November utolsó napjaiban az RTL Magyarország meghívására egy teljes hetet tölthettem a produkció stábjával és részletesen megnézhettem, hogy készül az X-Faktor. A beszámoló első részében – mely itt olvasható – bemutattam, hogy milyenek a hétfői kezdeti próbák, valamint, hogy a dalok kiválasztásánál mik a kreatív producer és a mentorok főbb szempontjai. A beszámoló mostani, második részéből kiderül, hogy milyen vita alakult ki a USNK és a stáb között. Hogy zajlik a szerdai kiskamerás és a pénteki nagy próba? Kiderül, hogy mi alapján dől el, hogy melyik mentor, melyik csapatot kapja és tényleg nem látják-e az élő adás előtt egymás énekeseit. Valamint azt is elmondják, hogy miként foglalkoznak a versenyzőik lelki világával.

Szerdán rendezik az első olyan próbát, ami már az X-Faktor stúdiójában van. Viszont mielőtt ezt és a pénteki nagy próbanapot bemutatnám, két érdekes megbeszélésen vettem részt a keddi és a csütörtöki napokon. Eddig ezekről azért nem írtam, mert a döntő extra produkcióiról szóltak, a fellépők neveit pedig, eddig a hétig nem hozhattam nyilvánosságra. Kedden Radics Gigivel volt egy ilyen meeting, aki most szombaton egy új dalát adja majd elő. Ezeken a megbeszéléseken ott van a műsor kreatív producere, zenei rendezője és a szerkesztői mellett a látványért, koreográfiáért felelős és minden olyan szakember is, akik a képi és hangi megvalósításán dolgoznak. A Gigis ötletelés nagyon simán ment, a legtöbb mindenben egyetértett az énekesnő és a vele érkezett csapat az X-Faktor stábjával.

A most szombati döntő másik extra fellépője a USNK lesz, akik két hete csütörtökön voltak először megbeszélésen. Egy idő után azonban kiderült, hogy a zenekar nem az előre megbeszélt új magyar dalukat szeretné előadni, hanem egy szintén vadonatúj angol nyelvűt. A műsor stábja viszont maradt volna a hazai nyelvű újdonságnál, mert azt gondolták, hogy jobban illik az X-Faktor milliós közönségéhez. Erről hosszas vita alakult ki, melyen végig azt lehetett érezni, hogy a USNK tagjainak inkább csak a saját elképzeléseik fontosak, míg a tehetségkutató stábja próbálta a zenekar és az élő show szempontjait is figyelembe venni.

Végül Verebély Marcell kreatív producer egy kompromisszumos megoldást javasolt a tavalyi győzteseknek, de ebben is csak nehezen tudtak megállapodni. Ezt azért is volt érdekes látni, mert gyakran azt mondják, hogy a különböző tévés tehetségkutatók korábbi énekeseit, amíg tart a szerződésük, teljesen elnyomja az adott csatorna. Ilyet itt viszont abszolút nem lehetett érezni. Utólag Verebély Marcell elmondta, hogy a rá következő héten egy második kompromisszumos megoldásban állapodtak végül meg a USNK-vel és az extra produkcióban félig az új magyar daluk, félig pedig az egyik új angol nyelvű csendül majd fel.

hirdetés

Szerdán egy úgynevezett kiskamerás próbát tartanak az X-Faktor stúdiójában, mely ezen a héten reggel 9-kor kezdődött. Az adott hét dalait a versenyzők itt próbálhatták el először a tehetségkutató színpadán. Ezt ilyenkor csak két kamerával veszik fel és az énekesek és a táncosok még a civil ruhájukban vannak. Itt véglegesítik a koreográfiát, valamint a rendező elkezdi kitalálni, hogy milyen kameramozgások és vágások legyenek majd az élő show alatt. Ilyenkor a vezető stábtagok közül többen a zsűriasztal mögül figyelik a próbát és én is innen követtem az eseményeket. Szintén fontos, hogy ezalatt döntik el, hogy az élő show-ban ki-ki után következzen.

„A szombati sorrend kiválasztásánál nagyon sokféle szempontnak kell megfelelni. Az elsődleges, hogy legyen egy dramaturgiája az egésznek. Kezdésnek mindig valami bulis, pörgős dal illik, ami elindítja az estét. Rengeteg olyan szempont is van, amely rajtunk kívülálló. Például, hogy egy kisfilmben fontos jelentése van-e a dalnak, ez akkor jön elő, amikor már két dalt adnak elő a versenyzők. Itt oda kell figyelni, hogyha az első produkció előtt vannak a kisfilmek, akkor az legyen az első dala, amiről az átvezetőben is szó van. További szempont, hogy milyen bonyolult egy-egy produkció színpadképe, van-e elég idő bepakolni egy kisfilm alatt. Vannak ugyanis olyan produkciók, amelyeknél egy egész reklámszünetet igénybe vesz a bepakolás. Tempóban is nagyon kell figyelni, nehogy véletlenül az történjen, hogy öt lassú dal követi egymást, aztán meg jön öt tempósabb. Kellenek a hullámvölgyek, hogy lassítsunk és gyorsítsunk” – mesélte Verebély Marcell.

A szerdai próbanapon az énekesek egymás után volt, hogy nyolc-tízszer is elénekeltek egy-egy dalt. Amellett, hogy a stúdióban is gyakorolnak, ezen a napon ugyanúgy a próbaterembe is elmennek, így az énektanárok ekkor még az utóbbi helyen tartózkodnak. A mentoroknak saját döntésük, hogy aznap melyikre mennek el, de ott lehetnek akár mindkettőn is. Azon a héten Bogi részt vett a kiskamerás próbán is, míg ByeAlex és Gáspár Laci úgy döntöttek inkább csak a próbatermi gyakorláson segítik a versenyzőiket. Az élő show harmadik hetén az extra fellépő a Jazz+Az volt, ők is a szerdai napon próbáltak először a stúdióban. Mivel a produkciójuk három dal egyvelege volt, ezért rendkívül hosszasan voltak a színpadon.

A kreatív producer mellett az egyik legérdekesebb a zenei rendező munkája. Temesi Bertalan és csapata egész héten azon dolgozik, hogy a jövőbeni produkciók zeneileg minél színvonalasabbak legyenek. „A munkám évről-évre változik és bővül, ahogy modernizálódik a zenei folyamat és a hangszerelés is. Nem is bírom már egyedül, három-négy munkatársam folyamatosan besegít. Nem csak képileg, dizájnban, hanem zeneileg is igyekszünk relevánsak maradni. Ha a hetemet le kellene bontani, akkor hétfőnként a próbatermi próbákon azokat az anyagokat vágjuk zenei szerkezetre, amelyeket az előző héten egy csoportos meetingen megállapítunk. Ha mindenki úgy dönt, hogy egy dal működik az adott előadónak, akkor azt egy szerkezetre vágjuk. Hétfőn elkezdünk egy gyakorló alapot legyártani, ami nem végleges változat, de szerkezetében és hangnemében alkalmas arra, hogy az illető elénekeljen instrumentális zenei alapra egy dalt. Ezt meghallgatja a mentor, a versenyző, az énektanár, a kreatív producer és a stáb, innentől kerül legyártásra az alap.”

„Olyan hangszeres zenészekkel dolgozok, akik saját stúdióval rendelkeznek, így egymás között hangsávokat cserélünk. Legyen szó a szaxofonosról, a vonósról, a billentyűs hangszerekről, vagy éppen a gitárról. Ezek a küldözgetett anyagok egy helyen összpontosulnak és szerdára, a kiskamerás próbára már úgy érkezünk, hogy megvan a vokálos zenei alap. Ekkor már hangszerelésében, szerkezetében, tempójában az a zene megszólal, amit szeretnénk péntekre teljesen kicsinosítani. Sajnos olyan is előfordult, hogy szerdán kellett lecserélni valakinek teljes egészében a dalát. Ilyenkor a munkafolyamat teljesen újraindul és még gyorsabban kell dolgoznunk. Szerdán az énektanárok és a mentorok és a kreatív producer is meghallgatják az anyagot, valamint hozzáteszik a saját kéréseiket, mint például, hogy legyen lassabb egy kicsit, vagy hangosabb a hegedű. Amit pénteken jóváhagynak, azt szombaton elpróbálják kétszer és látható is lesz az X-Faktorban” – tette hozzá a zenei rendező.

„A szerda egy viszonylag hosszabb próbafolyamatból áll, mert az énekes még ismerkedik a dallal, arányokat kell állítgatni a fülében. Három irányba hangbeállunk. Először is ott van a versenyző füle, amit egy monitorkeverés során állítunk be neki. Erre azért van szükség, mert ha a színpadon történő hang túl hangos, a tapsolást és a közönségzajt rögzítő atmoszféra mikronok összeszednék azt, és nagyon zavaros lenne a tévében hallható hang. Megpróbálunk tehát a színpadon teljes csöndet létrehozni, úgy, hogy csak a fülében szól a versenyzőnek a zenei alap és az ének. A második, hogy mentorok és a helyszíni nézők fülét kielégítve jó hangminőséget hozzunk létre. Ilyenkor portokat is hangosítunk, mert a mentorok beszédét is hallani kell. De az se lehet túl hangos, mert akkor visszakong az adásban. A harmadik tényező pedig az adáshang, mely egy tévéműsornál mindig a legfontosabb” – zárta Temesei Bertalan.

A szerdai próba során Koós György az X-Faktor rendezője amellett, hogy irányítja a próbát, azon gondolkozik, hogy az egyes produkciókat, mikor mely szögből mutassák majd meg a tévénézőknek. A távolról felvett kamera képét másnap, csütörtökön otthon elemzi ki és csinál egy előzetes beosztást, arról, hogy a 13 kamera közül épp melyikkel, honnan mutassák a színpadot. Ezt pénteken beprogramozzák a stúdióhoz tartozó vezérlő számítógépbe és az operatőrök is megkapják a beosztást.

Aznap természetesen ezt még finom hangolják, de szombatra a legtöbb produkció vágását előreprogramozott módon a számítógép tudja elvégezni. Így meg tudnak például olyat csinálni, hogy zenére pár másodperc alatt rengeteg képváltást látnak a tévé előtt ülő nézők. Ez alól kivétel, amikor élő zene van – azon a héten is volt például az egyik produkciónál egy zongora – mert ott nem tudják pontosan, hogy mikor lép be a zenész. Ugyan itt is előre begyakorolják, hogy mely kamera után, melyiket mutatják, de ezt utána hagyományos módon, élőben kapcsolgatják, egy képvágó szakember segítségével.

A pénteki próba gyakorlatilag egész napos. Ekkor már a táncosok nagyjából végleges koreográfival próbáltak, valamint felkerültek az időközben a zenére elkészülő animációk és világítások. A zsűriasztalnál ott ült minden énekes adott mentora és énektanára is. Valamint a korábban említettek szerint már dolgoztak az operatőrök is. Minden versenyző esetén egymás után sokszor elpróbálták a produkciót addig, amíg a rendező azt nem mondja, hogy jó lesz és fel is veszik. Az adott tehetség színpadon töltött idejének akkor van vége, amikor mindenki számára megfelelőnek tűnik a látott produkció. A felvételt másnapra még vágási szempontból kielemzik, hogyha valahol változtatni kell, akkor lássák, azt hol érdemes megtenni.

„Még mentorként is igazi lelki hullámvasút ez a műsor, nemhogy versenyzőként” – kezdte a választ Bogi. „Átélni a székes fordulókat, azt, hogy tulajdonképpen azokkal kell versenyezned, akikkel együtt laksz, akiket megszerettél… ez a fiatalokat is megviseli. Elég empatikus és megértő vagyok velük, hogyha azt látom, hogy nehezen bírják, vagy elfáradt a hangjuk, hisz van, hogy több órás énekórán vesznek részt. Szívesen beszélgetek velük, ugyanis tudnom kell arról, hogy mi zajlik otthon. Meg kell hogy értsem , hogy miért nem tud aznap például az elvártaknak megfelelően teljesíteni. Kicsit olyan, mint a suliban. Egy jó tanár kíváncsi a diákjainak a lelki állapotára is. Ez ugyanígy, mentorként is igaz.”

„Olyan mentor vagyok, aki foglalkozik a versenyzőivel” – monda Puskás Peti. „Előfordult, hogy a lánycsapattal beültünk valahova beszélgetni, vagy hogyha felhívtak, hogy valami bántja őket, akkor odarohantam és átdumáltunk az egészet. Csináltunk olyat, hogy a három csapat összeült és ismerkedtünk, zenéltünk, nevetgéltünk. Az énekesekben nagyon durva bizonyítási vágy van, amikor felállnak a színpadra. Próbáltam azt elérni, hogy velem szemben ne érezzék úgy, hogy felelnek az iskolában. Azt akartam, hogy úgy gondolják, közösen dolgozunk és a bukások és győzelmek is mindannyiunké.”

„Az ismerőseim közül mindenki hallgat rám” – mesélte Gáspár Laci. „Van egy jó érzékem ahhoz, hogy észreveszem, ha valakinek baja vagy problémája van. Igyekszem az emberekkel figyelmes lenni. Fontos, hogy a versenyzőim jó állapotban legyenek és tudjam, hogy éppen mi történik velük. Ha valamilyen gondja van, akkor pedig törekszem arra, hogy megbeszéljük ezeket.”

„Fontos nekem, hogy a versenyzőim tudják, hogy számíthatnak rám. Bármikor hívhatnak, vagy írhatnak, de én is gyakran keresem őket” – mondta ByeAlex.

Mind a négy mentor elmondta, hogy az X-Faktor élő show-inak heteiben szinte minden idejüket a műsorra szánják. Ilyenkor az egyéb programokat leszámítva folyamatosan a versenyzőkkel és a produkciókkal kell foglalkozniuk, mindenre rá kell látniuk. Gáspár Laci hozzátette, hogy neki egy kicsit nehezebb, mert családja van és velük is kell törődnie. Így hetente egy-két fél napot velük van, de a többi idejét neki is ez alatt az öt hét alatt az X-Faktor teszi ki. Mind a négyen elmondták, hogy mennyire fontos az összhang a saját énekesükkel. De vajon hogyan dől el a tábor alatt, hogy melyik mentor, melyik tehetséget kapja?

„Figyelembe vesszük a mentorok véleményét, érzéseit, valahogy kialakul bennük egy bizonyos elköteleződés, rajongás, hogy kivel dolgoznának szívesen. Ami viszont inkább dönt, hogy milyen típusú versenyzők vannak. Idén nagyon sok rapper jelentkezett, nagy részük pedig a 25 év alatti fiúk kategóriájába tartozott, így evidens volt, hogy ők Alexhez kerüljenek. Végül inkább az énekesek kerültek be az élő show-ba, de láthatóan így is jó döntés volt, hisz a negyedik élő adásig benn maradt mind a három versenyző.

Ugyanez elmondható a Laciról is. Akiket elhozott az élőbe, azokkal kompatibilis volt. Azt látom, hogy Lacit az elmúlt 4 évben a legjobban Patrik és a Renátó motiválták. Azokat az őrültségeket és kevésbé őrültségeket, amik képernyőre kerülnek – gondolok itt a Stranger Thinges Never Ending Storyra, vagy éppen a Rocky Balboázásra – mind a Laci találja ki. Renátónak és Patriknak is megmutatja, hogyan kell énekelni ezeket a dalokat, ők pedig tökéletesen visszaéneklik, ezt pedig Laci nagyon szereti. Bogi arra vágyott, hogy a lányokkal dolgozhasson, és meg is kapta a lehetőséget erre. Peti még sosem kapta a zenekarokat, pedig ő is egy banda frontembere. Az ő versenyzői korán kiestek, de legközelebb, ha megkapná a zenekarokat, valószínűleg sok mindent másképp csinálna” – mesélte Verebély Marcell, kreatív producer.

A pénteki próba egy részét a zsűriasztalnál ülve töltöttem, egy-két órát a vezérlőből követhettem az eseményeket, ahol ezen kívül részletesen körbevezettek. Temesi Bertalan pedig megmutatta a stúdió különböző pontjain elhelyezett hangpultokat, valamint a világítással foglalkozó szakemberek röviden bemutatták, hogyan dolgoznak.

Az X-Faktor kapcsán időnként felmerül, hogy vajon tényleg nem látják előre a mentorok egymás versenyzőit a számos próba alatt. Ez engem is nagyon érdekelt, így a hét folyamán erre végig nagyon figyeltem. A próbatermi próbák alatt el vannak szeparálva egymástól, így ott ez nem nagy gond. Szerdán és pénteken más időpontokba érkeznek és nincsenek akkor a stúdióban, amikor a másik tehetsége van a színpadon. Ha épp hamarabb is érnek oda, akkor sem engedik be őket oda. A szombati próbák alatt – melyekkel a későbbiekben foglalkozunk – már egyszerre az RTL székházban tartózkodnak, de a stáb akkor is mindig figyelt arra, hogy előre ne hallják és lássák a nem hozzájuk tartozó produkciókat. Az egyik nap előfordult, hogy Gáspár Laci véletlenül mégis akkor jött be a stúdióba, amikor nem az ő versenyzője következett. Ekkor megkérték Lacit, hogy menjen vissza az öltözőkhöz és addig nem folytatták a próbát, amíg ki nem ment.

A beszámoló néhány nap múlva megjelenő harmadik részében bemutatom, hogyan zajlik az X-Faktor szombati főpróbája. Az utolsó napokban milyen vitába keveredett az egyik mentor néhány stábtaggal és a kifogásait hogyan oldották meg. Hogy telnek az élő adás előtti percek? Milyen a hangulat a műsor alatt a stúdióban, hogy dolgoznak a vezérlőben és kiderül az is, milyen szempontok alapján választották ki a zsűrit.

A beszámoló első része itt olvasható, a harmadik harmada pedig itt tekinthető meg. Az X-Faktor döntője december 14-én, most szombaton 20 órakor lesz az RTL Klubon.

hirdetés

Három díjat kapott a Mellékhatás, újrázott a Séfek séfe, Kiss Ramóna és Tilla a Televíziós Újságírók Díján

Kovács Kokó István életét bemutató sorozatot készít az RTL

Magyarországon még nem vetített NCIS sorozat érkezik a TV2 Csoport egyik csatornájára

Az RTL hamarosan főműsoridőben megismétli Az Árulókat

Ez a 16 vadonatúj produkció kerül be a Disney+ kínálatába áprilisban

Friss hír érkezett az Ázsia Expressz vadonatúj évadával kapcsolatban