Majdnem másfél órás játékidővel futott be a Trónok harca 7. évadzáró epizódja, mely a Beyond the Wall elborzasztó befejezése után elég szépen lezárta az idei szezon történetszálait. Most már gondolkozás nélkül elmondhatjuk, hogy Északon rettenetes a harci helyzet és Délen is közelegnek a fellegek, hiszen ha Cersei Lannisteren múlik, akkor tőle aztán elbukhat mindenki, csak az ő családja maradjon élve. A fináléban kaptunk látványos csatajelenetet, egy rendkívül feszült találkozást és úgy tűnik, hogy összeállt minden idők legerősebb párja Daenerys és Havas Jon személyében.

A Trónok harcában egy rendkívül érdekes helyzet állt most elő, ugyanis ha a Westerosban uralkodó káoszt akarjuk elemezni, akkor most már nem csak az élők, hanem a holtak szempontjából is figyelembe kell venni a hatalmi helyzetet. Ez nagyon durva, hiszen az HBO sorozatában nagyjából hasonló fenyegetést jelent az Éjkirály a Hét Királyságra, mint a Cersei vezette slepp. A halottak kezdik átvenni a kezdeményezést és egyre nagyobb területekhez jutnak, miközben a motivációik ismeretlenek számunkra. Vajon csupán a gyilkolás és a beolvasztás a cél? Vagy van valami magasztosabb eszme is a pusztításuk és a gyilkolászásaik mögött? Ez egyelőre rejtély, Daenerysék azonban rájöttek, hogy most már muszáj valami drasztikusat lépni az élőhalottak ellen.

Így a fináléban láthattuk, hogy Daenerys, Havas Jon, a Véreb, illetve Theon Greyjoy elmentek megmutatni Királyvárba a természetfeletti ellenséget. A terhes Cerseit ez persze nem nagyon hatotta meg, ahogy azt várni lehetett, azonban Tyrion és közte láthattunk egy érdekes tanácskozást. Egy pillanatra azt is lehetett hinni, hogy Dany tanácsadója visszaállt a Lannisterek pártjára, a kép azonban komplexebbnek tűnik ennél. Cersei ugyanis képtelen az ellenség észérveire hallgatni, egy ponton például az egyedüli támogatóját, Jaime-t is majdnem megöleti a Heggyel. Ezen kívül látunk még érdekes találkozásokat, így a Clegane testvérek “összeszólalkozása”, a Greyjoyok szócsatái és a Véreb és Brienne dialógusa is poénosra sikeredett. Ezen a szálon Theon egyébként hatalmas előrelépést tett affelé, hogy végleg levesse magáról Bűzös jelmezét, amit Ramsay aggatott rá. Ezt az eseményt jó volt látni.

hirdetés

Daenerysék miatt az élőholtak – igaz, hogy kis számban, egy fővel képviseltetve magukat – betették a lábukat kis időre Királyvárba. Északon azonban a helyzet sokkal súlyosabb, a pokol ugyanis elszabadult. Sansa végre megemberelte magát és halálra ítélte Kisujjt, akinek ebben a szezonban már nem sok jelentősége volt. Igaz, hogy a cselszövő próbálta egymásnak ugrasztani a Stark lányokat, és így nagyon kielégítő volt azt látni, hogy épp Arya vágja el Petyr Baelish torkát. Az egyszeri néző ellenben úgy érezhette, hogy Kisujj már csak árnyéka önmagának és a halálra ítélése igazából kényszerű húzás. Az írók lehet, hogy elbukták a karakter kibontásában rejlő lehetőségeket, hiszen a Trónok harca fő viszályait legfőképp Kisujj húzásai robbantották ki, azonban a férfi halálának bizarrsága kárpótolhatott sokakat. Tragikusan vicces volt ugyanis Kisujj kivégzése, főleg, amikor sírni kezdett.

Északon kaptunk még egy nagyon fontos kinyilatkoztatást, ugyanis a Deresbe érkező Samwell Tarly megbeszélte a mostanában orákulumként működő Brannel, hogy Havas Jon a Vastrón jogos örököse. Ő ugyanis Rhaegar Targaryen és Lyanna Stark törvényes gyermeke, akit rábíztak Ned Starkra, hogy nevelje fel. Az is kiderült, hogy Jon igazi neve Aegon Targaryen, ennek az egésznek köszönhetően pedig a Trónok harcában most már nem egy vérfertőző kapcsolatról tudunk, hanem kettőről. Ott van Cersei és Jaime, akik Westeros egyik legfontosabb párosa, és testvérek. A 7. évad zárórészében pedig összejött Dany és Jon is, akik szintén közeli rokonok.

Ezzel kapcsolatban érdemes arra emlékezni, amit Jon mondott Theonnak arról, hogy akárhogy árulta el a Starkokat, ennek ellenére Stark és Greyjoy is marad egyszerre. Valószínűleg Észak királya is hasonló stílusban fogja kezelni azt, hogy Targaryen örökös: ergo nem fogja megtagadni a Starkok által kapott nevelést.

Az évadzáró újfent lenyűgöző látványvilágot hozott, egy tévésorozattól ritkán lát ilyesmit az ember. A készítők bevallottan nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a Trónok harca igazi blockbuster széria legyen. Ott volt Daenerys megérkezése a tárgyalásra, az Éjkirály támadása a Fal ellen, a dothrakiak és a Makulátlanok keménykedése a rész elején. Az ilyesmik miatt is egyedülálló az HBO produkciója, amellett, hogy a drámai sztorit még mindig jól vezényelik le az írók. Természetesen így is akadnak olyan rajongók, akik George R. R. Martin keze nyomát hiányolják a sorozatból, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a szerző megmondta a tévés adaptáció készítőinek, hogy mi lesz a történet végkifejlete. Így tulajdonképpen az író akaratát láthatjuk a képernyőn megvalósulni, csak sajátos értelmezésben, amit Weiss és Benioff, a két showrunner hoz tető alá. A többség nem panaszkodik, a Trónok harca nézettsége pedig jobb, mint valaha.

Elképzelhető, hogy az utolsó szezonban az évadzáróhoz hasonló hosszúságú epizódokat kapunk majd, viszont a 7. évad 7. része volt talán az egyik legélvezhetőbb rész, így nincs mitől tartanunk. A Trónok harca simán kibírja a filmes játékidőt is, tekintve, hogy rengetegen tartanak attól, hogy az utolsó 6 rész nem lesz elég egy ekkora konfliktus normális lezárására. Ez még a jövő zenéje, de érdemes bízni abban, hogy ha eddig nem rontották el napjaink egyik legjobb sorozatát, akkor a nagy finálét sem csapják össze.

Amint a címben is utalunk rá, Észak most nagyon nehéz helyzetbe került. Az Éjkirálynak van egy feltámasztott jégsárkánya, amivel lebontja a Falat a rész végén. Ezzel pedig a Mások szabadon vonulhatnak végig Westeroson, így a Trónok harca főszereplői még nehezebb helyzetben vannak, mint azt eddig gondolták. Értékelés tekintetében megint megy a 10/10, az HBO produkciója rendkívül magas színvonalon teljesít, mostanában a drámát és a különleges effekteket tekintve se kapunk várhatóan olyan szériát, ami meg tudja majd közelíteni a Trónok harcát. (Fotók: HBO)

hirdetés

Az HBO Maxnál drágább csomagokkal indul májusban a Max

Májusban új török sorozat indul a TV2 Csoport egyik csatornáján

Kiderült, hogy hány évados lesz a The Witcher

8 millió forintos bírságot kapott az RTL a Kanapéhuszárok és a Sztárbox kapcsán

Újabb műsorváltozás: Minden hétköznap visszatér A mi kis falunk az RTL-re

Júliusban megszűnhet az egyik magyar csatorna