, sorozatok, a Trónok harca, A Gyűrűk Ura, az Agymenők, a közösségi média. Az általános műveltség ma inkább efelé orientálódik” – tette hozzá Gundel Takács Gábor.

Nem csak a műsorvezető, hanem a kreatív producer, Bányai Gábor is bízik a formátumban. „A vetélkedők piaca nagyon telített. Az egyik műsorban az emberek egy labdának drukkolnak, a másikban hason csúszva tolnak ki maguk előtt egy autót. Ezek jópofa ötletek, de a kvíz és a játék egyfajta sajátos elegyei. Miért ne lehetne sikeres és érdekes ma, a rohanó televíziózásban egy olyan bensőséges műsor, amiben két ember beszélget? Azért is bízom a sikerben, mivel Gábor stílusában benne van minden tapasztalata, embersége, világszemlélete. Egy önazonos, komplexen gondolkodó ember, aki érvényességet tud adni ennek a műsornak.”

Az általunk látott adás második új versenyzőjének játékát a közvetítőkocsiból néztük végig. Itt dolgoznak a technikai stáb vezetői, így a rendező is. A Legyen Ön is milliomos! új adásai igazán szakértő kezekben vannak, ugyanis kiderült, többen is vannak, akik hosszú éveken át dolgoztak a kvízműsoron. Kovács Gabriella, a rendező több száz adáson dolgozott már korábban. A közvetítőkocsiban található nagy monitorokat figyelve irányítja a rendező az operatőröket, ad utasításokat a tekintetben, mikor közelítsenek a játékosra vagy mikor mutassanak totál képet a közönségről.

A rendező mellett dolgozik az a kolléga, aki miután az illető bekerült a játékba, felhívja az előre megadott telefonos segítségeket. Először elmondja nekik, hogy ismerősük, barátjuk vagy családtagjuk bekerült a játékba. Majd mivel a forgatás napközben, reggel, illetve délután zajlik, közli az emberekkel, hogy ne lepődjenek meg, amikor Gundel Takács Gábor úgy köszön, hogy jó estét. Ezután kéri a telefonos segítségnek megadott embereket, hogy lehetőleg egy-másfél órán keresztül legyenek elérhetőek. Minden játékos a telefonos segítség során három ember közül választhat, mindegyikkel előre beszélnek a játék menetéről, és a közvetítőkocsiból kapcsolják be őket a játék során.

A kocsiban nem csak a kamerák képét, hanem a középen ülő játékos és műsorvezető képernyőit is látják, valamint a kérdéseket és a hozzájuk tartozó háttérinfókat is. A műsorvezető azonban, akárcsak a korábbi adásokban, továbbra sem látja a monitoron a helyes választ, így ha nincs tisztában egy megoldással, akkor sem tudná direktben segíteni a játékost.

„Vannak dolgok, amiket tudok, de nem árt ezeket sem feleleveníteni, és vannak természetesen olyan témák, amikben annyira nem vagyok otthonos. Ezért utánanézek mindennek. Tájékozottnak kell lennem, felelőtlenség lenne, ha úgy ülnék ott, hogy fogalmam se lenne a kérdésekről. Nem múlhat rajtam a játékos sorsa. Az sem történhet meg, hogy valakinek emiatt többet segítek. Még a hév sem ragadhat el, tudni kell ezt kontrollálni.

Ha nem tudja a választ, és elkezd gondolkozni valamilyen logikai fonál mentén, akkor megpróbálom úgy segíteni, hogy kérdéseket teszek fel, és megpróbálom megérteni, mi alapján jutott erre vagy arra a döntésre. Nem elbizonytalanítani akarom, vagy rávezetni a helyes megoldásra, csak megérteni a logikát mögötte. Szerintem ugyanis egy ilyen műsor magától az embertől érdekes, az adja az esszenciáját, hogy az emberek hogyan gondolkodnak, viselkednek.”

A formátum tiltja is azt, hogy a kvízmester segítse a versenyzőt. A műsor szabálykönyve, vagy szaknyelven bibliája, rengeteg utasítást, megkötést tartalmaz. Nem csak a díszlettel, hanem a fény- és hangjelzésekkel és a kérdések „biztonságával” kapcsolatban. A részletekbe már Bányai Gábor avat be minket.

„Ennek a műsornak az egyik legfontosabb, legfőbb biztosítéka, hogy a technikai része, a rendezők és szoftveres része, a szerkesztőség teljesen szeparált legyen. A kérdésekhez senki illetéktelen ne férhessen hozzá, ne kerülhessenek ki és ne lehessen manipulálni sem. Ezeket a biztonsági intézkedéseket a formátum bibliája követeli meg, az angolok nagyon szerettek erre régebben is odafigyelni.”

A kreatív producer elmesélte, hogy bár a formátum licence eléggé kötött, néhány dolgon változtattak. Az egyik ilyesmi, ami például szokatlan lehet a régi nézők számára, hogy a műsorvezető és a játékos előtt nincs ott egy-egy pohár víz. Ennek az oka, hogy az új, a régitől eltérő karcsú monitortartó állványon nem mutatna jól. A technikai szünetekben, leállások alkalmával a stáb visz vizet a játékosnak és a kvízmesternek, csak a képernyőn nem látható, ahogy isznak. Változás lesz az is, hogy egy-egy versenyzőnek a korábbiakhoz képest több lehetősége lesz játékba kerülni. Tíz adás alatt majdnem húsz alkalma lesz játszani. Mint azt Bányai Gábor elmondta, igazságtalannak tartotta azt a rendszert, hogy valaki beült, nem tudta a sorkérdést, és mehetett haza.

Nagyon érdekes volt számunkra részt venni a Legyen Ön is milliomos! új adásainak felvételén. Köszönjük a meghívást a TV2 Csoportnak, valamint Bányai Gábornak és Kovács Gabriellának, akik körbevezettek minket és beavattak a produkció kulisszatitkaiba. A kissé átalakított, sokkal modernebb hatású díszlet a jól ismert fényeffektekkel és zenemotívumokkal teljesen megidézte a régi, több évvel ezelőtti kvízműsor hangulatát. Január 2-tól a TV2-n kiderül, újra sikeres tud-e lenni itthon közel 20 év után az egyik legnépszerűbb kvízműsor.

hirdetés

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna

Kiderült, hogy mikor érkezik a Sweet Tooth: Az agancsos fiú utolsó évada a Netflixre

Jövő héten 2 nagy műsor is véget ér a TV2-n

Golden Globe-díjas színész csatlakozott a Wednesday 2. évadához

A nyáron új székházba költözik az RTL egy része