Október 30-án tért vissza a Disney+-on az első élőszereplős Star Wars sorozat, mely pár évvel a Birodalom bukása után játszódik és a peremvilágokba kalauzol. A történet az ex-birodalmiak elől menekülő mandalori fejvadászról szól, aki az új részekben egy erőérzékeny Gyermeket igyekszik eljuttatni a jedik titokzatos rendjéhez. Ezzel az egyetlen gond, hogy a főszereplő folyton mellékküldetéseket vállal, és habár Baby Yoda még az első etapnál látottaknál is aranyosabb, a sorozat fősodra hetek óta alig halad.

Mostanra egyértelművé vált, hogy Baby Yoda a The Mandalorian legnagyobb erőssége, önmagában, ha őt kiszednénk a sorozatból és csak Din Djarint és kalandjait hagynánk meg, korántsem lenne annyira élvezetes a Disney+ produkciója. Ennek a legfőbb oka, hogy a fejvadász többnyire mellékküldetésekkel pazarolja az idejét, és ahelyett, hogy a Bo Katan (Katee Sackhoff) által emlegetett Ahsoka Tano nyomába eredne, inkább sárkányszerű gigaszörnyekre vadászik, és régi barátainak segít. A négy epizódból eddig mindössze kettőben haladt előre a történet, és ez elég nagy baj. A The Mandalorian eddig is lassú léptű sorozat volt, de nem érződtek időhúzásnak a részek.

A Gyermek azonban minden eddiginél aranyosabb, ráadásul a készítők húztak egy merészet és elkezdték bemutatni, hogy ő sem tökéletes. A rajongók rendkívül kiborultak azon, amikor a fejvadász békaszerű utasának tojásait elkezdte titokban falatozni az apróság. Főleg, hogy a történet szerint egy kihalófélben lévő fajról van szó. Ezt követően az évad felénél, a legutóbbi epizódban az Erő segítségével vett el egy gyerektől némi kaját. Persze nem baj az, ha valaki szereti a hasát, de olyat még nem láttunk, hogy egy potenciális jedi arra használta volna az adottságait, hogy mások felett uralkodjon. Kivéve Anakin Skywalkert, akiből a galaxis egyik legnagyobb diktátora, Darth Vader lett. Vajon a Star Wars sorozatnál is hasonlóra számíthatunk? Baby Yoda gonosz lesz? Egyelőre nem így tűnik, apró gyermeki csínytevésekről van szó. Amikor pedig a zöld lényt beültették az iskolában a többiek közé, kizárt, hogy nem gondolta mindenki azt, hogy milyen aranyos.

A széria negyedik részében a készítők benne hagytak egy elég durva hibát. Az egyik jelenetben ugyanis belelógott a képbe egy pólós-farmernadrágos figura, ami legalább akkora baki volt, mint amikor a Trónok harca 8. évadában egy kávéspoharat felejtettek Daenerys előtt. Az epizódban visszatért az első szezon három fontos figurája is, Cara Dune (Gina Carano) és Greef Karga (Carl Weathers), valamint a pilotban elkapott kék lény is, akikkel közösen iktattak ki egy ex-birodalmi bázist. Az üldözős jelenet, amelyben rohamosztagosok eredtek a szereplők után, bármelyik Star Wars filmből ismerős lehet, de főleg Luke Skywalkerék éltek át hasonlókat az Ezeréves Sólyom fedélzetén. Végül pedig Moff Gideon (Giancarlo Esposito) is megvillantotta gonosz ábrázatát, akinek legfőbb célja, hogy végre a kezei közé kaparintsa Baby Yodát. A Skywalker sagában sokszor láttunk már hasonló történeteket, így sok meglepetés nem volt ebben az epizódban.

hirdetés

A The Mandalorian sci-fi western sorozatnak indult és végső soron az is maradt. Ez pedig jó hír, mert ha valaki ezért kezdte el nézni, és nem az a türelmetlen fajta, az még éveken keresztül élvezheti Din Djarin kalandozásait, mire összeérnek a szálak és végre valami fontos is történik. A látvány csillagos ötös, jóval több pénzt ölhetett a Disney az új epizódokba, ha valaki ránéz a The Mandalorianre, egyből nem sajnálja annyira, hogy a mozifilmek még jó ideig elkerülik a filmszínházakat. A Star Wars a tévébe költözött és habár van még mit igazítani és javítani a produkción, ez egy nagyon erős kezdés. Jelenleg a tévében egyedül az HBO-n futó A farkas gyermekei üt meg hasonló színvonalat, de a két széria annyira különbözik egymástól, hogy igazából nem is vetélytársak.

Míg a The Mandalorian első évadával kapcsolatban sokan sok helyen leírták, hogy azért kiemelkedő, mert nem kell tősgyökeres Star Wars rajongónak lenni ahhoz, hogy valaki élvezze a történetet. A széria folytatása azonban már megkövetel némi előismeretet a nézőtől, hiszen csak az tudja, hogy kicsoda Bo Katan, aki látta a Star Wars: A klónok háborúja című animációs sorozatot, az előzményfilmek ismerete is szükséges, ahhoz, hogy átlássuk a midikloriánok fontosságát, illetve a klónozást a Skywalker korában szedték elő elsőként. Remélhetőleg a Jon Favreau által vezetett készítőgárda az enyhébb utalgatásokon és Ahsoka vendégszereplésén kívül meghagyja a The Mandaloriant annak, aminek indult. Egy űrwesternnek, ahova nem feltétlenül kellenek a jedik. Értékelés: 8/10

hirdetés

Ez a 18 produkció érkezik májusban a Disney+-ra

Általában bemennek a gólok - interjú Kapitány Ivánnal, a Gólkirályság kreátorával (x)

16. heti nézettség - Nagy siker lett A renitens 1. évada

Félmillió forintos büntetést kapott a TV2 Csoport

Ettől a héttől átalakulnak az RTL vasárnap estéi

Kiderült, hogy mikor ér véget Az álommeló 2. évada az RTL-en