A Kolosi Péterrel készült interjú után Fischer Gáborral, a TV2 Csoport programigazgatójával folytatjuk az előző év részletes értékelését. Vele is egyenként megvizsgáltuk 2019 legfontosabb tévés eseményeit, mely műsorok voltak sikeresek, és melyek nem hozták az elvárt nézettséget. Elárulta, hogy lesz-e új évada A Banknak, a Catch!-nek és az Újratervezésnek. Kifejtette, hogy mit gondol a két nagy csatorna maszkos műsoráról és megmutatta a Nicsak, ki vagyok?-ról szóló szerződésüket, hogy látható legyen, hogy mikor vásárolták. Elmondta, hogy milyen újdonság várható a Bezár a bazár! folytatásában és a mostani körülmények között mi lesz az Ázsia Expressz 3. évadával. Ezeken kívül bejelentette, hogy milyen vadonatúj magyar sorozatot készítenek, miről fog szólni és kik lesznek a főszereplői.

A 2019-es év egy teljesen új formátummal, az Exatlon Hungaryvel indult, melyben a szakmából elég kevesen hittek, de nagyon magas nézettséggel ment. A tél folyamán ugyan az Örökösöket nem verte meg, de időnként több RTL-es műsort is legyőzött.
A formátumra dél-amerikai kapcsolatokon keresztül, egy tévés vásáron figyeltünk fel az első évad indulása előtt 10-11 hónappal. Hosszú előkészítés és elemzés előzte meg a műsor bemutatását, de akkor váltunk igazán rabjává a formátumnak, amikor 2018 nyarán személyesen néztük meg a forgatásokat a Dominikai Köztársaságban. Olyan újdonságnak láttuk, amellyel érdemes lehet elindítani a 2019-es évet. Amikor a műsor mellett döntöttünk, nem gondoltuk, hogy az évad ilyen hosszú lesz és ilyen sokáig kint leszünk, de én persze titkon reménykedtem benne. Az adások azonban nagyon jó nézettségi eredményeket hoztak és habár nem verte meg a Drága örökösöket, de megszorongatta, ami komoly teljesítmény. A későbbi idősávban pedig olyan műsorok dolgát nehezítette meg, mint a Barátok Közt vagy az Éjjel Nappal Budapest, amelyek már a korábbi években is csökkenő tendenciát mutattak, de az RTL Klub főműsoridős zászlós hajói voltak hosszú éveken keresztül.

2019 elején folyamatos műsorváltozások voltak, egyre későbbre kerültek az RTL Klub programjai. Mára eljutottunk oda, hogy a Barátok közt a főműsoridő érdemi részében már nincs ott, az Éjjel-Nappal Budapest pedig egy kábelcsatornára került, pár százalékos nézői részesedéssel.

hirdetés

Az Exatlon Hungary kiemelkedő sikereket hozott a TV2-nek, sőt a teljes lakosság 67 százaléka nézett bele legalább egyszer a műsorba. Kiemelten magas volt a társas tévénézés aránya, a gyerekek az egy háztartásban levő szülőkkel, vagy idősebb családtagokkal együtt nézték a műsort. Nemcsak tévénézésre buzdította őket, hanem a mozgásra is, arra sarkallta a fiatalokat, hogy az iskolákban, játszótereken Exatlon pályákon próbálják ki magukat. Nagyon nehéz manapság olyan új műsorokat találni, amelyek valóban újdonságot hoznak a képernyőkre. Biztos vagyok benne, hogy az Exatlonra 15 év múlva is emlékezni fognak az emberek. Palik Lászlót meggyőzni a visszatérésről sem volt könnyű. Végül azonban egy olyan termék született meg, amire büszke lehet a TV2 Csoport.

Az Éjjel-Nappal Budapest nézettsége már az Exatlon előtt is legyengült és az RTL-nél akkor úgy nyilatkoztak, hogy ez már egy jóval korábbi terv része volt. Biztos, hogy ez a műsor volt az RTLII-re való átrakás oka?
Az Exatlon feltette az „i”-re a pontot. 2016-ban tanulmányoztuk a nézői szokásokat, nem véletlen, hogy egyre hosszabbak lettek a műsoraink. 2015-ben a műsorok nettó 48-50 percesek voltak. Ezt követően elkezdtünk egyre hosszabb produkciókat gyártani, persze úgy, hogy ne menjen a nézettség és a tartalom rovására, de lépésre kényszerítsük a versenytársunkat. Tudatos lépésekkel leszoktattuk a nézőket a slágertermékek fogyasztásáról. Több jó műsor is szerepet játszott abban, hogy a gyengébb eredmények hatására az Éjjel-Nappal Budapest az RTLII-re kerüljön és megszűnjön a domináns szerepe. Fel akartuk pezsdíteni a piacot, hogy ezáltal új műsorok kerüljenek a versenytárshoz és hozzánk is.

A tavalyi év elején volt egy nagy visszatérés a TV2-n, a Legyen Ön is Milliomos. Az első napokban jól nézték, utána már csak közepesen, majd miután késő estére pakoltátok, nagyon leesett. Hogy értékeled a visszatérést és miért tettétek olyan késői időpontra?
A Legyen Ön is Milliomos visszatérése érdekes történet. Hosszú évek óta járunk nemzetközi televíziós rendezvényekre, ahol programigazgatókkal, kreatív igazgatókkal, és tévés vezetőkkel találkozunk. Sok országban, ahol sikeres volt a Legyen Ön is Milliomos, a formátum egy idő után eltűnt. Aztán később vagy ugyanazon a csatornán, vagy egy konkurens adón visszatérve reneszánszát éli és sikerrel fut. Imidzs szempontjából ezt a műsort fontosnak tartottuk és próbát akartunk vele tenni. Tudatosan tettük arra az időszakra, mikor az Exatlon Hungary képernyőn volt. Úgy gondoltuk, hogy annak a formátumnak a gyorsasága miatt talán egy későbbi idősávban versenyképes tud lenni. Azt láttuk, hogy az Exatlont egyre jobban szerették a nézők, így a sportműsor hosszabb adásokkal jelentkezett. A Legyen Ön is Milliomos a debütálása utáni néhány napban még jó eredményeket hozott, aztán valóban lecsökkent a nézettsége. Ennek részben az volt az oka, hogy a műsor későbbi idősávokba került. Annak ellenére is, hogy az évad végére a műsor rosszabb nézettséget hozott, azt gondolom, hogy jó ötlet volt megpróbálkozni a formátummal.

A Milliomost váltotta a Pénzt vagy éveket harmadik évada. A műsor gyengén indult, majd egyre rosszabb nézettséget hozott, egyértelmű bukás lett.
Nem mondanám, hogy ez egyértelmű bukás. Amíg új részeket sugároztunk, addig a Pénzt vagy éveket átlagosan 8,2 százalékos közönségarányt hozott egy késői sávban. A nagy sikerre való tekintettel meghosszabbítottuk az Exatlon Hungaryt, az eredetileg tervezett 51 epizód helyett végül 81-et készítettünk. Az Exatlon sikere lehetővé tette, hogy egy jóval költséghatékonyabb stúdióműsort sugározzunk utána a későbbi órákban.

De nyilván nem azzal a céllal tűztök képernyőre egy műsort, hogy úgyis megbukik?
Ki mondta, hogy megbukott? A mi célunk, hogy a TV2 az adott időszakban futó műsorokkal leszállítsa azt a GRP mennyiséget, amivel a kampányokat teljesíteni tudjuk és a hirdetői igényeket kielégítjük. Ha tudjuk, hogy egy sikeres tévéműsor lesz az első sávban, ami valójában olyan hosszú, hogy inkább két sáv volt, akkor a kvázi harmadik sávra már nem marad több költségvetés. Tudtuk, hogy a Pénzt vagy éveket epizód centrikus, az adott vendégeken is erősen múlik a műsor sikere. A későbbi ismétlések miatt a műsor nulla költséggel nagyon jó számokat hozott nekünk.

Említetted, hogy meg lett hosszabbítva Exatlon, végül 81 részes lett, így a tél után a tavasz első felében is képernyőn volt. Hogyan lehetett átszervezni, hogy a játékosok és a stáb tovább kint tudjon lenni?
Kevesen hittek ebben a formátumban. 2018-ban, december első napjaiban még nagy erőkkel vonultak be az irodámba a kollégák, hogy ne utazzunk el, mert ez a műsor nem fog működni. Mégis elindítottuk és egyértelmű siker lett. Több hónapos projektek esetében döntési pontokat kell meghatározni. Az első ilyennek akkor jött el az ideje, amikor a műsor elindult és megnézhettük, hogy miként fogadják a nézők TV2-n.

Pont egy televíziós vásáron voltam Miamiban, amikor megtudtam, hogy az akkori tulajdonosunk, Andy Vajna meghalt. Akkor kellett volna több kollégámmal együtt Dominikára utaznunk, hogy megtárgyaljuk a szereplőkkel és a stábbal a hosszabbítást, így ez egy elég nehéz időszak volt. Végül sikerült a lehető leggyorsabban megoldani, pár nap alatt a játékosokkal is megegyeztünk, hogy február közepén nem fogjuk befejezni az évadot. Jó döntés volt, a műsor egy-két hetet leszámítva nagyon stabil eredményeket hozott. Az Exatlon húsvét vasárnapig jelentős mértékben meghatározta a TV2 főműsoridős kínálatát és lenyomatát örökre otthagyta a magyar televíziózás emlékezetében.

Az egyik Exatlont váltó műsor a Bezár a bazár! második szezonja volt, mely ismét nagy siker lett. A vetélkedő egy héttel hamarabb indult, mint A Konyhafőnök és a közös sávjukban sokszor le is győzte.
A Bezár a bazár! 2018-as sikere után egyértelmű volt, hogy 2019-ben is visszahozzuk a képernyőre. Az indulását az Exatlon Hungaryhoz igazítottuk. Tudtuk, hogy a sportműsor után egy más zsánerű produkciót szeretnénk a nézőknek kínálni. Az egyikben egzotikus helyen felvett, intenzív, fizikai megpróbáltatásoknak vannak a játékosok kitéve. Ezt követően szükségünk volt egy stúdióműsorra.

Úgy gondoltuk, hogy tavasz végén a Bezár a bazár! a legalkalmasabb erre. Az első néhány adás után nyerte is az idősávját, így nagyon meg voltunk elégedve az eredményeivel. A Bezár a bazár! sokat fejlődött, Majka és Tilla összeszokott párossá vált. Az évad vége felé, a jó nézettséget látva döntöttünk úgy, hogy korábbi epizódokat is újra sugározzuk. Amikor ismétlésre váltottunk, akkor is a versenytársat megközelítő, vagy még jobb számokat értünk el. Már akkor megfogalmazódott bennünk, hogy nem a második évad lesz az utolsó a Bezár a bazár!-ból, hanem 2020-ban is visszatér a műsor.

Nem érzed-e a nézők átverésének, hogy tájékoztatás nélkül egyszer csak ismétlések lettek belőle és nem tudhatták, hogy mikor megy belőle új és régi adás?
Meglátszott volna a nézettségen, ha az embereknek problémája van az ismétléssel, de a számok szerencsére nem ezt mutatták. Ne felejtsük el, hogy ahogy eljön a jó idő, a nyár, a nézettségi adatokból az látszik, hogy nem minden nap ugyanazok tévéznek. Ez a programing megoldás bejött és sikeres volt.

A Bezár a bazár! után egy új magyar fejlesztésű műsor, A Bank indult. A vetélkedő számait akkor sokan rossznak tartották, de ha megnézzük, hogy abban a sávban azóta a legtöbb TV2-s műsort jóval kevesebben nézték, akkor talán inkább egy közepes eredmény.
Akkor egy picit mindenki kevesebbre értékelte A Bank eredményét. Utólag összehasonlítva, nem működött rosszul a műsor. A TV2 Csoport mögött nincsen nagy nemzetközi médiacsoport, ami megkönnyíti az életet. Komoly erőket fektetünk bele a formátumkutatásba, sok rendezvényen veszünk részt, próbáljuk tartani a kapcsolatot a külföldi kollégákkal. Sok esetben már az előkészítési fázisban értesülünk egy-egy új műsorról, így könnyebb dolgunk van, ha meg szeretnénk venni. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt években a legtöbb televíziós újdonság nálunk jelent meg.

Akkoriban tulajdonosi elvárás volt felénk, hogy magyar szakemberekre építve próbáljunk meg lokális tartalmat fejleszteni. Mindent megtettünk A Bank sikeréért, 3-4 pilot epizódot is forgattunk, fókusz csoportokkal elemeztettünk, folyamatosan fejlesztettük a formátumot. Stohl András személyében választottunk egy olyan műsorvezetőt, aki egy évvel korábban vetélkedőben már bizonyított. Nyilvánvalóan le kell vonnunk a műsor nézettségéből a megfelelő következtetéseket. Új műsort fejleszteni soktényezős feladat, a gameshow egy olyan műfaj ráadásul, ahol patikamérlegen kell kimérni a műsor egyes elemeit, hogy működjön a végeredmény. Talán, ha még több időt fordítunk az előkészítésre, még sikeresebb lett volna, de nem volt rossz kísérlet.

Szó volt róla, hogy a Milliomos nem fog folytatódni, A Bank folytatása számíthatunk a jövőben?
Igen. A Bank rajta van azoknak a műsoroknak a listáján, amelyek bármikor visszatérhetnek.

Andy Vajna halála után nem sokkal távozott Dirk Gerkens, majd a tavasz folyamán Pavel Stanchev személyében új vezérigazgató érkezett és további változások voltak a cégcsoport vezetésében. Hogyan éltétek meg ezt a sok változást és hogyan befolyásolta a TV2 programingját?
Ez valóban egy nagyon nehéz időszak volt. Programigazgatóként mindig az a felelősséged, hogy a szükséges programing döntések időben megszülessenek. Ez a változás-sorozat egy kritikus időszakban történt, mert sok döntést, ami az ősz kimenetelére nagy hatással van, az év elején kell meghozni. Nem volt egyértelmű, hogy érvényben maradnak-e azok az irányvonalak, döntések, amelyeket a korábbi tulajdonos, a korábbi vezérigazgató és menedzsment hozott. Akkoriban egy gyártóval dolgoztunk (az IKO Műsorgyártóval – szerk.) és napirenden volt annak a kérdése is, hogy ez megváltozik-e, illetve hogy marad-e az éves programing költségvetés. Mindezek fényében, akkor nagyon nehéz volt elérni, hogy a néző ebből semmit se érezzen majd fél évvel később.

Viszont az újonnan érkezett vezetők, – Pavel Stanchev és Vaszily Miklós is – rögtön azon kezdtek el dolgozni, hogy ezen az átmeneti időszakon minél hamarabb átlendüljünk. Azt gondolom, hogy bizonyos eredményekben közrejátszott, hogy egyes döntéseket nem tudtunk időben meghozni. Miután újra felállt a rendszer, már csúszásban voltunk, így sok ember megfeszített munkájára volt szükség, hogy minden műsor időben elkészüljön.

Dirk Gerkens távozásának napjai és az új vezetőség felállásának időszaka személy szerint nekem nagyon nehéz volt. Az Ázsia Expressz forgatásáról hazaérve, egy 20 órás repülőút után egyenesen a reptérről mentem prezentálni 4-6 órában Pavel Stanchevnek és az új vezetőknek a jövőbeli terveinket. Látták a stratégiánkban a lehetőséget és az erőt, és ha nehézségek árán is, de a TV2-t kivezényeltük ebből a nehéz helyzetből. A 2019-es év a TV2 Csoport 2007 óta legsikeresebb éve volt. Meg kell köszönnöm azoknak a kollégáknak a munkáját, akik ehhez nagyban hozzájárultak.

Térjünk át a nyárra. Új Áll az alku évadot indítotok, viszont a műsor nem teljesített jól.
Egy évvel ezelőtt a SorozatWikinek adott évérértékelő interjúban még azt mondtam, hogy biztosan nagyobb pihenő következik az Áll az alku esetében. Ez a műsor is benne van abban a csoportban, amely ha a második sávban sikeres, akkor üzletileg költséghatékonyan készíthető. Be kell valljam, hogy az első szezonnál nagyon bántuk, hogy csak 30 rész készült. Az Áll az alku második évadából már több adást gyártottunk, mely közepes számokat hozott. Úgy gondoltuk, hogy amennyiben megkapja a műsor a megfelelő pihenőidőt, akkor sikeresebb tud lenni. Nem véletlenül került nyáron adásba az Áll az alku, amikor kisebbnek éreztük a versenyt. Végül a műsor a várakozásaink alatt teljesített, egy nyári könnyed szórakozásnak azonban alkalmas volt.

A nyár legvégén két év után tért vissza az Ázsia Expressz, mely megújult és új kreatívok is készítették. A műsor még jobb számokat hozott, mint az első évad.
A korábbi időszak gyengébb teljesítményét elemeztük és úgy döntöttünk, hogy az őszt egy olyan formátummal kell kezdeni, amely jó eséllyel tud sikereket hozni. Ezért hoztuk vissza az Ázsia Expresszt. Új kreatív producerei voltak a műsornak, ez pedig nagyon bevált. Nagyon jó példája volt ez annak, hogy a televíziós műsorok mögötti emberi teljesítménynek mekkora hatása van a nézettségre. Az új kreatív csapat kitűnő munkát végzett. Ritkán fordul elő, hogy egy későbbi szezon az előző évad eredményeit túl tudja szárnyalni. Az Ázsia Expressz első évada sem teljesített rosszul, de az abban elkövetett hibákat ki tudtuk javítani. A műsort a versenytárstól érkezett kreatív producerek készítették, akiknek nagy tapasztalatuk van nemzetközi forgatásban. Nagyon nagy sikert hozott a hétköznap estékre az Ázsia Expressz, ráfért a TV2-re, hogy több év után végre jó számokkal tudjon indulni az őszünk.

Az Ázsia után Kasza Tibor műsorvezetésével egy új vetélkedő került képernyő, a Kapd el, ha tudsz!. Megint az történt, hogy az egyértelműen jól teljesítő műsor után egy bukás lett.
Megint nem hívnám bukásnak. A jelenlegi programstratégiánk lényege, hogy az első sávban nagyobb szabású, szélesebb tömegek számára vonzó műsort tűzzünk képernyőre, utána pedig egy költséghatékony formátum következzen. A Kapd el, ha tudsz! című műsort egy londoni vetítésen láttuk először, az ottani közönség nagyon pozitívan fogadta. Könnyebben megvalósítható gameshow-ként tekintettünk rá, és majdnem 10 százalékos eredményeket hozott. A számaival elégedettek voltunk. Ha összehasonlítjuk, hogy a versenytársunknál egy nagy költségvetésű produkció futott, amit bizonyos napokon meg is tudott szorongatni, elégedettek lehetünk.

A Sztárban sztárból 2019-ben tehetségkutató lett, melynek a felvett adásai kimagasló nézettséget hoztak, az élő adásokat viszont már kevesebben nézték. Összeségében viszont inkább tekinthető egy sikeres évadnak. Ti hogyan értékeltétek?
A Sztárban Sztár, mint brand a TV2 egyik legsikeresebb, legemblematikusabb műsora. Hosszú évek óta van vasárnap esténként képernyőn. Számos évadot készítettünk belőle, két szezont a gyermek változatából is. Az évek múlásával szinte mindenki feltűnt a műsorban, akire csak számítani lehet. Ezért döntöttünk úgy, hogy új változatot készítünk, melyben civilek is megmutathatták magukat. Arra számítottunk, hogyha egy sokak által kedvelt műsort ötvözünk egy tehetségkutató elemeivel, akkor arra minden bizonnyal kíváncsiak lesznek a nézők.A formátum tulajdonos Endemol Shine-nal többször egyeztettünk a változtatásokról, együttműködőek voltak, mindenben segítettek, mert a Sztárban Sztár magyar verzióját tartották az egyik legsikeresebb nemzetközi adaptációnak, amire büszkék lehetünk. Így magasan volt a mérce az új műsorral kapcsolatban is. Szerkezetileg átalakult a Sztárban Sztár, az eredményeivel pedig elégedettek vagyunk. Több RTL-es műsorral is versenybe szállt, legyen szó realityről, vagy épp egy új magyar sorozatról is, amiket sikeresen maga mögé utasított. Gyengébb számai azon a két héten voltak csak, amikor az X-Faktor ellen futott. Bízom benne, hogy a következő években is sikerrel tudjuk majd sugározni.

A Sztárban sztár! cím azt jelenti, hogy egy sztár egy másik sztár bőrébe bújik. Ennek vetületében mi értelme van a Sztárban sztár leszek! címnek, hisz itt civilek versenyeztek?
A brand annyira erős, hogy nem lett volna értelme a címen változtatni. Előbb-utóbb pedig, akik képernyőre kerülnek, a televízió erejének köszönhetően sztárrá válhatnak.

Az Exatlon sikerei után Palik László az ősz folyamán egy vadonatúj sportrealityvel tért vissza.
A Fuss család, fuss! az ősz egyik legnagyobb újdonsága volt, de hamar bedőlt a nézettsége. A 2019-es évben itt fordult elő olyan először, hogy a híradók után vetített produkció ne működjön.
A televízióban ma hozott döntések, sokszor 6-9 hónappal később kerülnek képernyőre. Amikor a Fuss család, fuss!-ról döntöttünk, azt láttuk, hogy a nézők körében népszerű a sportreality. Az Exatlon kiemelkedő adatokat szállított. Megpróbáltunk tehát ennek a zsánernek az irányába elindulni és erre pozícionálni a TV2-t. Minden jel arra utalt, hogy működnie kell majd az új műsornak.

Hosszan lehetne vitatkozni arról, hogy a kisebb érdeklődésnek az volt-e az oka, hogy több részt sugároztunk az Exatlonból, vagy, hogy korábban túl magasra tettük a mércét. Az is elképzelhető, hogy a formátum kisebb volumenben, magyar helyszínen, kicsit gyengébb castinggal már nem működik annyira. Ez is jól mutatja, hogy bizonyos formátumoknál igenis fontos, hogy elmenjünk egzotikus helyszínekre forgatni. Még akkor is ha a jóval magasabb költségek miatt egy felsővezető nehezebben hoz meg egy ilyen döntést. A televízió a legtöbbször illúzióról, álmokról és csodákról szól. Ahhoz pedig a számok alapján úgy tűnik, oda kell mennünk az egzotikus környezetbe. A műsor végül várakozáson alul hozott. Sokat tanultunk azonban a Fuss család, fuss!-ból, a műsoron dolgozó stáb pedig most az Exatlonban kamatoztatja a megszerzett tudását. Nem lenne ennyire jó a mostani Exatlon Hungary, ha nem csináltuk volna meg a Fuss család, fuss!-t. Annak kifejezetten örülök, hogy akik kételkedtek abban, hogy a sportreality még mindig nézett műfaj lehet, azokra napról-napra rácáfolunk a nézettségi adatokat látva.

A Séfek séfe 2. évada este 9 után, egy bukóban lévő műsor mögött is közepes eredményeket szállított. Felmerül a kérdés, hogy miért nem a korábban megszokott 7-fél 8 körüli időpontjában indult és később, amikor a Fuss család nem működött, miért nem cseréltétek meg a két műsort?
Érdekes, hogy egy újságíró mit hív bukásnak. Számomra egy műsor akkor bukás, ha egy adott időszakban nem teljesítjük az ügyfelek igényét. Teljesítettük azokat az elvárásokat, amiket kellett, nem volt GRP-hiányunk.

Azt gondolom, hogy attól, hogy egy időszak sikeres, attól még a szakmában külön megvizsgálható, hogy benne egy adott műsor jól hozott-e vagy nem. Véleményem szerint nem attól sikeres egy adott műsor, hogy az időszak jól ment-e. Ez nem újságírói kérdés.
De, ez egy újságírói vélemény. Az, hogy a cég tulajdonosa elégedett-e a céggel, az üzleti eredményeken múlik. Nekünk nézettséget és ratinget kell szállítani, az pedig mindig az adott időszakban rendelkezésre álló programoktól függ. Ha nem tudunk jóval nagyobb ratinget szállítani a két műsor megcserélésével, akkor nem fogjuk ezt meglépni.

A TV2 Csoport rendelkezik a legtöbb kábelcsatornával, így ezekkel is érdemes foglalkozni. Elsőként említeném a Mozi+-t, mely a Film+-t nem tudta megverni, de elég stabil számokat hoz. Hogy látod a csatorna helyzetét?
A Mozi+ elindítása fontos és jó stratégiai döntés volt. Mindenki azt mondta a piacon, hogy a Film+ után nem sikerül még egy sikeres mozicsatornát bevezetni. A két filmcsatorna nagyon közel van egymáshoz. 2019-ben, éves átlagban 0,2% százalékpontos differencia volt a két mozicsatorna között, és a Film+ csak kicsivel győzött. Ne felejtsük el azonban, hogy a Mozi+ egy három éves brand, a másik pedig ennek sokszorosa. Sokan vélik úgy, hogy a Film+ mindig eredményesebb lesz, de én úgy gondolom, hogy a kábeltévés stratégiánk nekünk dolgozik és mindig azt mondtuk, hogy csak idő kérdése, hogy a Mozi+ átvegye a vezetést. Ez meg is történt, mert 2020-ban éves átlagban március 10-ig a Mozi+ teljes napon és főműsoridőben is vezet a Film+ előtt és egyben a legnézettebb kábelcsatorna a magyar televíziós piacon a 18-49 és 18-59-es célcsoportban egyaránt. Nagy erőkkel dolgozunk a csatorna további erősítésén. A karácsonyi időszak is elképesztően sikeres volt. Ekkor például a konkurens cégcsoport legnagyobb csatornájával is versenyzett.

Ez igaz, de az ünnepi időszakban akkor pár hétig kódolatlan volt, így a csatorna mindenki számára elérhetővé vált.
Minden jelentős filmcsatorna élni szokott ezzel a lehetőséggel, miért mi lennénk a kivétel? Programing döntés, hogy mikor használják ezt fel. Mivel mindenkinek lehetősége van rá, ezért az éves átlagban ez kiegyenlített helyzetet eredményez. Idén nem volt még kódoltalan a Mozi+, mégis meg tudta verni a Film+-t. Ne felejtsük el, hogy olyan kábelcsatornáról beszélünk, amely 2016 júniusában még nem létezett, az elődje pedig egy 0,8 százalékos PRO4 volt. Ilyen eredményre csak az általam irányított programing csapat képes, akik valójában másodjára csinálták meg ezt a bravúrt.

2016 őszén indult a SuperTV2 megerősítése, oda került a Jóban Rosszaban és több más saját gyártású műsor is. Akkor közleményben azt mondtátok, hogy az a cél, hogy pár éven belül a SuperTV2 a harmadik legnézettebb tévé legyen. 2019-ben viszont az említett napi sorozaton kívül, jelentős saját műsor nem is ment itt és ugyan nézett a csatorna, de messze nem áll a harmadik helyen.
Ezt kábelcsatorna programigazgatóként mondtam még annak idején. Azóta az egész csoportért felelek és mások a prioritások. A kábelportfóliónk jelenleg stabilan vezet, a belátható jövőben a megkötött szerződéseinknek köszönhetően az előnyt meg tudjuk őrizni, ha ezt a kitartó munkát a szakmai csapat folytathatja. Jelenleg a főcsatorna stabilizálása a legfontosabb számunkra, jobb nekünk ugyanis a TV2 eredményeit két tizeddel növelni, mint például az általad említett SuperTV2-ét. Az elmúlt években az erőforrásaink csökkentek, racionalizálást kellett végrehajtani, ezért döntöttünk úgy, hogy üzletileg a SuperTV2 a Jóban Rosszban teljesítményével teljesen kielégítő számokat hoz. Ahelyett, hogy oda gyártanánk műsorokat, inkább a TV2-t erősítjük tovább. Azt gondolom, hogy jó döntés volt, hogy a TV2 Csoport programingja egy kézbe került, hiszen a TV2 ismét olyan évet tud felmutatni, amikor nem csökkent, míg az RTL Klub évek óta tartó csökkenésben van. Ezen a piacon az eredményt szinten tartani vagy egy kicsi növekedést felmutatni nagyon komoly teljesítmény és nem sokan képesek rá.

2019 februárjában elindítottatok két új kábelcsatornát, a Moziverzumot és a Jocky TV-t. 2019 őszére az előbbi egy százalékos csatorna lett, az utóbbi pedig egy ezt megközelítő méretű tévé. Hogyan értékeled az elmúlt egy évüket?
Hosszasan elemeztük, hogy milyen tematikában lehetne még csatornát elindítani. Ezért döntöttünk végül a retro sorozatok és egy újabb filmcsatorna mellett. Azt láttuk, hogy erre a piacnak még van igénye. Az előzetes tervek alapján ezek a csatornák hamarabb indultak volna el, de vártuk a megfelelő időpontot. Korábban, amikor lefedettség nélkül indítottuk el az új tévéadókat, mindenkitől azt a kritikát kaptuk, hogy nem lehet látni a csatornáinkat. Így a megjelenésük most akkor történt, amikor megszületett a megfelelő egyezség a vezető kábelszolgáltatókkal. A stratégiánk jónak bizonyult, hiszen amelyik csatorna egy százalék környékén, vagy afelett teljesít, az komoly tényezőnek számít a televíziós piacon. A programing csapatunk két újabb sikeres csatornát tud felmutatni, melyeknek fontos szerepe van abban, hogy a cégcsoport piacvezetővé váljon és az is maradjon miközben a TV2-re is folyamatosan fókuszál. A stratégiánkat folytatni kell, annak ellenére is, hogy jelenleg még nem érezzük olyan erősen az online streaming szolgáltatások negatív hatását, mint mondjuk Franciaországban a lineáris tévécsatornák.

Az Izaura TV az elmúlt éveben meghatározó csatorna volt és folyamatosan növelte az eredményeit. Erre 2018 őszéhez képest 2019 őszére a nézői kétharmadát elvesztette, gyakorlatilag összezuhant a csatorna. Mi lehet ennek az oka?
Az oka teljesen egyértelmű, visszaállt a realitás szintjére a csatorna. Megvettünk olyan, 15-20 évvel korábban sikeres sorozatokat 2017-ben, mint az Esmeralda vagy a Paula és Paulina. Tudtuk, hogy a végkifejletre időzítve érik el a legmagasabb nézettségüket, ekkor 3-4 százalékokat is szállított a csatorna este 8-9 óra körül. Az Izaura TV később beállt egy bizonyos szintre, ez egy százalékos csatorna jelenleg. így a korábban sikerrel vetített retro címek mellett próbálunk a jövőben az újdonságokra is építeni. Ezért került az Izaurára az Idő sodrásában című török sorozat, amelynek pár hét alatt sikerült egy stabil nézői bázist kiépíteni, mely főműsoridőben komoly teljesítmény ekkora versenyhelyzetben.

A hasonló jellegű Jocky TV indítása nem vehetett el sok nézőt az Izaurától?
Az egyik csatorna főként telenovellákra fókuszál, a másik európai és amerikai retro sorozatokra, vagyis zsánerében eléggé különböző. Az Izaura sikerét az előbb említett sorozatok adták, nem gondolom, hogy a Jocky negatív hatással lett volna rá. Ráadásul mi csoport szinten növekedtünk, ezt sem sokan mondhatják el magukról a hazai piacon. A két csatorna elindítása óta megelőzzük az RTL Magyarországot. Növekedtünk, ha csak a saját nézőinket cirkuláltatnánk a csatornáink között ez logikailag nem következhetett volna be. Másfelől időben sem igaz a megállapítás, mert az Izaura korábbi csökkenése már a két új csatorna megjelenése előtt elindult a korábban említett okok miatt.

Térjünk vissza a TV2-re és ott is az ősz végére. Novemberben teljesen új műsorok indultak el, melyek közül az egyik a Mintaapák volt. 15 év után készítettek új magyar napi szériát, viszont nem igazán hozott jó számokat.
Régóta kerestük azt a sorozatot, ami alkalmas arra, hogy napi szériaként a TV2-n debütáljon. 2019 őszén indult a Mintaapák, a produkciót 2018-ban találtuk, hosszas előkészítés előzte meg, míg képernyőre tűztük. Egy új napi sorozat mindig alacsonyabbról indul, ha jó a tartalom, akkor hetek-hónapok kellenek neki, hogy felépüljön egy megfelelő szintre.

Fontos volt, hogy olyan műsort készítsünk, ami költséghatékony, így a fennmaradó erőforrásokat más produkcióra tudjuk fordítani. A TV2-nek mindig az volt nehézsége, hogy évente 20-22 műsort kellett gyártania, mert nem voltak napi sorozatai, amivel kitöltse a főműsoridőt. Ha egy napi sorozat megvalósul, akkor lehet, hogy ennek a számnak csak a felét kell megcsinálni. Nem mindegy, hogy a kapacitásunk 11 vagy 22 helyre oszlik. A Mintaapák a költséghatékonyság mellett még fix találkozási pontot is adott a nézőkkel. Összességében azt gondolom, hogy ezt a lépést meg kellett lépni. Ha hamarabb tettük volna meg, már előrébb tartanánk. Az mindenképpen biztató, hogy ha valami novemberben indul és március 12-én már saját rekordját megdöntve eléri a 19,7% közönségarányt 18-49-ben.

Az utána lévő sávban szintén egy nagy újdonság indult, a Nyomd a gombot, tesó!. Ez A Bank után szintén egy saját fejlesztésű műsor volt, Majka ötlete. Viszont ez a vetélkedő az elmúlt évek egyik legnagyobb bukása lett és többszöri műsorváltozással a végén már éjszaka volt látható.
Majkával az év elején kezdtünk a műsorról beszélgetni. Mindig meggyőző, amikor egy műsorvezető/előadó lelkes egy produkcióval kapcsolatban. Bárki, aki ellátogat egy koncertjére, láthatja, hogy Majka milyen jól kezeli a tömegeket. A műsorban próbáltuk meglátni az újszerűséget, ami végül nem lett meg. A tanulság az, hogy hiába volt lenyűgöző a díszlet, túl bonyolult volt a formátum. A nézők pedig túl bonyolult műsorokat nem szeretnek. Mivel a közönség nem azt kapta, amit várt, ezért csökkenhetett ennyire a nézettsége. Kényszerűségből kellett műsorváltozást végrehajtanunk. Az Újratervezés, amíg a Nyomd a gombot után indult, jó számokat hozott. A csere sajnos nem sült el jól. A tévézés egy állandó tanulási folyamat, amennyiben a stratégiád jól működik. Az elmúlt 4-5 évben nagyon komoly munka zajlott a TV2-nél, tény, hogy voltak kevésbé nézett műsorok, de a tendencia pozitív és azt gondolom, hogy jó úton haladunk afelé, hogy elérjük a hosszútávú céljainkat. Aki nem látja azt az óriási eredményt, amit elértünk, illetve azt, ahová tartunk, az vagy nagyon nem szeret minket, és nem akarja látni, vagy behunyja a szemét.

Említetted az Újratervezést, mely szintén kudarc volt. Sosem érte el a TV2 esti átlagát, sőt volt, amikor a felét hozta.
Ezzel a mércével akkor a Love Island, a Nyerő Páros és sorolhatnám a listát mind bukás, mert nem érték el a főműsoridős átlagot? Elavult már ez a gondolkodás… Az Újratervezés egy kiemelt projektje a TV2-nek, hiszen olyan jelentkezők lakását, házát újítjuk fel, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy önerőből valósítsák meg az álmaikat. Fontosnak tartjuk, hogy egy piacvezető portfólió segítsen, felhasználva az erejét és elérését. A műsor olyan nézettségi eredményt hozott amennyit vártunk tőle. Nyilvánvalóan nem abba a sávba szántuk ahova végül került, de az élet felülírta. Most még inkább fontos, hogy segítsünk, ezért 2020-ban is folytatódik az Újratervezés.

A Catch! indulásáig nem sokan gondolták volna, hogy a Sztárban sztár sávjában, ellenfél nélkül Majkánál is nagyobbat tud bukni egy műsor.
A Catch! – Úgyis utolérlek! egy olyan formátum volt, amely egyáltalán nem jött be a magyar nézőknek. A műsort a német nézettségi adatok alapján választottuk ki, amiben szintén szerepet játszott az Exatlon sikere. De úgy látjuk, hogy az, hogy nem élőben ment, nem volt elég izgalmas és nem volt igazi tétje, nem tudta lekötni az embereket. A nézők úgy tűnik, nem akartak velünk fogócskázni. Jó hírem van számukra, mert a TV2 képernyőjére nem tér vissza új évaddal.

Összeségében azt látjuk, hogy a tavaly tavaszi sikerek után, minden olyan műsor, ami 2019 őszén indult megbukott, vagy várakozás alatt teljesített. Mi lehet ennek az oka?
Ez ebben a formában nem igaz, mert a Sztárban Sztár leszek! is egy új műsor, ami szépen működött. Az Ázsia Expressz 2 is egészen más kreatív koncepció alapján készült, mint korábban, így tulajdonképpen ezt is az újdonságok közé sorolnám. Az újítás mindig rizikóval jár egy tévécsatorna életében. Ez egy kísérlet volt, és benne volt az is, hogy nem úgy sül el, ahogy tervezzük, de ez belefért. Az év elején az ismert okok miatt sok döntésre kellett várnunk, a megszokottnál tovább, a műsorok előkészítésére pedig igenis több idő kell. Ennek hatása itt köszönt vissza.

Hogyan értékeled a 2019-es évet a TV2 és a TV2 Csoport szempontjából?
A 2019-es évet mérföldkőnek tartom, komoly nehézségekkel indult az esztendő. Ezek ellenére is nagy sikereket értünk el, hiszen a TV2 Csoport a teljes lakosságot, a 18-49-es és 18-59-es korosztályt tekintve is Magyarország legnézettebb médiaportfoliója lett. Ez óriási eredmény. Véget ért az a korszak, hogy a versenytársunk lenne a legnézettebb. Ez már cáfolhatatlan. A sikerünk hosszú évek kitartó és kőkemény munkájának az eredménye. A korábbi és jelenlegi vezetők is hittek benne, látták a stratégiánk megvalósulását és bizalmat szavaztak a folytatásnak. 2016-ban a két médiacsoport között még 11,2 százalékpont volt a különbség. Sikerült ledolgoznunk ezt a hátrányt és mára a TV2 Csoportot választják a legtöbben. Érzékeltetésképpen az RTL Klub 2019-es átlagos közönségaránya 9,8% volt, tehát a 2016-os csoport szintű hátrányunk nagyobb volt, mint az RTL Klub tavalyi átlagos nézői részesedése.

Ha a kábelcsatornák versenyét, a főcsatornák küzdelmét és a csoportok eredményét hasonlítjuk össze 18-59-en, 18-49-en és a teljes lakosságon, akkor az így képződő 9 kategóriából 7-ben egyértelműen mi vezetünk. Az a TV2 Csoport és TV2, amely mindig jelentősen le volt maradva a konkurensétől, mára elért oda, hogy egyértelműen versenyképes.

Felébresztettük és műsorváltozásokra is kényszerítettük a versenytársat. 2019 tiszta lapot adott a TV2-nek, összességében sikeres év volt. Sokkal erősebb volt a nézettségünk, mint korábban, üzletileg is sikeresek voltunk és megszereztük azokat az alapokat, amelyekre a jövőt tovább lehet építeni. Mindenki számára egyértelművé vált a humán erőben rejlő lehetőség és kapacitás. Még fontosabb, hogy hosszú távon gondolkozzunk és a jövőbeni döntéseinket sokkal korábban meg kell hoznunk, mint eddig. A mi feladatunk, hogy motiváljuk a csapatunkban dolgozókat és higgyünk benne, hogy a céljaink, amiket korábban sokan lehetetlennek tartottak, mára nagyon is valóságosak lettek.

Februárban indult az RTL Klubon az Álarcos énekes és a Nicsak, ki vagyok? Különböző viták vannak, hogy ki kezdett el hamarabb dolgozni rajta. A tények viszont azok, hogy az RTL Magyarország novemberben jelentette be a műsort, a TV2 Csoport februárban. Az RTL pedig egy héttel hamarabb indította a TV2-s műsornál.
Nehéz lett volna másképp csinálni, mert a műsor a titkolózáson alapszik. A The Masked Singert (Az Álarcos énekes eredeti formátuma – szerk.) ismerni nem érdem, hanem inkább az a szégyen, ha nem ismeri valaki a szakmában. Ha elmész egy nemzetközi tévés vásárra, rögtön ennek a műsornak a plakátjait fogod látni. Évekkel ezelőtt kezdtünk el foglalkozni olyan formátumokkal, amik a titkon és a kíváncsiságon alapulnak. Az első állomás a Pénzt vagy éveket! volt, ahol azt kell jól megtippelni, hogy a képernyőn látható emberek valójában hány évesek lehetnek. Ez volt az első siker, mellyel 2017 nyarán kiemelkedő eredményeket értünk el.

Kerestük a hasonló formátumokat, több ilyen is van, majd szembe jött ez a román műsor (A Nicsak, ki vagyok? eredetije – szerk.). Az arctalan pletykákat megcáfolni nehéz lenne, mert rengeteg van. Nem szoktam ilyet csinálni, de most megteszem és megmutatom neked, hogy nekünk augusztus elsején már megállapodásunk volt a formátumot birtokló román Antena Grouppal. Egy augusztus 1-jei dokumentumot mutatok, amiből láthatod, hogy ez a megállapodás addigra létrejött a két cég között. Nem novemberben találtuk ki, mint ahogy ezt egyesek terjesztik. Így mindenki eldöntheti, hogy a máskor hallott, ilyen-olyan informátoroktól származó értesülések vajon mennyire igazak.

Amit mutatsz, az egy szerződés része, mely egy megállapodás a formátumról. Az aláírás dátuma nem látszik, de az igen, hogy már októberben ki lett állítva. Ha ezt már a Big Picture előtt megvásároltátok, akkor miért csak februárban került képernyőre?
Egy ilyen műsor előkészítése hónapokat igényel, az őszi szezonra a Sztárban Sztár leszek!-kel készültünk, még egy nagy költségvetésű showműsort nem engedhettünk volna meg magunknak. Nincs korlátlan költségvetésünk, ez is csak egy városi legenda. Úgy gondoltuk, hogy 2020 tavaszán lehet tőkénk az elindítására. Az, hogy közben Európában a The Masked Singer sikeres lett és Németországban a helyi RTL-t a konkurens csatornán tönkreverte, már más kérdés. Nyilvánvaló volt ezt követően, hogy csak idő kérdése és hazai RTL-en is felbukkan az álarcos műsor. Ettől függetlenül mi mentünk a saját utunkon.

Több hete megy mindkét maszkos show. Az RTL-es Álarcos énekes mindig jóval nézettebb volt, mint a Nicsak. Viszont utóbbi műsorra is sokan kíváncsiak, de már csak akkor, amikor az RTL-es véget ér. Mit szólsz az eredményekhez?
Én a teljes képet nézem. Március 12-én havi átlagban a TV2 megveri az RTL Klubot egész napban, mindhárom fontos célcsoportban, a teljes lakosságban, 18-49-ben és 18-59-ben is. Ráadásul a márciust már nem lehet arra fogni, hogy nem számít. Szerintem nagyon jó úton járunk és büszke vagyok erre az eredményre.

2020-ban milyen műsorokra, újdonságokra számíthatunk a TV2-n és hány új kábelcsatorna indul?
Több kábelcsatorna egyelőre nem várható, hisz kellően telítetté vált a piac. Inkább a már elindított csatornák további erősítésével kell foglalkozni. Nyilvánvalóan számos újdonságon dolgozunk, amelyek a későbbi szezonokat fogják meghatározni. Néhányat hamarosan be is jelentünk, nehogy hasonló szituációba keveredjünk, mint korábban. Az Exatlon Hungary után 2020 egyik nagy újdonsága a Nicsak, ki vagyok? című showműsorunk. Idén visszatér a Sztárban Sztár leszek! vadonatúj évaddal. Befejeződtek a Bezár a bazár! forgatásai, a nézők számára egy új karakter is feltűnik Tilla és Majka mellett, mégpedig a „bazári majom”. Ezzel az érdekes újdonsággal érkezik majd a vetélkedő harmadik évada, de az még nem publikus, hogy mikor. Ezen kívül nagyszabású tévéműsorokon is dolgozunk.

Pár hete még úgy készültünk, hogy itt jelentjük be hivatalosan az Ázsia Expressz harmadik évadának indulását, de az élet ezt felülírta. A TV2 felelősségteljes társaságként elsődleges fontosságúnak tartja a kollégái és a produkcióban közreműködők egészségének védelmét, ezért a nemzetközi helyzetre való tekintettel későbbre halasztja az Ázsia Expressz forgatását.

Idén indulnak-e új heti és napi magyar sorozatok a TV2-n?
Igen. Több heti sorozat is előkészítés alatt áll. Ebből egyet már be is tudok jelenteni, ugyanis még idén érkezik a TV2 saját fejlesztésű heti fikciós sorozata, az Egyszer volt Budán Bödör Gáspár címmel. Az alaptörténet szerint egy falusi család költözni kényszerül, meghozzá a fővárosba. A vígjátéksorozat Bödörék életét mutatja be, hogyan boldogulnak úgy, hogy előtte még a falu határát sem lépték át. A vidéki szokások integrálódnak viccesen a budapesti életbe. A főbb szerepekben: Stohl András, Stefanovics Angéla és Szirtes Ági. Számos újdonságon dolgozunk még, a 2020-as és 21-es esztendőben is érdemes lesz a TV2 Csoport csatornáit nézni.

hirdetés

Hétfőtől átalakulnak a TV2 hétköznap estéi

A Star Wars és a Westworld színésznője is csatlakozhatott a Wednesday 2. évadához

Megkapta első előzetesét a TV2-re érkező új drámasorozat, a S.E.R.E.G

Új előzetest kapott a SkyShowtime egyik, igaz események alapján készült minisorozata

4 TV2-s műsor folytatását jelentette be Fischer Gábor

Újabb streaming szolgáltató emelheti meg az előfizetés árát